Powered By Blogger

Tuesday, April 19, 2011

ΤΟ ΠΑΣΧΑ, ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ!




Η Μεγάλη Εβδομάδα και η ημέρα του Πάσχα θαρρώ πως προκαλεί  κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, ακόμα κι αν δεν το παραδέχεται. Επίσης, το δράμα του Ιησού και ο φρικτός θάνατός Του, υπερβαίνοντας τα στεγανά που συνήθως επιβάλλουν οι θρησκείες στους οπαδούς και ακολούθους τους, διεγείρει συνειδήσεις και γεννά ερωτηματικά! Ο κενός τάφος του Ιησού συνεχίζει να προκαλεί ποικιλότροπα πιστούς και αγνωστικιστές….
Ο Ιησούς έχει αφήσει το πυρωμένο και βαθύ ίχνος Του στην ιστορία όλης της ανθρωπότητας. Το πρόσωπό Του είναι παρόν σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όσο μακρινή κι αν είναι, όσο λησμονημένη και αν τη θεωρούν οι άνθρωποι που κομπάζουν πως είναι Χριστιανοί….
Ο Ιησούς υπήρξε και παραμένει ένα μέγιστο σκάνδαλο! Οι δοκιμασίες Του και ο θάνατός Του ερμηνεύονται ως εκδήλωση ακραίας αποτυχίας. Για τούτο άλλοι απορρίπτουν εντελώς το θάνατο του Ιησού στο σταυρό και άλλοι επιχειρούν ως τις μέρες μας, να προσεγγίσουν το γεγονός με τέτοιο τρόπο που παραμορφώνουν την αλήθεια.
Ο Ιησούς υπήρξε ο άνθρωπος που τόλμησε, μιλώντας για τον Εαυτό Του να πει πως είναι η Αλήθεια, η Οδός, η Ζωή. Παρεξηγήθηκε πρώτα πρώτα από εκείνους που αποτέλεσαν και αποτελούν εκκλησία στο Όνομά Του! Η Αλήθεια περιορίσθηκε σ’ έναν αυστηρό κώδικα δογμάτων. Από τη Ζωή αφαιρέθηκε το χαμόγελο και η τρυφερότητα κατάντησε πράγμα απαγορευμένο. Τέλος η Οδός, ενώ σημαίνει δρόμος άλλαξε όψη. Στη διαδρομή της οδοιπορίας των προσκυνητών χτίστηκαν μεγαλόπρεποι καθεδρικοί ναοί και ο δρόμος έπαυσε να υπάρχει πλέον, τουλάχιστον κατά τη βούληση των ισχυρών.
Ο Ιησούς πλούτισε την ιστορία των ανθρώπων με την «ασύλληπτη τρέλα της ανάστασης των νεκρών» (Juan Arias)! Στο Πέσαχ των Ιουδαίων προσέδωσε απύθμενο βάθος, αφού το Πάσχα έγινε πρόκληση ελευθερίας και από το έσχατο τέλος του επίγειου βίου, που είναι ο θάνατος, συμπαρασύροντας στο χείμαρρο της μεγάλης ανατροπής καθετί που στέκεται εμπόδιο στην προοπτική αγιασμού του ανθρώπου και όλης της κτίσης!
Ο Ιησούς πρόσφερε μια μοναδική ποιότητα στην πνευματικότητα, σφραγίζοντάς την με την Αγάπη! Επάνω στο σταυρό του Γολγοθά δεν καρφώθηκε ένας αδύναμος άνθρωπος, έρμαιο της αυθαιρεσίας των ισχυρών του καιρού Του, αλλά φανερώθηκε η Αγάπη, που πονά, που κλαίει, που οδύρεται, που συμπάσχει, που ελευθερώνει, που συγχωρεί, που ανατρέπει τις συμβάσεις….
Ο Ιησούς φέρνοντας τα κάτω πάνω στην παγκόσμια Φιλοσοφία, έγραψε με φωτιά στην καρδιά του Κόσμου, πως η Αλήθεια είναι  Πρόσωπο!   
Ο Ιησούς διαλύοντας τη νομοτέλεια της φθοράς του θανάτου πρόσφερε το χέρι Του στον Αδάμ και στην Εύα για να τους οδηγήσει στη Ζωή!
Ο Ιησούς φανέρωσε στις συνειδήσεις μας διαχρονικά πώς αληθεύει υποστατικά η ιδιότητα ενός ανθρώπου ως Υιού του Θεού….
Καλό κουράγιο στην καθεμιά και στον καθένα μας στην οδοιπορία του δρόμου του σταυρού.
Χαρά σε όλο τον Κόσμο γιατί ο Χριστός Ιησούς έχει Αναστηθεί! 

No comments: