Powered By Blogger

Sunday, December 08, 2013

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ANDRÉ SCHIFFRIN ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ


Την 1η του Δεκέμβρη 2013 πέθανε στο Παρίσι ο André Schiffrin. Ομολογώ πως τον αγνοούσα. Όταν έμαθα από ποικίλα αφιερώματα του τύπου για τον άνθρωπο και τη δουλειά του ένιωσα έναν πηγαίο σεβασμό και συντάχθηκα με εκείνους που κάνουν λόγο για απώλεια. Ο  Schiffrin σίγουρα θα ήταν γόνιμος και μετά τα 78 του….
            Ο André Schiffrin υπήρξε ο εκδότης, που στους καιρούς της πνευματικής πενίας και του ευτελισμού όψεων του πολιτισμού, εξαιτίας της επικράτησης των πρόστυχων κανόνων της αγοράς και στην πνευματική δημιουργία αρνήθηκε να συμβιβαστεί. Δεν παρασύρθηκε από το κλίμα που κυριαρχεί πλέον στην εκδοτική παραγωγή βιβλίων και χωρίζει τους συγγραφείς και τα έργα τους, σε κείνους που πουλούν και σε κείνους που μένουν στο ράφι…. Ο Schiffrin εκτιμούσε τους συγγραφείς για τη δουλειά τους, αυτό ήταν το πρώτιστο κριτήριο. Το αν ένα έργο θα γινόταν best seller ήταν κάτι δευτερεύον. Γιατί οι κανόνες που κρίνουν ως τέτοια τα βιβλία που εκδίδονται, συχνά αδιαφορούν για την ποιότητα· το κριτήριο περιορίζεται στη δυνατότητα να πουλήσει πολλά αντίτυπα και να γίνει πηγή κέρδους.
            Στο παρελθόν δυο βιβλία μου εκδόθηκαν και είχα την ευκαιρία να γευθώ ως ένα σημείο το τί  επικρατεί στους κυρίαρχους της εκδοτικής αγοράς στη μικρή μας χώρα. Προσωπικά θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό. Το πρώτο βιβλίο μου, «Το Παραμύθι του Στραβού Πλάτανου», εκδόθηκε με τη φροντίδα του φίλου μου Ιωάννη Κυπριανίδη του βιβλιοπωλείου ‘Λοξίας’ της Θεσσαλονίκης το 2001. Το δεύτερο βιβλίο μου, «Ιστορίες της Μεθορίου» εκδόθηκε το 2009 με πολύ μεράκι από τον εκδότη Κώστα Δεσποινιάδη και το ‘Πανοπτικόν’ του επίσης στη Θεσσαλονίκη. Γράφοντας αυτές τις σειρές στη μνήμη του    André Schiffrin φέρνω στο νου μου το Κώστα Δεσποινιάδη. Είναι ένας άψογος επαγγελματίας που ενώ αρνείται τον δουλικό συμβιβασμό με τους όρους της αγοράς σ’ αυτό που κάνει, δεν λησμονεί να είναι σωστός και συνεπής ως εκδότης.

                                                                        08/12/13

              

No comments: