Powered By Blogger

Tuesday, January 06, 2009

Η Ασούρα του έτους 2009



Η 10η ημέρα του μήνα Μουχάραμ για τους Μουσουλμάνους είναι αφιερωμένη στην ανάμνηση του μαρτυρίου του Ιμάμη Χουσεΐν, εγγονού του Προφήτη Μοχάμεντ, όλης της οικογένειάς του και των συντρόφων του, που το έτος 61 από Εγίρας (680 μ. Χ.), στην Καρμπάλα του σημερινού Ιράκ εξοντώθηκαν με τραγικό τρόπο. Τότε η σύγκρουση ήταν ανάμεσα στον Ιμάμη Χουσεΐν, αυθεντικό θεματοφύλακα της παρακαταθήκης του Ισλάμ στην εποχή του και στον Γιαζίντ, έναν υπερφίαλα φιλόδοξο τυχοδιώκτη, που θέλησε να χρησιμοποιήσει το Ισλάμ σαν όχημα εδραίωσης και επέκτασης της αυταρχικής εξουσίας του.
Στην Καρμπάλα το ήθος του Ιμάμη Χουσεΐν δεν θρυμματίστηκε. Το Ισλάμ δεν έχει αναιρεθεί, παρά τις διαστρεβλώσεις του που προκαλούν σύγχυση, θλίψη και εμφανίζουν ένα είδωλο στα μάτια του κόσμου, αντί αυτού που πράγματι είναι. Το Ισλάμ υπάρχει και αποτελεί ένα θησαύρισμα ελπίδας για την ανθρωπότητα τον 21ο αιώνα.
Εφέτος η 10η Μουχάραμ συμπίπτει με την 7η Ιανουαρίου 2009. Εφέτος η Καρμπάλα έχει αναβιώσει τραγικά στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Χουσεΐν του έτους 1430 έτους από Εγίρας είναι ο ανώνυμος Παλαιστίνιος που ματωμένος και ανυπεράσπιστος εμπρός στην ισραηλινή επιθετικότητα κρατά στην αγκαλιά το νεκρό παιδί του. Οι συγγενείς και οι σύντροφοι του Ιμάμη Χουσεΐν στις μέρες μας είναι οι Παλαιστίνιοι πολυτραυματίες από τη Γάζα, που εξαιτίας της Χαμάς δεν μπόρεσαν να διακομισθούν σε νοσοκομεία της Αιγύπτου και πέθαναν παράωρα και τυχαία…. Αλλά ανάμεσα στα θύματα της μισανθρωπίας του Γιαζίντ συγκαταλέγονται σήμερα οι Ισραηλινοί πολίτες, Εβραίοι και Άραβες, των γειτονικών στη Γάζα οικισμών του Ισραήλ που βιώνουν τον τρόμο των ρουκετών της Χαμάς που κάθε λίγο πέφτουν κοντά τους ή αντικρύζουν το θάνατο με μάτια ορθάνοιχτα από απορία και αναπάντητα ερωτηματικά….

Το Ισραήλ δυστυχώς εδώ και δεκαετίες διακρίνεται από εωσφορική ύβρη απέναντι στον λαό των Παλαιστινίων. Τους αρνείται σχεδόν τα πάντα. Προπάντων όμως αρνείται να αναγνωρίσει στους Παλαιστίνιους την αξιοπρέπεια που οφείλεται σε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη. Το Ισραήλ, προβάλλοντας ως προτεραιότητα την ασφάλειά του, τους τελευταίους πεντέμισι μήνες, που υπήρχε εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ, της Χαμάς και των άλλων παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων στη Γάζα αποφάσισε και επέβαλλε έναν απάνθρωπο αποκλεισμό. Οι κάτοικοι της Γάζας είδαν τη ζωή τους να πετιέται χυδαία στα σκουπίδια, εξαιτίας του ισραηλινού αποκλεισμού, όταν μηδενίστηκε ακόμα και η στοιχειώδης προοπτική αξιοπρεπούς και ασφαλούς επιβίωσης των ανθρώπων της πιο πυκνοκατοικημένης περιοχής του πλανήτη…. Η εκεχειρία έληξε στην πράξη όταν έξι Παλαιστίνιοι μαχητές φονεύθηκαν από ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα στις 4 Νοεμβρίου 2008 και ταυτόχρονα κύμα παλαιστινιακών ρουκετών εκτοξεύθηκαν εναντίον κοντινών πόλεων και χωριών στο νότιο Ισραήλ.
Η απόφαση του Ισραήλ να στερεί επίτηδες την τροφή και άλλα στοιχειώδη αγαθά από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους ήταν εγκληματική και καμιά δικαιολογία δεν μπορεί να την καλύψει.
Το Ισραήλ με τον αποκλεισμό που είχε επιβάλλει επί μισό περίπου χρόνο στη Γάζα, όσο είχε κρατήσει η εκεχειρία έφτασε τους Παλαιστίνιους στην έσχατη απελπισία και βοήθησε να στρατευθούν ακόμα πιο πολλοί κάτοικοι της Γάζας στις τάξεις της Χαμάς.
Το μακελειό στη Γάζα συνεχίζεται. Η χρήση βίας από το Ισραήλ είναι αναμφίβολα δυσανάλογη σε σύγκριση με τη διακινδύνευση που προκαλεί η δραστηριότητα της Χαμάς, για τούτο δεν είναι σύννομη και έχει ήδη πυροδοτήσει περισσότερη βία σε ολόκληρη την περιοχή, όπως εύστοχα έχει διαπιστώσει η Διεθνής Αμνηστία. Η κλιμάκωση της βίας στην περιοχή της Γάζας έρχεται να προστεθεί στην απόλυτη εξαθλίωση που ο άμαχος πληθυσμός της ήδη βίωνε επί μήνες λόγω του ισραηλινού αποκλεισμού, που απαγόρευε την είσοδο ακόμη και τροφίμων και φαρμάκων στη Γάζα.
Χωρίς αμφιβολία, η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες, από την πλευρά τους, μοιράζονται την ευθύνη για την κλιμάκωση της βίας. Αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί η ευθύνη που βαρύνει ένα οργανωμένο κράτος, με μοναδική υπεροπλία όπως το Ισραήλ, που εξώθησε τα πράγματα στο αδιέξοδο που εμφανίζεται σήμερα.
Η διεθνής Κοινότητα οφείλει να επέμβει αμέσως για να σωθούν όσοι άμαχοι παραμένουν παγιδευμένοι στη βία και δεν τους έχει προλάβει ακόμη ο θάνατος….
Η ημέρα της Ασούρα το 2009 αναβιώνει σε όλες τις τραγικές και φρικαλέες διαστάσεις της στη Γάζα….

1 comment:

Marina, Marina Marinaaa said...

Διαβάζω στο blog σας για τις εξετάσεις μου, την Τετάρτη σχετικά με το Ισλάμ, καθώς δεν έχω το βιβλίο επειδή έχει εξαντληθεί. Απλή αναφορά από μένα και ευπρόσδεκτες οι ευχές για καλή επιτυχία :)