Powered By Blogger

Tuesday, May 23, 2017

Ο ευλογημένος Καιρός του Ραμαζανιού


بسم الله الرحمن الرحيم

(Εν Ονόματι του Θεού, του Ελεήμονος, του Φιλάνθρωπου)

Το Ιερό Κοράνιο για τους Μουσουλμάνους είναι ο κατά λέξη Λόγος του Θεού, που αποκαλύφθηκε σε μια περίοδο είκοσι τριών χρόνων προς τον Προφήτη Μωάμεθ, ﷺ, μέσω του Αρχαγγέλου Γαβριήλ. Η αποκάλυψη έγινε στην αραβική γλώσσα και ό,τι συνδέεται με το Κοράνιο, είναι ιερό. Τα γράμματα, οι φράσεις, η απαγγελία του ιερού Κειμένου….

Η δωρεά του ελέους του Θεού προς την ανθρωπότητα έγινε τον μήνα Ραμαντάν. Ο μήνας του Ραμαντάν είναι εκείνος, που το Κοράνιο έχει σταλεί ως καθοδήγηση για την ανθρωπότητα, με σαφείς ενδείξεις οδηγιών και ως Κριτήριο του ορθού και του λάθους…  (Σούρα αλ Μπάκαρα 2:185).

Το Ραμαζάνι είναι ο πλέον ιερός μήνας του σεληνιακού μουσουλμανικού ημερολογίου. Μουσουλμάνοι, άνδρες και γυναίκες, νηστεύουν, από την ανατολή ως τη δύση του ήλιου. Ο ιερός μήνας είναι περίοδος χαράς για την περίτρανη εκδήλωση της Φιλανθρωπίας του Θεού, αλλά συγχρόνως, και περίοδος, που οι πιστοί εκδηλώνουν με την σειρά τους την αλληλεγγύη τους προς τους φτωχούς και γενικά προς όσους βρίσκονται σε ανάγκη.
Η νηστεία του Ραμαζανιού μπορεί να ιδωθεί ως ευκαιρία βίωσης εκ μέρους των ανθρώπων, της κένωσής τους, της απέκδυσής τους, όχι μόνον από τα υλικά αγαθά των απλών απολαύσεων της καθημερινότητας, αλλά ως εκούσια στέρηση από καθετί, που στέκει εμπόδιο στην εκ μέρους μας βίωση της παρουσίας του Θεού εντός μας, σε όλη της την ένταση (Κοράνιο 50:16)! Για τούτο, το Ραμαζάνι είναι περίοδος προσευχής, μελέτης του Ιερού Κορανίου και περισυλλογής, ως προς τον ίδιο μας τον εαυτό, ως προς τον Αλλάχ και ως προς τον κόσμο εντός του οποίου υπάρχουμε….

Εφέτος, το 2017, το Ραμαζάνι του έτους 1438 από Εγίρας, αρχίζει από το δειλινό της 26ης Μαΐου και λήγει στις 24 Ιουνίου. Είναι μια πρόκληση για μας, και μια πρόσκληση από τον ίδιο τον Θεό, να ξανανοίξουμε το Ιερό Κοράνιο, ως ένα Βιβλίο ζωής, καθοδήγησης, κρίσης συνειδήσεων, φωτός, ελπίδας και μετάνοιας (τάουμπα). Είναι ευκαιρία να γνωρίσουμε το Ιερό Κοράνιο, που ίσως πολλοί και πολλές το αγνοούμε κατά βάθος. Γιατί μέσα στην άγνοια και στον φόβο μας απέναντι στα χαρίσματα, με τα οποία μας προίκισε ο Θεός, πελαγοδρομούμε δίχως πυξίδα, αναζητώντας καθοδήγηση στη ζωή μας από ανθρώπους ή από βιβλία που έχουν γράψει άνθρωποι. Και συχνά, καθένας απ’ αυτούς τους προβαλλόμενους σαν οδηγούς, μας φορτώνει με ένα σωρό βάρη, ξένα προς το Ισλάμ και συχνά αντίθετα με την θέληση του Αλλάχ για τους ανθρώπους και για τον καθένα και την καθεμιά μας ξεχωριστά.

Η οικουμενική Κοινότητα των Μουσουλμάνων (Ούμμα), εδώ και αιώνες παραμένει βαθειά διχασμένη. Είναι μια κατάσταση που προκαλεί θλίψη στον Θεό. Γιατί ο Αλλάχ, με το μήνυμα του Κορανίου, που έφερε στην ανθρωπότητα ο Προφήτης Του, ﷺ, θέλει να υπάρχει μία Κοινότητα πιστών.  Έχουμε χρέος να αποκτήσουμε, αυτό το Ραμαζάνι, μια καινούργια συνείδηση, ότι είμαστε Μουσουλμάνοι και αυτό είναι ανυπέρβλητη ευλογία. Έχουμε χρέος, απέναντι στην τρυφερότητα και στο Έλεος του Θεού, να διακηρύξουμε, ότι δεν προσυπογράφουμε υπέρ οποιασδήποτε ισλαμικής σέκτας ή ομάδας, γιατί η πικρή πείρα από την ιστορία έχει αποδείξει, ότι οι σέκτες και οι ομάδες, τορπιλίζουν την ενότητα μεταξύ Μουσουλμάνων, δημιουργώντας αιρέσεις εντός του Ισλάμ και τελικά διαιρούν την ανθρωπότητα. Αξίζει επί τέλους να ομολογήσουμε, προς κάθε κατεύθυνση, ότι είμαστε απλά και μόνο Μουσουλμάνοι. Υπακούμε στο Ιερό Κοράνιο που μας λέει: Κρατηθείτε ενωμένοι με το σχοινί του Αλλάχ και μη διχάζεσθε. Θυμηθείτε τα ευεργετήματα που σας πρόσφερε ο Αλλάχ, όταν ήσασταν εχθροί και ένωσε τις καρδιές σας με αγάπη, έτσι ώστε με την ευλογία Του γίνατε αδέλφια. Βρισκόσασταν στο χείλος της πύρινης αβύσσου και σας έσωσε. Έτσι ο Αλλάχ σας εξήγησε τις εντολές Του για να σας φωτίσει (Σούρα Αλ Ιμράν 3:103).
Σε άλλα σημεία του Ιερού Κειμένου διαβάζουμε τα εξής: Όσο για εκείνους που δίχασαν την θρησκεία και σχημάτισαν αιρέσεις, αυτό δεν αφορά εσένα. Η υπόθεση αυτή έχει σχέση με τον Θεό. Στο τέλος, θα τους δείξει εκείνο που έκαναν (Σούρα Αλ Άναμ 6:159). Και στ’ αλήθεια, αυτή η κοινότητά σας, είναι μία κοινότητα και εγώ είμαι ο Κύριός σας, γι’ αυτό να Με σέβεστε. Εκείνοι όμως, διέσπασαν την ενότητα σε αιρέσεις μεταξύ τους. Κάθε αίρεση βρίσκει ευχαρίστηση  σ’ αυτό που πιστεύει. Για τούτο αφήστε τους για λίγο στην επιμονή τους (Σούρα Αλ Μουμινούν 23:52,53,54).

Το καταφύγιο, η ελπίδα μας, ο καθοδηγητής μας είναι μόνον ο Αλλάχ και κανένας άλλος, όσο σοφός, δίκαιος και άγιος και αν είναι. Όποιον τίτλο και αν φέρει ανάμεσα στους ανθρώπους και μεταξύ των πιστών, δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον Θεό και όσα μας έχει προσφέρει μέσα από το Ιερό Βιβλίο Του. Και αν γυρίσουν τα νώτα, να είστε βέβαιοι πως ο Αλλάχ είναι ο Προστάτης σας. Ο πλέον έξοχος Προστάτης, ο πλέον έξοχος Βοηθός! (Σούρα Αλ Άνφαλ 8:40).

Υπάρχει κάτι στο Ισλάμ και στην Κοινότητα των Μουσουλμάνων, που δυστυχώς το λησμονούμε και αδιάφορα έχουμε υποχωρήσει σε εκδηλώσεις αδυναμίας και φοβιών. Μέσα στην Κοινότητά μας, δεν υπάρχουν διαμεσολαβητές μεταξύ των ανθρώπων και του Θεού, όπως συμβαίνει σε άλλες θρησκείες. Οι Ιμάμηδες, οι Μουφτήδες, οι Μολλάδες, οι Ουλεμάδες, είναι τίτλοι που φανερώνουν μια διακονία χάριν των πιστών και όχι επιβολή εξουσίας.  Αξίζει να προσέξουμε, τί ακριβώς είχε διδάξει στον Μωάμεθ, ﷺ, ο Θεός δίδοντάς του εντολή να το φανερώσει την διακονία του προς την ανθρωπότητα:  Πες: Δεν σου λέω πως κατέχω τους θησαυρούς του Αλλάχ, ούτε πως ξέρω το άγνωστο, ούτε σας λέω πως είμαι άγγελος. Δεν ακολουθώ, παρά μόνον ότι μου έχει αποκαλυφθεί (Σούρα Αλ Άαμ 6:50).

Το Ιερό Κοράνιο είναι προσιτό για όλους τους ανθρώπους, και όχι αποκλειστικά για τους ειδικά μορφωμένους. Γιατί ο Λόγος του Θεού δεν ψεύδεται όταν λέει: Και έχουμε στείλει σε σένα το Βιβλίο, που έχει εξήγηση για όλα τα πράγματα, καθοδήγηση, ευσπλαχνία και καλά νέα για εκείνους που υπακούν (Σούρα Αλ Ναχλ 16:89).
Αυτό το Ραμαζάνι, αξίζει να κάνουμε δική μας προσευχή, τα λόγια που ο ίδιος ο Αλλάχ δίδαξε στον Απεσταλμένο Του, ﷺ: Ω Κύριε, αύξησέ μου τη γνώση  (Σούρα Τα Χα 20:114). Γιατί όσο αυξάνεται η γνώση μας, τόσο η κατανόησή μας θα αποκτά περισσότερο πλάτος και μεγαλύτερο βάθος, έτσι ώστε τα εδάφια του Ιερού Κορανίου να φανερώνουν εμπρός μας τους χυμούς της αλήθειας και της ομορφιάς.
Αμήν…..
Αντέγραψε ο Αλή Οσμάν, παραμονές Ραμαζανιού, 27 του μήνα Σιαμπάν 1438 από Εγίρας (23/05/2017)







    

No comments: