Powered By Blogger

Monday, May 16, 2016

Ο πατερούλης Στάλιν, οι Τάταροι και η Jamala της Eurovision







Η πολιτική συνδέεται με το ενεργές ενδιαφέρον των ανθρώπων μιας κοινότητας (μικρής ή μεγάλης σε μέγεθος είναι αδιάφορο) για τα κοινά, και εκφράζεται με τη συμμετοχή των πολιτών (των μελών  της κοινότητας) στις εν γένει διαδικασίες διοίκησης και διαχείρισης των κοινών υποθέσεων. Η πολιτική από πολλούς έχει αποκτήσει αυταξία και μάλιστα υπάρχει σε διάκριση από τους ανθρώπους συχνά. Ενώ η πολιτική είναι μια έκφραση ανθρώπινης δραστηριότητας. Ο μανιχαϊσμός, μολονότι θρησκευτικής προέλευσης θέαση των πραγμάτων, με χαρακτηριστικό μια σχιζοειδή ή διπολική   τεμάχιση του κόσμου, έχει επηρεάσει και άλλες ανθρώπινες δράσεις, χωρίς να εξαιρείται η πολιτική, όταν κυρίως θεμελιώνεται σε δόγματα και υποτιθέμενες σταθερές αξίες.

Αφορμή για όσα ανέφερα πιο πάνω μου έδωσαν οι αντιδράσεις πολλών για την ανάδειξη του τραγουδιού συμμετοχής της Ουκρανίας στο πανηγύρι, μάλιστα κατά τη γνώμη μου κακής ποιότητας, που λέγεται Eurovision.

Το τραγούδι «1944» που το τραγούδησε μια εξαιρετικά όμορφη Τατάρισσα της Ουκρανίας, η Jamala, χαρακτηρίστηκε και θα συμφωνούσα κι εγώ, ως ένα μοιρολόγι για όσα έπαθαν οι Τάταροι της Κριμαίας το 1944 από τον Στάλιν. Οι Τάταροι της Κριμαίας, τουρκικός λαός και Μουσουλμάνοι, μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση είχαν αυτονομία και προνόμια κοινοτικής αυτοδιαχείρισης. Με την ανάληψη της εξουσίας από τον Στάλιν, που αναδείχθηκε στυγνός και ανάλγητος δικτάτορας, η αυτονομία των Τατάρων καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από καταπίεση. Όταν καταλήφθηκε η Κριμαία από τους Ναζί πράγματι υπήρξαν Τάταροι που συγκρότησαν ένοπλα τμήματα μέσα στις τάξεις του γερμανικού στρατού. Ήταν μια φυσική και ανθρώπινη αντίδραση στην σταλινική καταπίεση. Μετά το τέλος του πολέμου, το 1944 ο Στάλιν και ο Μπέρια οργάνωσαν ένα πρόγραμμα συνολικής εθνοκάθαρσης της Κριμαίας από τους Τατάρους, όπως άλλωστε και από τους Έλληνες. Οι Τάταροι μεταφέρθηκαν βίαια στο Ουζμπεκιστάν και στη διαδρομή κάποιες χιλιάδες δεν άντεξαν και πέθαναν, ενώ οι Έλληνες μεταφέρθηκαν στον Καύκασο. 

Το Νοέμβριο του 1939, τρεις μήνες μετά την έναρξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου οι Σοβιετικοί εισέβαλαν στη Φινλανδία, με σκοπό να ενσωματώσουν εδάφη της χώρας στη Σοβιετική Ένωση, δήθεν χάριν της προστασίας του τότε Λένινγκραντ. Στην ιστοριογραφία η σύγκρουση Σοβιετικών και Φιλανδών ονομάσθηκε «Χειμερινός Πόλεμος» και τελείωσε με τη Συνθήκη Ειρήνης της Μόσχας τον Μάρτιο του 1940. Από την Κοινωνία των Εθνών η εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στη γειτονική της χώρα κρίθηκε παράνομη επίθεση και υπήρξε αφορμή αποβολής της Σοβιετικής Ένωσης από τον Διεθνή Οργανισμό στα τέλη του 1939.

Υπάρχει μία τάση, όποιος λαός αντιστάθηκε στην σοβιετική επεκτατικότητα, κυρίως επί Στάλιν, να χαρακτηρίζεται φασίστας ή ιδίως σήμερα νεοναζί, όπως έχει συμβεί πρόσφατα με το σύνολο των Ουκρανών, που αρνούνται να είναι υποχείρια του Πούτιν και έχουν χαρακτηρισθεί γι’ αυτό σαν νεοναζί.

Ακόμα και για τους Βόσνιους Μουσουλμάνους, που συγκρότησαν ένοπλα τμήματα και ενσωματώθηκαν στις γερμανικές δυνάμεις κατοχής της Γιουγκοσλαβίας, μολονότι παρασύρθηκαν από τον Ναζί Μουφτή της Ιερουσαλήμ Αλ Χουσεϊνί, αν ψάξουμε, θα βρούμε, πέραν της πολιτικής την ανθρώπινη διάσταση αυτής της στράτευσης με του Γερμανούς Ναζί. 
Οι Μουσουλμάνοι της Βοσνίας ήταν Βογόμιλοι, που τόσο οι Ορθόδοξοι Σέρβοι, όσο και οι Καθολικοί Κροάτες τους καταδίωκαν με μόνη διέξοδο ή τον θάνατο ή την μεταστροφή τους σε μια από τις δύο μορφές χριστιανικής «ορθοδοξίας». Τελικά, με την επέκταση της οθωμανικής εξουσίας ασπάσθηκαν εκούσια το Ισλάμ και βρήκαν την ησυχία τους. Κάποια παράλληλη ιστορία διαδραματίσθηκε με τους Πομάκους του ορεινού όγκου της Ροδόπης, που ανέκαθεν ήταν εκτεθειμένοι ως Βογόμιλοι κι αυτοί στην βουλγαρική «χριστιανική» απανθρωπιά και βαρβαρότητα, μέχρι τη δύση του καθεστώτος Ζίβκοφ!
Όταν το 1918 αναδύθηκε στη διεθνή σκηνή το Βασίλειο Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων, που αργότερα, το 1929, μετονομάσθηκε σε Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας, οι Μουσουλμάνοι της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης ονομάζονταν με πλήρη απαξία «Τούρκοι» και αντιμετωπίζονταν εχθρικά λόγω θρησκείας από τους φυλετικούς συγγενείς τους που ήταν Χριστιανοί, Ορθόδοξοι και Καθολικοί. Η καταφρόνια, η περιθωριοποίηση δεν ήθελε πολλά για να βρει κάποια διέξοδο, ώστε αυτό που θεωρούνταν για τους Χριστιανούς Γιουγκοσλάβους σαν μίασμα, δηλαδή οι Μουσουλμάνοι της χώρας, να διεκδικήσουν την οφειλόμενη αξία τους, έστω με έναν τρόπο ιστορικά όχι ορθό, δεχόμενοι ορισμένοι απ’ αυτούς να γίνουν όργανα των δυνάμεων του Άξονα.

Αυτά τα λίγα θέλησα να επισημάνω με τούτο το σημείωμά μου, γιατί η σχιζοφρένεια και ο δογματισμός στην πολιτική-είδωλο βλάπτει σοβαρά την ψυχολογική και νοητική υγεία μας…. 
Αξίζει να έχουμε κατά νου, ότι ιδίως για την πολιτική, ισχύει εκείνο που αποδίδεται στον Πρωταγόρα: «πάντων χρημάτων μέτρον ἐστὶν ἄνθρωπος…». Και ακόμη τελευταίο: Ο ανθρώπινος πόνος, η ταπείνωση και οι διωγμοί, μπορεί με τον καιρό να λησμονούνται, έτσι φαίνεται, μα στο βάθος της συλλογικής μνήμης των ανθρώπων, οι πληγές βουβές, πονούν και είναι ώρες που γιγαντώνουν φαντάσματα και βρικόλακες….

©ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΔΟΣ
16/05/16
 


1 comment:

Ali Al-Yunani said...

Οι Τάταροι γίνονται σταδιακά μειονότητα στην περιοχή και όλο και περισσότεροι ρώσοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι ενθαρρύνονται να εγκατασταθούν στην Κριμαία. Ο πόλεμος της Κριμαίας, μεταξύ Ρώσων από τη μια μεριά και Γάλλων-Αγγλων από την άλλη, μεταξύ 1853-1856, θα σημάνει για μια ακόμη φορά την έξοδο χιλιάδων Τατάρων προς την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Το φαινόμενο συνεχίζεται κατά τον 20ό αιώνα, υπό σοβιετικό καθεστώς, αφού χιλιάδες Τάταροι γίνονται θύματα εθνοκάθαρσης στη δεκαετία του '30...

Η χαριστική βολή δίνεται από τον Στάλιν τους τελευταίους μήνες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Κατηγορούνται ότι συνεργάστηκαν με τον εχθρό Ναζί και 200.000 Τάταροι εκριζώνονται και διασκορπίζονται σε όλη την κεντρική Ασία τον Μάιο του 1944. Ένα γράμμα του Λαυρέντι Μπέρια στον Στάλιν, στις 10 Μαίου 1944, γράφει ότι «εξαιτίας της προδοσίας των Τατάρων της Κριμαίας εναντίον του σοβιετικού λαού δεν θα ήταν σωστό να συνεχίσουν να ζουν στα σύνορα της ΕΣΣΡ. Γι'αυτό η υπηρεσία σας θέτει υπόψιν ένα σχέδιο για την εκδίωξη όλων των Τατάρων και σας προτείνει να αποσταλούν στην ειδική ζώνη στο Ουζμπεικιστάν».Φυσικά, το σχέδιο εξετελέσθη και περίπου οι μισοί Τάταροι (190.000) πέθαναν στα επόμενα δύο χρόνια που ακολούθησαν τον ξεριζωμό.

Η εθνοκάθαρση είχε ξεκινήσει πρωτού γίνει ο πόλεμος την δεκαετία του 30 από τους σφαγείς κουμμουνιστές, γι' αυτό στράφηκαν στους ναζί. Και θα πρέπει κάποτε να διαβάσουμε ιστορία. Όσοι πολέμησαν στο πλευρό τών ναζιστών/κομμουνιστών ΔΕΝ ήταν απαραίτητα θαυμαστές αυτών των ιδεολογιών, αλλά ήθελαν την απελευθέρωση.
Κλασικό παράδειγμα η Φιλανδία (που πολέμησε κατά των Σοβιετικών), η Ισπανία (που δεν μπήκε στον πόλεμο, άσχετα που οι ναζιστές την βοήθησαν τόσο), Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, κλπ. Οι Ουκρανοί συνεργάστηκαν με τους ναζιστές διότι μία δεκαετία πριν πέθαιναν κατά εκατομμύρια από την πείνα που τους επέβαλλε ο Στάλιν. Ελευθερία ήθελαν. Λευκορώσοι επίσης και γενικά οι Βαλτικές χώρες. Βέβαια, και οι νικητές Ευρωπαίοι, τους έστειλα ζούμπιτους στον Στάλιν το 1945!!

Ακριβός με τον ίδιο τρόπο αντιμετώπισαν τότε οι Ρώσοι και τους Έλληνες της Κριμαίας, και άλλων περιοχών της Σοβιετικής Ένωσης, και τους Πολωνούς της κατεχόμενης Πολωνίας (900.000 εκτοπισμένους μέσα σε 1,5 χρόνο ρώσικης κατοχής 1939-41), Φινλανδούς και τόσους άλλους λαούς. Τα 27 εκατομμύρια λεγομένων «σοβιετικών θησείων»/θυμάτων Πολέμου αυτοί κύριος οι εκτοπισμένοι ήταν! Ένα γιγαντιαίο έγκλημα. Στους υποστηρικτές όμως της εξορίας των Τατάρων να θυμήσουμε ότι μόνο από το Κρασνοντάρ εξορίστηκαν 33.565 Έλληνες. Ένα νέο διάταγμα υπ' αριθ. 5984 της κρατικής Επιτροπής Άμυνας στις 2 Ιουνίου 1944 επέβαλε τον εκτοπισμό των Ελλήνων, Βουλγάρων και Αρμενίων της Κριμαίας προς το Ουζμπεκιστάν, με την κατηγορία της δήθεν συνεργασίας τους με τους Γερμανούς. Ο εκτοπισμός αυτός τιτλοφορήθηκε «μετοίκηση» και έγινε μέσα σε πέντε μέρες (1-5 Ιουλίου). Στις 24 Ιουνίου 1944 ένα νέο διάταγμα του Στάλιν επιβάλλει στο Υπουργείο Εσωτερικών να «μεταφέρει» από την Κριμαία ντόπιους πληθυσμούς τουρκικής, ελληνικής και ιρανικής υπηκοότητας στη Δημοκρατία του Ουζμπεκιστάν. Ο εκτοπισμός Ελλήνων συνεχίστηκε την ίδια εποχή και από τις δημοκρατίες της Γεωργίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας προς την έρημη και πρωτόγονη περιοχή του Καζακστάν και άλλες περιοχές των Σοβιετικών δημοκρατιών (16.375 Έλληνες).

Αλλά και ο Στάλιν συνεργάστηκε με τον Χίτλερ! Τραίνα γεμάτα με κάρβουνο και ατσάλι προμηθευε ο Στάλιν στον Χίτλερ καθημερινά. Ακόμα σώζονται τηλεγράφηματα του Τσόρτσιλ προς τον Στάλιν που του έλεγε να μην τον βοηθάει γιατί ο Χίτλερ θα του επιτεθεί! Και ο Χίτλερ του επιτέθηκε για να του παίρνει τις πρώτες ύλες χωρίς να του έχει υποχρέωση. Να μην τον έχει ανάγκη δηλαδή!