Powered By Blogger

Tuesday, February 09, 2010

Αϊτή, μια πληγωμένη πειρατική καραβέλα στην Καραϊβική....



Με φρίκη έχουμε γίνει μάρτυρες των συνεπειών του τεράστιου σεισμού που έπληξε την Αϊτή στις 12 Ιανουαρίου 2010. Μια χώρα κατεστραμμένη μ’ ένα λαό που προσπαθεί να κρατηθεί στη ζωή, παρά τη σκληρή μοίρα που του επιφύλαξε η ιστορία και τα απρόσμενα των φυσικών δυνάμεων….
Σήμερα βλέπουμε χαλάσματα και σκελετωμένους ανθρώπους στην Αϊτή. Η αλήθεια όμως βρίσκεται πίσω απ’ αυτή την εικόνα.
Η Αϊτή έχει μια ενδιαφέρουσα και πλούσια ιστορία αγώνων κατά του ιμπεριαλισμού και της δουλείας.
Άλλοτε γαλλική αποικία διακήρυξε την ανεξαρτησία της με το όνομα που χρησιμοποιούσαν οι ιθαγενείς του νησιού, Αϊτή, προτού φτάσουν οι άποικοι από την Ευρώπη και οι Αφρικανοί σκλάβοι την 1η Ιανουαρίου του 1804. Την ίδια χρονιά ο επαναστάτης ηγέτης στρατηγός Dessalines είχε την πρωτοβουλία μα συνταχθεί Σύνταγμα για το νεοσύστατο κράτος.
Η Γαλλία αναγκάσθηκε να αναγνωρίσει την κυριαρχία του νέου κράτους το 1825 ζητώντας όμως από την Αϊτή το υπέρογκο ποσό των 150 εκατομμυρίων χρυσών φράγκων ως αποζημίωση για τις περιουσίες που έχασαν οι άποικοι (δούλοι, σπίτια, γαιοκτήματα κ.λπ.) για να συμβιβασθεί τελικά στο ποσό των 90 εκατομμυρίων.
Η Αϊτή υπήρξε το πρώτο ανεξάρτητο κράτος στον κόσμο που δημιούργησαν Αφρικανοί.
Η Αϊτή υπήρξε το πρώτο κράτος στον κόσμο που αναγνώρισε την ελληνική επανάσταση του 1821 και το νέο ελληνικό κράτος που βγήκε από τον απελευθερωτικό αγώνα. Μάλιστα δημιουργήθηκε ένα σώμα εκατό (100) εθελοντών από την Αϊτή που ξεκίνησαν για να ενισχύσουν τους Έλληνες επαναστάτες, αλλά δυστυχώς ποτέ δεν έφτασαν στην Ελλάδα….
Παρόλα αυτά η Αϊτή υπήρξε επί δεκαετίες ατελείωτες το θύμα του ιμπεριαλισμού. Πρώτα η Γαλλία, έπειτα οι ΗΠΑ, ενώ συχνά συνεργάζονταν οι δυο αυτές χώρες για να εξοντώσουν τη μικρή χώρα της Καραϊβικής. Τοπικοί δικτάτορες όπως η φρικτή οικογένεια Duvalier, “Papa Doc” και “Baby Doc”, με τις ευλογίες (!) της Καθολικής Εκκλησίας, συνέχιζαν το τρομερό βιασμό του αϊτινού λαού και την αρπαγή του τόπου, φτάνοντάς τον στην ακραία φτώχεια ….
Ήρθε τελικά και ο τελευταίος σεισμός και πρόσθεσε συντρίμμια πάνω στα χαλάσματα των ψυχών των κατοίκων του νησιωτικού κράτους.

Η ποιήτρια Sherazada “Chiqui” Vicioso από τη Δομινικανή Δημοκρατία, έγραψε τούτο το ποίημα για την Αϊτή, με τίτλο ‘Ταξίδι μέσα από το νερό’.

Ταξιδιώτη που πρόθυμα με χαιρετάς
Σπάζοντας τη σιωπή των μονοπατιών
Κάνοντας τις πέτρες πιο μαλακές, τινάζοντας τη σκόνη
Με το ιδρωμένο γυμνό σου πόδι

Αϊτή που μπορείς στην τέχνη να δώσεις χίλιες μορφές
Και ζωγραφίζεις τα άστρα με τα δικά σου χέρια
Βρήκα ότι αγάπη και μίσος
Το δικό σου όνομα έχουν

No comments: