Powered By Blogger

Friday, May 21, 2021

Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ, ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΑΜΑΣ!

 






Γιώργος Α. Δούδος




Υπάρχει ένα σύνθημα-αίτημα: “FREE GAZA FROM HAMAS”. Νομίζω, ότι πολλοί από εκείνους που συντάσσονται υπέρ των Παλαιστινίων και κατά του Ισραήλ, σε ένα μανιχαϊστικό πλαίσιο θέασης των πραγμάτων στη Μέση Ανατολή, εφόσον γίνονται υποστηρικτές της Χαμάς, μάλλον έχουν πλήρη άγνοια, για το τί ακριβώς είναι αυτή η Οργάνωση. Γιατί, αν γνωρίζουν την ταυτότητα της Χαμάς και δεν είναι Μουσουλμάνοι, τότε πρόκειται για τραγικές υπάρξεις εθελόδουλων, δήθεν αριστερών, δήθεν πολιτικά φιλελεύθερων, που θέλουν να αγνοούν τον μελλοντικό θύτη τους!


Το μέλλον των Παλαιστινίων σε σχέση με την προοπτική ίδρυσης ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους, δίπλα στο Ισραήλ, όσο θα υπάρχει η Χαμάς, κάθε τόσο θα δυναμιτίζεται, θα υποχωρεί, θα αναστέλλεται, εξαιτίας της οξείας επιθετικότητας που επιδεικνύει αυτή η οργάνωση κατά του Ισραήλ και του απροκάλυπτου μίσους που εκτρέφει κατά των Εβραίων.


Η Χαμάς δεν είναι μια πολιτική οργάνωση των Παλαιστινίων Αράβων, που διεκδικούν την ίδρυση ενός ανεξάρτητου Κράτους της Παλαιστίνης. Η Χαμάς είναι μια ισλαμιστική, ολοκληρωτική πολιτική οργάνωση, κλώνος του κινήματος των “Αδελφών Μουσουλμάνων” της Αιγύπτου, συγγενής ιδεολογικά με τους Ταλιμπάν, με το Ισλαμικό Κράτος, με την Αλ Κάιντα και τους διεστραμμένους Μουσουλμάνους “Τακφίρι”, που θέλουν να επιβάλλουν ένα “καθαρό” Ισλάμ παντού, χρησιμοποιώντας ακόμα και την πιο τρομερή βία!1


Η Γάζα, από το 2006, που ανέλαβε την εξουσία μετά από εκλογές στην περιοχή η Χαμάς, είναι μια απέραντη φυλακή για τους Παλαιστίνιους. Ιδίως, μετά την αιματηρή σύγκρουση της Χαμάς κατά της PLO το 2007, που από τη μια μεριά εδραιώθηκε πλήρως η εξουσία της στην περιοχή και από την άλλη εκδιώχθηκε, ουσιαστικά η Παλαιστινιακή Αρχή, που ελέγχεται από την PLO, από την Γάζα, η κατάσταση των κατοίκων της Γάζας είναι υπό μόνιμη επιτήρηση!2


Οι ηγέτες της οργάνωσης ζουν είτε στη Ντόχα του Κατάρ, είτε στην Κωνσταντινούπολη, φιλοξενούμενοι του Ισλαμιστή δικτάτορα της Τουρκίας Erdoğan και εξ αποστάσεως δίνουν εντολές στα στελέχη των Ταξιαρχιών Izz ad-Din al-Qassam, του ένοπλου τμήματος της Χαμάς, να εκτελούν κάθε λογής επιθέσεις κατά του Ισραήλ και κατά τυφλών στόχων.... Η Ζαμάς έχει αποδειχθεί ότι χρησιμοποιεί το σύνολο του άμαχου πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας και ιδίως της πόλης της Γάζας, ως ανθρώπινη ασπίδα, για να κρύβει τις δραστηριότητες δολιοφθοράς κατά του Ισραήλ. Συστηματικά κρύβει τα οπλικά συστήματά της σε υπόγεια κτιρίων στο αστικό κέντρο, είτε πρόκειται για πολυκατοικίες, είτε για σχολεία ή νοσοκομεία. Επίσης τα τούνελ που έχει ανοίξει η οργάνωση για να εισχωρούν μαχητές της στο Ισραήλ έχουν τις εισόδους-εξόδους τους επίσης μέσα σε συνοικίες, κάτω από σπίτια ή τζαμιά κ.ά.ό..


