Powered By Blogger

Tuesday, June 14, 2016

Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΕΝΟΣ ΑΝΑΠΗΡΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ….



Προαναγγέλθηκε, ότι στις 24 Ιουλίου ο Πρωθυπουργός θα εξαγγείλει πανηγυρικά την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος. Ομάδα Πολιτικών και Νομικών ήδη έχουν συντάξει μια ολοκληρωμένη πρόταση ενός νέου Συντάγματος, που προώθησε η εφημερίδα ‘Η Καθημερινή’ σε ένθετό της πριν λίγες μέρες. Πολιτικοί κάνουν τις δικές τους προτάσεις, για να ένα Σύνταγμα που θα ικανοποιεί τις ανάγκες της κοινωνίας στους καιρούς μας. Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι μια κορυφαία διαδικασία στα πλαίσια του δημοκρατικού πολιτεύματος. Από την άλλη μεριά, το Σύνταγμα υπάρχει για να ρυθμίζει κατά κύριο λόγο την δημόσια ζωή στη χώρα, αγγίζοντας όμως και σημαντικές πλευρές της προσωπικής ζωής των πολιτών και όσων απλά μοιράζονται μαζί μας χωριά, πόλεις και γειτονιές.
Αφότου η Ελλάδα έχει μπει στη δοκιμασία της κρίσης με τα μνημόνια λόγω του δανεισμού, σημαντικές προβλέψεις του ισχύοντος Συντάγματος έχουν τεθεί καθεστώς «αχρησίας» ή ακόμα και προκλητικής ακύρωσης. Άλλες συνταγματικές διατάξεις αγνοούνται, ενώ ο θεσμός του κοινοβουλίου έχει υποβιβασθεί σε συλλογικό όργανο σε «διατεταγμένη υπηρεσία», ανεξάρτητα από το κόμμα που έχει σχηματίσει κυβέρνηση.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αρκετές διατάξεις του ισχύοντος Συντάγματος πρέπει να αναθεωρηθούν, για να εφαρμόζονται!  Τώρα, που ένα σωρό σημαντικές συνταγματικές διατάξεις έχουν καταστεί ανενεργείς, ὃ ἐστί μεθερμηνευόμενον έχουν καταργηθεί de facto, έχει νόημα μια αναθεώρηση; Να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα, για να μην εφαρμόζονται οι νέες, αναμφίβολα περισσότερο εύστοχες, πιο λειτουργικές διατάξεις, που θα προκύψουν από την όλη διαδικασία; Πολύ φοβούμαι, μήπως η συζήτηση για την αναθεώρηση θα είναι μια κίνηση με πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τον αποπροσανατολισμό του λαού, από ένα σωρό καταστάσεις εξαιρετικά δυσάρεστες που έχει να αντιμετωπίσει και προπάντων από τις ασφυκτικές οικονομικές πιέσεις που δέχεται και πρόκειται να αυξηθούν προσεχώς, με τον φόρο εισοδήματος, που για την μεγάλη πλειοψηφία είναι αυξημένος σε σύγκριση με άλλες χρονιές και με τον ΕΝΦΙΑ….
Έχω τη γνώμη, πως η κυβέρνηση, αλλά και το σύνολο της αντιπολίτευσης, που υπερασπίζονται την συνταγματική νομιμότητα ως προαπαιτούμενο της δημοκρατίας, θα όφειλαν στους δίσεκτους καιρούς, να συστρατευθούν, ώστε η ακροτελεύτια διάταξη του Συντάγματος που επιτάσσει πως «η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων», να γίνει πίστη όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων, χωρίς παρεκκλίσεις….


ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΔΟΥΔΟΣ

No comments: