Ο τίτλος του σημειώματος αυτού δεν είναι υποθετικός, ούτε απλά ρητορικός. Αναφέρομαι στη Δημοκρατία στην Ελλάδα του 2012. Και έχω την αίσθηση ως πολίτης αυτής της χώρας, πως η Δημοκρατία έχει τεθεί υπό απαγόρευση από την ομάδα που νέμεται την εκτελεστική εξουσία, όχι απλώς που αποτελεί την κυβέρνηση, αλλά που σχεδιάζει τις αποφάσεις που αφορούν τον λαό και τον τόπο, που επιβάλλει αυτές τις αποφάσεις, με τη συνδρομή αήθων ή και ανήθικων ακόμα μελών της Βουλής και εξαναγκάζει τους πολίτες να τις αποδεχθούν.
Η προχθεσινή δημόσια αμφισβήτηση και έκφραση πλήρους απαξίας κατά των Δικαστών της χώρας εκ μέρους του εξωκοινοβουλευτικού υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, κατά τη γνώμη μου εκφράζει την σκόπιμη κατάλυση της διάκρισης των εξουσιών που ορίζει το Σύνταγμα και συνιστά στοιχείο ἐκ τῶν ὧν οὐκ ἂνευ του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος στο σύνολο των χωρών της Δύσης.
Επιχειρείται πέραν του ευνουχισμού της Δικαστικής Λειτουργίας της πολιτείας μέσω της καταφρόνησης των δικαστικών λειτουργών και η υπολειτουργία του Κοινοβουλίου. Παραβιάζεται το Σύνταγμα με την ένοχη σιγή θεσμικά αρμοδίων λειτουργών του κράτους, με το φαινόμενο της παραγωγής πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, ώστε να μην διακινδυνεύει η επιβολή δυναστικών μέτρων εις βάρος του λαού διά νόμου, με την πιθανή καταψήφισή τους εφόσον θα ετίθεντο υπό την κρίση της Βουλής για να λάβουν τη μορφή τυπικού νόμου, όπως θα ήταν το συνταγματικά ορθό.
Είμαστε μάρτυρες και το νιώθουμε, όσοι και όσες δεν ανήκουμε στο στενό περιβάλλον των ευνοουμένων από τις συνθήκες οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι τουλάχιστον στον τόπο μας η Δημοκρατία συρρικνώνεται και δεν αρκεί για τους κρατούντες ο περιορισμός ελευθεριών και η κολόβωση των θεσμών του κράτους πρόνοιας και αλληλεγγύης. Επιδιώκεται ανενδοίαστα η κατάλυση του Συντάγματος και όλων των νόμων που ισχύουν στη χώρα με αυξημένη ισχύ, ρυθμίζοντας κεφαλαιώδη ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Η περιφρούρηση της αξιοπρέπειας του προσώπου και η διασφάλιση των εργατικών δικαιωμάτων ως θεσμική κατάκτηση έχει πλέον καταργηθεί με αντισυνταγματικούς νόμους που επιβλήθηκαν κατ' απαίτηση των δανειστών του κράτους.
Φθάσαμε στο σημείο να διατυπωθεί χωρίς ίχνος αιδούς ή διπλωματικής πονηρίας εκ μέρους του κορυφαίου στελέχους της κυβέρνησης του κ. Γιάννη Στουρνάρα, η πρόθεση να τεθεί η Δημοκρατία υπό απαγόρευση!
Η Δικαιοσύνη ως θεσμός και λειτουργία της δημοκρατικής πολιτείας αποτελεί το καταφύγιο του Λαού κατά των καταχρήσεων της κυβέρνησης, δηλαδή της εκτελεστικής λειτουργίας, αλλά και κατά των έκνομων πρωτοβουλιών και πράξεων της νομοθετικής λειτουργίας, δηλαδή του Κοινοβουλίου. Η τήρηση του Συντάγματος και των θεμελιωδών νομοθετημάτων του κράτους τελεί υπό την εγγύηση της Δικαιοσύνης.
Τα δικαστικά σφάλματα ενγένει και οι λανθασμένες κατά καιρούς αποφάσεις των δικαστηρίων δεν αποτελούν με κανένα τρόπο άλλοθι συνηγορίας για την εκδήλωση απαξίας κατά της Δικαιοσύνης, συντεταγμένης λειτουργίας του κράτους, ισότιμης προς τη Νομοθετική, όσο και προς την Εκτελεστική.
Η κυβέρνηση της Ελλάδος διολισθαίνει συνεχώς σε ατραπούς που
την οδηγούν όλο και περισσότερο σε αντιπαράθεση με το περί δικαίου συναίσθημα του μεγάλου πλήθους του Λαού. Η κυβέρνηση αποκαλύπτεται πλέον ότι αποτελείται από ορισμένους τεχνοκράτες, δίχως πολιτική ευασθησία και δίχως συνταγματική φιλοπατρία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον κ. Στουρνάρα και τις τελευταίες απαράδεκτες δηλώσεις. Υποθέτουμε ότι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο σε ευνομούμενη χώρα της άλλης Ευρώπης θα υποχρεωνόταν ο Υπουργός Οικονομικών σε παραίτηση. Εδώ το πολιτικό ήθος έχει καταστεί εἶδος ἐν ἀνεπαρκείᾳ. Και όταν έχουμε έλλειμμα ήθους στον δημόσιο βίο επακόλουθο είναι να έχουμε ανάπηρη Δημοκρατία, Δημοκρατία υπό απαγόρευση....
No comments:
Post a Comment