Powered By Blogger

Saturday, October 15, 2016

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΧΕΙΡΙΟ ΥΠΟΠΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ;



Η UNESCO είναι ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό. Η  UNESCO, που ιδρύθηκε το 1945, σύμφωνα με τις αρχές που διέπουν τη λειτουργία της, έχει σκοπό να προάγει την ευημερία των ανθρώπων, χωρίς διακρίσεις, σ’ έναν κόσμο ειρήνης.
Ο ίδιος ο Οργανισμός αυτοπροσδιορίζεται ως εργαστήριο ιδεών, ως φορέας συλλογής και διανομής πληροφοριών, ως διαμορφωτής προτύπων με στόχο να ξεπεραστούν  μέσω κοινών κανόνων, όσα πράγματα χωρίζουν τους λαούς και να υπάρξει τελικά κατανόηση και προώθηση του διαλόγου, ως καταλύτης για τη διεθνή συνεργασία.
Την Πέμπτη που πέρασε, 13 Οκτωβρίου, μια ισχνή πλειοψηφία κρατών μελών της UNESCO, αποτελούμενη κυρίως από αραβικά και μουσουλμανικά κράτη, κατάφερε να εγκριθεί σχέδιο ψηφίσματος, που ουσιαστικά επιχειρεί να αποξενώσει τους Εβραίους και την Ιερουσαλήμ από την τοποθεσία της Πόλης, όπου υπήρχε ο βιβλικός Ναός και έχει απομείνει μόνο το Δυτικό Τείχος. Όπως είναι γνωστό το εξωτερικό Δυτικό Τείχος του κατεστραμμένου Ναού, το 70 μ.Χ. από τους Ρωμαίους, είναι αυτή τη στιγμή το πλέον ιερό μέρος για τους Εβραίους όλου του κόσμου.
Στο σχέδιο του ψηφίσματος της  UNESCO χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο η αραβική ονομασία του λόφου, όπου ήταν χτισμένος ο βιβλικός ιουδαϊκός Ναός και τώρα δεσπόζει το τέμενος του Ομάρ, με τον χαρακτηριστικό «χρυσό» τρούλο και το τέμενος Al Aqsa. Ο λόφος αναφέρεται ως  Al-Buraq Plaza, μια καθαρά μουσουλμανική επωνυμία, και μόνο μέσα σε παρένθεση γίνεται αναφορά στην τοποθεσία ως Plaza του Δυτικού Τείχους.  
Η διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα, έχει εκφράσει την απογοήτευσή της για το περιεχόμενο του ψηφίσματος, αλλά είναι αδύνατο να αντιδράσει αποτελεσματικά.
Μια ύποπτη πολιτική έχει εισβάλλει στον Οργανισμό Πολιτισμού των Ηνωμένων Εθνών, που επίσημα έχει ως στόχο μέσω του διαλόγου, της εκπαίδευσης και των επιστημών να προωθηθεί η κατανόηση στον κόσμο και να γίνουν βήματα προς την εδραίωση της ειρήνης.
Κανένας δεν αρνείται ότι η Ιερουσαλήμ είναι ιερή πόλη τόσο για τους Χριστιανούς, όσο και για τους Μουσουλμάνους. Αλλά η Ιερουσαλήμ είναι η κατ’ εξοχήν Πόλη του Λαού Ισραήλ, και με το ψήφισμα επιχειρείται αυτή η αλήθεια κατ’ αρχήν να διαγραφεί, ή τουλάχιστον να υποβαθμιστεί και να υποκατασταθεί από μιαν άλλη δήθεν αλήθεια, ότι η Ιερουσαλήμ είναι μια ιερή πόλη του Ισλάμ!
Οι ιστορικές αλήθειες δεν καταργούνται με ψηφίσματα, είναι εκτός των δημοκρατικών διαδικασιών. Αυτό που είναι αυτονόητο για κάθε άνθρωπο με κοινό νου, ο Οργανισμός του Ο.Η.Ε. για την Επιστήμη επέτρεψε να καταλυθεί και με άλλοθι μια ψηφοφορία πέρα ως πέρα αμφίβολης υπόστασης, συνέβη και το παράδοξο: Μια αλήθεια, ότι η Ιερουσαλήμ είναι κυρίως η εβραϊκή Πόλη και ότι η τοποθεσία, όπου ήταν χτισμένος ο Ναός των Ιουδαίων που κατέστρεψαν οι Ρωμαίοι, είναι κυρίως ο τόπος του Ναού και μετά οτιδήποτε άλλο.
Ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής χαιρέτησε με πολλή ευχαρίστηση το ψήφισμα, όπως και οι δυνάστες της Γάζας, οι τρομοκράτες της Χαμάς….

Τελικά, είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο μπροστά στην πολιτική σκοπιμότητα να υποβαθμίζονται θεσμοί της Διεθνούς Κοινότητας και να στραγγαλίζονται απλές αλήθειες για να εξυπηρετηθούν σκοτεινά συμφέροντα….  

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΔΟΣ






No comments: