Powered By Blogger

Tuesday, January 31, 2006

Dialogue και όχι Sohbet


Όταν τον Αύγουστο του 2005 έφτιαξα αυτήν την ιστοσελίδα, προκειμένου να εκθέτω σκέψεις, απόψεις, κρίσεις και προβληματισμούς και συνάμα να εκτίθεμαι σε φίλους αλλά και ενώπιον αγνώστων επισκεπτών του 'τόπου', θέλοντας να επισημάνω τον προσανατολισμό της, την ονόμασα 'sohbet'. Σήμερα, 31 Ιανουαρίου 2006 έσβησα αυτήν, την κατά κάποιο τρόπο γενική επικεφαλίδα και ονόμασα τον ιστοτόπο μου 'Dialogue', απόδοση στην αγγλική της ελληνικής λέξης 'Διάλογος'.
Ο Διάλογος προϋποθέτει την παρουσία τουλάχιστον δύο ανθρώπων, που ζητούν να μοιραστούν μεταξύ τους το Λόγο. Ή να κοινωνήσουν του Λόγου.... Παραδοσιακά, το sohbet σημαίνει πνευματική συζήτηση, κατά την οποία, στη διάρκεια διαλεκτικής μύησης υπό την οδηγία και τη διεύθυνση ενός αγίου και σοφού ανθρώπου, αποκαλύπτονται κρυμμένες και ίσως συχνά δυσνόητες στην κοινή λογική αλήθειες ζωής. Ο Διάλογος περιλαμβάνει τη διαδικασία της συζητητικής μυήσεως, αλλά περιέχει εννοιολογικά κάθε επιχείρημα επικοινωνίας δύο ή και περισσότερων ανθρώπων.
Ο Διάλογος δεν είναι απλά χρήσιμος, αλλά αναγκαίος. Δεν είναι απλή η διαδικασία του. Απαιτεί σεβασμό του άλλου, ανεκτικότητα και αποδοχή του άλλου, περισσότερο όταν είναι ξένος ή διαφορετικός από μας. Ο Διάλογος είναι σύμφυτη λειτουργία με τη δημοκρατία και τον αυθεντικό πολιτισμό του ανθρώπου. Γι' αυτό τον διάλεξα ως όνομα του ιστοτόπου μου.

1 comment:

gerasimos polis said...

Την καλημέρα μου, άντε να είσαι καλά και να σε διαβάζουμε και να "διαλογιζόμαστε".