Powered By Blogger

Sunday, April 24, 2011

ΩΣΜΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ ....


Η υπέροχη περιπέτεια της Ζωής, τουλάχιστον για το γένος των ανθρώπων, αποδείχθηκε πως είναι μια ακατάπαυστη αναζήτηση, ένα ανύστακτο προσκύνημα στο Ιερό του Κόσμου. Τουλάχιστο τούτο μαρτυρούν τα σημάδια που από την εποχή της προϊστορίας έχουν αφεθεί σκόρπια πέρα δώθε και είναι προσιτά σε όσους και όσες έχουν μάτια και νου, αλλά προπάντων καρδιά για να αντικρύσουν τα κεκρυμμένα.... Κι αναρωτιέται ο καθένας, προς τί ετούτη η προσκυνηματική οδοιπορία; Σε ποιο σημείο του ορίζοντα είναι προσανατολισμένη η πύρινη αναζήτηση, που προκαλεί πείνα και δίψα στους ανθρώπους; Η Αλήθεια είναι εκείνο που προκαλεί την έξαψη, η αλήθεια που δεν είναι αισθητή και εν πολλοίς παραμένει απαρινόητη, αλλά παρόλα αυτά είναι υπέρμετρα ποθητή!
Και τί είναι η Αλήθεια; Οι φιλόσοφοι προσπάθησαν να δώσουν σχήμα και υπόσταση στο ζητούμενο καταφεύγοντας στους λαβυρίνθους των συλλογισμών και στην αχλύ του κόσμου των ιδεών. Μα η δίψα παρέμεινε και καίει τα σωθικά των προσκυνητών. Θρησκείες επιχείρησαν μέσα από σελίδες ιερών κειμένων να καταδείξουν το ποθητό αλλά αποδείχθηκε πως φώτιζαν κίβδηλους θεούς, ανύπαρκτους, που μονάχα σκότιζαν την φαντασία και σκορπούσαν το φόβο στις ψυχές μας.... Και τελικά τί είναι η Αλήθεια, πού μπορεί ο αναζητητής να την ανταμώσει;
Ένας άνθρωπος που οι ισχυροί του καιρού του τον σταύρωσαν, είχε πει "εγώ είμαι η Αλήθεια"! Και μετά το άγγιγμα του θανάτου στο ανίσχυρο σώμα του πάνω στο σταυρό, κατέστρεψε κάθε νομοτέλεια που όριζε τα σύνορα ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο και άφησε μπροστά στα έκπληκτα μάτια της ανθρωπότητας έναν Κενό Τάφο! Τούτος ο Τάφος, που δε στάθηκε μπορετό να κρατήσει φυλακισμένο τον Ιησού από τη Ναζαρέτ, προβληματίζει ως τις μέρες μας τους σκεπτικιστές. Και όπως φαίνεται θα συνεχίσει να προκαλεί τις απορίες των ανθρώπων, που επιδιώκουν να βρουν διέξοδο προς την Ελευθερία. Μερικούς αιώνες αργότερα στη Βαγδάτη ένας άνθρωπος πυρπολημένος από τον έρωτα του Θεού, με τ' όνομα Μανσούρ αλ Χάλλατζ, είχε πει "άνα αλ Χακ"! Που σημαίνει "εγώ είμαι η Αλήθεια"! Οι ισχυροί του καιρού του τον βασάνισαν φρικτά, κομματιάζοντας το σώμα του και τελικά τον σταύρωσαν, όπως τον Ιησού. Πέρασαν αιώνες από τότε. Μα οι άνθρωποι  κρατούν ολοζώντανη τη μνήμη  εκείνου του ανθρώπου που μαρτύρησε στη Βαγδάτη γιατί αγάπησε πολύ και αξιώθηκε να βιώσει υποστατικά την Αλήθεια.
Εν τέλει πύρινη είναι η απάντηση, που παρόλα αυτά ξεδιψά. Η Αλήθεια δεν είναι ιδέα, δεν είναι συνοθύλευμα συλλογισμών. Η Αλήθεια έχει χειροπιαστή υπόσταση. Η Αλήθεια είναι Πρόσωπο. Το Πρόσωπο που δεν το έθιξε  ο θάνατος, αλλά απεναντίας μέσα από της θυσίας του τον πόνο και την ταπείνωση, πρόσφερε για πάντα, απύθμενο βάθος και λαμπρό κάλλος στη Ζωή του σύμπαντος κόσμου μεταγγίζοντας τηνπραγμάτωση της Ελευθερίας ανάμεσα στις δυνατότητες των ανθρώπων...

Tuesday, April 19, 2011

ΤΟ ΠΑΣΧΑ, ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ!




Η Μεγάλη Εβδομάδα και η ημέρα του Πάσχα θαρρώ πως προκαλεί  κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, ακόμα κι αν δεν το παραδέχεται. Επίσης, το δράμα του Ιησού και ο φρικτός θάνατός Του, υπερβαίνοντας τα στεγανά που συνήθως επιβάλλουν οι θρησκείες στους οπαδούς και ακολούθους τους, διεγείρει συνειδήσεις και γεννά ερωτηματικά! Ο κενός τάφος του Ιησού συνεχίζει να προκαλεί ποικιλότροπα πιστούς και αγνωστικιστές….
Ο Ιησούς έχει αφήσει το πυρωμένο και βαθύ ίχνος Του στην ιστορία όλης της ανθρωπότητας. Το πρόσωπό Του είναι παρόν σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όσο μακρινή κι αν είναι, όσο λησμονημένη και αν τη θεωρούν οι άνθρωποι που κομπάζουν πως είναι Χριστιανοί….
Ο Ιησούς υπήρξε και παραμένει ένα μέγιστο σκάνδαλο! Οι δοκιμασίες Του και ο θάνατός Του ερμηνεύονται ως εκδήλωση ακραίας αποτυχίας. Για τούτο άλλοι απορρίπτουν εντελώς το θάνατο του Ιησού στο σταυρό και άλλοι επιχειρούν ως τις μέρες μας, να προσεγγίσουν το γεγονός με τέτοιο τρόπο που παραμορφώνουν την αλήθεια.
Ο Ιησούς υπήρξε ο άνθρωπος που τόλμησε, μιλώντας για τον Εαυτό Του να πει πως είναι η Αλήθεια, η Οδός, η Ζωή. Παρεξηγήθηκε πρώτα πρώτα από εκείνους που αποτέλεσαν και αποτελούν εκκλησία στο Όνομά Του! Η Αλήθεια περιορίσθηκε σ’ έναν αυστηρό κώδικα δογμάτων. Από τη Ζωή αφαιρέθηκε το χαμόγελο και η τρυφερότητα κατάντησε πράγμα απαγορευμένο. Τέλος η Οδός, ενώ σημαίνει δρόμος άλλαξε όψη. Στη διαδρομή της οδοιπορίας των προσκυνητών χτίστηκαν μεγαλόπρεποι καθεδρικοί ναοί και ο δρόμος έπαυσε να υπάρχει πλέον, τουλάχιστον κατά τη βούληση των ισχυρών.
Ο Ιησούς πλούτισε την ιστορία των ανθρώπων με την «ασύλληπτη τρέλα της ανάστασης των νεκρών» (Juan Arias)! Στο Πέσαχ των Ιουδαίων προσέδωσε απύθμενο βάθος, αφού το Πάσχα έγινε πρόκληση ελευθερίας και από το έσχατο τέλος του επίγειου βίου, που είναι ο θάνατος, συμπαρασύροντας στο χείμαρρο της μεγάλης ανατροπής καθετί που στέκεται εμπόδιο στην προοπτική αγιασμού του ανθρώπου και όλης της κτίσης!
Ο Ιησούς πρόσφερε μια μοναδική ποιότητα στην πνευματικότητα, σφραγίζοντάς την με την Αγάπη! Επάνω στο σταυρό του Γολγοθά δεν καρφώθηκε ένας αδύναμος άνθρωπος, έρμαιο της αυθαιρεσίας των ισχυρών του καιρού Του, αλλά φανερώθηκε η Αγάπη, που πονά, που κλαίει, που οδύρεται, που συμπάσχει, που ελευθερώνει, που συγχωρεί, που ανατρέπει τις συμβάσεις….
Ο Ιησούς φέρνοντας τα κάτω πάνω στην παγκόσμια Φιλοσοφία, έγραψε με φωτιά στην καρδιά του Κόσμου, πως η Αλήθεια είναι  Πρόσωπο!   
Ο Ιησούς διαλύοντας τη νομοτέλεια της φθοράς του θανάτου πρόσφερε το χέρι Του στον Αδάμ και στην Εύα για να τους οδηγήσει στη Ζωή!
Ο Ιησούς φανέρωσε στις συνειδήσεις μας διαχρονικά πώς αληθεύει υποστατικά η ιδιότητα ενός ανθρώπου ως Υιού του Θεού….
Καλό κουράγιο στην καθεμιά και στον καθένα μας στην οδοιπορία του δρόμου του σταυρού.
Χαρά σε όλο τον Κόσμο γιατί ο Χριστός Ιησούς έχει Αναστηθεί! 

Monday, April 11, 2011