Friday, August 30, 2024
Δαμιανός Ιωσηφίδης, ένας Αριστερός χωρίς δείγμα σχιζοφρένειας....
Στις χριστιανικές χώρες των Βαλκανίων, που ήταν για πολλές δεκαετίες υπό οθωμανική κατοχή υπάρχει μια ξεχωριστή χορεία αγίων στις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες, αυτή των Νεομαρτύρων. Κύριο γνώρισμα των Νεομαρτύρων ήταν η υπεράσπιση της αξιοπρέπειας του ανθρώπου απέναντι στην μουσουλμανική βαρβαρότητα, που δεν ανεχόταν την αλλαγή της πίστης ενός ανθρώπου, που κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, κάποια στιγμή της ζωής του έγινε Μουσουλμάνος, ενώ είχε γεννηθεί Χριστιανός....
Στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και της ξενικής Κατοχής της χώρας, υπάρχει μια χορεία ανθρώπων, που μοιάζει πολύ με τους Νεομάρτυρες της οθωμανικής περιόδου. Πρόκειται για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, που οργανώθηκαν στην Εθνική Αντίσταση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και αμφισβήτησαν την εξουσία των Ναζί, των Φασιστών και των Βουλγάρων....
Το μεταπολεμικό ελληνικό κράτος, όχι μόνο δεν τίμησε τους Αντιστασιακούς πολίτες του, που στρατεύθηκαν με το ΕΑΜ κατά των κατακτητών, αλλά τους έστειλε σε ξερονήσια, με τον πλέον μαρτυρικό τόπο, αυτόν της Μακρονήσου, που στάλθηκαν έφεδροι οπλίτες και αξιωματικοί, που είχαν κριθεί επικίνδυνοι κομμουνιστές, ακόμα και αν δεν ήταν κομμουνιστές!
Ανάμεσα στους κρατούμενους της Μακρονήσου, υπήρξε μια κατηγορία που μαρτύρησε ξεχωριστά για τον πατριωτισμό και την αξιοπρέπειά τους. Εκείνοι που αρνήθηκαν να υπογράψουν δήλωση μετανοίας και αποκήρυξης του Κομμουνισμού. Για να τους λυγίσουν, οι βασανιστές τους τούς είχαν περίκλειστους στα σύρματα, εκτεθειμένους στον ήλιο την ημέρα και στο ψύχος τη νύχτα. Ένας από τους έγκλειστους στα σύρματα ήταν ο Δαμιανός Ιωσηφίδης, εργάτης από τη Νάουσα, που ίσως να υπέμενε τις δοκιμασίες του, πλάι στον Υφηγητή της Φιλοσοφίας του Δικαίου Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο, εξόριστο στη Μακρόνησο έφεδρο αξιωματικό, που ήταν επίσης κλεισμένος στα σύρματα...
Ο Δαμιανός Ιωσηφίδης ήταν ένας έντιμος άνθρωπος, που εργαζόταν σκληρά για να συντηρήσει την οικογένειά του. Ήταν πρόσφυγας από τον Πόντο και συνειδητός Κομμουνιστής. Στα δύσκολα χρόνια των διωγμών κατά των Αριστερών, που είχε επιβάλλει το κράτος μετά την λήξη του Εμφυλίου, στη Νάουσα η πόλωση είχε αγγίξει ακραία σημεία.
Οι μπράβοι της Ασφάλειας κάποιο βράδυ, ξυλοκόπησαν τόσο άγρια τον Δαμιανό, που νομίζοντας ότι τον είχαν δολοφονήσει, τον παράτησαν αιμόφυρτο στο ρείθρο ενός πεζοδρομίου.
Όταν έγινε η διάσπαση του ΚΚΕ, ο Δαμιανός Ιωσηφίδης συντάχθηκε με το ΚΚΕ εσωτερικού.
Γνώρισα τον Δαμιανό μετά το 1975, όταν εγκαταστάθηκα στη Νάουσα ως νέος Δικηγόρος.
Ήξερα πως ο Δαμιανός εργαζόταν ως υπάλληλος στην εταιρεία τυποποίησης και εμπορίας φρούτων, γνωστής με το όνομα “ΤΡΑΜΕΛΚΟ” και ήταν ο άνθρωπος της απόλυτης εμπιστοσύνης των εργοδοτών του, των Αδελφών Τράιου.
Ένα πρωινό λίγο δισταχτικά χτύπησε την πόρτα του γραφείου μου και όταν τον αντίκρισα ένιωσα πολλή χαρά.
Κάθισε και αφού αποσώσαμε τον καφέ μας, μου εκμυστηρεύτηκε τα εξής, με έκδηλη την στεναχώρια στο πρόσωπό του. “Για να φτιάξω το σπίτι μου στο συνοικισμό πήρα δάνειο από την Εργατική Κατοικία. Όπως φαίνεται οι δουλειές στην ΤΡΑΜΕΛΚΟ δεν πάνε καλά. Δεν ξέρω τί θα γίνει. Το πρόβλημα είναι, ότι ενώ πηγαίνω καθημερινά στη δουλειά, εδώ και μήνες είμαι απλήρωτος. Ζω με δανεικά στην κυριολεξία. Με στενοχωρεί που δεν μπορώ να είμαι συνεπής με το δάνειο του σπιτιού και φοβάμαι κιόλας τις συνέπειες από την καθυστέρηση”.
Τον άκουγα με προσοχή και συλλογιζόμουν τί θα μπορούσε να γίνει.... Πάνω στην κουβέντα ο Δαμιανός μου λέει: “Ξέρεις το σπίτι του .... Τράιου, ενός από τους εργοδότες μου είναι στο όνομά μου”. Με έκπληξη τον ρωτώ, τί εννοεί όταν λέει ότι είναι στο όνομά του. “Κάποτε, ο ..... Τράιος είχε προβλήματα με χρέη και πήγαμε σε συμβολαιογράφο και έγινε εικονική πώληση του σπιτιού του σε μένα, έτσι ώστε να φαίνεται πως δεν έχει περιουσία”. Χαμογέλασα και του είπα: Υπάρχει ένας τρόπος να πιέσουμε το αφεντικό σου, που μένει στο σπίτι που είναι στο όνομά σου. Θα κάνουμε δικαστήριο σε βάρος του, με αντικείμενο το σπίτι, που νομικά είναι δικό σου, ώστε να εξαναγκαστεί να δανειστεί αυτός για να πληρωθείς τα δεδουλευμένα σου.... Ο Δαμιανός άναψε και κόρωσε! “Αυτό δεν μπορεί να γίνει”, μου είπε ορθά κοφτά. “Δεν πρόκειται να προδώσω την εμπιστοσύνη που μου έδειξε”.
Αυτός ήταν ο Δαμιανός Ιωσηφίδης, ο Αριστερός, που στην Μακρόνησο τον είχαν κλείσει στα σύρματα, γιατί αρνιόταν να αποκηρύξει τον κομμουνισμό και τις παραφυάδες του. Ο Δαμιανός Ιωσηφίδης ζούσε με αξιοπρέπεια και δίχως έστω μια χαραμάδα στη ζωή του ασυνέπειας σε όσα πίστευε.
Όσα παρακολουθώ να συμβαίνουν στον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς στη χώρα μας, που επαγγέλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ένα πράγμα μου φέρνει στο νου, η αήθεια στελεχών, σε πολιτικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο προσωπικών επιλογών τους: Ότι πρόκειται για αριστερούς, που απλά είναι σχιζοφρενείς!
Θάσος, 30 Αυγούστου 2024
Tuesday, August 27, 2024
“εἰς μνημόσυνον αἰώνιον ἔσται δίκαιος”.
Ψαλμός 111: 6
Μνήμη Χρήστου Γιανναρά...
Η τραγική κορύφωση του μετεμφυλιακού κράτους στην Ελλάδα ήταν η επτάχρονη δικτατορία των στρατιωτικών (1967-1974). Το ελληνικό κράτος μετά την Κατοχή εμφάνισε μια ξεχωριστή ιδιαιτερότητα: Οι δωσίλογοι, με εξαίρεση ελάχιστες περιπτώσεις, όχι μόνον δεν τοποθετήθηκαν ως προδότες στο περιθώριο της απαξίας της εθνικής μνήμης και δεν καταδικάστηκαν από από τα Ειδικά Δικαστήρια Δωσιλόγων, αλλά απεναντίας, “πλούτισαν” την τάξη των εθνικοφρόνων που αντιτάχθηκαν στον κομμουνισμό, ενώ ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος, υπήρξε η πρώτη αιματηρή σύγκρουση των δύο στρατοπέδων εντός του Ψυχρού Πολέμου.
Ενώ εξελισσόταν ο ελληνικός Εμφύλιος, έπρεπε να προβληθεί το ιδεολογικό αντίπαλο δέος του εθνικού κράτους, κατά του Μαρξισμού-Λενινισμού, της ιδεολογίας του ΚΚΕ.
Το 1948 ιδρύεται ο Σύλλογος “Το Ελληνικόν Φως” , από τη θρησκευτική οργάνωση “Αδελφότης Θεολόγων «Η Ζωή»”, μετά από πρωτοβουλία του καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας Αλέξανδρου Τσιριντάνη, του προϊσταμένου της «Ζωής» Σεραφείμ Παπακώστα, σε συνεργασία με τον βασιλέα Παύλο. Ο σύλλογος αυτός διαδραμάτισε εξαιρετικά σημαντικό ρόλο, όσον αφορά την «πνευματικήν καθοδήγησιν και τόνωσιν του εθνικού αγώνος», δηλαδή του εμφυλίου πολέμου, υπερασπιζόμενος τις κυβερνητικές δυνάμεις. “Το Ελληνικόν Φως” με πλουσιοπάροχη οικονομική συνδρομή εκ μέρους του κράτους, ανέλαβε τη διεξαγωγή του προπαγανδιστικού αντικομουνιστικού αγώνα, με βιβλία, περιοδικά, φυλλάδια, ομιλίες και άλλες δραστηριότητες. Η Αδελφότητα “Ζωή”, από τον μεσοπόλεμο ακόμα, με αποκορύφωμα όμως την διάρκεια του Εμφυλίου, υπήρξε το προπαγανδιστικό οπλοστάσιο του κράτους κατά του Κομμουνισμού. Με την ίδρυση του “Ελληνικού Φωτός”, το ίδιο το παλάτι ανέθεσε επίσημα στην “Ζωή” τον αντικομμουνιστικό αγώνα. Η αντικομμουνιστική προπαγάνδα του κράτους, εμφανιζόταν παραπλανητικά στον λαό, ως λόγος, αμιγώς θρησκευτικός!
Το ελληνικό Σύνταγμα του 1952 επίσημα, στο άρθρο 16, υιοθετεί ως αντίβαρο στον Κομμουνισμό, που ήδη είχε ηττηθεί με το τέλος του εμφυλίου, την ιδεολογία του “ελληνοχριστιανικού πολιτισμού”.
Ο Χρήστος Γιανναράς έγινε μέλος της Αδελφότητας Θεολόγων “η Ζωή”, αλλά είχε την τόλμη και την εντιμότητα να αποχωρήσει το 1964, σε ηλικία είκοσι εννιά χρόνων. Μετά την αποχώρησή του από την “Ζωή” δεν έμεινε σιωπηλός “ιδιώτης”. Απεναντίας, το 1964 εκδίδει μια μικρή συλλογή μεστών προβληματισμού γραπτών του με τίτλο “Πείνα και Δίψα”, που επανεκδίδεται το 1969, ενώ ηγεμονεύει στην Ελλάδα η συνταγματική εκτροπή των επίορκων αξιωματικών.
Το 1966 κυκλοφορεί ο Γιανναράς το βιβλίο του “Τίμιοι με την Ορθοδοξία” και το 1970 βιβλίο με τίτλο “Η Ελευθερία του Ήθους”.
Η Αντίσταση κατά της χούντας δε γινόταν μόνον από τις διάφορες αριστερές οργανώσεις του εξωτερικού και του εσωτερικού, ή από ιδεολόγους της Δημοκρατίας όπως ο Αλέκος Παναγούλης. Υπήρχε και μια άλλη αντίσταση κατά της βαρβαρότητας, που αμφισβητούσε καίρια τον ιδεολογικό πυρήνα, που προκάλεσε την κατάληψη της χώρας από την χούντα.
Ο Χρήστος Γιανναράς, με περισσή τόλμη, δίχως τυμπανοκρουσίες αντιστασιακές, με τα γραπτά του, που κυκλοφορούσαν κατά την Επταετία αμφισβητούσε έντονα τη νομιμοποίηση της χούντας!
Οι συνταγματάρχες ένα από τα πρώτα μέτρα που έλαβαν, για τον έλεγχο της ψυχής και της συνείδησης του Λαού ήταν η επιβολή κανονικής εκτροπής στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος. Αλίευσαν από την Αδελφότητα “Ζωή” κατά πρώτον, αλλά και από την Αδελφότητα “ο Σωτήρ” πρόθυμους μοιχεπιβάτες, που τοποθέτησαν σε επισκοπικούς θρόνους, ενώ απομάκρυναν από την Αθήνα και τον Αυγουστίνο Καντιώτη, ιδρυτή πλέγματος παρεκκλησιαστικών οργανώσεων και τον έκαναν μητροπολίτη στην ακριτική Φλώρινα, έτσι ώστε, το σύνθημά του “ελευθέρα και ζώσα εκκλησία” να είναι πλέον κενό περιεχομένου και αξίας.
Ο Χρήστος Γιανναράς άσκησε έντονη κριτική στο ήθος, στην νοοτροπία και στις πρακτικές της “Ζωής”, αλλά και όλων των χριστιανικών οργανώσεων, που λειτουργούσαν στην Ελλάδα και είχαν προέλθει από την μήτρα της “Ζωής”. Αυτή η κριτική του Γιανναρά ήταν πράξη αντίστασης κατά της χούντας....
Ήμουν φοιτητής κατά την Επταετία. Τότε ανακάλυψα τον Γιανναρά. “Πείνα και Δίψα”, “Τίμιοι με την Ορθοδοξία”, “Η Ελευθερία του Ήθους”..... Στο βαρύ κλίμα της πνευματικής και πολιτικής ανελευθερίας των φοιτητικών μου χρόνων, ο Χρήστος Γιανναράς, άνοιξε σε μένα, όπως και σε άλλους φίλους και φίλες εκείνης της εποχής, παράθυρα απ’ όπου ανασαίναμε έναν φρέσκο αέρα και ζούσαμε....
Τα γραπτά του Γιανναρά που σημάδεψαν τον τρόπο της σκέψης μου είναι “Το Καταφύγιο Ιδεών” (1987) και το υπέροχο, “Σχόλια στο Άσμα Ασμάτων” (2016)....
Ο Χρήστος Γιανναράς υπήρξε Φιλόσοφος αλλά και Θεολόγος. Όταν με επικεφαλής τον Σάκη Καράγιωργα μεθοδεύονταν ποικίλες αντιδράσεις προκειμένου να μην εκλεγεί Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ήμουν πολύ θυμωμένος και χάρηκα, όταν τελικά ο Γιανναράς εκλέχτηκε καθηγητής Φιλοσοφίας.
Τρεις σημαντικοί Καθηγητές της Θεολογικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών είχαν προτείνει στον Χρήστο Γιανναρά να υποβάλλει διδακτορική διατριβή, που όπως είχε ακουστεί είχε σχεδόν έτοιμη. Οι Καθηγητές εκείνοι ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και Αλβανίας Αναστάσιος Γιαννουλάτος, ο μακαριστός Νίκος Νησιώτης και αν δεν με προδίδει η μνήμη, ο επίσης μακαριστός Ηλίας Βουλγαράκης. Αυτά πρέπει να συνέβησαν πριν το 1970. Τότε ολόκληρη η Θεολογική Σχολή της Αθήνας δέχθηκε έναν αήθη εκβιασμό, που στο κέντρο του βρισκόταν ο Γιανναράς και οι απόψεις του. Ο καθηγητής Ποιμαντικής και Κανονικού Δικαίου Κωνσταντίνος Μουρατίδης, είχε δηλώσει, ότι αν γίνει δεκτή διδακτορική διατριβή του Χρήστου Γιανναρά, θα αποχωρήσει από την Σχολή και θα την καταγγείλει παντού για κακοδοξία και αίρεση....
Τελικά ο Γιανναράς αποφάσισε να προσφύγει στον τότε παντοδύναμο Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Χρήστου. Ο Χρήστου δέχθηκε την διατριβή του Χρήστου Γιανναρά, με έναν όρο: Να μεταγραφεί από την δημοτική στην καθαρεύουσα το κείμενο. Το 1970 έγινε δεκτή η δικτατορική διατριβή του Γιανναρά, με τίτλο “Το οντολογικόν περιεχόμενον της θεολογικής εννοίας του προσώπου”, από την Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ.
Ο Χρήστος Γιανναράς αμφισβήτησε έντονα την δαιμονοποίηση του έρωτα, από τις χριστιανικές οργανώσεις και από την υπόδουλη σ’ αυτές Εκκλησία της Ελλάδος. Τότε επιστρατεύθηκε ο Μοναχός Θεόκλητος Διονυσιάτης και η εφημερίδα “Ορθόδοξος Τύπος” για να πλήξουν τον Γιανναρά σαν αιρετικό! Οι εκδόσεις της εφημερίδας κυκλοφόρησαν το 1989 ένα μικρό βιβλίο του Θεόκλητου Διονυσιάτη με τίτλο, “Ο Νικολαϊτικός Ερωτισμός των Νεορθοδόξων (με θεωρητικό τον κ. Γιανναρά)”!
Ο Χρήστος Γιανναράς, σε δίσεκτους καιρούς, για την Ελλάδα και την τοπική Εκκλησία της, υπήρξε το όργανο του Παρακλήτου, που άνοιξε πόρτες και παράθυρα, κλειστά ως τότε, για να πνεύσει ο φρέσκος αέρας που ζωοποιεί.
Ο Γιανναράς, κατέκρινε τον πιετισμό και πρότεινε το ήθος της Ελευθερίας.
Ο Γιανναράς, κατέκρινε την δαιμονοποίηση του έρωτα και διακήρυξε πως ο έρωτας είναι ο μόνος δρόμος για την ολοκλήρωση του προσώπου.
Ο Γιανναράς, απέκδυσε την Εκκλησία του Χριστού από τον μανδύα της θρησκείας και διακήρυξε, πως η Εκκλησία υπάρχει με κέντρο την Ευχαριστιακή Σύναξη, όπου με τον Άρτο και τον Οίνο πραγματώνεται η θεανδρική παρουσία του Ιησού Χριστού στην ζωή μας....
Κλείνω τούτο το ελάχιστο αφιέρωμα στον Δάσκαλο Χρήστο Γιανναρά με όσα λέει η εξόδιος ακολουθία: Μακαρία ἡ ὁδός, ᾗ πορεύει σήμερον, ὅτι ἡτοιμάσθη σοι τόπος ἀναπαύσεως....
27 Αυγούστου 2024
Sunday, August 11, 2024
In memory of Tisha B΄Av/Εις ανάμνησιν του Tisha B΄Av
Tisha B’Av (Hebrew: תשעה באב or ט׳ באב, “the Ninth of Av,”) is an annual fast day in Judaism, named for the ninth day (Tisha) of the month of Av in the Hebrew calendar. The fast commemorates the destruction of both the First Temple and Second Temple in Jerusalem, which occurred about 655 years apart, but on the same Hebrew calendar date.
The First Temple was burned by the Babylonians in 423 BCE and the Second Temple fell to the Romans in 69 CE, unleashing a period of suffering from which our nation has never fully recovered.
The Bar Kochba revolt against the Romans in 133 CE ended in defeat: The Jews of Betar were butchered on the 9th of Av and the Temple Mount was plowed one year later on the same date.
Rabbi Cat Zavis of the Beyt Tikkun Synagogue in USA, on the occasion of Tisha B'Av, has expressed the following thoughts, tragically relevant to what is causing grief to the Jews of Israel and the world:
“We are in the month of Av. The ninth of Tisha B’av is a day of mourning for our suffering. On Tisha B’av, we chant Jeremiah’s Book of Lamentations in which he warns the people and holds the people accountable for all of their mistakes. It is Jeremiah speaking truths. At Beyt Tikkun, we’ve been doing some deep dives exploring and listening to truths, sometimes truths that make us uncomfortable. In particular, truths about the establishment of the State of Israel and what is happening today. We are going to continue to do that. A lot of us are grappling with the fact that we have been told a story about the establishment of the State of Israel that is not fully accurate, distorts the history, and silences Palestinian voices, lives, and culture. We are hearing Palestinian and Jewish voices that provide a different historical perspective.
Just as we might want to argue with Moses when he tells the younger generation that it was their parents’ fault that he did not get to enter the promised land, so too many of us today want to yell back at the stories and people who have told us a particular history of the State of Israel. We want to say, no, that is not true—there’s a different story about the establishment of the State of Israel that goes way back in history. There actually were people on the land, they had a rich culture and traditions, they had beautiful buildings, schools, mosques, churches, temples. They had rich lives. There was a mixed community of Muslims, Christians, Jews, Palestinians, Druze, and Bedoin who lived together in peace.
The past few weeks I have been reflecting on the teaching that the world stands on three pillars: trust, justice, and peace. In order to get to justice and then peace, we need to listen to and tell the truth. Even Moses struggles to tell the truth! He tells aspects of the truth and distorts other aspects to make himself look better, perhaps to garner more respect, care, and love. Maybe he’s concerned that the parents of his generation spoke poorly of him and he wants another story or perspective to be known. Yet, we cannot get to justice and peace without truth telling.
If we are willing to listen to the truth, even when it challenges us, we pave the way to justice. In this parsha, Moses reiterates the importance of installing judges, who are wise and decide justly between any Israelite and their brother (any Israelite, regardless of class and race) and between an Israelite and stranger. He emphasizes that judges shall not be partial in judgment; they shall hear out the low as well as the high. And, perhaps most importantly, they should not be afraid of anyone for judgment is God’s. (“So I took the heads of your tribes, wise men, and full of knowledge, and made them heads over you, captains of thousands, and captains of hundreds, and captains of fifties, and captains of tens, and officers, tribe by tribe. And I charged your judges at that time, saying: 'Hear the causes between your brethren, and judge righteously between a man and his brother, and the stranger that is with him. Ye shall not respect persons in judgment; ye shall hear the small and the great alike; ye shall not be afraid of the face of any man; for the judgment is God's...” Deuteronomy 1:15-17)
Our tradition is so powerful. The prophets both rebuke us and comfort us. And we need both. We need the truth to warn us about the myriad of ways we have so severely missed the mark that we are going to face catastrophe and we need the reminder that things will also turn around and we will be ok”.
Απόδοση στην ελληνική γλώσσα.
Η Tisha B'Av (εβραϊκά: תשעה באב ή ט׳ באב, «η ένατη του Av»,) είναι μια ετήσια ημέρα νηστείας στον Ιουδαϊσμό, που ονομάστηκε για την ένατη ημέρα (Tisha) του μήνα Av στο εβραϊκό ημερολόγιο. Η νηστεία καθιερώθηκε εις ανάμνηση της καταστροφής του Πρώτου Ναού, αλλά και του Δεύτερου Ναού της Ιερουσαλήμ, που συνέβησαν με διαφορά περίπου 655 ετών, αλλά την ίδια ημερομηνία σύμφωνα με το εβραϊκό ημερολόγιο.
Ο Πρώτος Ναός κάηκε από τους Βαβυλώνιους το 423 π.Χ., ενώ ο Δεύτερος Ναός είχε καταληφθεί από τους Ρωμαίους το 69 μ.Χ.. Η κατάληψη του Δευτέρου Ναού από τους Ρωμαίους, σηματοδοτεί μια μακρά περίοδο βασάνων για τον Λαό Ισραήλ, από την οποία δεν έχει υπάρξει πλήρης ανάκαμψη ακόμα.
Η εξέγερση του Bar Kochba κατά των Ρωμαίων το 133 μ.Χ. έληξε με ήττα: Οι Εβραίοι του Betar (το Betar ήταν μια αρχαία εβραϊκή πόλη στα βουνά της Ιουδαίας,που κατά την εξέγερση του Bar Kochba, υπήρξε το τελευταίο προπύργιο των επαναστατώ και καταστράφηκε από τους Ρωμαίους, με εντολή του Αυτοκράτορα Αδριανού το 135 μ.Χ.) σφαγιάστηκαν στις 9 του μήνα Av και το Όρος του Ναού στην Ιερουσαλήμ οργώθηκε ένα χρόνο αργότερα την ίδια ημερομηνία.
Η Ραβίνος Cat Zavis της Συναγωγής Beyt Tikkun στις Η.Π.Α., με αφορμή την Tisha B’Av έχει διατυπώσει τις ακόλουθες σκέψεις, τραγικά επίκαιρες με όσα προκαλούν θλίψη στους Εβραίους του Ισραήλ και όλου του κόσμου:
“Βρισκόμαστε στον μήνα Av. Η ένατη ημέρα αυτού του μήνα, η Tisha B’av είναι ημέρα πένθους για τα βάσανά μας. Στην Tisha B'av, ψέλνουμε από το Βιβλίο των Θρήνων του Ιερεμία, που προειδοποιεί τους ανθρώπους και τους θεωρεί υπεύθυνους για όλα τα λάθη τους. Ο Ιερεμίας λέει αλήθειες!
Στην Συναγωγή Beyt Tikkun, έχουμε κάνει μερικές βαθιές καταδύσεις, εξερευνώντας και ακούγοντας αλήθειες, που μερικές φορές μας κάνουν να νιώθουμε άβολα. Ειδικότερα, όσον αφορά αλήθειες, που έχουν σχέση με την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ και όσα συμβαίνουν σήμερα. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό. Πολλοί από εμάς, παλεύουμε με το γεγονός, ότι μας έχουν πει μια ιστορία για την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ, που δεν είναι απόλυτα ακριβής, διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και φιμώνει τις φωνές, τις ζωές και τον πολιτισμό των Παλαιστινίων. Ακούμε παλαιστινιακές και εβραϊκές φωνές που προσφέρουν μια διαφορετική ιστορική προοπτική.
Ακριβώς, όπως θα μπορούσαμε να μαλώσουμε με τον Μωυσή, όταν λέει στη νεότερη γενιά ότι ήταν λάθος των γονιών τους που δεν μπήκε στη Γη της Επαγγελίας, έτσι πολλοί από εμάς σήμερα, θέλουμε να φωνάξουμε για τις ιστορίες και τους ανθρώπους που μας έχουν πει μια ιδιαίτερη ιστορία για το Κράτους του Ισραήλ. Θέλουμε να πούμε, όχι, αυτό δεν είναι αλήθεια. Υπάρχει μια διαφορετική ιστορία σχετικά με την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ, που πηγαίνει πολύ πίσω στην ιστορία.
Στην πραγματικότητα, υπήρχαν άνθρωποι στη γη, είχαν πλούσιο πολιτισμό και παραδόσεις, είχαν όμορφα κτίρια, σχολεία, τζαμιά, εκκλησίες, ναούς. Είχαν πλούσια ζωή. Υπήρχε μια μικτή κοινότητα Μουσουλμάνων, Χριστιανών, Εβραίων, Παλαιστινίων, Δρούζων και Βεδουίνων που ζούσαν μαζί ειρηνικά.
Τις τελευταίες εβδομάδες σκέφτομαι την διδαχή, ότι ο κόσμος στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: Εμπιστοσύνη, Δικαιοσύνη και
Ειρήνη.
Για να φτάσουμε στη Δικαιοσύνη και μετά στην Ειρήνη, πρέπει να ακούσουμε και να πούμε την Αλήθεια. Ακόμα και ο Μωυσής παλεύει να πει την Αλήθεια! Λέει πτυχές της αλήθειας και διαστρεβλώνει άλλες πτυχές, για να φαίνεται καλύτερος, ίσως για να συγκεντρώσει περισσότερο σεβασμό, φροντίδα και αγάπη. Ίσως ανησυχεί ότι οι γονείς της γενιάς του μίλησαν άσχημα γι’ αυτόν και θέλει να γίνει γνωστή μια άλλη ιστορία ή διαφορετική οπτική. Ωστόσο, δεν μπορούμε να φτάσουμε στη Δικαιοσύνη και την Ειρήνη χωρίς να λέμε την Αλήθεια.
Αν είμαστε πρόθυμοι να ακούσουμε την Αλήθεια, ακόμα κι όταν μας προκαλεί, ανοίγουμε το δρόμο προς τη Δικαιοσύνη. Σε αυτήν την “parsha” (εβδομαδιαίο απόσπασμα από την εβραϊκή Βίβλο, που αναγιγνώσκεται στις Συναγωγές), ο Μωυσής επαναλαμβάνει τη σημασία της εγκατάστασης δικαστών, οι οποίοι είναι σοφοί και αποφασίζουν δίκαια μεταξύ οποιουδήποτε Ισραηλίτη και αδερφού τους (οποιουδήποτε Ισραηλίτη, ανεξάρτητα από την κοινωνική τάξη και φυλή), και μεταξύ ενός Ισραηλίτη και ενός ξένου. Τονίζει ότι οι δικαστές δεν πρέπει να μεροληπτούν στην κρίση τους. Οφείλουν να ακούσουν τόσο εκείνον που βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο, όσο κι εκείνον που κατέχει κάποιο υψηλό επίπεδο μέσα στην Κοινότητα. Και, το πιο σημαντικό, οι δικαστές, δεν πρέπει να φοβούνται κανέναν, γιατί η κρίση είναι του Θεού. (“Στους αρχηγούς , λοιπόν, των φυλών σας, οι οποίοι ήταν άντρες ικανοί και έμπειροι, έδωσα εξουσία πάνω σε χίλια, σε εκατόν, σε πενήντα και σε δέκα άτομα, και σε άλλους απ’ αυτούς ανέθεσα την επίβλεψη ολόκληρης φυλής. Επίσης, με την ευκαιρία, έδωσα στους δικαστές σας αυτούς ορισμένες οδηγίες: «Ν’ ακούτε», τους είπα, «με προσοχή τις υποθέσεις των συμπατριωτών σας και να κρίνετε δίκαια τις διαφορές του καθενός, είτε αυτές είναι μ’ έναν Ισραηλίτη είτε μ’ έναν ξένο. Να μη μεροληπτείτε όταν κρίνετε. Ν’ ακούτε με την ίδια προσοχή και τους ασήμαντους και τους σπουδαίους. Μη φοβάστε κανέναν, γιατί η κρίση σας είναι έργο θεϊκό....»” Δευτερονόμιο 1:15-17)
Μετά από όλες τις προφητικές φωνές που μας προειδοποιούν για την καταστροφή και την ερήμωση που έρχεται επειδή έχουμε χάσει το δρόμο μας, αυτά τα ίδια προφητικά κείμενα μας λένε, ότι τα πράγματα θα αντιστραφούν.
Η παράδοσή μας είναι τόσο δυνατή. Οι προφήτες μας επιπλήττουν και μας παρηγορούν ταυτόχρονα. Χρειαζόμαστε και τα δύο. Χρειαζόμαστε την Αλήθεια, για να μας προειδοποιήσει, για τους μυριάδες τρόπους με τους οποίους χάσαμε τόσο σοβαρά το σημάδι, ότι θα αντιμετωπίσουμε την καταστροφή και χρειαζόμαστε την υπενθύμιση, ότι τα πράγματα θα αλλάξουν, και τότε θα είμαστε εντάξει”.
Subscribe to:
Posts (Atom)