Powered By Blogger

Monday, January 04, 2021

πειθαρχεῖν δεῖ Θεῷ μᾶλλον...






Κάποτε, τον περασμένο αιώνα, η Καθολική Εκκλησία στην Πολωνία, ξεθεμελίωσε πλήρως το ολοκληρωτικό καθεστώς του λεγόμενου “υπαρκτού σοσιαλισμού”. Ένα κατάλοιπο της κληρονομιάς του Στάλιν, που επιβίωσε και μετά το 20ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ. Σαν ένα κουβάρι, άρχισε να ξετυλίγεται ανεξέλεγκτα, το οικοδόμημα του καθεστώτος σε όλη την Ανατολική Ευρώπη.

Στην Πολωνία υπήρξαν διωγμοί, με πιο τραγικό ίσως, τη δολοφονία του Καθολικού ιερέα, πατέρα Jerzy Popiełuszko (19/10/1984)1.

Είναι φανερό, πως η Καθολική Εκκλησία στην Πολωνία εκείνη την εποχή, θυμήθηκε τα λόγια του αποστόλου Πέτρου προς τους Σαδδουκαίους αρχιερείς, που είχαν αξιώσει να σιωπήσει και να μην μιλά πια για τον Ιησού. Και ο Πέτρος τους απάντησε με την εξής φράση, που η αξία της παραμένει, σε κάθε στιγμή της ιστορίας, απόλυτα επίκαιρη και όχι μόνο για τους Χριστιανούς, αλλά για κάθε άνθρωπο, που έχει κρατά τη συνείδησή του σε εγρήγορση: “...πειθαρχεῖν δεῖ Θεῷ μᾶλλον ἢ ἀνθρώποις” (Πράξεις 5:29).


Τα Θεοφάνεια είναι μια από τις πιο σημαντικές γιορτές του Οικουμενικού Χριστιανισμού. Ένας φίλος Ορθόδοξος ιερέας, έχει γράψει τούτο το αξιοπρόσεκτο για μένα: “τα ύδατα θ᾽ αγιασθούν την ισότιμη με το Πάσχα λαμπρή και μεγάλη αυτή ημέρα”. Πρόκειται για μια φράση, απόσπασμα λίγο μεγαλύτερης δημοσίευσης, με την οποία ασκεί κριτική στο μέτρο της κυβέρνησης της χώρας, να απαγορεύσει τις “δημόσιες” τελετές Αγιασμού των Υδάτων, εκτός των εκκλησιών, με επίκληση την τήρηση των μέτρων κατά του κορωναϊού.


Κατά τη γνώμη μου, υπάρχει τεράστια απόσταση μεταξύ της ανάγκης τήρησης μέτρων για την μη διάδοση του κορωναϊού και της πλήρους απαγόρευσης Αγιασμού των Υδάτων, σύμφωνα με το ορθόδοξο εκκλησιαστικό έθος, την ημέρα των Θεοφανείων. Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, αποκαλύπτει, το αυταρχικό και απάνθρωπο προσωπείο της Εξουσίας, που εν πολλοίς, με πρόφαση την πανδημία αυτή την περίοδο, φανερώνει όψεις του Αντιχρίστου!


Η σημερινή απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ότι δεν πρόκειται να πειθαρχήσει με την αλλοπρόσαλη κυβερνητική απόφαση, για αυστηροποίηση των απαγορεύσεων και του αποκλεισμού (lockdown), με επακόλουθο την απαγόρευση του Λαού του Θεού να συμμετάσχει στον εορτασμό των Θεοφανείων, προσωπικά με ικανοποίησε, έστω και αν οι Ιεράρχες που έλαβαν την απόφαση, ίσως να μην το έκαναν, ως πράξη αντίστασης στην αυθαιρεσία της Εξουσίας!


Προσωπικά, ως προς τον τρόπο μετάδοσης της Θείας Κοινωνίας, είχα εκφράσει την άποψη, ότι η Εκκλησία όφειλε, ενόψει της πανδημίας, να επιστρέψει στα όσα ορίζει ο 101ος ιερός κανόνας της Πενθέκτης Οικουμενικής Συνόδου, που επιτάσσει την κοινωνία του Σώματος και του Αίματος του Χριστού, χωρίς χρήση λαβίδας, αλλά κατά τον τρόπο που κοινωνούν οι κληρικοί.


Αντικρίζουμε σε πολλές περιστάσεις ένα παιχνίδι μεταξύ πολιτείας και εκκλησίας, για το ποιος θα επιβληθεί του άλλου. Βρίσκω ανούσια και άχαρη αυτή την διελκυστίνδα, όπως βρίσκω κακόγουστους τους δεσμούς κράτους και Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα, γιατί κατά τη γνώμη μου, κάνει την Εκκλησία να ζει βίο εκκοσμικευμένο, στερημένο συχνά από τη δροσιά της αύρας του Αγίου Πνεύματος....

 

Υστερόγραφο: Η εικόνα είναι τοιχογραφία από Κοπτικό Μοναστήρι και δείχνει τον Χριστό, που αγκαλιάζει τον Φίλο του άγιο Μηνά, ηγούμενο του Μοναστηριού. Θα άξιζε να γίνουμε Φίλοι του Ιησού Χριστού...


4 Ιανουαρίου 2021


1Ο πατέρας Jerzy Popiełuszko είχε ενοχλήσει το κομμουνιστικό καθεστώς της Πολωνίας γιατί είχε αναδειχθεί ο πνευματικός του συνδικάτου “Αλληλεγγύη” των εργατών στο Ναυπηγείο “Λένιν” στο Γκντάνσκ. Αρχικά σχεδιάστηκε ένα τροχαίο δυστύχημα, στις 13 Οκτωβρίου 1984, αλλά ο παπάς το απέφυγε. Το εναλλακτικό σχέδιο ήταν η απαγωγή του. Κάτι που πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1984. Ο ιερέας ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από τρεις αστυνομικούς της Ασφαλείας: τον Grzegorz Piotrowski, τον Leszek Pękala και τον Waldemar Chmielewski. Αφού ξυλοκόπησαν άγρια τον ιερέα Jerzy Popiełuszko, οι αξιωματικοί έδεσαν μια πέτρα στα πόδια του και τον έριξαν σε μια δεξαμενή νερού του ποταμού Vistula κοντά στο Włocławek. Σ’ αυτό το σημείο βρέθηκε το σώμα του στις 30 Οκτωβρίου 1984.


No comments: