Powered By Blogger

Saturday, August 17, 2019

Προσλαλιά σε μια Βάπτιση!


Στην Βάπτιση
του Στέλιου Αύγουστουi



Η Εκκλησία του Χριστού είναι μία Σύναξη Προσώπων, που κατά το Υπόδειγμα της Αγίας Τριάδος, καλούνται να βιώνουν ακατάπαυστα την μεταξύ τους αλληλοπεριχώρηση, ως κορυφαία φανέρωση της αγάπης.
Η Εκκλησία του Χριστού πραγματώνει εντός του ιστορικού χρόνου την Βασιλεία του Θεού, ως φανέρωση του αιώνιου Παρόντος του Θεού και όχι σαν άδηλη Ουτοπία...
Στην Εκκλησία του Χριστού υπάρχουν ο μικρός Στέλιος-Αύγουστος και η μανούλα του, η Σταυρούλα-Élodie, που τον αγάπησε πολύ, από την πρώτη στιγμή που τον ένιωσε στη μήτρα της, ως την ώρα που τον έφερε στον κόσμο και τον κράτησε στην αγκαλιά της!

Η Εκκλησία του Χριστού ιδρύθηκε την ημέρα της Πεντηκοστής, με την έκχυση του Αγίου Πνεύματος στους Αποστόλους, στην Μητέρα του Χριστού και σε όλους εκείνους, γυναίκες και άνδρες, που είχαν δεχθεί το Ευαγγέλιο του Φωτός και της Λύτρωσης. Έτσι, η Εκκλησία του Χριστού είναι μια Σύναξη που υπάρχει εν Ἁγί Πνεύματι, που την οδηγεί, την εμπνέει και την πλημμυρίζει με την Χάρη Του.

Στην Εκκλησία του Χριστού, όλα όσα συμβαίνουν είναι απερινόητα για την ανθρώπινη λογική και απρόσιτα για την περίεργη παρατήρηση. Όπως την ημέρα της Πεντηκοστής στην Ιερουσαλήμ, η έκχυση του Παρακλήτου στους Μαθητές του Χριστού ήταν ένα μεγαλειώδες μυστήριο, ακατάληπτο για τους πολλούς, που προσπαθούν να εξηγήσουν τα πάντα με γμώμονα την λογική τους, έτσι και σήμερα και ως το τέλος της ιστορίας, η Εκκλησία θα πορεύεται ζώντας το μυστήριο, ως δωρεά του Αγίου Πνεύματος.
Τα μυστήρια εντός της Εκκλησίας, όπως είναι η Βάπτιση, το Χρίσμα, η Θεία Ευχαριστία, δεν είναι τελετές απόκρυφες, ούτε μυστικές. Απεναντίας είναι ιερές ακολουθίες που εξελίσσονται στο Φως του Χριστού, παραμένοντας όμως ακατανόητες για τους δέσμιους του ορθολογισμού. Μάλιστα, επειδή η Εκκλησία δεν είναι μια ρομαντική υπόθεση, περιορίζοντας το ενδιαφέρον της σε μεταφυσικές καταστάσεις, αγιάζει τους ανθρώπους με σάρκα και ψυχή, αλλά και την ύλη του κόσμου, γιατί το Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, είναι πανταχοῦ παρών, και τα πάντα πληρῶν. Έτσι, όταν η Εκκλησία τελεί τα μυστήριά της προς λύτρωση και σωτηρία των ανθρώπων, κάνει χρήση, ως σημείων της Χάριτος του Θεού πράγματα υλικά, παρμένα από την καθημερινότητά μας. Στο άγιο Βάπτισμα, το νερό είναι το σημείο της Χάριτος, στο Χρίσμα είναι το Άγιο Μύρο, που συντίθεται από την ανάμειξη λαδιού και ακόμη πενήντα επτά αρωματικών ελαίων, δρογών και φαρμακευτικών φυτών, ενώ στην Θεία Ευχαριστία είναι το Ψωμί και το Κρασί. Γιατί όπως έχει γράψει ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, “...σέβων οὐ παύσομαι τήν ὓλην, δι᾿ἧς ἡ σωτηρία μου εἴργασται” (Δεν θα παύσω να σέβομαι την ύλη, γιατί η σωτηρία μου μέσω της ύλης έχει πραγματωθεί)1.
Στην Εκκλησία της Ανατολής, η Βάπτιση γίνεται με κατάδυση του νεόφυτου Χριστιανού, τρεις φορές στο ευλογημένο νερό και τούτο είναι σημείο συμμετοχής του βαπτιζόμενου στον θάνατο του Χριστού. Η αντίστοιχη ανάδυσή του είναι το σημείο συμμετοχής του νέου Χριστιανού στην Ζωή ἐν Χριστ, δηλαδή, ότι γίνεται μέτοχος πλέον μιας νέας Ζωής, Χαράς και Πληρότητας, καθώς ενδύεται πια τον Χριστό στην υπόστασή του, όπως γράφει ο Απόστολος Παύλος και η Εκκλησία ψάλλει: σοι εἰς Χριστὸν ἐβαπτίσθητε, Χριστὸν ἐνεδύσασθε” (Επιστολή προς Γαλάτες 3:27)2.

Μετά την Βάπτισή του και την σφράγισή του με την Δωρεά του Αγίου Πνεύματος, ευχόμαστε ο Στέλιος-Αύγουστος να ζει την Χαρά του Χριστού στη ζωή του και να πορεύεται, παρόλες τις δυσκολίες και ίσως και τις πίκρες, που όπως όλοι μας, θα συναντήσει, να μην χάσει την Χαρά της σημερινής μέρας....

Κλείνοντας θα ήθελα να προσφέρω ως παρακαταθήκη στον μικρούλη Στέλιο-Αύγουστο, τα τρυφερά λόγια, που είχε πει ο άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης: “Η ψυχή του Χριστιανού πρέπει να είναι λεπτή, να είναι ευαίσθητη, να είναι αισθηματική, να πετάει, όλο να πετάει, να ζει μες στα όνειρα. Να πετάει μες στ’ άπειρο, μες στ’ άστρα, μες στα μεγαλεία του Θεού...”. Ας είναι λοιπόν ο μικρός μας Στέλιος-Αύγουστος ευαίσθητος, με πλούσια αισθήματα και να μπορεί όλο και περισσότερο να πετάει και να ζει μες στα όνειρά του.

Γιώργος Δούδος
Ιούνιος 2019




1Πρώτος περί εικόνων λόγος, παρ. 6, P.G. XCIV, col.1245
2Ακολουθία του Αγίου Βαπτίσματος κατά την τάξη της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.
iΗ Βάπτιση του Στέλιου Αυγούστου, γιου της Σταυρούλας-Élodie Πασχαλίδη και του Cedrik Mélado, εγγονού του Στέλιου και της Irène Πασχαλίδη, τελέσθηκε στην εκκλησία της Παναγίας στην Αγιάσο της Λέσβου στις 10 Αυγούστου 2019.

Saturday, August 03, 2019

Η Επανάσταση του Ίλιντεν στην οθωμανική Μακεδονία και η Αμερικανική Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης




Τα “επίσημα” ιστορικά στοιχεία της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής της Θεσσαλονίκης, όπως τα παραθέτει, τουλάχιστον στο διαδίκτυο η ίδια η Σχολή, παραλείπουν προφανώς σκόπιμα τις παρακάτω ενδιαφέρουσες σελίδες από την ιστορία της, όσον αφορά τα πρώτα της βήματα το 1904.

Το 1894 ιδρύθηκε ένα Ευαγγελικό Ιεραποστολικό Εκπαιδευτικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη, υπό την διεύθυνση του Αμερικανού Δρ John Henry House.
Η επιλογή της Θεσσαλονίκης δικαιολογούνταν από το γεγονός, ότι ήταν το κέντρο της οικονομίας και των επικοινωνιών της εποχής, και επίσης, ήταν συνδεδεμένη με την μακεδονική και την ευρύτερη βαλκανική ενδοχώρα, μέσω τριών κύριων σιδηροδρομικών γραμμών. Αυτό το εκπαιδευτικό κέντρο, διατηρούσε μια ιδιαίτερη επαφή και συνεργασία με τους Μακεδόνες κρατούμενους στην οθωμανική φυλακή του Beas Kule (Λευκός Πύργος)....


Το 1904 ο Δρ House ίδρυσε ένα σχολείο γεωργίας και βιομηχανίας, σε έκταση κοντά στη Θεσσαλονίκη, που λειτουργεί με επιτυχία ως τις μέρες μας και είναι η Αμερικανική Γεωργική Σχολή (American Farm School). Οι πρώτοι μαθητές ήταν ορφανά παιδιά, που έχασαν τους γονείς τους κατά την Επανάσταση του Ilinden. Σκοπός του σχολείου ήταν να προωθήσει μεθόδους για την καλύτερη γεωργική παραγωγή μέσω της εφαρμογής της τότε σύγχρονης τεχνολογίας. Το σχολείο, είχε φέρει το πρώτο το τρακτέρ στα Βαλκάνια. Μέχρι την προσάρτηση της Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα, το 1912, γλώσσα εκπαίδευσης ήταν η βουλγαρική.

Οι παραπάνω εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες, αλιεύθηκαν από την εργασία της Ružica Cacanoska, με τίτλο: The Emergence and Development of Protestantism in Macedonia (Η Εμφάνιση και Ανάπτυξη του Προτεσταντισμού στην Μακεδονία), που δημοσιεύθηκε στην βρετανική επιστημονική επιθεώρηση Religion, State and Society, τόμος 29, Αριθ. 2, 2001 (σ. 117) και στον ιστότοπο της https://en.wikipedia.org/wiki/American_Farm_School.