Powered By Blogger

Wednesday, September 23, 2015

ΗΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ ΓΙΟΜ ΚΙΠΠΟΥΡ, ΕΪΝΤ ΑΛ ΑΖΑ




Εκείνο που προκαλεί την ρήξη στην αρμονία του ανθρώπου με τον Θεό, την απομάκρυνσή μας από την Πηγή της Ζωής είναι η έσχατη ειδωλολατρία, που εκδηλώνεται ως η ύβρις του εγωισμού! Η λατρεία του εαυτού μας, η προβολή των ατομικών επιθυμιών μας υπεράνω κάθε άλλης προτεραιότητας. Η κατάλυση του όντος Ιερού, μπροστά στην ανάγκη να οικοδομήσουμε το Ναό όπου νύχτα και μέρα λατρεύεται αδιάντροπα το άτομό μας….
Ο δρόμος της επιστροφής στον Οίκο του Πατέρα, η ακύρωση της ύβρης που προκαλεί ο εγωισμός και η λατρεία της ατομικής ασημαντότητάς μας σε σύγκριση με το μεγαλείο του ατέρμονος Σύμπαντος είναι η Μετάνοια. Δεν πρόκειται για το παυσίπονο που κοιμίζει τη συνείδησή μας μπροστά στα λάθη, στα αμαρτήματα, στις ασυγχώρητες παραλείψεις μας. Η Μετάνοια είναι η επανάσταση εντός μας, η πρόσκτηση νέου νου και προπάντων νέας καρδιάς, νέου τρόπου θέασης του Κόσμου και της ύπαρξής μας, σε αρμονία έναντι του Θεού. Και το εργαλείο της Οδού της Μετάνοιας είναι η ταπείνωση! Μην μπερδεύουμε την ταπείνωση με τις ευτελείς ταπεινολογίες, που συνηθίζουν όσοι και όσες προβάλλουν την ευσέβειά τους δημόσια, για να την συγκρίνουν με την δήθεν αμαρτωλότητα των άλλων. Αυτή η ευσέβεια είναι κίβδηλη και τα λόγια περί ταπεινώσεως είναι καρικατούρες που τρέφουν την υποκρισία….
Σήμερα 23 Σεπτεμβρίου, μετά το δειλινό, οι δυο μεγάλες θρησκείες της αβρααμιαίας παράδοσης, ο Ιουδαϊσμός και το Ισλάμ γιορτάζουν, η πρώτη την πιο ιερή μέρα του ιουδαϊκού ημερολογίου, την Γιομ Κιππούρ, που σημαίνει Ημέρα της Συγχώρησης, της Εξιλέωσης και η δεύτερη το Εΐντ αλ Άζα, την Γιορτή της Θυσίας (οι Τούρκοι την αποκαλούν Κουρμπάν Μπαϊράμ).     
Εκείνο που κυριαρχεί και στις δύο γιορτές των Εβραίων και των Μουσουλμάνων, είναι η Μετάνοια…. Το Γιομ Κιππούρ είναι η κορύφωση μιας περιόδου που οι άνθρωποι καλούνται να συμφιλιωθούν με τον Θεό και τους συνανθρώπους τους, να βιώσουν την Τεσουβά, αποκαθιστώντας την αρμονία και την κοινωνία που αρμόζει στο  ανθρώπινο πρόσωπο σε σχέση με τον Θεό. Η Γιορτή της Θυσίας για τους Μουσουλμάνους έχει το ίδιο περιεχόμενο. Είναι η άφεση του ανθρώπου με πλήρη εμπιστοσύνη και υπακοή στον Αλλάχ και τούτο μπορεί να συμβεί μονάχα όταν βιώνουμε την Τάουμπα. Ως υπόδειγμα αυτής της απόλυτης υπακοής, που καθιστά την ύπαρξή μας εναρμονισμένη με τον Θεό είναι ο προφήτης Αβραάμ, που συγκατένευσε δραματικά να θυσιάσει τον μοναχογιό του, όταν του ζητήθηκε….
Οι Χριστιανοί καλούνται σε μια πορεία ακατάπαυστης Μετάνοιας. Ο άγιος Προπάτορας Αβραάμ είναι υπόδειγμα πίστης, εμπιστοσύνης και αφοσίωσης. Για τούτο και αξιώθηκε να φιλοξενήσει τους Τρεις Αγγέλους, που εικόνιζαν αποκαλυπτικά τον απερινόητο και αόρατο Τριαδικό Θεό.

Αξίζει τέτοιες μέρες, όχι απλά να προσφέρουμε ευχές αγάπης σε φίλους, φίλες και γνωστούς μας, Εβραίους και Μουσουλμάνους, αλλά να ζήσουμε κι εμείς αυτές τις γιορτές, έστω και αν με την στενή έννοια δεν είμαστε Εβραίοι, ούτε Μουσουλμάνοι.