Thursday, November 18, 2021
ΨΙΘΥΡΟΣ ΑΓΩΝΙΑΣ...
Έχω έναν Φίλο, που ζει ως αναχωρητής εντός της απέραντης ερημίας των Αθηνών. Σε πολύ πρόσφατη επικοινωνία μας, μιλήσαμε για την “Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2021”, που διεξάγεται αυτές τις μέρες του Νοεμβρίου από την ‘Ελληνική Στατιστική Αρχή’.
Με αφορμή το ερωτηματολόγιο, αλλά και τον τρόπο που διεξάγεται η απογραφή, φέραμε στη συζήτηση τον Όργουελ και όσα είχε γράψει το 1949 στο μυθιστόρημά του “1984”. Ο Φίλος, μου έστειλε το παρακάτω σχόλιο:
“Βέβαια, ο Όργουελ ήταν προφήτης, και λίγα είπε. Μας οδηγούν προς έναν κόσμο τελείως απολυταρχικό, σε ένα σύστημα που τα ελέγχει όλα, όπου μας κυβερνούν οι πολυεθνικές (που λειτουργούν σαν μαφίες, και οι μαφίες σαν πολυεθνικές). Πέραν απ’ αυτές, μας κατευθύνουν οι αλγόριθμοι, αυτόνομα πια! Οι κυβερνήτες δεν είναι παρά μαριονέτες.
Ελευθερία, ιδιωτική ζωή, δημοκρατία, δεν υπάρχουν πια. Θέλουν μια ανθρωπότητα από ζόμπις, της οποίας ο μόνος άξονας είναι το χρήμα. Όλα μια υποκρισία, μια φάρσα. Μας φέρονται σα να είμαστε ζώα, και το δεχόμαστε! … Μας θέλουν όρνιθες σε ορνιθοτροφείο, που πρέπει να καταναλώνουμε και να παράγουμε, και μετά για το σφαγείο. Και έτσι βαδίζουμε ευχαριστημένοι προς το ολοκαύτωμα!…
Και προς τα που να κοιτάς; Πού να στηρίζεσαι; Μας λένε, Θεός δεν υπάρχει, ο Χριστός δεν υπήρχε, ο Βούδας δεν υπήρχε, ο Μωάμεθ δεν υπήρχε, έθνος δεν υπάρχει, γένος δεν υπάρχει· τίποτα δεν υπάρχει!…
Και πού να μιλάς για αγάπη, για ψυχή, για καρδιά!… Ξεφύγαμε από την οδό!…
Ο Θεός να μας ελεήσει.”
18/11/2021
Wednesday, November 17, 2021
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙ-ΕΦΕΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΟ 1973
Όλες οι ιδέες, είτε αφορούν υποθέσεις χάριν της επιστήμης, είτε είναι βήματα προσέγγισης της ουτοπίας είναι ευάλωτες από την σχετικότητα, εκτεθειμένες στις συνεχείς αλλαγές της πραγματικότητας.
Όταν όμως οι ιδέες, επειδή κάποιοι, έτσι το θέλουν και μπορούν να το επιβάλλουν στους λοιπούς, που έχουν παροπλίσει τιν στοχασμό τους, από την τόλμη και το αντίκρυσμα, άφοβα ερωτημάτων αμφιβολίας, τις έχουν τρέψει σε αναλλοίωτες φαντασιακές οντότητες, τότε έχουμε να κάνουμε με οστά ξηρά, προς αποθέωση του θανάτου.
Αθήνα, 17/11/2021
Tuesday, November 16, 2021
Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 1973
Η κορυφαία και ταυτόχρονα τραγική κατάληξη του εμφυλιοπολεμικού κράτους, που οικοδόμησαν οι νικητές του ελληνικού εμφυλίου, υπήρξε το πραξικόπημα των στρατιωτικών το 1967. Ο διχασμός των Ελλήνων και των Ελληνίδων σε “εθνικόφρονες” και “μιάσματα” βάθυνε ακόμα πιο πολύ!
Αντίσταση στη χούντα υπήρχε, αλλά οι αντιστασιακοί είτε δρούσαν στο εξωτερικό, είτε αποτελούσαν μια τολμηρή μειοψηφία στο εσωτερικό της χώρας! Η πλειοψηφία φαινόταν να χειροκροτεί τους δικτάτορες. Υπήρχαν πολλοί που ανήκαν στη δεξιά αντικομμουνιστική παράταξη και ήταν ικανοποιημένοι από τον αποκλεισμό ενός ενδεχόμενου να επικρατήσουν οι κομμουνιστές και οι συνοδοιπόροι τους στην πολιτική ζωή του τόπου. Νομίζω όμως, πως η μεγάλη μερίδα των πολιτών που χειροκροτούσε, και συμμετείχε, ακόμα και χωρίς διόλου ενθουσιασμό στις φιέστες του καθεστώτος, ήταν δέσμιοι του τρόμου των διωγμών, που επιφύλασσε η χούντα σε όσους την αμφισβητούσαν.
Στα μέσα Νοεμβρίου 1973 φοιτητές έκαναν κατάληψη του Πολυτεχνείου της Αθήνας και αυτή η ενέργεια, υπήρξε μια εξαιρετικά τολμηρή πολιτική πράξη. Οι φοιτητές αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της χούντας από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα...
Το αποκορύφωμα της αντίδρασης του καθεστώτος των στρατιωτικών ήρθε στις 17 του Νοέμβρη με την εισβολή δυνάμεων των χουντικών στο Πολυτεχνείο. Τότε μετρήθηκαν και οι νεκροί....
Ακολούθησε μια πιο σκληρή χούντα υπό τον ταξίαρχο Ιωαννίδη και των απάνθρωπων συνεργατών του της ΕΣΑ.
Τότε, τον Νοέμβρη του ’73, έκανα τη στρατιωτική θητεία μου ως στρατιώτης. Η μονάδα που υπηρετούσα ήταν η 100 ΣΔΙ (πίσω από το Τρίτο Σώμα Στρατού, εκεί που τώρα στεγάζεται το Στρατολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης). Όπως ανέφερα, ανακλαστικά, η ορμή των των φοιτητών της Αθήνας, έφτασε και στη Θεσσαλονίκη, όπου έγινε κατάληψη από φοιτητές η Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.
Τις μέρες της κατάληψης, από τις 14 Νοεμβρίου και μετά, ήμασταν σε επιφυλακή και κλεισμένοι στο άβολο στρατόπεδό μας. Η Πολυτεχνική Σχολή ήταν πολύ κοντά μας, μας δεν ξέραμε ακριβώς τί συνέβαινε.
Πρέπει να ήταν απόγευμα της 15 ή 16 του Νοέμβρη. Ο διοικητής του Λόχου Στρατηγείου της μονάδας μας, Λοχαγός Ιωάννης Λυσαφίδης, μας μάζεψε όλους στην στενόχωρη αυλή σε παράταξη. Με τον τρόπο που συνηθίζουν να εκφράζονται οι στρατιωτικοί κατά κανόνα, μας ενημέρωσε “για τους μαλλιάδες αναρχικούς και κομμουνιστάς φοιτητάς που κατέλαβαν” το Πολυτεχνείο. Η κατακλείδα του λόγου του κ. Διοικητή ήταν, η εξαγγελία τιμητικής άδειας σε όποιον από μας, τους στρατιώτες του ξεκοίλιαζε με την ξιφολόγχη, όποιον μαλλιά θα έπεφτε στα χέρια μας!
Δεν συνέβη κανένα “ηρωικό συμβάν”. Κανένας από τους καταληψίες φοιτητές ή φοιτήτριες δεν έφτασε ως τη μονάδα μας, όπως και κανένας μας, από τους στρατιώτες της 100 ΣΔΙ, όσο διαρκούσε η κατάληψη του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης, δεν είχε την άδεια να περάσει, με πλήρη εξάρτιση και το Μ1 ανά χείρας και με ξιφολόγχη, την έξοδο της μονάδας!
Μικρή ενθύμηση από την εξέγερση των φοιτητών στην Πολυτεχνική Θεσσαλονίκης το Νοέμβρη του 1973.
©ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΔΟΣ
16/11/21
Η φωτογραφία είναι από την κατάληψη της Πολυτεχνικής Θεσσαλονίκης το Νοέμβρη 1973.
Saturday, November 13, 2021
ΑΘΕΑΤΕΣ ΠΛΕΥΡΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ
Σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν στο Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα, ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Mark Rutte και ο κ. Μητσοτάκης στις 9 Νοεμβρίου 2021, με αφορμή μια απρόβλεπτη ερώτηση της Ολλανδής δημοσιογράφου κυρίας Ingeborg Beugel προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, σχετικά με pushbacks (επαναπροωθήσεις) προσφύγων κυρίως προς την Τουρκία, το προσφυγικό και ο χειρισμός του από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα πρόβαλλε στο προσκήνιο της επικαιρότητας. Το προσφυγικό πρόβλημα, παραμένει πάντοτε ένα δραματικά επίκαιρο θέμα. Δεν είναι μόνο η ανθρωπιστική πλευρά του προβλήματος που παραμένει επίκαιρη. Η μη ανάσχεση των αιτίων που προκαλούν τη ροή των προσφύγων από χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, που είναι ανασφαλείς και δυστοπικές για τους ανθρώπους τους, είναι ένα πύρινο πρόβλημα που απαιτεί ανάλυση, επιμερισμό ευθυνών και επιτέλους λύση....
Συνήθως οι πιο πολλοί μένουμε παρατηρητές και κριτές του χειρισμού του προσφυγικού από την ανθρωπιστική του σκοπιά. Είναι σωστή η προσέγγιση, αλλά δεν είναι αρκετή.
Πριν λίγες μέρες, δύο Αφγανοί νέοι σε ηλικία πρόσφυγες, που έχουν υποβάλλει αίτηση παροχής ασύλου στις ελληνικές αρχές και ζούσαν σε έναν καταυλισμό προσφύγων, επιτέθηκαν λεκτικά, προσβλητικά και βάναυσα σε μια εργαζόμενη. Δεν ήταν η πρώτη φορά που επιτέθηκαν σε γυναίκα στον καταυλισμό. Παρόμοιο περιστατικό είχε ξανασυμβεί και άλλοτε, από τους ίδιους. Οι δύο επιθέσεις κατά γυναικών εργαζόμενων, ήταν απρόκλητες και ενείχαν τα στοιχεία της απαξίας απέναντι στη γυναίκα, κάτι που προφανώς ήταν στοιχείο της κουλτούρας των νεαρών προσφύγων.
Με αφορμή το προηγούμενο περιστατικό, θα ήθελα να θίξω μια άλλη παράμετρο του προσφυγικού. Όλοι οι πρόσφυγες, κυρίως από έντονα ισλαμικό περιβάλλον, δεν είναι πρόσφυγες γιατί αισθάνονται ανασφάλεια στον τόπο τους. Αρκετοί, κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας είναι “τυχοδιώκτες” που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους, θέλοντας να εγκατασταθούν σε μια χώρα, που θα τους προσφέρει πιο άνετες συνθήκες ζωής από κάθε άποψη. Συγχρόνως όμως, δεν έχουν καμιά διάθεση να εγκαταλείψουν την “κουλτούρα” του τόπου τους και να υιοθετήσουν τις αναγκαίες πολιτισμικές αρχές των χωρών που απαιτούν να τους υποδεχτούν! Θέλουν να είναι φονταμενταλιστές Μουσουλμάνοι, προσκολλημένοι σε ένα κακοποιημένο Ισλάμ, να ακολουθούν πρακτικές στην καθημερινή ζωή τους που είναι βάρβαρες και βάναυσες, ντύνοντάς τες με το κουρέλι μιας “κίβδηλης ευσέβειας”. Και προπαντός, θέλουν να απαξιώνουν τις γυναίκες με κάθε τρόπο, θεωρώντας τες “σκεύη ηδονής” και “δούλες” του άνδρα, όπως έκαναν στον τόπο τους, είτε στο Αφγανιστάν, είτε κάπου στο Ιράκ, είτε στο Πακιστάν, είτε σε κάποια υποσαχάρια αφρικανική περιοχή....
Επομένως, το ζήτημα της παροχής προστασίας σε πρόσφυγες δεν είναι μια απλή υπόθεση. Απαιτεί από τις αρχές που κρίνουν τις αιτήσεις παροχής ασύλου σε πρόσφυγες ενδελεχή και αυστηρό έλεγχο πολλών παραμέτρων που αφορούν τους αιτούντες, εξακρίβωση κατά το δυνατό των κινήτρων, που τους οδήγησαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους και σοβαρό έλεγχο ως προς το κατά πόσο είναι διατεθειμένοι, όχι να απωλέσουν την πολιτισμική και θρησκευτική ταυτότητά τους, αλλά οπωσδήποτε να αποδεχθούν και υιοθετήσουν τις βασικές αξίες πολιτισμού, που ισχύουν στο ευρωπαϊκό περιβάλλον.
Το προσφυγικό δεν είναι μια μανιχαϊστική διαπάλη, με τους καλούς από τη μια μεριά, που είναι οι ευαίσθητοι ακτιβιστές ή οι δημοσιογράφοι που ερευνούν τις συνθήκες συμπεριφοράς απέναντι σε πρόσφυγες εκ μέρους λ.χ. των ελληνικών ή των πολωνικών αρχών και τις καταγγέλλουν, ορθά, όταν αυτές δεν είναι νόμιμες και τους κακούς από την άλλη, που είναι οι υπάλληλοι των αρμόδιων αρχών του κράτους, που οφείλουν πέραν του ανθρωπιστικού σκιάσματος του όλου προβλήματος, να βλέπουν και άλλες πτυχές του, που συχνά οι πολλοί αγνοούμε.
©ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΔΟΣ
13/11/2021
Friday, November 12, 2021
Subscribe to:
Posts (Atom)