ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΔΟΥΔΟΣ
ΝΟΜΙΚΟΣ
Η πολυκομματική δημοκρατία, που λειτουργεί ως συνταγματικό πολίτευμα στην Ελλάδα, έχει ως γνώρισμα μεταξύ των άλλων, την εναλλαγή των πολιτικών κομμάτων στην διαχείριση της εξουσίας του κράτους. Η ίδρυση και λειτουργία πολιτικών κομμάτων προβλέπεται από το Σύνταγμα (άρθρο 29).
Το Σύνταγμα θέτει ορισμένους άξονες, εντός των οποίων λειτουργεί το κράτος και οι οποίοι δεν μπορεί να παραβιάζονται.
Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί οι άξονες, που δεσμεύουν τα πολιτικά κόμματα, ανεξάρτητα από τον ιδεολογικό προσανατολισμό των αρχών τους, διότι η άρνηση συμμόρφωσης των συνταγματικών αρχών-αξόνων, έστω και έμμεσα αποτελεί συνταγματική παρεκτροπή.
Το άρθρο 16 του Συντάγματος προβλέπει ότι: “Παράγραφος 4. Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια. Παράγρ. 5. H ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση”.
Το άρθρο 21 του Συντάγματος προβλέπει ότι: “Παράγραφος 1 εδάφιο β΄. Το Κράτος μεριμνά για τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, όπως νόμος ορίζει. Παράγραφος 3. Tο Kράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και για την περίθαλψη των απόρων”.
Το άρθρο 22 του Συντάγματος αναγνωρίζει την εργασία ως δικαίωμα και την θέτει υπό την προστασία του κράτους. Υποχρεώνει το κράτος να δημιουργήσει συνθήκες απασχόλησης για όλους τους πολίτες. Προβλέπεται η νομοθετική ρύθμιση των όρων εργασίας, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας μετά από ελεύθερες διαπραγματεύσεις και ο θεσμός της διαιτησίας, αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις εργαζομένων και εργοδοτών. Το κράτος έχει υποχρέωση να μεριμνά “για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού και αστικού πληθυσμού”. Τέλος, το κράτος έχει υποχρέωση να μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων, σύμφωνα με το νόμο.
Με το άρθρο 23 του Συντάγματος κατοχυρώνεται η συνδικαλιστική ελευθερία και το δικαίωμα της απεργίας “για τη διαφύλαξη και προαγωγή των οικονομικών και εργασιακών γενικά συμφερόντων των εργαζομένων”.
Το άρθρο 25 του Συντάγματος, με την παράγραφο 1 εγγυάται την λειτουργία του κοινωνικού κράτους δικαίου, που διασφαλίζει την άσκηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ως ατόμου και ως μέλους της κοινωνίας. Η παράγραφος 3 του ίδιου απαγορεύει την καταχρηστική άσκηση δικαιώματος. Η προηγούμενη συνταγματική διάταξη αποτελεί δραστικό περιορισμό των αποφάσεων και των ενεργειών των οργάνων του κράτους, σε όλο το εύρος της ύπαρξης και λειτουργίας τους. Επιβάλλει περιορισμό στην κυβέρνηση, ακόμη και αν πρόκειται για “υλοποίηση” προεκλογικών εξαγγελιών του πολιτικού κόμματος, που διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και επομένως έχει την ευχέρεια παραγωγής νόμων του κράτους, εφόσον αυτές οι ενέργειες και νομοθετικές πρωτοβουλίες ενέχουν τον χαρακτήρα της κατάχρησης δικαιώματος!
Η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ως αρχηγού του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, που επικράτησε στις τελευταίες εθνικές εκλογές και διαθέτει εξαιρετικά ικανοποιητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έτσι ώστε, ακόμα και προκλητικά να αγνοεί την αντιπολίτευση γενικά, ιδίως όμως την αξιωματική αντιπολίτευση στην Βουλή, που αποτελεί κοινοβουλευτικό θεσμό (άρθρο 20 Κανονισμού της Βουλής των Ελλήνων), στα δύο χρόνια διακυβέρνησης της χώρας έχει εμφανίσει ορισμένα χαρακτηριστικά, που αξίζει να ιδωθούν από την σκοπιά της συνταγματικής κριτικής.
Η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, επιχειρεί με σπουδή και ιδιαίτερη ιδεολογική προσήλωση να εφαρμόσει μια νεοφιλελεύθερη πολιτική σε καίρια ζητήματα του εθνικού βίου. Πολλές κυβερνητικές πρωτοβουλίες, θυμίζουν το καθεστώς Πινοσέτ στην Χιλή, μετά την ανατροπή της δημοκρατίας και του Σαλβατόρ Αλιέντε ή αργότερα, με τις επιλογές Θάτσερ στο Ηνωμένο Βασίλειο!
Οι προσανατολισμοί Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του, καθιστούν πολλά νομοθετήματα αυτής της περιόδου έντονα αμφίβολης συνταγματικότητας!
Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, που περάτωσε τις νομικές σπουδές της εξ ολοκλήρου εκτός Ελλάδος, με ρυθμίσεις του νόμου 4763/2020, ουσιαστικά επιχείρησε να παραβιάσει το άρθρο 16 παράγρ. 5 του Συντάγματος, που προβλέπει χωρίς παρεκκλίσεις, ότι η “ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου”. Διότι με τον προηγούμενο νόμο εξισώνονται τα πτυχία των διαφόρων Κολεγίων που λειτουργούν στην χώρα, ως επιχειρήσεις παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών, με αυτά των δημοσίων ελληνικών Πανεπιστημίων, ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων κολεγίων, για τα επαγγέλματα που απαιτούν άδεια άσκησής τους. Ο προηγούμενος νόμος της κυρίας Κεραμέως επικαλείται μια Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά η Οδηγία δεν αποτελεί Κανονισμό, που η εφαρμογή του είναι υποχρεωτική σε όλα τα κράτη μέλη.
Παρά την πρόβλεψη του Συντάγματος, ότι το κράτος οφείλει να διασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών με ένα εγγυημένο εισόδημα, η σημερινή κυβέρνηση, με ποικίλους τρόπους σπαταλά χρήματα υπέρ των οικονομικά ισχυρών, συρρικνώνοντας ακόμα περισσότερο την λεγόμενη μεσαία τάξη, ενώ η εργατική τάξη πλήττεται από την ανεργία και από την ανεξέλεγκτη συμπεριφορά των περισσότερων εργοδοτών απέναντι στους εργαζόμενους.
Tο Kράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και για την περίθαλψη των απόρων, προβλέπει το Σύνταγμα, αλλά στη διάρκεια της πανδημίας του covid-19, που συνεχίζεται, το Εθνικό Σύστημα Υγείας παραμένει παραμελημένο, γιατροί που κάθε μέρα θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, επειδή ασκούν κριτική στις κυβερνητικές παραλείψεις στον τομέα της υγείας, διώκονται πειθαρχικά ή δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει ότι επιθυμεί, για λόγους οικονομίας, την συνεργασία του ΕΣΥ με επιχειρηματικούς φορείς στον κλάδο της υγείας. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην “Καθημερινή”, και ενώ ο πληθυσμός της χώρας δοκιμάζεται υγειονομικά, χάριν της νεοφιλελεύθερης εμμονής του, εξήγγειλε την κατάργηση οργανωμένων νοσοκομείων στην περιφέρεια της χώρας! Σε περιόδους έξαρσης της πανδημίας, αντί να επιταχθούν κλίνες ΜΕΘ σε ιδιωτικές κλινικές, ουσιαστικά “νοικιάσθηκαν” έναντι κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητης αποζημίωσης.
Το Σύνταγμα αναγνωρίζει το δικαίωμα της εργασίας και το θέτει υπό την προστασία του κράτους. Επίσης δεσμεύεται συνταγματικά το κράτος για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων. Ο πρόσφατος νόμος Χατζηδάκη, ενός πολιτικού, που προέκυψε από τον κομματικό σωλήνα των διαφόρων οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας και κατά το βιογραφικό του, δεν έχει ιδρώσει ως εργαζόμενος, δεν έχει ανησυχήσει μήπως χάσει τη δουλειά του, κατά την κριτική περισσότερο αρμοδίων εμού, σηματοδοτεί κατάργηση του οκταώρου και ένα σωρό άλλων δικαιωμάτων υπέρ της αξιοπρέπειας των εργαζομένων. Απεναντίας ο νόμος Χατζηδάκη είναι μια “ευγενική” παροχή της κυβέρνησης προς τους ισχυρούς επιχειρηματίες. Ο ισχυρισμός, ότι οι ατομικές συμβάσεις εργασίας, που προβάλλονται σαν κάτι θετικό υπέρ των εργαζομένων, προσβάλλει τον κοινή λογική των πάντων, εκτός αν ηθελημένα εθελοτυφλούν, διότι σε μια ατομική διαπραγμάτευση μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου όλοι και όλες ξέρουμε πολύ καλά ποιος είναι ο ισχυρός και ποιος ο ανίσχυρος και ευάλωτος! Επομένως, με το νόμο Χατζηδάκη παρακάμπτεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη η αξίωση του Συντάγματος, ότι το κράτος έχει υποχρέωση να μεριμνά “για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού και αστικού πληθυσμού”, από τη στιγμή, που ιδίως ο αστικός πληθυσμός εργαζομένων είναι έρμαιο, συχνά ανήθικων και ανερμάτιστων εργοδοτών, που το μόνο που τους ενδιαφέρει, είναι η συσσώρευση όλο και περισσότερων κερδών.
Η επικουρική ασφάλιση των εργαζομένων είναι αναμφίβολα θεσμός της κοινωνικής ασφάλισης που προβλέπει το Σύνταγμα. Η βούληση της κυβέρνησης να εκχωρηθούν στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες κεφάλαια που ανήκουν στο ΕΤΕΑΠ, είναι μια άλλη σκανδαλώδης παροχή προς το έναν κλάδο της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας, που δεν έχει αποδειχθεί όσο θα έπρεπε φερέγγυος. Προφανώς, η αντίδραση και της εκλογικής πελατείας της Νέας Δημοκρατίας ανάγκασε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στη νομοθετική χορηγία προς τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, μεταθέτοντας τον χρόνο για τον προσεχή Σεπτέμβριο. Αν τελικά γίνει η παραπάνω εκχώρηση από το δημόσιο προς το ιδιωτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, έχω τη γνώμη πως το κράτος απογυμνώνεται από την ευθύνη μέριμνας για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων!
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με ποικίλους τρόπους και με νομοθετικές πρωτοβουλίες, με πρόφαση τα μέτρα για την μη εξάπλωση του φονικού ιού, χωρίς κοινοβουλευτική συζήτηση στη Βουλή έχει αποδυναμώσει σε εξευτελιστικό επίπεδο “την λειτουργία του κοινωνικού κράτους δικαίου, που διασφαλίζει την άσκηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ως ατόμου και ως μέλους της κοινωνίας”, που επιτάσσει το Σύνταγμα. Ενώ μέχρι και σήμερα, επανειλημμένα, η κυβέρνηση παραβιάζει το άρθρο 25 παράγρ. 3 του Συντάγματος, που “απαγορεύει την καταχρηστική άσκηση δικαιώματος”, για να εξυπηρετήσει τους “νόμιμους ιδιοκτήτες της χώρας”, όπως με πολύ humour αποκαλούνται οι οικονομικά ισχυροί, ιθαγενείς και πολυεθνικοί, παράγοντες.
Η πανδημία του covid-19 ως διεθνές υγειονομικό φαινόμενο έχει πλήξει κάθε γωνιά του πλανήτη, αναδεικνύοντας πως η πρόληψη και η αντιμετώπιση έχει ταξικό πρόσημο. Φυσικό ήταν τα κέρδη επιχειρήσεων να μειωθούν, ενώ άλλες επιχειρήσεις λιγότερο ανθεκτικές σε έκτακτα γεγονότα, αναγκάσθηκαν να κλείσουν! Στο κοινό Αστικό Δίκαιο, υπάρχει η έννοια της ανωτέρας βίας, που το περιεχόμενό της, προσδιορίζεται κατά περίπτωση από το δικαστήριο. Η ανωτέρα βία, περιλαμβάνει τις ακραίες περιπτώσεις περιστατικών, που είναι αδύνατο να αποτραπούν με ανθρώπινες δυνάμεις. Τα αποτελέσματα που επέφερε η πανδημία παγκοσμίως, έχω τη γνώμη, ότι μάλλον εύκολα θα θεωρούνταν ως εμφάνιση ανωτέρας βίας από οποιοδήποτε δικαστήριο. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει προβεί με δική της πρωτοβουλία σε δύο πράξεις, που μάλλον συνιστούν παροχές προς τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Ενίσχυσε οικονομικά την ελληνική αεροπορική εταιρία Aegean με αρκετά εκατομμύρια ευρώ (120.000.000,00 €), την γερμανική Fraport, που διαχειρίζεται περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας (177.900.000,00 €) , την εταιρεία “Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.” (130.000.000,00 €), αλλά και τις εταιρίες εκμετάλλευσης του εθνικού οδικού δικτύου, για την απώλεια κερδών που υπέστησαν λόγω μείωσης των κερδών τους, την περίοδο απαγόρευσης μετακινήσεων!
Το σκανδαλώδες είναι, ότι σε περίοδο χιονοπτώσεων, μολονότι οι εταιρίες εκμετάλλευσης του οδικού δικτύου έχουν υποχρέωση να κρατούν ανοικτό το δίκτυο, το κράτος έσπευσε να ανακοινώσει απαγόρευση χρήσης του οδικού δικτύου λόγω καιρικών συνθηκών, για να απαλλαγούν οι εταιρίες των μεγαλοεργολάβων δημοσίων έργων από τις συμβατικές υποχρεώσεις τους και την πιθανή καταβολή εκ μέρους τους ποινικών ρητρών!
Το πολίτευμα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας που προβλέπεται από το ελληνικό Σύνταγμα, δεν καθιερώνει καμιά κρατική ιδεολογία, όπως συνέβαινε με το Σύνταγμα του 1952, που είχε υιοθετήσει ως κρατική ιδεολογία τον “ελληνοχριστιανικό πολιτισμό”. Από την άλλη όμως μεριά, όπως αναφέρθηκε στην αρχή, θέτει φραγμούς σε συνταγματικές εκτροπές, τις οποίες διαπιστώνουμε ότι στα δύο χρόνια διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, με ποικίλους τρόπους επιχειρείται να υλοποιηθούν αυτές οι εκτροπές. Η κυβέρνηση έχει εκμεταλλευθεί για το κομματικό όφελος της Νέας Δημοκρατίας τις συνθήκες της πανδημίας, με την κολοβωμένη λειτουργία της Βουλής για να “περνά” νομοσχέδια δίχως αντιρρήσεις, ακόμα και από κυβερνητικούς βουλευτές!
Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδος:
1) Η ανώτατη πανεπιστημιακή και τεχνολογική εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.
Η έμμεση αμφισβήτηση του κύρους των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων, με την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αποφοίτους των επιχειρήσεων που λειτουργούν τα περιβόητα κολέγια στην Ελλάδα, αποτελεί εκτροπή από το Σύνταγμα χάριν των ιδιωτικών επιχειρήσεων και στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εκ μέρους της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
2) Με τις ρυθμίσεις του νόμου Χατζηδάκη για θέματα εργασίας, αποδυναμώνεται σχεδόν απόλυτα το κοινωνικό κράτος δικαίου. Η θέση των εργαζομένων γίνεται ακόμη πιο δυσμενής, ενώ χωρίς αμφιβολία ωφελούνται οι εργοδότες των μεγάλων επιχειρήσεων. Έτσι όμως υπάρχει σαφής εκτροπή από όσα προβλέπουν και επιτάσσουν τα άρθρα 22 και 23 του Συντάγματος.
3) Το Εθνικό Σύστημα Υγείας με τις ποικίλες δομές του, πρέπει να αποτελούν την υλοποίηση της υποχρέωσης του κράτους να μεριμνά για την υγεία των πολιτών και για την περίθαλψη των απόρων! Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σκόπιμα και εξαιτίας της νεοφιλελεύθερης εμμονής της εγκατέλειψε το ΕΣΥ στο έλεος της αδιαφορίας της. Μάλιστα αήθης και ανερμάτιστος κυβερνητικός βουλευτής τόλμησε να κραυγάσει την μέγιστη ύβρη: Ότι για την “κατάντια” των δημόσιων νοσοκομείων η ευθύνη βαραίνει το νοσηλευτικό προσωπικό! Ενώ συγχρόνως σε “επετειακή” συνέντευξη του Πρωθυπουργού, προανήγγειλε την κατάργηση επαρχιακών νοσοκομείων, ενώ η πανδημία, ως λερναία ύδρα συνεχίζει να απειλεί....
4) Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, δυστυχώς, αποδεικνύεται κάθε τόσο, ότι υπάρχει κατά κύριο λόγο για την εξυπηρέτηση των οικονομικά ισχυρών και προνομιούχων. Η διαφθορά μεταξύ των πολιτικών είναι παροιμιώδης και είναι πρωτοφανής η περίπτωση του διωγμού κατά της Αντεισαγγελέως Εφετών Ελένης Τουλουπάκη, που ως επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς έπραξε το καθήκον της ερευνώντας την περίπτωση της διαπλοκής Ελλήνων πολιτικών με την εταιρεία NOVARTIS!
5) Υπάρχει πρωτοφανής “φίμωση” ιδίως των τηλεοπτικών καναλιών, με εξαγορά, προκειμένου να αποκρύπτουν από την επικαιρότητα τις “σκιές” της κυβερνητικής πολιτικής και να τρέφουν με απαράδεκτη παραπληροφόρηση τους πολίτες, ιδίως εκείνους που δεν έχουν ευχέρεια να προσφεύγουν σε άλλες πηγές ενημέρωσης και πληροφόρησης.
6) Η πρωτοφανής αστυνομική βία και η επιλεκτική “ανεπάρκεια” της Ελληνικής Αστυνομίας στην εξιχνίαση εγκλημάτων που θα έπρεπε οι δράστες τους να είναι γνωστοί προ πολλού, όπως στην περίπτωση της δολοφονίας του Δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, αποτελεί άλλο ένα μελανό στοιχείο της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του εξωκοινοβουλευτικού υπουργού της Μ. Χρυσοχοΐδη.
©ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΔΟΥΔΟΣ
14/07/2021
No comments:
Post a Comment