Powered By Blogger

Saturday, May 21, 2016

Laylatul Baraat

Η ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΩΡΕΣΗΣ


Στο Ισλάμ υπάρχει μια γιορτή, που αρχίζει με την δύση του ήλιου την 14η μέρα του μήνα Σιαμπάν και τελειώνει με την αυγή του ήλιου την 15η μέρα του Σιαμπάν. Είναι γνωστή στα αραβικά ως Laylatul Baraat, ενώ στα τουρκικά λέγεται Berat Kandili. Φέτος συμπίπτει με την 21η Μαΐου. Πρόκειται για τη Νύχτα της Συγχώρεσης.
Οι Μουσουλμάνοι πιστεύουν, πως αυτή τη νύχτα, ο Θεός κατεβαίνει από τον ουρανό, και αφήνει να χυθεί το έλεός Του χωρίς τον παραμικρό περιορισμό. Απόψε, εκδηλώνεται η ευσπλαχνία του Θεού προς τους ανθρώπους στο έπακρο. Η αγάπη του Θεού για το ανθρώπινο γένος, απόψε ματώνει. Ο πόνος που νιώθει ο Αλ Ουαντούντ (Αυτός που αγαπά), για τις πληγές των ανθρώπων που αφήνουν τα κάθε λογής αμαρτήματα, για τα σημάδια των τραυμάτων στις καρδιές και στις συνειδήσεις μας, από τα λάθη και την λειψή αγάπη μας, έρχεται ακριβώς ο πόνος του Αλλάχ και γίνεται σφουγγάρι, που σβήνει τα σημάδια των αμαρτιών, μοιράζοντας συγχώρεση.
Η συγχώρεση είναι το φάρμακο που μετατρέπει την απογοήτευση σε ελπίδα· είναι η δύναμη που δίνει κουράγιο και μπορούμε να συνεχίζουμε την οδοιπορία μας στο δρόμο της ζωής χωρίς βογκητά.
Μακάρι όλες και όλοι να ανοίξουμε τις καρδιές μας για να δεχθούμε το έλεος του Θεού, να πλημμυρίσουμε από την γλύκα του Αλ Ουαντούντ και να νιώσουμε πόσο πολύτιμη είναι η ευλογία της συγχώρεσης, που δεχόμαστε, αλλά και προσφέρουμε σε όλους εκείνους που μας έχουν πικράνει, μας έχουν αδικήσει….
Laylatul Baraat Mubarak!

Αλή Οσμάν Ουαντούντ


3 comments:

Ali Al-Yunani said...

Καλησπέρα.

Συγγνώμη αλλά νύχτα με το όνομα "Μπεράατ" ή γιορτή με το όνομα Μπεράατ Καντιλί (Beraat Kandili) δεν υπάρχει στο Ισλάμ. Όλες οι αναφορές σχετικά με την ημέρα αυτή, δεν είναι αυθεντικές σύμφωνα με τα όσα έχουν πει οι λόγιοι του Ισλάμ. Δεν υπάρχει ΟΥΔΕΜΙΑ γνήσια αναφορά ότι ο προφήτης Μουχάμμεντ (σαλλαλλάχου αλέιχι ουά σαλάμ) και οι Σαχάμπα του γιόρτασαν αυτή τη βραδιά ή ότι πραγματοποίησαν ιδιαίτερες προσευχές και τελετές.

Ευχαριστώ.

Ali Al-Yunani said...

Επίσης, να συμπληρώσω ότι τη γιορτή αυτήν - και άλλες παρόμοιες - τις γιορτάζυν κυρίως οι Σούφι (αλλά και άλλοι) στην Τουρκία, το Πακιστάν, την Αίγυπτο κ.α.

Ali Al-Yunani said...

Αυτός ο εορτασμός, όπως και ο εορτασμός των γενεθλίων του Προφήτη, και ο αορτασμός άλλων παρόμοιων ημερών εκτός από τα δύο Μπαϊράμια (στα αραβικά Είντ ή Ιντ) είναι αίρεση.

Ο πρώτος που ενθάρρυνε αυτούς τους αορτασμούς ήταν ο Βασιλιάς Μουζάφφαρ Άμπου Σαίντ Καϊκαμπούρι τον 7ο αιώνα, όπως μας πληροφορεί ο Ιμάμης Ιμπν Καθίρ και ο Ιμπν Χαλκάν, καθώς και άλλοι. Ο Ιμπν Καθίρ, ο μεγάλος αυτός ερμηνευτής του Κορανίου και ιστορικός, αναφέρει στο Αλ-Μπιντάγια ουά'ν-Νιχάγια:

«Αυτός (Άμπου Σαίντ ΚαΪκαμπούρι) συνήθιζε να γιορτάζει το Μαουλίντ στο μήνα Ραμπί αλ Άουαλ με έναν τρόπο άθλιο κάνοντας μεγάλη γιορτή. Ορισμένοι που ήταν μάρτυρες των γιορτών του Μαουλίντ ανέφεραν ότι συνήθιζε να προσφέρει 1000 ψητά κεφάλια αρνιού, 10.000 κοτόπουλα, 1000 μπολ κρέμας και 30.000 πιάτα με γλυκά σε κάθε γιορτή...»

Επίσης, διαβάζουμε από το Αλ-Μπιντάγια:

«Άφηνε τους Σούφι να τραγουδούν από την Δούχρ μέχρι και την Φάτζρ και χόρευε μαζί τους.»

Ο Ιμπν Χαλκάν ανέφερε στο Ουαφίγιαάτ αλ-Αιάν (τόμος 3, σελ. 274)

«Κάθε μήνα του Σαφαρ οι τρούλοι σταλιαζόντουσαν με διάφορα στολίσματα. Σε κάθε τρούλο καθόντουσαν γκρουπ απο τραγουδιστές, μουσικοί, και κουκλοπαίκτες. Ο κόσμος συνήθιζε να έχει αργία από την εργασία του και διασκέδαζε. Δυο ήμερες πριν θα μαζευόντουσαν σε πλατείες με μουσικά όργανα και θα τραγουδούσαν. Την νύχτα του Μαουλίντ, μετά την Μάγριμπ, τραγουδούσαν ανασίντ.»

Διαβάστε εδώ https://islamforgreeks.org/2015/12/15/airesh-genethliwn-profhth/