Η Συνθήκη της Χαμάς ή η Χάρτα της Χαμάς, (το ‘Χαμάς’ είναι αρτικόλεξο από την αραβική επωνυμία της οργάνωσης “Ισλαμική Κίνηση Αντίστασης”) αρχικά εκδόθηκε τον Αύγουστο του 1988. Αργότερο, ο ηγέτης της οργάνωσης Khaled Mashal, παρουσίασε στη Ντόχα τον Μάιο του 2017 ένα πολιτικό ντοκουμέντο με τις αρχές και τις πολιτικές επιλογές της Χαμάς, που θεωρήθηκε μια νέα Συνθήκη, που κατά κάποιο επέφερε τροποποιήσεις στο αρχικό κείμενο του 1988.


Ας δούμε ορισμένα σημεία της βασικής αρχικής Χάρτας του Ισλαμικού Κινήματος Αντίστασης (Χαμάς) του 1988.


Όπως όλα τα μουσουλμανικά θρησκευτικά κείμενα, η Χάρτα αρχίζει με την επίκληση του Αλλάχ· (Εν Ονόματι του Αλλάχ του Φιλεύσπλαχνου και Φιλανθρώπου). Στο προοίμιο της Χάρτας, μετά από την παράθεση αποσπάσματος του Κορανίου, προστίθεται η εξής φράση του Αιγύπτιου Ιμάμη Χασάν αλ Μπάνα, ιδρυτή της οργάνωσης των ‘Αδελφών Μουσουλμάνων’: “Το Ισραήλ θα υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει, έως ότου το Ισλάμ θα το εξαλείψει, όπως έχει εξαλείψει άλλους πριν απ’ αυτό”.

Το 1ο άρθρο με λιτότητα δίνει το στίγμα της οργάνωσης: “Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης: Το πρόγραμμα του Κινήματος είναι το Ισλάμ. Από αυτό αντλεί τις ιδέες του, τους τρόπους σκέψης και κατανόησης του σύμπαντος, της ζωής και του ανθρώπου. Στο Ισλάμ καταφεύγει για να κρίνει όλες τις ενέργειές του και εμπνέεται από το Ισλάμ για την καθοδήγηση των βημάτων του”.

Στο άρθρο 5, προσδιορίζεται ο θρησκευτικός προσανατολισμός της οργάνωσης εντός του ρεύματος των Σαλαφιτών3: Η Χαμάς υιοθετεί το Ισλάμ ως τρόπο ζωής , επιστρέφει στην εποχή της γέννησης του ισλαμικού μηνύματος, γιατί ο Αλλάχ είναι ο στόχος του, ο Προφήτης είναι το παράδειγμα του και Το Κοράνιο είναι το σύνταγμά του. Το κίνημα της Χαμάς φιλοδοξεί να αγκαλιάσει κάθε τόπο, όπου ζουν Μουσουλμάνοι που ακολουθούν το Ισλάμ ως τρόπο ζωής τους. “...έτσι, εκτείνεται στο βάθος της γης και φτάνει στον ουρανό”.

Το 11ο άρθρο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί εστιάζεται στον τρόπο που η Χαμάς βλέπει την Παλαιστίνη.

Το Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης πιστεύει ότι η γη της Παλαιστίνης είναι ένα ισλαμικό Waqf (βακούφι), που έχει αφιερωθεί χάριν των μελλοντικών γενεών των Μουσουλμάνων μέχρι την Ημέρα της Κρίσης. Όλη η Παλαιστίνη ή τμήμα της δεν πρέπει να είναι αντικείμενο κακοδιαχείρισης: ούτε ένα κομμάτι της μπορεί να εγκαταλειφθεί. Ούτε μια αραβική χώρα ούτε όλες οι αραβικές χώρες, ούτε κανένας βασιλιάς ή πρόεδρος, ούτε όλοι οι βασιλιάδες και οι πρόεδροι, ούτε καμμία οργάνωση, είτε είναι Παλαιστίνιοι, είτε Άραβες, έχουν το δικαίωμα να το κάνουν. Η Παλαιστίνη είναι μια γη Ισλαμικού Βακουφίου, που αφιερώθηκε για τις γενιές των Μουσουλμάνων μέχρι την Ημέρα της Κρίσης.

Ο νόμος που ισχύει στη γη της Παλαιστίνης είναι η Ισλαμική Σαρία και το ίδιο ισχύει για οποιαδήποτε γη έχουν κατακτήσει οι Μουσουλμάνοι με βία, επειδή κατά τη διάρκεια των ισλαμικών κατακτήσεων, οι Μουσουλμάνοι αφιέρωσαν αυτά τα εδάφη στις μουσουλμανικές γενιές μέχρι την Ημέρα της Κρίσης.

Στο άρθρο 27 γίνεται αναφορά στην Οργάνωση Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης (PLO), που ιδρύθηκε το 1964 με σκοπό την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και επισημαίνεται η διάκριση μεταξύ των δύο οργανώσεων, μιας και η Χαμάς θεωρεί την PLO κοσμική, μη ισλαμική, οργάνωση4.

Το άρθρο 31 αναφέρεται στα δικαιώματα των πιστών άλλων θρησκειών σε μια ισλαμική Παλαιστίνη υπό την Χαμάς: “Το Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης είναι ένα ανθρωπιστικό κίνημα. Φροντίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και καθοδηγείται από την ισλαμική ανοχή όσον αφορά τους οπαδούς άλλων θρησκειών.... Κάτω από την αιγίδα του Ισλάμ, είναι δυνατόν για τους οπαδούς των τριών θρησκειών, - Ισλάμ, Χριστιανισμός και Ιουδαϊσμός - να συνυπάρχουν ειρηνικά και ήσυχα μεταξύ τους. Η ειρήνη και η ησυχία δεν θα ήταν δυνατή παρά μόνο υπό την αιγίδα του Ισλάμ.... Είναι καθήκον των οπαδών άλλων θρησκειών να σταματήσουν να αμφισβητούν την κυριαρχία του Ισλάμ σε αυτήν την περιοχή, διότι την ημέρα που αυτοί οι οπαδοί θα αμφισβητήσουν την ισλαμική εξουσία, δεν θα υπάρχει τίποτα άλλο από τη σφαγή, τον εκτοπισμό και τον τρόμο....”.


Προσθέτω στη συνέχεια κάποιες παρατηρήσεις στο πολιτικό ντοκουμέντο του Khaled Meshaal (2017): Δεν αναγνωρίζεται το Κράτος του Ισραήλ, που το αποκαλεί “σιωνιστικό εχθρό”. Έχει προσθέσει ότι "η Χαμάς διεξάγει αγώνα όχι ενάντια στους Εβραίους επειδή είναι Εβραίοι, αλλά ενάντια στους Σιωνιστές που καταλαμβάνουν την Παλαιστίνη". Και στο νέο ντοκουμέντο επιβεβαιώνεται, ότι οι θρησκευτικές ρίζες της Χαμάς ανάγονται στη “Μουσουλμανική Αδελφότητα”. Το ντοκουμέντο του Meshaal, φαίνεται να συμβιβάζεται με την ιδέα ενός παλαιστινιακού κράτους, στα σύνορα πριν από τον πόλεμο των έξη ημερών του 1967, αλλά αυτό δεν σημαίνει παραίτηση για την πλήρη “απελευθέρωση” της Παλαιστίνης και την δημιουργία ενός κράτους από τον Ιορδάνη ως την Μεσόγειο. Δηλώνεται επίσης απερίφραστα, ότι η ένοπλη αντίσταση στην Κατοχή, όπως αναφέρει την ύπαρξη του Ισραήλ, θα γίνεται με όλα τα μέσα και με ποικίλες μεθόδους, και ότι όλα αυτά αποτελούν θεμιτό δικαίωμα που προβλέπεται από τους θεϊκούς νόμους (κατά την εκδοχή του Ισλάμ από την Χαμάς), από διεθνή έθιμα και νόμους"5.


Το Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης (Χαμάς) παραμένει αμετακίνητο από το σύνολο των παραπάνω θέσεών του. Ενώ εμφανίζονται σαν πιστοί Μουσουλμάνοι, αρνούνται το ακόλουθο περιεχόμενο του Κορανίου, που αναφέρεται στους Αγίους Τόπους της Παλαιστίνης: “Και θυμηθείτε, όταν ο Μωυσής είπε στο λαό του: «Λαέ μου, να θυμάστε τη χάρη του Αλλάχ προς εσάς, όταν όρισε από ανάμεσά σας Προφήτες και σας έκανε κυρίαρχους και σας έδωσε, όσα δεν είχε δώσει σε κανένα άλλο από τους λαούς του κόσμου. Λαέ μου, εισέλθετε στους Αγίους Τόπους, που προόρισε ο Αλλάχ για σας και μην τους εγκαταλείψετε, γιατί τότε θα καταστραφείτε»” (Κοράνιο 5:20-21).


Στο άρθρο 32 της Χάρτας της, η Χαμάς επικαλείται τα ψευδεπίγραφα “Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών”, για να δικαιολογήσει τις θέσεις της κατά του Σιωνισμού, ενώ ουσιαστικά πρόκειται για έναν απροκάλυπτο Αντισημιτισμό.


Η Χαμάς, ανεξάρτητα από το τί είπε το 2017 ο ηγέτης της Khaled Meshaal από την Ντόχα, εξαρχής ήταν και παραμένει μια ρατσιστική και αντισημιτική οργάνωση, με φιλοδοξίες να εκφράσει σε παγκόσμια κλίμακα έναν ισλαμικό αντισημιτισμό, ενώ αμφισβητεί την πιστότητα εκείνων που δεν ακολουθούν τις θέσεις της κατά του Ισραήλ και των Εβραίων. Στο άρθρο 7 της Χάρτας της οργάνωσης, αναφέρονται τα εξής: “Ως αποτέλεσμα του γεγονότος, ότι εκείνοι οι Μουσουλμάνοι που ακολουθούν το Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, προσελκύουν υποστήριξη γι’ αυτό και τις θέσεις του και προσπαθούν να ενισχύσουν τον αγώνα του, το Κίνημα είναι παγκόσμιο....

Το Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης είναι ένας από τους συνδέσμους στην αλυσίδα του αγώνα ενάντια στους Σιωνιστές εισβολείς. .... το Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει την υπόσχεση του Αλλάχ, χωρίς να έχει σημασία πόσος καιρός θα χρειαστεί. Ο Προφήτης, ο Αλλάχ να τον ευλογεί και να του προσφέρει ειρήνη είπε: ‘Η Ημέρα της Κρίσης δεν θα πραγματοποιηθεί έως ότου οι Μουσουλμάνοι πολεμήσουν τους Εβραίους. Όταν ο Εβραίος θα κρυφτεί πίσω από πέτρες και δέντρα, οι πέτρες και τα δέντρα θα πουν: «Μουσουλμάνε, δούλε του Αλλάχ, υπάρχει ένας Εβραίος πίσω μου, έλαε να τον σκοτώσεις. Μόνο το δέντρο, το Gharqad δεν θα το έκανε αυτό, επειδή είναι ένα από τα δέντρα των Εβραίων’. (Αυτό το χαντίθ αναφέρεται στις Συλλογές Sahih al-Bukhari και Sahih Muslim, χωρίς να είναι αναμφισβήτητη η γνησιότητά του).


Το πρόβλημα από την ύπαρξη και τη λειτουργία της Χαμάς, κυρίως στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και οπουδήποτε αλλού έχει εξαπλώσει την παρουσία της, δεν είναι ζήτημα μόνο ασφάλειας του Κράτους του Ισραήλ. Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για μια ολοκληρωτική, ισλαμιστική οργάνωση, που διακηρύττει, ότι προκειμένου να επιτύχει τους σκοπούς της, δεν έχει τον παραμικρό ενδοιασμό ως προς την χρήση κάθε μορφής βίας. Εξαγγέλλει ότι έχει πολιτικό στόχο τη δημιουργία ενός ισλαμικού κράτους, από τον ποταμό Ιορδάνη ως την Μεσόγειο θάλασσα, όπου θα εφαρμόζεται ο νόμος που πηγάζει από την Σαρία, με άσκηση μιας απόλυτης μουσουλμανικής εξουσίας!


Υποστηρικτές της Χαμάς και των ηγετών της εμφανίζονται η Τουρκία του Recep Tayyip Erdoğan, το Κατάρ, η Μαλαισία, αλλά και το σιϊτικό Ιράν...


Επομένως, το σύνθημα αίτημα: Free Gaza from Hamas, έχει ιδιαίτερη αξία, πρώτα πρώτα για τους Παλαιστίνιους, και δεύτερον για την προοπτική ίδρυσης ενός ανεξάρτητου Κράτους της Παλαιστίνης, που όχι μόνο θα συνυπάρχει και θα συνεργάζεται με το Ισραήλ, αλλά θα αποδέχεται τις γενικές αρχές δικαίου, που ισχύουν σύμφωνα με τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών.


©Γιώργος Α. Δούδος

21/05/2021







1“Τακφίρι” είναι ένας Μουσουλμάνος που διαπράττει τακφίρ, δηλαδή κατηγορεί άλλους Μουσουλμάνους για αποστασία, που αμφισβητεί δηλαδή την ιδιότητά τους ως αληθινών Μουσουλμάνων. Η προβλεπόμενη ποινή για την αποστασία είναι ο θάνατος. Η ιδεολογία των “Τακφίρι” στους κόλπους του Ισλάμ αντιμετωπίζεται ως αίρεση. Στην ισλαμική ιστορία, μια αίρεση του 7ου αιώνα, γνωστή ως Χατζιρίτες, έκανε χρήση του τακφίρ και δολοφόνησαν τον τέταρτο δίκαιο Χαλίφη Αλή, γιατί είχαν κρίνει ότι συμπεριφερόταν αντίθετα προς τη Σαρία. Στον 20ο αιώνα ο Sayyid Qutb, ηγετικό στέλεχος και θεωρητικός των “Αδελφών Μουσουλμάνων” της Αιγύπτου, υπήρξε συνήγορος της πρακτικής του “τακφίρι”, σε μια κοινωνία ή και κατά ενός κράτους, που βρίσκεται στην κατάσταση της “τζαχιλίγια”, στην προϊσλαμική κατάσταση της άγνοιας ύη της απιστίας. Ο Qutb υποστήριζε ότι διεφθαρμένοι πολιτικοίο ηγέτες μουσουλμανικών χωρών, μπορεί να τιμωρηθούν με επιβολή βίαιων μέτρων σε βάρος τους. Από το τελευταίο μισό του 20ού αιώνα, φανατικοί κύκλοι Μουσουλμάνων επιδιώκουν να επιβάλλουν το “τακφίρ” για την «επιβολή βίαιων κυρώσεων εναντίον ηγετών ισλαμικών κρατών, που δεν εφαρμόζουν τη Σαρία (ισλαμικό δίκαιο). Η πρακτική επιβολής του “τακφίρ” έχει καταστεί «κεντρική ιδεολογία» κύκλων Ουαχάμπι και των τζιχαντιστών, όπως είναι το “Ισλαμικό Κράτος” (ISIS ή Daesh), που έχουν επηρεαστεί από τις ιδέες των Sayyid Qutb, Abul A'la Maududi, Ibn Taymiyyah και Ibn Kathir.

2Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα δημοσίευμα με τίτλο Arabs: Hamas does not Care about Palestinian Suffering του Khaled Abu Toameh ( https://www.gatestoneinstitute.org/17390/hamas-palestinians-suffering)

3Το κίνημα των Salafi ή Σαλαφιτών στα ελληνικά, εμφανίστηκε ως ένα μεταρρυθμιστικό κίνημα στο Σουνιτικό Ισλάμ. Το όνομα του κινήματος προέρχεται από την ανάγκη επιστροφής στις παραδόσεις των «προγόνων στην πίστη» (salaf στην αραβική γλώσσα), που είναι οι τρεις πρώτες γενιές Μουσουλμάνων που πιστεύουν ότι γνώριζαν και εφάρμοζαν την καθαρή μορφή του Ισλάμ. Σε αυτές τις γενιές των προγόνων περιλαμβάνονται ο Προφήτης Μωάμεθ και οι σύντροφοί του (οι Σαχάμπα), οι διάδοχοί τους (οι Ταμπιάν) και οι διάδοχοι των διαδόχων (ο Τάμπα Tabi'in). Πρακτικά, οι Salafis υποστηρίζουν ότι οι Μουσουλμάνοι πρέπει να βασίζονται στο Κοράνι, στη Σούννα (παράδοση του Προφήτη) και στη συναίνεση των salaf, αναγνωρίζοντας ιδιαίτερη αξία στις ερμηνευτικές εξηγήσεις εκείνης της εποχής και όχι σε μεταγενέστερες διδασκαλίες. Το κίνημα αναπτύχθηκε σε διάφορες περιοχές του Ισλαμικού Κόσμου στα τέλη του 19ου αιώνα, ως απάντηση στον ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό.

4Η Συνθήκη της Χαμάς στην αγγλική: https://avalon.law.yale.edu/20th_century/hamas.asp

5Σχετικά με το ντοκουμέντο του Khaled Meshaal: https://edition.cnn.com/2017/05/01/middleeast/hamas-charter-palestinian-israeli/

No comments: