Wednesday, April 22, 2009
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΘΟΡΙΟΥ
Αποφάσισα να εκθέσω τις απόψεις και τα πιστεύω μου, με το καινούργιο βιβλίο μου, που έχει τίτλο "Ιστορίες της Μεθορίου".
Οι κάθε λογής μεθόριοι είναι τόποι κρυμμένοι συνήθως από το προσκήνιο που τραβά την προσοχή μας. Οι μεθόριοι είναι τόποι ακραίοι, όπου δοκιμάζονται οι αλήθειες μας και βασανίζονται συχνά οι συνειδήσεις μας.
Οι "Ιστορίες της Μεθορίου" είναι μια συλλογή έξι διηγημάτων. Μιλώ για ανθρώπους που ζουν στην ελληνική μεθόριο και τους έχει απαγορευθεί να προσδιορίζονται με τη δική τους ταυτότητα. Δεν τους επιτρέπεται να επικαλούνται το δικό τους στίγμα στην ιστορία αυτού του τόπου. Άλλοι, έχουν να πουν βάσανα του παρελθόντος, όταν τους βίαζαν τη συνείδηση οι εξουσιαστές του τόπου, θέλοντας να τους αλλάξουν το πρόσωπο με μια ψεύτικη μάσκα. Σε άλλη μεθόριο, στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, υπάρχουν πρόσφυγες που άφησαν την ψυχή τους σε κάποια γωνιά της Ελλάδας, ξεσπιτώθηκαν βίαια και κουβαλούν πόνο, θύμησες και νοσταλγία. Η προσφυγιά της δεκαετίας του '20 είναι μια πληγή, το ίδιο βαθειά, που επιμένει να ματώνει, τόσο σ' ανθρώπους που ζουν στην Ελλάδα, όσο και σ' εκείνους που τώρα ζουν κάπου στη γειτονική Τουρκία...
Μια άλλη ιστορία εξελίσσεται στη Μυτιλήνη. Ο "καλός κόσμος" του νησιού από τη μια μεριά και οι "παστρικές" γυναίκες από την άλλη με τις ωραίες ψυχές. Και πάνω απ' όλα που συμβαίνουν μια μορφή κυρίαρχη, θωπευτική των αδυνάτων και των περιθωριακών, η Παναγιά η Γαλακτοτροφούσα ή Πουτανιάρα....
Η Θεσσαλονίκη ήταν μια μητρόπολη του κόσμου που υπερέβαινε σύνορα και μεθορίους που ανέκαθεν έφτιαχνε η μικρότητα των ανθρώπων.... Υπήρξε συμβασιλεύουσα όσο κρατούσαν την εξουσία της περιοχής οι Ρωμαίοι της Ανατολής (Βυζαντινούς τους ονόμασαν στα σπουδαστήρια οι ερευνητές της ιστορίας) και οι Οθωμανοί κατόπιν. Μετά το 1912 που η πόλη έγινε ελληνική σιγά σιγά άρχισε να μαραζώνει, ώσπου μετά τον δεύτερο πόλεμο έχασε όλη την ικμάδα της, καθώς στερήθηκε αγαπημένους γιους και θυγατέρες της στα στρατόπεδα εξόντωσης των Ναζί. Μια ιστορία Εβραίων της Θεσσαλονίκης το τελευταίο διήγημα. Ο πατέρας, ένας φωτισμένος διανοούμενος, που μολονότι διαφυλάσσει τη σεφαραδίτικη ταυτότητά του μετέχει γόνιμα της ελληνικής παιδείας. Όμως η ζωή με τις εκπλήξεις που κρατά φυλαγμένες για τον καθένα και την καθεμιά μας τον οδηγεί στη δική του μεθόριο, που δυστυχώς δεν είναι σε θέση να υπερβεί.
Οι "Ιστορίες της Μεθορίου" εκδόθηκαν από το περιοδικό 'Πανοπτικόν' του καλού φίλου Κώστα Δεσποινιάδη (ISBN:978-960-89660-8-6).
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment