Powered By Blogger

Wednesday, December 10, 2008

10η Δεκεμβρίου


10η Δεκεμβρίου
Παγκόσμια Ημέρα
αφιερωμένη στο σεβασμό
κάθε ανθρώπινης ύπαρξης


Η Οικουμενική Κοινότητα, μέσω του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, έχει ορίσει την 10η Δεκεμβρίου ως Ημέρα των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Η ανθρωπότητα για να φτάσει στο σημείο αναγνώρισης και κατοχύρωσης των δικαιωμάτων του ανθρώπου , χρειάσθηκε να ματώσει και να πονέσει τραγικά μετά το μακελειό του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.
Τα δικαιώματα του ανθρώπου, όπως περιγράφονται από την Οικουμενική Διακήρυξη και από άλλα σημαντικά κείμενα διακρατικών οργανισμών, που είτε αποτελούν συλλογικές διακηρύξεις, είτε έχουν καταστεί νομοθετικές πράξεις που δεσμεύουν και υποχρεώνουν, κατά τη γνώμη μου καθιερώνουν το αυτονόητο για την εποχή μας· ότι η κάθε ανθρώπινη ύπαρξη αξίζει σεβασμού χωρίς προϋποθέσεις….
Δυστυχώς η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, η κοινωνική αδικία, η κλοπή ιδίως του πλούτου που ανήκει σε όλους και όλες, η καταπίεση που εξανδραποδίζει τα θύματά της είναι υπαρκτές καταστάσεις σε πολλά σημεία του πλανήτη. Έτσι, θαρρώ πως ίσως οφείλουμε τη σημερινή ημέρα να την αφιερώσουμε στην απόλυτη ανάγκη συναίσθησης του σεβασμού που αξίζει κάθε ανθρώπινη ύπαρξη.
Μια τέτοια μέρα, δεν είναι ανεκτά τα κενά λόγια που συνηθίζουν να εκτοξεύουν με οίηση οι κρατούντες προς τους λαούς. Εκείνο που αξίζει είναι η σιωπή και η περίσκεψη….

No comments: