Powered By Blogger

Tuesday, July 20, 2010

Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ INTERNET ΚΑΙ ΤΩΝ BLOGS


Στη μνήμη του Σωκράτη Γκιόλια....

Κατά τη γνώμη μου η μεγαλύτερη και πιο καταλυτική επανάσταση στην οικουμενική ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού είναι η εφεύρεση του ηλεκτρονικού διαδικτύου (internet). Η χρήση των εφαρμογών του διαδικτύου από όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων, δίχως περιορισμούς γλωσσικούς ή φυλετικούς, από κάθε γωνιά της Γης, ακόμα και από περιοχές του πλανήτη οικονομικά ή κοινωνικά υποβαθμισμένες σηματοδοτεί μια ανατροπή άνευ προηγουμένου. Καταλύονται τα σύνορα των κρατών. Καθαιρούνται τα στεγανά στις γνώσεις και στην πληροφόρηση. Οι ειδήσεις διαδίδονται πλέον με μέτρο την ταχύτητα του φωτός και είναι δύσκολο ή και ακατόρθωτο σε αυταρχικούς δικτάτορες κάθε απόχρωσης να επιβάλλουν φραγμούς στην ελεύθερη διακίνηση της σκέψης και της ανταλλαγής απόψεων.
Τα blogs είναι μια ευρηματική εφαρμογή των δυνατοτήτων που προσφέρει το διαδίκτυο και είναι συντομογραφία των λέξεων web log. Τα blogs αναδείχθηκαν σε ένα εργαλείο είτε ατόμων, είτε μικρών ομάδων και έχουν συμβάλλει στην έκφραση ιδεών, στην καλλιέργεια του διαλόγου, στην ανταλλαγή και την προώθηση ειδήσεων, που ίσως δεν είναι αρεστές σε όσους ελέγχουν τη μαζική ενημέρωση.
Κατά καιρούς πολλές κυβερνήσεις, ακόμα και όσες αυτοπροσδιορίζονται ως δημοκρατικές και προσηλωμένες στην αξία της ελευθερίας, έχουν επιχειρήσει και επιμένουν ακόμα να θέσουν υπό έλεγχο τις ιστοσελίδες των bloggers, προβάλλοντας διάφορες αιτίες. Ο σκοπός είναι ένας: Να τεθεί υπό έλεγχο η διακίνηση των ιδεών, η διασπορά της ελεύθερης ενημέρωσης και εντέλει να καταλυθεί η ελευθερία της έκφρασης!
Δεν είναι μόνον οι κυβερνήσεις και τα κράτη που έχουν δυσαρεστηθεί από την έκπληξη του διαδικτύου. Είναι και ένα σωρό υποχθόνιοι κύκλοι που μάχονται τον ελεύθερο λόγο και επιδιώκουν την διασπορά μεταξύ των κοινωνιών του πιο τρομερού φόβου. Είναι οι τρομοκράτες του νου και των ψυχών και συνήθως ταυτίζονται με τους τρομοκράτες που χρησιμοποιούν όπλα διασπείροντας την τυφλή βία οπουδήποτε.
Η επανάσταση του διαδικτύου έχει δημιουργήσει τις δικές της προϋποθέσεις για μια άλλου είδους παγκοσμιοποίηση και όχι σαν αυτή του καπιταλισμού, που μηχανεύεται την ολοκληρωτική αλλοτρίωση του ανθρώπινου προσώπου και της ανθρώπινης κοινωνίας χάριν του κέρδους, του όλο και πιο τεράστιου κέρδους….
Τα blogs ακόμα κι εκείνα που βάσιμα μπορεί να προκαλούν έντονη αμφισβήτηση, ακόμα κι εκείνα που λειτουργούν ως πειθήνιοι υπήκοοι της διεθνούς τάξης, που θρυμματίζει την αξία της ανθρώπινης ύπαρξης και βιάζει ξεδιάντροπα το σώμα της Μητέρας Γης, προάγουν τον διάλογο, την επικοινωνία σ’ ένα αφιλόξενο περιβάλλον και συμβάλλουν στην προβολή ποικίλων εναλλακτικών προτάσεων προς αναίρεση των αδιεξόδων.

No comments: