Wednesday, June 29, 2022
TURKAEGEAN, ΕΝΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΗΜΑ...
Ο εθνικισμός ως ιδεολογία χάραξης πολιτικών επιλογών, έχει αποδειχθεί γενικά δηλητήριο που δυναμιτίζει τις σχέσεις μεταξύ λαών και κρατών. Στα Βαλκάνια, ο εθνικισμός, που δυστυχώς δεν έχει εκλείψει, είναι εξαιρετικά τοξικός. Εκτρέφει προκαταλήψεις κατά του άλλου, του γειτονικού λαού, συντηρεί εμπόδια στην συνεργασία των βαλκανικών λαών και στην καλλιέργεια σχέσεων φιλίας μεταξύ τους. Απτό παράδειγμα αποτελεί η διαμάχη μεταξύ Ελλάδος και Βόρειας Μακεδονίας, ως προς το όνομα της βόρειας προς εμάς χώρας. Ακόμα και μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, επίτευγμα στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου, προκαλεί λόγω εθνικιστικών αγκυλώσεων κύκλους εντός της Ελλάδος, αλλά και εντός της Βόρειας Μακεδονίας, αμφισβητήσεις, χωρίς κανένα αντίκρυσμα!
Κατοχυρώθηκε ως εμπορικό σήμα (brand name) μέσω του European Union Intellectual Property Office (EUIPO), εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης το “TURKAEGEAN” για την προώθηση του τουρκικού τουρισμού, στα παράλια της γειτονικής χώρας στο Αιγαίο.
Άρχισαν οι αρνητικές κριτικές κατά της κυβέρνησης γιατί επέτρεψε να γίνει δεκτή η αίτηση για το σήμα “TurkAegean”, που είχε υποβληθεί στο Alicante της Ισπανίας, όπου εδρεύει το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε., από τουρκική εταιρία με έδρα την Προύσα. Προφανώς οι αιτιάσεις κατά της κυβέρνησης προέρχονται, στα πλαίσια αντιπολίτευσης, από πολιτικά κόμματα, που θεώρησαν πως τους δόθηκε η ευκαιρία να προβάλλουν την προσήλωσή τους στην περιφρούρηση των εθνικών συμφερόντων κ.λπ., κ.λπ....
Οι αντιδράσεις κατά της κυβέρνησης ελάχιστη σχέση έχουν με την διαδικασία έγκρισης και επομένως κατοχύρωση αιτήσεων για εμπορικά σήματα στο EUIPO.
Οι σκέψεις μου, δεν επιδιώκουν να υπερασπιστούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά να πλήξουν τις εθνικιστικές κραυγές πολιτικών στη χώρα, με αφορμή το ευρωπαϊκό εμπορικό σήμα “TurkAegean”.
Πρώτα πρώτα, γιατί ο εθνικισμός από όπου και αν προέρχεται είναι δηλητηριώδης και επικίνδυνος, είτε αφορά πολιτικές χωρών, είτε επιλογές πολιτικών κύκλων.
Δεύτερον, γιατί πράγματι η Τουρκία έχει παράλια στο Αιγαίο μήκους 2.805 χιλιομέτρων, ενώ δύο νησιά στο βόρειο Αιγαίο, η Ίμβρος (Gökçeada) και η Τένεδος (Bozcaada), ανήκουν στην τουρκική επικράτεια. Η κοινή θάλασσα Ελλάδος και Τουρκίας, το Αιγαίο Πέλαγος, είναι παντού γνωστή ως Αιγαίο. Οι Τούρκοι την αποκαλούν επίσης Ege Denizi (Αιγαίο Πέλαγος), αλλά για το εμπορικό σήμα που κατοχύρωσαν χρησιμοποίησαν το “Aegean”, όπως είναι γνωστή αυτή η όμορφη θάλασσα στην αγγλική γλώσσα. Δεν ξέρω αν θα προσβληθεί, εκ μέρους της Ελλάδος γενικά (δεν αναφέρομαι στο ελληνικό δημόσιο αποκλειστικά), η απόφαση του Γραφείου Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε. ως προς το σήμα που ενέκρινε, το “TurkAegean”, και αν η ένσταση που ίσως ασκηθεί γίνει δεκτή. Πάντως το εμπορικό σήμα “TURKAEGEAN” δεν είναι παραπειστικό, γιατί πολύ απλά η Τουρκία έχει “πρόσωπο” στο Αιγαίο 2.805 χιλιόμετρα!!!
Και κοντολογίς, μπορεί η Ελλάδα να έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή στο Αιγαίο, αλλά το Αιγαίο Πέλαγος δεν είναι μια κλειστή ελληνική θάλασσα.
29/06/2022
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment