Powered By Blogger

Tuesday, January 20, 2009

Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΕΚΜΑΥΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ


Σήμερατο πρωί (20/01/09) διάβασα ένα μήνυμα καλού φίλου στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μου, που με πληροφορύσε πως ο Αστυνομικός που είχε τραυματιστεί βαρειά πριν ένα χρόνο περίπου, δεν πέθανε, όπως είχε διαδοθεί τον Δεκέμβριο που πέρασε, αλλά ευτυχώς ζει! Σ' αυτή την ιστοσελίδα, που χρησιμοποιώ ως όχημα έκφρασης και επικοινωνίας, είχα αναρτήσει στις 22/12/08 ένα κείμενο με τίτλο "Αξίζει να το θυμόμαστε το παληκάρι...". Αναφερόμουν στον Αστυνομικό που κατά την είδηση που είχε διασπαρεί τελικά "έσβησε αθόρυβα". Η πληροφορία αυτή για τον αθόρυβο και άδοξο θάνατο του νεαρού Αστυνομικού, που πράγματι είχε τραυτιστεί σοβαρότατα από "κουκουλοφόρους" ή Αναρχικούς, είχε κυκλοφορήσει ευρέως. Έφτασε και σε μένα από ένα μήνυμα e-mail. Επρόκειτο για μια πληροφορία που καταβαράθρωνε τους θύτες "Αναρχικούς" που εντελώς απρόκλητα είχαν επιτεθεί στον Αστυνομικό ενώ εκτελούσε πεζή περιπολία ρουτίνας.
Τελικά η διάδοση αυτής της δυσάρεστης πληροφορίας προς απροσδιόριστου αριθμού αποδέκτες ήταν μια αισχρή και ανάλγητη παραπληροφόρηση. Διαδόθηκε σε μια περίοδο, που ο καθένας και η καθεμιά, λαμβάνοντας υπόψη την επιθετικότητα σχεδόν του συνόλου της κοινής γνώμης έναντι μιας αναποτελεσματικής Αστυνομίας, που είχε σκοτώσει εν ψυχρώ τον 16χρονο Αλέξη Γρηγορόπουλο πριν λίγες μέρες, επιχειρούσε ολοφάνερα, μέσα από την διασπορά ψευδών ειδήσεων να αντιστρέψει το κλίμα υπέρ των Αστυνομικών, να μετριάσει την οργή έναντι του Αστυνομικού των Εξαρχείων που κατηγορείται για φόνο από πρόθεση του νεαρού εφήβου.... Ταυτόχρονα όμως, η ίδια παραπληροφόρηση επιδίωκε να δημιουργήσει ένα κλίμα απόλυτης απαξίας και αποστροφής απέναντι στους Αναρχικούς, αφού τους βάφτιζε 'κουκουλοφόρους' και τους θεωρούσε όλους, χωρίς διασταγμό και διάκριση σαν εγκληματικές φιγούρες,που άλλοτε σπάζουν βιτρίνες, άλλοτε καίνε βιβλιοθήκες και άλλοτε επιτίθενται απρόκλητα σε ανθρώπους που απλά κάνουν τη δουλειά του Αστυνομικού για το κοινό καλό.
Στ' αλήθεια, πολύ καλά στημένη προβοκάτσια.
Ευτυχώς το παληκάρι, που πράγματι είχε τραυτιστεί πολύ σοβαρά ζει και επομένως υπάρχουν ελπίδες αποθεραπείας του.

Η έγκριτη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ είχε διαψεύσει το προβοκατόρικο e-mail για το θάνατο του Αστυνομικού και δε νομίζω πως θα υπάρξει κάποιος νουνεχής, έστω και πολύ "καθώς πρέπει" νοικοκύρης αυτού του τόπου, που θα τολμούσε να κατηγορήσει την εφημερίδα αυτή για ερωτοτροπίες με τον Αντιεξουσιαστικό χώρο ή έστω με τον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.
Επισκεφθείτε λοιπόν το ακόλουθο link:
news.Kathimerinh.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_17/12/2008_296336

1 comment:

Διαγόρας ο Μήλιος said...

Πολύ σωστός. Ευχαριστώ για την πληροφόρηση.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι το κοινό μέχρι πρότινος ήταν συνηθισμένο να πιστεύει ό,τι έβλεπε «τυπωμένο», γιατί μέχρι πρότινος αυτό προερχόταν αποκλειστικά από κάποια πηγή με κάποιο κύρος, συνήθως από ειδησεογραφικό οργανισμό, ή στο ελάχιστο από κάποιον που σίγουρα ήταν επώνυμος, και για να μπαίνει μάλιστα στον κόπο και στο έξοδο να επικοινωνήσει μία είδηση, δεν μπορούσε παρά να έχει κάποια υπόληψη να υπερασπιστεί.

Τη σήμερον ημέρα, που η επικοινωνία «ειδήσεων» είναι πάμφθηνη, και μπορεί να την κάνει ο καθένας, και μάλιστα ανώνυμα, χρειάζεται μεταστροφή της συνήθειας του κοινού ώστε να απαιτεί η πληροφορία να είναι διασταυρώσιμη και να φέρει την υπογραφή κάποιας αξιόπιστης πηγής.

Αυτά όμως ήταν, είναι, και θα είναι πολύ υψηλές έννοιες για το κοινό. Για μιά ακόμα φορά, η τεχνολογία τρέχει πάρα πολύ πιό γρήγορα απ'ότι ο κοσμάκης μπορεί να ακολουθήσει.