Powered By Blogger

Saturday, August 03, 2019

Η Επανάσταση του Ίλιντεν στην οθωμανική Μακεδονία και η Αμερικανική Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης




Τα “επίσημα” ιστορικά στοιχεία της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής της Θεσσαλονίκης, όπως τα παραθέτει, τουλάχιστον στο διαδίκτυο η ίδια η Σχολή, παραλείπουν προφανώς σκόπιμα τις παρακάτω ενδιαφέρουσες σελίδες από την ιστορία της, όσον αφορά τα πρώτα της βήματα το 1904.

Το 1894 ιδρύθηκε ένα Ευαγγελικό Ιεραποστολικό Εκπαιδευτικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη, υπό την διεύθυνση του Αμερικανού Δρ John Henry House.
Η επιλογή της Θεσσαλονίκης δικαιολογούνταν από το γεγονός, ότι ήταν το κέντρο της οικονομίας και των επικοινωνιών της εποχής, και επίσης, ήταν συνδεδεμένη με την μακεδονική και την ευρύτερη βαλκανική ενδοχώρα, μέσω τριών κύριων σιδηροδρομικών γραμμών. Αυτό το εκπαιδευτικό κέντρο, διατηρούσε μια ιδιαίτερη επαφή και συνεργασία με τους Μακεδόνες κρατούμενους στην οθωμανική φυλακή του Beas Kule (Λευκός Πύργος)....


Το 1904 ο Δρ House ίδρυσε ένα σχολείο γεωργίας και βιομηχανίας, σε έκταση κοντά στη Θεσσαλονίκη, που λειτουργεί με επιτυχία ως τις μέρες μας και είναι η Αμερικανική Γεωργική Σχολή (American Farm School). Οι πρώτοι μαθητές ήταν ορφανά παιδιά, που έχασαν τους γονείς τους κατά την Επανάσταση του Ilinden. Σκοπός του σχολείου ήταν να προωθήσει μεθόδους για την καλύτερη γεωργική παραγωγή μέσω της εφαρμογής της τότε σύγχρονης τεχνολογίας. Το σχολείο, είχε φέρει το πρώτο το τρακτέρ στα Βαλκάνια. Μέχρι την προσάρτηση της Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα, το 1912, γλώσσα εκπαίδευσης ήταν η βουλγαρική.

Οι παραπάνω εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες, αλιεύθηκαν από την εργασία της Ružica Cacanoska, με τίτλο: The Emergence and Development of Protestantism in Macedonia (Η Εμφάνιση και Ανάπτυξη του Προτεσταντισμού στην Μακεδονία), που δημοσιεύθηκε στην βρετανική επιστημονική επιθεώρηση Religion, State and Society, τόμος 29, Αριθ. 2, 2001 (σ. 117) και στον ιστότοπο της https://en.wikipedia.org/wiki/American_Farm_School.

No comments: