Powered By Blogger

Tuesday, September 06, 2016

Η ΑΓΙΑ ΜΗΤΕΡΑ ΤΕΡΕΖΑ ΤΗΣ ΚΑΛΚΟΥΤΑΣ




Ο Πάπας Φραγκίσκος, την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, ανακήρυξε την Μητέρα Θηρεσία, ίσως περισσότερο γνωστή ως Τερέζα της Καλκούτα, Αγία της Καθολικής Εκκλησίας μπροστά σε χιλιάδες προσκυνητές στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη. “Εμείς διακηρύττουμε και ορίζουμε, την Ευλογημένη Θηρεσία της Καλκούτας ως μία Αγία” είπε ο Πάπας.

Η επίσημη ανακήρυξη της Μητέρας Τερέζας της Καλκούτας ήταν αναμενόμενη εδώ και χρόνια, από πολλούς ανθρώπους, όχι μόνον Καθολικούς, αλλά και άλλων πίστεων, που είχαν γνωρίσει τη ζωή και το έργο της, ανάμεσα στους ανθρώπους του περιθωρίου της πολυάνθρωπης Κολκάτας, όπως πλέον ονομάζεται η Καλκούτα. Παρόλα αυτά, υπήρξαν πολλοί, κυρίως διανοούμενοι, είτε από χώρες της Δύσης, είτε από την Ινδία, που αμφισβητούσαν το έργο της Μητέρας Τερέζας, ενώ την παγκόσμια προβολή της ίδιας, όπως και την βράβευσή της με το Νομπέλ (1979) τα είχαν θεωρήσει ως ένα καλοσχεδιασμένο προϊόν μάρκετιγκ εκ μέρους του Βατικανού!

Ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός ήταν και παραμένει ως τις μέρες μας σημείο αντιλεγόμενο! Ίσως αυτή είναι η μοίρα εκείνων που Τον ακολουθούν....

Η Μητέρα Τερέζα ανάλωσε ίσως την πιο γόνιμη περίοδο της ζωής της στην Καλκούτα, σε μια πόλη με τεράστια φτώχεια, με απέραντες παραγκουπόλεις, όπου στοιβάζονται άνθρωποι του περιθωρίου, που γεύονται την έσχατη ταπείνωση και την πιο ακραία ανέχεια. Αλλά και η ίδια η Ινδία είναι μια αντιφατική χώρα. Θεωρείται η πιο πολυάνθρωπη χώρα του κόσμου. Πρόκειται για χώρα που οι Οικονομολόγοι κατατάσσουν πολύ ψηλά στις επιδόσεις οικονομικής ανάπτυξης. Διαθέτει βιομηχανικούς κολοσσούς, ενώ μερικοί θεωρούν την ινδική Silicon Valley, την πόλη Bangalore κατά πολύ ανώτερη από εκείνη της Καλιφόρνιας. Και τέλος, το Bollywood αντιπαρατίθεται επάξια το αμερικανικό Holywood! Και τί θα μπορούσε να πει κάποιος για τους Γκουρού, που ξεκινώντας από την Ινδία επεκτείνουν την επιρροή τους σχεδόν σε όλη τη Δύση, μεταφέροντας τις διδασκαλίες τους που πηγάζουν από τον Ινδουϊσμό ή από τον Σικχισμό, ή και άλλες πνευματικές παραδόσεις της μεγάλης Χώρας της Ανατολής. Όμως, δίπλα στους Γκουρού, που εκστασιάζουν τους Δυτικούς, ή πλάι στον κολοσσό της εταιρίας Tata, συνυπάρχουν η πείνα και η φτώχεια, η λέπρα και ένα σωρό άλλες αρρώστειες, που σε άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα της Γης έχουν εξαλειφθεί.


Κλείνω τούτο το σημείωμα, με ένα μικρό απόσπασμα από γραπτό της Αγίας Μητέρας Θηρεσίας της Καλκούτας: “Και σήμερα είναι ο ίδιος Χριστός, ο ίδιος Ιησούς, στα πρόσωπα των φτωχών μας που είναι ανεπιθύμητοι. Είναι άχρηστοι στην κοινωνία και κανείς δεν έχει καιρό γι' αυτούς. Αν η αγάπη μας είναι αληθινή, εσείς κι εγώ πρέπει να τους ανακαλύψουμε”.