Powered By Blogger

Tuesday, May 12, 2015

ΛΟΓΟΣ ΠΑΘΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΣΑΛΟΔΟΞΙΑΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ




Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ Μεντζελόπουλος, με ανακοινωθέν του, έσπευσε να σχολιάσει συνέδριο με θέμα "Θρησκεία και βία", που έγινε πρόσφατα με πρωτοβουλία κύκλων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το ύφος του ανακοινωθέντος μάλλον καταγγελτικό, παρά κριτικό, αδικεί τον λόγο του Μητροπολίτη, ακόμα και σε σημεία, που επιχειρεί να αρθρώσει αλήθειες ως προς την υποστατική ποιότητα της Εκκλησίας. Εκεί όμως που ο Μητροπολίτης Πειραιώς υπερβαίνει ακόμα και τα όρια της κοσμιότητας, που επιβάλλει επιτέλους η εποχή μας, είναι η φανατική τοποθέτησή του, πλήρης απαξίας, για το Ισλάμ. Μάλιστα φτάνει στο σημείο να αμφισβητεί υποτιμητικά Μουσουλμάνο εισηγητή του συνεδρίου, τον Δρα Χαλήλ Τζιχάντ, που όσοι έχουμε τη χαρά της γνωριμίας μαζί του, ξέρουμε πως πρόκειται για έναν ιδιαίτερα σεμνό άνθρωπο και λαμπρό επιστήμονα. Η αναφορά του Μητροπολίτη Σεραφείμ στο Ισλάμ είναι λόγος μισαλοδοξίας και βαθειάς προκατάληψης, που μόνον ως προπαγάνδα ισλαμοφοβίας μπορεί να αξιολογηθεί, πάντως όχι ως λόγος ενός Επισκόπου της κατ’ Ανατολάς Εκκλησίας του Χριστού.
Ο Μητροπολίτης Πειραιώς, στο ανακοινωθέν του δράττεται της ευκαιρίας να κατακεραυνώσει για πολλοστή φορά, τις πρωτοβουλίες της Καθολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και τον Οικουμενικό Θρόνο, για την καλλιέργεια του διαχριστιανικού διαλόγου, αλλά και για την ανάπτυξη του διαλόγου της Εκκλησίας με διάφορες θρησκευτικές κοινότητες, στα πλαίσια της αναπτυσσόμενης Θεολογίας των θρησκειών. Ο λόγος του Μητροπολίτη Πειραιώς και ως προς τα παραπάνω θέματα είναι λόγος έριδας και ζηλωτισμού, ξένος προς το πνεύμα που υιοθετεί η Ορθόδοξη Εκκλησία, που παραπέμπει περισσότερο σε σχισματικό ηγέτη της παρασυναγωγής των Παλαιημερολογητών, παρά σε Ορθόδοξο Επίσκοπο της Εκκλησίας.
Όπως ανέφερα, στο ανακοινωθέν -(στ’ αλήθεια, εξαιρετικά άκομψος και αδόκιμος όρος για την διατύπωση κριτικής μιας επιστημονικής διοργάνωσης)-, ο Πειραιώς Σεραφείμ επιχειρεί να αρθρώσει λόγους περί της Εκκλησίας, αλλά αδικεί τον εαυτό του και τους λόγους του με το ύφος που εκφράζεται. Ευτυχώς, στο παραπάνω συνέδριο συμμετείχε και ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος, που με λόγο τόλμης και προφητικής θέρμης, ως αληθινός διδάσκαλος εδογμάτισε ορθά  περί Εκκλησίας και θρησκείας περιγράφοντας τις σχέσεις τους προς το φαινόμενο της βίας.

Παρακάτω παραθέτω πρώτα την τοποθέτηση του αγίου Σιατίστης στο συνέδριο και στη συνέχεια το ανακοινωθέν του Πειραιώς Σεραφείμ.

Γιώργος Α. Δούδος
12/05/15




Sunday, May 10, 2015

Τῆς Βουλίνας μου…






Ὃταν ἒφτασα σπίτι
ὁ νοῦς μου ἂδειασε
καθώς σ’ ἀντίκρυσα
παγωμένη στό φέρετρο.
Δέν πίστευα πώς μ’ εἶχες ἀφήσει.
Πλησίασα τό κέρινο πρόσωπό σου
μέ τήν ἐλπίδα νά δῶ κάποιο ἲχνος ζωῆς
μά τίποτα…
Εἶχες φύγει παράωρα Μαμά
κι ὀρφάνεψα γιά πάντα…

Γιῶργος Δοῦδος

10 τοῦ Μάη 2015