Powered By Blogger

Sunday, April 07, 2019

Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΑΒΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ







Σήμερα στην Σαουδική Αραβία η χριστιανική παρουσία, δημόσια, είναι ανεπίτρεπτη. Παρόλα αυτά, αρχαιολογικά ευρήματα, που ανακαλύφθηκαν το 2014 από μια κοινή αποστολή Γάλλων και Σαουδαράβων Αρχαιολόγων, στην πόλη Najran, στα νότια της Σαουδικής Αραβίας και στα σύνορα της χώρας με την Υεμένη, αποκάλυψαν ότι στην Αραβική Χερσόνησο υπήρχαν Χριστιανοί, όπως και Εβραίοι. 
Τα ευρήματα αναφέρονται σε επιγραφές, με χαρακτηριστικό γνώρισμα το σημείο του σταυρού και αποδεικνύουν χριστιανική παρουσία, τουλάχιστον 150 χρόνια πριν από την εμφάνιση του Ισλάμ. Σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες η ανθούσα τότε χριστιανική κοινότητα της Najran ανήκε στην Ασσυριακή Εκκλησία της Ανατολής, που θεωρούνταν νεστοριανή.
Οι επιγραφές που αποκάλυψαν οι Αρχαιολόγοι είναι στην συριακή-αραμαϊκή γλώσσα, κάτι που δείχνει την σχέση των Χριστιανών της Αραβίας με τους Χριστιανούς της Συρίας.
Όταν ο Μωάμεθ, καταδιωγμένος από την Μέκκα, κατέφυγε στην Yathrib, μια πόλη που είχε εποικισθεί από Εβραίους και έμελλε να γίνει η δεύτερη ιερή πόλη του Ισλάμ ως Μεντίνα, δέχθηκε μια πολυμελή αντιπροσωπεία Χριστιανών από την Najran. Οι Χριστιανοί αυτοί, με επικεφαλής επίσκοπο ή ιερείς, ήθελαν να έρθουν σε επαφή με τον Μωάμεθ και να ανταλλάξουν απόψεις περί του προσώπου του Ιησού Χριστού. Μάλιστα ο Μωάμεθ, παρά τις αντιρρήσεις συντρόφων του, παραχώρησε στους Χριστιανούς το μικρό τότε τέμενος των Μουσουλμάνων, για να τελέσουν τις ακολουθίες τους.
Οι επίγονοι του Μωάμεθ ακύρωσαν έμπρακτα το πνεύμα σεβασμού και ανεκτικότητας, που είχε δείξει ο Προφήτης προς τους Χριστιανούς και αρκετά σύντομα, η χριστιανική παρουσία στην Αραβική Χερσόνησο ήταν εντελώς απούσα, καθόσον οι Χριστιανοί καταδιώχτηκαν μέχρι αφανισμού, ώσπου ήρθε η αρχαιολογική έρευνα να αποκαλύψει την αλήθεια για την παρουσία της Εκκλησίας του Χριστού στην Αραβική Χερσόνησο.

Στην φωτογραφία, έντοιχη μαρτυρία χριστιανικής παρουσίας σε αραβική πολίχνη.

No comments: