Powered By Blogger

Saturday, February 06, 2010

ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΤΑΜΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!




Μετά την κατάρρευση των χωρών του υπαρκτού σοσιαλισμού, κατά κύριο λόγο εξαιτίας των αδιεξόδων που προκάλεσε η σταλινική αγκύλωση, την εισβολή της καπιταλιστικής ελεύθερης αγοράς στη Λαϊκή Κίνα και στο Βιετνάμ χωρίς να θιγεί ο σταλινικός ολοκληρωτισμός των καθεστώτων τους, ο διεθνής καπιταλισμός με προεξάρχουσες δυνάμεις την Αυτοκρατορία των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που διευθύνουν την ολοκλήρωση της παγκοσμιοποίησης, άρχισε τις θριαμβολογίες.
Οι εργαζόμενοι στις χώρες της Δύσης και στις καπιταλιστικές χώρες της Ασίας βιώνουν στο έπακρο την αλλοτρίωσή τους εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν. Επί πλέον όμως ο καταναλωτικός καπιταλισμός έχει βαθύνει την κρίση στις ανθρώπινες συνειδήσεις και έχει επιφέρει στους πολλούς την αποξένωση από την ταξική τους ταυτότητα.Αυτή η κατάσταση σήψης κατέλαβε και τους λαούς των πρώην σοσιαλιστικών χωρών, όπου συνέβη η καπιταλιστική παλινόρθωση στην πιο άγρια μορφή της και τους λαούς της Κίνας και του Βιετνάμ, όπου η ελεύθερη αγορά αποκάλυψε την πιο βάρβαρη και χυδαία όψη της.
Η παγκόσμια οικονομική κρίση που έπληξε τις ΗΠΑ, τις αναπτυγμένες βιομηχανικά χώρες της Ευρώπης και εδώ και λίγους μήνες έπληξε και την Ελλάδα, οφείλεται αποκλειστικά στις εγγενείς ιώσεις που φέρει μέσα στον πυρήνα του ο καπιταλισμός και η ακραία νεοφιλελεύθερη εκδοχή του που κυριαρχεί. Την κρίση την προκάλεσαν οι τραπεζίτες και οι κερδοσκόποι!
Τα μέτρα των αλλαγών που θέλουν να εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις συμπεριλαμβανομένης και της "σοσιαλιστικής" της Ελλάδας, είναι συνταγές από τις Βρυξέλλες, σύμφωνες με τα κελεύσματα των πρωθιερέων της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης. Τα μέτρα εναντιώνονται σε όλους τους εργαζόμενους και ευνοούν και πάλι τους οικονομικά ισχυρούς! Εκείνο που έχει ανάγκη ο κόσμος είναι η ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, η καταστροφή των βωμών του θεού χρήματος. Χρειάζεται να ξαναγραφεί η Ιστορία!

Παραφράζω μια σκέψη του Robin Blackburn από άρθρο του στη New Left Review (τ. 21/1963)· «οι μεγάλες επαναστάσεις είναι μια διακήρυξη ότι ο άνθρωπος μπορεί να φτιάξει ο ίδιος την ιστορία του. Αλλά η ιστορία αυτή μπορεί να γίνει μόνο μέσα σε ορισμένες υλικές και κοινωνικές συνθήκες».
Οι εργαζόμενοι στον τόπο μας, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, έχουν υποστεί ένα πλήγμα στην ταξική τους υπόσταση από τον χυδαίο καταναλωτισμό, ως παράγωγο του σύγχρονου παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού καθώς αφέθηκαν να εκμαυλιστούν από τις θωπείες του. Έτσι, ενώ είναι στο χέρι των εργαζομένων να σχεδιάσουν και στη συνέχεια να δώσουν νέα μορφή στην ιστορία της Ελλάδας και όχι μόνο, κατά τα φαινόμενα, λόγω της εκτεταμένης αλλοτρίωσής τους και της τραγικής παραίτησης που τους διακατέχει από καθετί που απαιτεί αγώνα, πιθανώς οι συνθήκες να μην είναι ώριμες για ένα καινούργιο πλάσιμο της ιστορίας ακόμα….
Η πιο άγρια εκδοχή του σύγχρονου καπιταλισμού, αυτή που επαγγέλλεται ο νεοφιλελευθερισμός της «ελεύθερης αγοράς» έχει φτάσει να ιδιωτικοποιεί, ακόμα και σε πάμφτωχες χώρες (λ.χ. Αϊτή, Βολιβία παλιότερα κ.ά.), το νερό! Πόσοι έχουμε συνειδητοποιήσει το «ήπιο» έγκλημα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής στην Ελλάδα, όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (πρωθυπουργός Σημίτης) προχώρησε στη ‘μεταμόρφωση’ των δύο οργανισμών διαχείρισης πόσιμου νερού στην Αθήνα, της ΕΥΔΑΠ και στη Θεσσαλονίκη, της ΕΥΑΘ, σε ανώνυμες εταιρίες, με μετοχές που «παίζονται» πλέον στο Χρηματιστήριο της Αθήνας από το 2000 και το 2001 αντίστοιχα! Οι ανάλγητοι πολιτικοί που νέμονται εναλλάξ την κρατική εξουσία κατά κύριο λόγο για να υπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο, ιδιωτικοποίησαν ακόμα και το νερό του τόπου και το έχουν κάνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο, επομένως το έχουν αφήσει εκτεθειμένο σε κάθε είδους πιθανή κερδοσκοπική ίντριγκα!
Στην κατάσταση της μεγάλης παραίτησης που έχει καταλάβει την πλειοψηφία των Ελλήνων, ανδρών και γυναικών, ακόμα κι εκείνων που επιβιώνουν με περισσήν αγωνία λόγω της ανασφάλειας που ζουν, εντούτοις οι Έλληνες συνεχίζουν να «μοιράζουν» τις ψήφους τους, όποτε γίνονται κοινοβουλευτικές εκλογές, στους πρωταγωνιστές της ηθικής και οικονομικής εξαθλίωσης του λαού και της οικολογικής καταστροφής του τόπου, στη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και στο ΠΑΣΟΚ!

Παρόλα αυτά υπάρχουν άνθρωποι που επιμένουν να στοχάζονται με ελπίδες στο παρόν, να έχουν όραμα προσανατολισμένο προς την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη και με απόλυτα ρεαλιστική τόλμη να αρνούνται να συμβιβαστούν με το κράτος που δυναστεύει, ευνουχίζει και αποξενώνει τους πολίτες από τις ρίζες της ανθρωπιάς τους!

Μόνον Επανάσταση μπορεί να μας αποδεσμεύσει από τη μέγγενη της νεοφιλελεύθερης δημοκρατίας και της ελεύθερης αγοράς, όπου μας έχουν βαλτώσει και με δική μας ευθύνη. Μόνον Επανάσταση μπορεί να αντιστρέψει την πρόοδο της φτώχειας, της ανεργίας και της διαφθοράς όπου πνιγόμαστε εξαιτίας των εξουσιαστών του πλούτου και της πολιτικής δύναμης.

Μια Επανάσταση τρέφεται και τρέφει ταυτόχρονα ένα αυθεντικό λαϊκό κίνημα, χωρίς ανάγκη προσφυγής στη βία. Μια Επανάσταση αν δε σέβεται τη ζωή, ως καθολικό φαινόμενο που αφορά ανθρώπους και περιβάλλον, καταντά ένας αιματηρός εφιάλτης. Γι’ αυτό όσοι συνηγορούν υπέρ μιας επαναστατικής αλλαγής στις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες έχουν χρέος να εναντιώνονται σε κάθε μορφής βία που καταστρέφει τη ζωή ή έστω τη θέτει σε κίνδυνο!
Μια Επανάσταση μπορεί να ανθίσει ακόμα και στις συνθήκες της κολοβωμένης νεοφιλελεύθερης δημοκρατίας, μολονότι την αμφισβητεί έντονα. Δεν μπορεί κανένας να αμφιβάλλει πια, ότι το κοινοβουλευτικό νεοφιλελεύθερο πολιτικό σύστημα κατά κύριο λόγο διευκολύνει την αναπαραγωγή κεφαλαίου και αποτελεί μια πολιτική ίντριγκα αποπροσανατολισμού του λαού! Ο λαός στις συνθήκες της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας εμπαίζεται άγρια και αδιάντροπα. Οι κρατούντες του συστήματος, με κατάλληλα σχεδιασμένους νόμους και θεσμούς του πετούν σκουπίδια στο πιάτο, για να νιώθει πως γεμίζει το στομάχι του. Μιλώ για τις εκλογικές διαδικασίες, που δημιουργούν στους πολλούς και μη συνειδητοποιημένους την ψευδαίσθηση συμμετοχής στο δημοκρατικό παιχνίδι κι έτσι χαυνωμένοι αφήνονται παθητικά έρμαια, στην κάθε λογής εκμετάλλευση που σχεδιάζει σε βάρος μας το πολύμορφο σύστημα (πολιτικό και κοινωνικοοικονομικό) και οι πολιτικοί της καριέρας που είναι τα εκτελεστικά όργανα του σε βάρος μας διαρκούς εγκλήματος….

Δεν υπάρχουν περιθώρια για βελτιώσεις και επιφανειακές μεταρρυθμίσεις, όπως επαγγέλλονται οι αναξιόπιστοι πολιτικοί που διαχειρίζονται το σύστημα σαν εντολοδόχοι των μεγάλων αφεντικών. Ανατροπή χρειάζεται για να χτιστούν ξανά τα πάντα από την αρχή.
Η κατάργηση των αυταρχικών θεσμών που στηρίζουν την ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής αγαθών και στις φυσικές πηγές είναι η μόνη λύση. Τα μέσα παραγωγής και όσα μας προσφέρει η φύση ανήκουν στο σύνολο της κοινωνίας.
Η αμφισβήτηση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και της αντικατάστασής της με θεσμούς άμεσης δημοκρατίας είναι η μόνη λύση πλέον για να παύσει η δήθεν δημοκρατική συμπαιγνία σε βάρος του λαού των εργαζομένων. Το συγκεντρωτικό κράτος έχει καταντήσει δυνάστης και είναι ανάγκη να συρρικνωθεί στο έπακρο.
Ακηδεμόνευτα από τα κόμματα συνδικάτα εργατών και αγροτών. Ανεξάρτητοι παραγωγικοί και εμπορικοί αγροτικοί συνεταιρισμοί. Συμβούλια των εργατών στις βιομηχανικές και στις βιοτεχνικές μονάδες. Δήμοι και κοινότητες θεμελιωμένοι στις λαϊκές συνελεύσεις και με αρμοδιότητες ουσιαστικές. Αυτοδιοίκηση σε επίπεδο νομού και περιφέρειας με λαϊκές συνελεύσεις και αρμοδιότητες ουσίας. Κατάργηση της γραφειοκρατίας και των γραφειοκρατών υπαλλήλων που καταπνίγουν κάθε δυναμισμό στη διαχείριση των κοινών υποθέσεων. Κατάργηση της τάξης των επαγγελματικών πολιτικών.
Μια νέας ταυτότητας πολιτεία, δεν μπορεί να είναι υποτελής στις αρχές της νεοφιλελεύθερης δημοκρατίας, αλλά να έχει ως υπόβαθρο θεσμούς σοσιαλιστικής συμμετοχικής δημοκρατίας, που συνεχώς τίθενται υπό αμφισβήτηση και επομένως αναθεωρούνται άοκνα ώστε η κοινωνία των πολιτών να έχει τον πρώτο λόγο. Μια πολιτεία που εκφράζει την κοινωνία με επάρκεια δεν αφήνει περιθώρια στο ρατσισμό, στον καπιταλισμό, είτε αφορά άτομα ή το κράτος. Διακρίσεις κάθε είδους σε βάρος των γυναικών και των ομοφυλόφιλων δεν μπορεί να είναι ανεκτές. Οι ιεραρχίες που έχουν προέλευση στις κοινωνικές τάξεις έχουν καταντήσει ανυπόφορες, όπως και κάθε άλλος θεσμός καταπίεσης του λαού και η μόνη λύση είναι η κατάλυσή τους. Υπηρεσίες υγείας για όλους και εκπαίδευση όλων των βαθμίδων ως στοιχειώδης υποχρέωση της κοινωνίας προς τους πολίτες δίχως προϋποθέσεις. Αρμονική συμπόρευση με το φυσικό περιβάλλον. Οι άνθρωποι δεν είμαστε οι δυνάστες της φύσης, αλλά μέρη της φύσης και χρειαζόμαστε την καλλιέργεια μιας νέας κουλτούρας για να γίνει κτήμα όλων αυτή η καινούργια συνειδητότητα, ώστε να πάψουμε την άγρια εκμετάλλευση χάριν του κέρδους των αγαθών που βρίσκουμε στο φυσικό περιβάλλον και απ’ όπου κοντολογίς εξαρτάται η ζωής μας!
Συνηγορούμε για μια νέας μορφής πολιτεία, αυθεντικά δημοκρατική, γνήσια και αγωνιστικά αντίθετη στον ιμπεριαλισμό και στην παγκοσμιοποίηση που προσπαθεί να επιβάλλει η αμερικανική αυτοκρατορία και η θεραπαινίδα της καπιταλιστική ευρωπαϊκή Ένωση.
Έχουν γίνει βήματα προς τα πίσω σε βάρος των συμφερόντων του λαού και των εργαζομένων. H κατοχύρωση και η προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου χωρίς αμφιβολία είναι μια πρόοδος στο νομικό πολιτισμό μας, δυστυχώς όμως λησμονούμε, τόσο συχνά και με πολλήν υποκρισία κάτι πιο ουσιαστικό۬• την ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών των πολλών… Έχουμε ανάγκη να βρεθούν ανάμεσά μας Προφήτες και Οραματιστές που θα ξαναφέρουν στη ζωή μας την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη!

No comments: