Powered By Blogger

Tuesday, April 07, 2009

Ο νεοελληνικός αντισημιτισμός


Ο αντισημιτισμός είναι ρατσισμός και μάλιστα ιδιαίτερα χυδαίος! Η πρόσφατη αθώωση από ποινικό δικαστήριο της Αθήνας να καταδικάσει τον κ. Κ. Πλεύρη, για παράβαση του νόμου 927/1979, που προβλέπει και τιμωρεί ως ποινικό αδίκημα τον ρατσισμό στην Ελλάδα, δεν σημαίνει πως το βιβλίο του κ. Πλεύρη με τίτλο "Εβραίοι, όλη η αλήθεια" δεν είναι ρατσιστικό και ότι δεν παραβιάσθηκε ο παραπάνω νόμος.
Δυστυχώς, μεταξύ των Ελλήνων ευδοκιμεί το πικρό φρούτο του ρατσισμού και από δεκάδες ετών ο αντισημιτισμός είναι στοιχείο της ελληνικής κοινωνίας. Η ελληνική κοινωνία κατά κανόνα δεν είναι ανεκτική απέναντι στον Άλλο, στον Διαφορετικό. Παρά τις αλλαγές που γίνονται με ραγδαίους ρυθμούς στην εθνική κοινωνία της Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι ιδίως στα αστικά κέντρα οι κοινωνίες είναι πολυπολιτισμικές, τα στερεότυπα: Έλληνας είναι ο Χριστιανός Ορθόδοξος, επομένως καθένας που παρεκκλίνει από τούτο το στερεότυπο σε "δύσκολες στιγμές" αντιμετωπίζεται τουλάχιστον ως "ύποπτος μειωμένης νομιμοφροσύνης πολίτης". Όλοι οι Έλληνες είναι κατευθείαν απόγονοι του Περικλή, του Λεωνίδα, του Πλάτωνος και του Σωκράτη κ.λπ., επομένως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν εθνοτικές μειονότητες, γλωσσικές ή πολιτισμικές μειονότητες εκτός από τη θρησκευτική μειονότητα των Μουσουλμάνων της Θράκης, που αναγνωρίζεται επειδή η ύπαρξή της προβλέπεται από διεθνείς συνθήκες που έγιναν νόμοι του ελληνικού κράτους!
Ο αντισημιτισμός, δεν είναι άδικο ούτε αβάσιμο αν ειπωθεί πως οφείλεται στην πολεμική κατά των Ισραηλιτών που άρχισαν πνευματικοί ηγέτες της χριστιανικής εκκλησίας κυρίως από τον 4ο αιώνα και μετά. Κατά την ταπεινή γνώμη μου, η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία οφείλει μια συγγνώμη από τους Εβραίους και μια επανερμηνεία λειτουργικών κειμένων της που εκ πρώτης όψεως μάλλον δικαιολογημένα μπορεί να κριθούν ως αντισημιτικά. Ο χριστιανικός αντισημιτισμός είναι ο γεννήτορας και του μουσουλμανικού αντισημιτισμού.
Ο σιωνισμός, που αποτελεί την εβραϊκή εκδοχή του σύγχρονου εθνικισμού και η αντίθεση τόσο προς τις ιδεολογικές θέσεις του, όσο και κυρίως προς τις απαράδεκτες και εγκληματικές πρακτικές που ακολουθεί το κράτος του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων δεν μπορεί να αποτελέσει στο παραμικρό άλλοθι ανοχής του αντισημιτισμού.
Ιδίως οι Χριστιανοί και οι Εκκλησίες, κάθε ομολογίας, οφείλουν να μη λησμονούν ότι κατά σάρκα ο Ιησούς Χριστός είναι Εβραίος, όπως και η Παναγία Μητέρα Του, οι άγιοι Απόστολοι και πλήθος μαρτύρων της πρώτης Εκκλησίας. Ο χριστιανικός αντισημιτισμός θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος και του όλου μυστηρίου της Θείας Οικονομίας της Ενσάρκωσης του Θεού Λόγου....

No comments: