Friday, May 09, 2025
ΕΝΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΠΛΑΝΙΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ… ΟΧΙ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ ΑΛΛΑ ΤΗΣ ALT-RIGHT!
Η «Εναλλακτική Δεξιά» (alt-right) επιδιώκει να φέρει τα πάνω κάτω σε όλο τον κόσμο. Η νίκη Trump στις ΗΠΑ, η αύξηση της επιρροής στο εκλογικό σώμα του Ηνωμένου Βασιλείου του κόμματος που ίδρυσε ο Nigel Farage “Reform UK”, οι ακραίες πολιτικές «εξόντωσης», κυρίως κατά των κατοίκων της Γάζας εκ μέρους της κυβέρνησης Netanyahu, με συμμάχους τον Itamar Ben Gvir, αρχηγό κόμματος που υιοθετεί την ιδεολογία του Rabbi Meir Kahane και τον Bezalel Smotrich, αρχηγό του «Θρησκευτικού Σιωνιστικού Κόμματος», η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ελλάδα, που με όχημα το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, έχει επιβάλλει στη χώρα καθεστώς εξοργιστικών σκανδάλων, περιορισμού της ελευθερίας του τύπου και της επικοινωνίας, χρήση της ΕΥΠ για καθαρά κομματικούς σκοπούς, στοχευμένες ενέργειες συγκάλυψης ποικίλων ενεργειών, σηματοδοτούν ένα ζοφερό πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη και στην Αμερικανική Συμπολιτεία. Πρόσφατα, το ακροδεξιό κόμμα της Γερμανίας AfD έπαυσε να παρακολουθείται τουλάχιστον προσώρας ως «εξτρεμιστική» οργάνωση από την Συνταγματική Αστυνομία της χώρας, αποτελεί γεγονός που προστίθεται στην alt-right ατζέντα, που επιχειρεί να πνίξει την Δημοκρατία και τις φιλελεύθερες αξίες της «ανοιχτής κοινωνίας» στην Ευρώπη και όπου αλλού μπορεί…
Οι πρώτες λέξεις του Μανιφέστου του Κομμουνιστικού Κόμματος του Μαρξ και Ένγκελς είναι: «Ένα φάντασμα πλανιέται στην Ευρώπη, το φάντασμα του κομμουνισμού»! Σήμερα, η εμβληματική αυτή φράση πρέπει να προσαρμοστεί ως εξής: «Ένα φάντασμα πλανιέται στην Ευρώπη και στον κόσμο, το φάντασμα της alt-right…».
Θα μείνω για λίγο ακόμα στον Μαρξ. Στο έργο του «Κριτική της εγελιανής φιλοσοφίας του κράτους και του δικαίου» (1848), υπάρχει η πολύ γνωστή και παρεξηγημένη από τους συντηρητικούς κύκλους και από τους αντικομμουνιστές προπαγανδιστές θεσμικών χριστιανικών εκκλησιών, που ηθελημένα αγνοούν όσα προηγούνται της φράσης, ‘η θρησκεία είναι το όπιο του λαού’: «Η θρησκεία είναι ο στεναγμός του καταπιεζόμενου πλάσματος, η θαλπωρή ενός άκαρδου κόσμου απ’ όπου το πνεύμα έχει λείψει. Η θρησκεία είναι το όπιο του λαού».
Στην εποχή μας, στις κινήσεις της «Εναλλακτικής Δεξιάς» εργαλειοποιείται η θρησκεία, κατά τρόπο χυδαίο, προκειμένου να αποπροσανατολιστούν οι λαϊκές μάζες. Η θρησκεία πράγματι είναι το όπιο του λαού, όχι όμως όπως είχε διατυπώσει ο Μαρξ την διαπίστωσή του.
Η θρησκεία, κάθε είδους θρησκεία χωρίς εξαίρεση, προσφέρει στους «πιστούς» την βεβαιότητα, ότι είναι αλάνθαστοι. Καθοδηγούνται για τις αποφάσεις τους και εν συνεχεία για τις πράξεις τους από τον θεό (!!!).
Ο Πρόεδρος Trump έχει δημιουργήσει στον Λευκό Οίκο «Ομάδα Προσευχής», που μαζεύονται διάφοροι «Ευαγγελιστές» (διάβαζε ‘προπαγανδιστές’), που αποδέχονται τις αρχές του born again αμερικανικού προτεσταντισμού, (κηρύττουν την αναγέννηση του ανθρώπου, εφόσον αποδεχθεί τον Χριστό ως ατομικό σωτήρα του «εν μια στιγμή» και μάλιστα αποκτά στη συνέχεια «βεβαιότητα της σωτηρίας του»), και αφού προσεύχονται με τον Πρόεδρο επιθέτουν τα χέρια τους επάνω του για να τον εμπνέει και να τον καθοδηγεί το «Άγιο Πνεύμα». Ο Μπολσονάρο της Βραζιλίας, που κυβερνούσε αυταρχικά τη χώρα του, θέλοντας να ξεπουλήσει την Αμαζονία σε μεγάλα συμφέροντα, αδιαφορώντας για τον εξανδραποδισμό ιθαγενών φυλών ήταν «Ευαγγελικός αναγεννημένος ‘Χριστιανός’»!
Ο Ben Gvir και ο Smotrich, υπουργοί του Netanyahu, είναι θρήσκοι Εβραίοι και ερμηνεύοντας την Τορά με τον τρόπο τους, είναι υπέρ του εποικισμού παλαιστινιακών εδαφών στην Δυτική Όχθη από Εβραίους, που κλέβουν την αραβική γη, υπέρ του αφανισμού των Παλαιστινίων από την Γάζα και πιστεύουν, πως ο δικός τους «Αντονάι» θέλει ένα μεγάλο Ισραήλ, από το Νείλο ως τον Ευφράτη. Οι παραπάνω δύο υπουργοί κατοικούν σε παράνομες αποικίες στην Δυτική Όχθη!
Το κόμμα AfD ως ακροδεξιό είναι αντίθετο προς την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ Κοινότητας. Η αρχηγός του κόμματος Alis Weidel συζεί με την σύντροφό της από την Σρι Λάνκα!
Στην Ελλάδα η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι «κράτος εν κράτει». Πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, (που συχνά εμφανίζεται να κάνει γελοίες γονυκλισίες μπροστά σε εικονοστάσια), αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, είχαν παραχωρήσει συνέντευξη στο αμερικανικό ακροδεξιό site “Breitbart News”, προσφέροντας εγκώμια προς τον Trump, ιδίως ο Γεωργιάδης και ο Ιερώνυμος!
Περιορίζομαι στα παραπάνω περιστατικά, που δείχνουν, πως η «θρησκεία είναι το όπιο του λαού», για να κοιμίσει τις συνειδήσεις, να ευνοήσει την υπακοή σε αυταρχικές και παράνομες κυβερνήσεις και προπαντός, αυτές οι κυβερνήσεις να εμφανίζονται πως τάχατες «καθοδηγούνται» από τον «θεό»…..
Wednesday, April 30, 2025
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2025
Η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που κατατρώγει την Ελλάδα, αφότου ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και πολλές χώρες της Ευρώπης ξαναφέρνει στο προσκήνιο την αξία της παρακαταθήκης της Πρωτομαγιάς, ως επέτειο των αγώνων των εργατών του Σικάγο του 1886.
Στις ΗΠΑ, η κατάληψη του Λευκού Οίκου από τον Donald Trump, που συμπλήρωσε τις πρώτες 100 μέρες του, σαν “σταυροφόρος” της alt-right, η εφετινή Πρωτομαγιά οφείλει να σημάνει το ξέσπασμα των Αμερικανών πολιτών, κατά του Προέδρου τους, που θέλει να ανατρέψει ό,τι θετικό υπάρχει στη μεγάλη τους χώρα. Στις ΗΠΑ ιδίως, αλλά και στην Ευρώπη, η Πρωτομαγιά πρέπει να ενδυναμώσει τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες εναντίον μιας απάνθρωπης τάξης πραγμάτων, που επιδιώκει να επιβληθεί παντού!
Η Πρωτομαγιά του 2025 είναι ημέρα αγώνων για Δημοκρατία, για Ελευθερία, για Κοινωνική Αλληλεγγύη, για περιφρούρηση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων, αλλά και όλων των ανθρώπων που από ανάγκη έγιναν μετανάστες και πρόσφυγες!
Αξίζει να θυμηθούμε, πως οι αγώνες των Εργατών του Σικάγο, που μάτωσαν για το οκτάωρο και για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, δεν εμφανίστηκαν ξαφνικά και από το μηδέν. Προηγήθηκε η Παρισινή Κομμούνα του 1871, που είχε θεσμοθετήσει όλα εκείνα, που αγωνίστηκαν να πετύχουν οι εργάτες του Σικάγο το 1886. .
Μπορεί η Κομμούνα του Παρισιού να διήρκεσε αρκετά σύντομη περίοδο (28 Μαρτίου- 28 Μαΐου του 1871), αλλά οι σπόροι του εγχειρήματος των μη προνομιούχων Γάλλων εργατών και των Ελευθεροτεκτόνων, που επαναστάτησαν κατά της εξουσίας του Προέδρου της Τρίτης Γαλλικής Δημοκρατίας Αδόλφου Θιέρσου (Adolphe Thiers), δεν λησμονήθηκαν και προπαντός, θεσμοί της Κομμούνας είναι υπαρκτοί τόσο στη Γαλλία, όσο και σε άλλες χώρες...
Τί αξίωσε ο λαός του Παρισιού, οι “sans-cullotes”, οι Αβράκωτοι, όπως τους αποκαλούσαν οι καθώς πρέπει προνομιούχοι και τα νέα τζάκια που φτιάχτηκαν μετά τη Γαλλική Επανάσταση, μαζί με όσους φιλελεύθερους πολίτες συστρατεύτηκαν μαζί τους στην Κομμούνα του Παρισιού;
Η Κομμούνα πήρε σχεδόν αμέσως μέτρα υπέρ των εργατών: Επέβαλε το πάγωμα των ενοικίων στα σπίτια, απαγόρευσε στα ενεχυροδανειστήρια να πουλούν αντικείμενα που είχαν ως ενέχυρα και τα δάνεια που είχαν δώσει έμεναν ανείσπρακτα μιας και οι εργάτες είχαν αναγκαστεί να βάλουν ενέχυρο τα εργαλεία τους κατά τη διάρκεια του γαλλοπρωσικού πολέμου. Προχώρησε σε κρατικοποίηση της περιουσίας της Καθολικής Εκκλησίας, ενώ αποφάσισε τον διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας. Επέβαλε την αναστολή της υποχρέωσης καταβολής των χρεών, εξίσωσε τους μισθούς όλων των υπαλλήλων και καθιέρωσε ανώτατο όριο στους μισθούς. Τέλος κατάργησε τον τόκο!
Η Κομμούνα καθιέρωσε την κοσμικότητα της δημόσιας ζωής, χωρίς παρεμβάσεις από την Εκκλησία και επιρροές. Η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, έγινε πραγματικότητα, κάτι που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της Δημοκρατίας παγκοσμίως.
Ο διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας επέφερε την κατάργηση ενίσχυσης της εκκλησίας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επιβλήθηκε η εκκοσμίκευση στις δημόσιες υπηρεσίες και ειδικότερα στα νοσοκομεία, που ελέγχονταν ή εποπτεύονταν από μοναχικά τάγματα της Καθολικής Εκκλησίας. Τα νοσοκομεία έγιναν δημόσια πλέον.
Η εκπαίδευση ελεγχόταν από την Καθολική Εκκλησία, ενώ υπήρχαν μοναχικά τάγματα, ανδρικά και και γυναικεία, με σκοπό την παροχή εκπαίδευσης, κάτι που υπάρχει ως τις μέρες μας, αλλά στη Γαλλία ιδρύθηκαν δημόσια σχολεία, χωρίς δίδακτρα, ενώ απέκτησαν πρόσβαση στην εκπαίδευση και τα κορίτσια!
Η Κομμούνα εισήγαγε την ίση αμοιβή σε γυναίκες και άνδρες, το δικαίωμα διαζυγίου για τις γυναίκες, την ισότητα για τα παιδιά που γεννήθηκαν εκτός γάμου (νόθα) με τα “νόμιμα” παιδιά. Τέλος κατάργησε την πορνεία.
Η Κομμούνα του Παρισιού κατάργησε τη θανατική ποινή, καθιέρωσε την δυνατότητα ανάκλησης των αιρετών αξιωματούχων από τις θέσεις τους, έθεσε τις βάσεις για μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη, προώθησε την ανάπτυξη μοντέλων συνεταιριστικής παραγωγής, μείωσε τις ώρες εργασίας....
Προτού η Τρίτη Γαλλική Δημοκρατία καταφέρει να καταστείλει τις δράσεις της Κομμούνας, η τελευταία περίοδος έμεινε στη μνήμη της Ιστορίας ως “Ματωμένη Εβδομάδα”.
Εύστοχα είχε χαρακτηρίσει εκείνη την περίοδο ο Μεγάλος Διδάσκαλος της Μεγάλης Ανατολής της Γαλλίας Georges Sérignac, σε μια δημόσια ελευθεροτεκτονική ομιλία του στις 29 Μαΐου του 2021, στο Κοιμητήριο Père-Lachaise του Παρισιού, στην επέτειο των 150 χρόνων της Παρισινής Κομμούνας, ως “ντροπή και αίσχος”. Συμπληρώνοντας, ότι η Ματωμένη Εβδομάδα “είναι και παραμένει, έως και σήμερα, το σύμβολο της βίας, στην οποία είναι ικανή να φτάσει η εξουσία, όταν επιλέγει ως μοναδική λύση τη δύναμη των όπλων, μπροστά σε μια αμφισβήτηση της τάξης που η ίδια θέλει να επιβάλει”.
Η ομιλία του Μεγάλου Διδασκάλου έγινε στον “Τοίχο των Κομμουνάρων” στο παραπάνω Κοιμητήριο. Οι τελευταίοι 147 κομμουνάροι είχαν οχυρωθεί και αμύνονταν κατά της επίθεσης των κυβερνητικών στρατευμάτων στο Κοιμητήριο και τελικά εξοντώθηκαν από τους πολύ περισσότερους στρατιώτες. Τα πτώματά τους πετάχτηκαν σε έναν λάκκο και εκεί ακριβώς υπάρχει ο “Τοίχος των Κομμουνάρων” για να θυμίζει τη θυσία τους για τις αξίες που αποτελούν συστατικά της σύγχρονης Δημοκρατίας, που δυστυχώς κινδυνεύει....
Στην φωτογραφία ο “Τοίχος των Κομμουνάρων”
Thursday, April 24, 2025
Η Γενοκτονία Αρμενίων και η ένοχη άρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας να την αναγνωρίσει.
Έχει τεκμηριωθεί ότι η παρουσία των Αρμένιοι στην σημερινή Ανατολία, που αποτελεί τμήμα της τουρκικής επικράτειας, ανάγεται τουλάχιστον στον 6ο αιώνα π. Χ.. Δηλαδή, οι Αρμένιοι υπήρχαν στην κεντρική Μικρά Ασία, περίπου 1500 χρόνια πριν από την άφιξη των τουρκικών φύλων στην περιοχή και την ίδρυση του Βασιλείου των Σελτζούκων, με πρωτεύουσα το Ικόνιο.
Από την άλλη μεριά, πρέπει να γίνει υπόμνηση, ότι το Βασίλειο της Αρμενίας, είναι το πρώτο κράτος, που υιοθέτησε τον Χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία, ήδη από τον 4ο αιώνα.
Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η τότε κυβέρνηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που αποτελούνταν από στελέχη του κόμματος «Επιτροπή Ένωση και Πρόοδος» (CUP), περισσότερο ίσως γνωστού ως Κίνημα των Νεοτούρκων, άρχισε να εφαρμόζει ένα πρόγραμμα συστηματικής μαζικής εξάλειψης των Αρμενίων της Αυτοκρατορίας, που χρονολογικά τοποθετείται στα έτη 1915 και 1916. Η προσπάθεια των Νεοτούρκων δεν περιοριζόταν μόνο στην φυσική εξόντωση των Αρμενίων της Αυτοκρατίας, αλλά και στην εξαφάνιση των σημείων που μαρτυρούσαν την αρμενική ταυτότητα στην οθωμανική επικράτεια.
Οι Νεότουρκοι όταν ανέλαβαν την εξουσία στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ανέθεσαν πρώτιστα την αναδιοργάνωση του στρατού σε Γερμανούς αξιωματικούς, που έμειναν γνωστοί ως «Οθωμανοί Γερμανοί», οι οποίοι όμως δεν περιορίζονταν μόνο σε θέματα στενά στρατιωτικά, αλλά ασκούσαν επιρροή σε μείζονες πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης των Νεοτούρκων. Η παρουσία των Γερμανών στην Αυτοκρατορία ήταν σύμφωνη με τις ιμπεριαλιστικές προτεραιότητες της Γερμανικής Αυτοκρατορίας. Μάλιστα, υπήρξαν ιστορικοί, που έχουν θεωρήσει τους Γερμανούς συμβούλους των Οθωμανών Νεοτούρκων, συνυπεύθυνους για την Γενοκτονία των Αρμενία, αλλά και για τους γενοκτονικούς διωγμούς κατά των Ελλήνων και των Ασσυρίων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που είχαν διεξαχθεί περίπου την ίδια περίοδο.
Στις 24 Απριλίου 1915, οι οθωμανικές αρχές συνέλαβαν και απέλασαν εκατοντάδες Αρμένιους διανοούμενους και άλλες ηγετικές προσωπικότητες από την Κωνσταντινούπολη.
Οι Αρμένιοι δολοφονήθηκαν μαζικά, κατά τη διάρκεια των πορειών θανάτου προς την έρημο της τότε οθωμανικής Συρίας. Από την άλλη μεριά, είχαν επιβληθεί βίαιοι εξισλαμισμοί γυναικών και παιδιών της Αρμενικής Κοινότητας, ως μέθοδος εθνοκάθαρσης, μέσω επιβολής της αφομοίωσης!
Πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Αρμένιοι κατείχαν μια θέση στην οθωμανική κοινωνία, που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί προνομιούχα και προστατευμένη. Παρόλα αυτά, ήδη κατά τη δεκαετία του 1890 και του 1909 είχαν σημειωθεί μεγάλες σφαγές σε βάρος Αρμενίων.
Η Οθωμανική Αυτοκρατορία, ιδίως κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων 1912-1913 είχε υποστεί μια σειρά σημαντικών στρατιωτικών ηττών, αλλά και απωλειών εδαφών. Έτσι είχε καλλιεργηθεί ο φόβος στους εθνικιστές Νεότουρκους, που ως κίνημα είχαν ιδρυθεί το 1908, ότι οι Αρμένιοι, εκμεταλλευόμενοι το όλο κλίμα, θα επιδίωκαν την απόσχιση και άλλων εδαφών της Αυτοκρατορίας και την δημιουργία μιας ανεξάρτητης Αρμενίας. Οι Οθωμανοί ηγέτες, λαμβάνοντας υπόψη μάλλον μεμονωμένες περιπτώσεις αρμενικής αντίστασης κατά της οθωμανικής εξουσίας, κυρίως στην περιοχή της λίμνης Βαν, τις πρόβαλλαν ως απόδειξη εκτεταμένης εξέγερσης, αν και κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί. Οι μαζικοί διωγμοί κατά των Αρμενίων είχε ως στόχο να αποτραπεί άπαξ διά παντός η δυνατότητα διεκδίκησης αρμενικής αυτονομίας ή ανεξαρτησίας στα εδάφη της οθωμανικής επικράτειας.
Σφαγές και ενέργειες εθνοκάθαρσης κατά των Αρμενίων, που είχαν επιβιώσει μετά το 1915-1916 συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια του Τουρκικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, που είχε διεξαχθεί υπό την ηγεσία του Κεμάλ Μουσταφά (μετέπειτα Ατατούρκ), κυρίως εκ μέρους των ορδών των Τσετών, που αποτελούνταν από άτακτους Τούρκους, Τσετσένους και Κούρδους, που είχαν θέσει τις δυνάμεις τους στην υπηρεσία του Μουσταφά Κεμάλ, έναντι διαφόρων υποσχέσεων εκ μέρους του και διακρίθηκαν για την σκληρότητα και την πρωτοφανή βαρβαρότητά τους.
Η γενοκτονία κατά των Αρμενίων υπήρξε η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα. Οι «Οθωμανοί Γερμανοί» με την επιστροφή τους στη Γερμανία στελέχωσαν τις δυνάμεις του Τρίτου Ράιχ και μετέφεραν την πείρα που απέκτησαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία με την μαζική εξόντωση των Αρμενίων, στην πραγματοποίηση της γενοκτονίας του Χίτλερ κατά των Εβραίων, των Σλάβων, των Ρομά…
Σύμφωνα με τους κανόνες του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου η Τουρκική Δημοκρατία είναι το διάδοχο κράτος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Παρόλα αυτά, με εξαιρετικό πείσμα και με φρούδα ψευδο-επιχειρήματα αρνείται να παραδεχθεί την Γενοκτονία κατά των Αρμενίων, όπως και τους γενοκτονικούς διωγμούς κατά των Ασσυρίων και των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που αποφασίστηκαν, σχεδιάστηκαν και πραγματοποιήθηκαν από το τουρκικό κράτος, που υπήρχε πριν από την Τουρκική Δημοκρατία.
Στο σημείωμά μου εμφανίζεται η εικόνα των Αρμενίων Αγίων Μαρτύρων της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας, που υπήρξαν θύματα της Γενοκτορνίας των Οθωμανών.
24 Απριλίου 2025
Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας
των Αρμενίων
Tuesday, April 15, 2025
Ένας Σταυρός, σαν από πηλό καμωμένος
Ένας Σταυρός, πλασμένος με πολλήν αγάπη και μεράκι
με χρώματα διάφορα,
μου είχε δοθεί ως ευλογία, πριν λίγα χρόνια
από τον αγαπημένο Γέροντα του Κελλιού του Τιμίου Σταυρού,
στ’ Αγιονόρος.
Ο Σταυρός, σημείο που μετάλλαξε κι έγινε
από σύμβολο οδύνης και θανάτου
γλύκα παραμυθίας, δείγμα Αγάπης·
καλύπτει το στήθος μου
κρεμασμένος απ’ το λαιμό με χρωματιστές κλωστές
κρύβοντας αμαρτήματα, αδυναμίες,
την απιστία μου
και τον νιώθω σαν χάδι Εκείνου
του κεκρυμμένου Θεού
Ντεπώ, Θεσσαλονίκη 2017
Sunday, April 13, 2025
Ο ΚΟΙΝΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΔΥΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΣΩΤΗΡΙΟ ΕΤΟΣ 2025
Το Μεγάλο Σχίσμα του 1054, είναι η διαίρεση μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας της Δύσης και της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Ανατολής και η διακοπή της κοινωνίας μεταξύ τους. Οι δύο Εκκλησίες εκδήλωσαν πανηγυρικά την μεταξύ τους διαίρεση και εξαπέλυσαν η μία κατά της άλλης αναθεματισμούς τον Ιούλιο του 1054.
Το σχίσμα και η διαίρεση στο Σώμα του Χριστού αποτελεί σκάνδαλο και όνειδος. Παρόλα αυτά, από το 1959 άρχισαν σοβαρές προσπάθειες και από τις δύο πλευρές, κατ’ αρχάς επικοινωνίας μεταξύ των δύο Εκκλησιών, Καθολικής και Ελληνορθόδοξης, με προοπτική την ευλογημένη Ένωση.
Ο άγιος Πάπας Ιωάννης ο 23ος προσκάλεσε τις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες στην Β΄ Βατικανή Οικουμενική Σύνοδο τον Οκτώβριο του 1962.
Αρχές του Ιανουαρίου του 1964 συναντήθηκαν στην Ιερουσαλήμ ο άγιος Πάπας Παύλος ο 6ος και ο φωτισμένος οσιακής μνήμης Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας.
Στις 7 Δεκεμβρίου 1965, κατά το τέλος των εργασιών της Β΄ Βατικανής Συνόδου συντελέστηκε αμοιβαία η άρση των αναθεμάτων, που βάρυναν τις δύο Εκκλησίες, Ανατολής και Δύσης. Στην θεία λειτουργία που είχε γίνει στην βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, από τη μια μεριά με την Ευχαριστιακή Σύναξη σφραγίστηκαν οι εργασίες της Β΄ Βατικανής Συνόδου και από την άλλη σφραγίστηκε το ευλογημένο τόλμημα, καρπός του Παρακλήτου, της αμοιβαίας άρσης των αναθεμάτων μεταξύ Δύσης και Ανατολής.
Της θείας λειτουργίας προεξήρχε ο Πάπας Παύλος ο 6ος, ενώ ο Καρδινάλιος Αυγουστίνος Μπέα ανέγνωσε την παπική πράξη της άρσεως στα λατινικά. Ο άγιος Πάπας Παύλος έκανε την απόλυση της λειτουργίας στα ελληνικά (Ὀ εὐλογῶν τούς εὐλογοῦντας Σε Κύριε…).
Στην μίζερη και εκκλησιαστικά Ελλάδα, ακόμα και Ιεράρχες, θεωρούν ότι ο λατινικός λειτουργικός ρυθμός αφορά μόνο την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, ενώ δεν λείπουν και οι πέρα ως πέρα άφρονες κληρικοί, κάθε βαθμού, και λαϊκοί, που κρίνουν ακόμα τους Καθολικούς Χριστιανούς σαν αιρετικούς, συνδέοντας τον λατινικό ρυθμό με την «αίρεση»!
Αγνοούν οι δύσμοιροι, πως η Ρωσσική Ορθόδοξη Υπερόρια Εκκλησία (ROCOR), που χωρίς να είναι αρτηριοσκληρωτική, χαρακτηρίζεται μάλλον ως συντηρητική σε θέματα πίστεως και ήθους, διατηρεί στους κόλπους της δικαιοδοσίας της Ορθόδοξες Ενορίες Λατινικού Ρυθμού ( https://www.rocor-wr.org/. The Western Rite Communities of Russian Orthodox Church Outside Russia). Μάλιστα εκείνος που ενθάρρυνε και στήριξε την λειτουργία ορθόδοξων κοινοτήτων λατινικού ρυθμού υπήρξε μια άγια μορφή, ο Ιωάννης ο Μαξίμοβιτς, Αρχιεπίσκοπος Σαγκάης και Σαν Φρανσίσκο. Πιθανώς και σε άλλες ορθόδοξες δικαιοδοσίες στην Δύση να υπάρχουν λατινικού ρυθμού ορθόδοξες κοινότητες. Η Καθολική Εκκλησία ή η Αγγλικανική Εκκλησία (που λειτουργικά μοιάζει σε πάρα πολλά σημεία με την Καθολική Εκκλησία), δεν έχουν αντιδράσει γι’ αυτές τις ορθόδοξες κοινότητες. Ποτέ η ισχυρή Καθολική Εκκλησία δεν θεώρησε ότι οι λατινικού ρυθμού ορθόδοξες εκκλησίες αποτελούν έναν δούρειο ίππο, για να προσηλυτίσουν Καθολικούς στην Ορθοδοξία.
Το Μεγάλο Σχίσμα του 1054, τόσο στη Δύση, όσο και στην Ανατολή προβλημάτισε έντονα Χριστιανούς, κληρικούς και λαϊκούς. Ένιωθαν πως η διαίρεση του Σώματος του Χριστού αποτελούσε όνειδος και προδοσία του Ευαγγελίου του Ιησού Χριστού. Όταν ο Ιησούς στον Κήπο της Γεσθημανή προσευχόταν και ο ιδρώτας της αγωνίας Του έπεφτε στη γη, λες και ήταν θρόμβοι αίματος, ανάμεσα στα άλλα, για τα οποία παρακάλεσε τον Πατέρα, ήταν να είναι οι Μαθητές και οι Ακόλουθοί Του ένα, όπως ο Πατέρας και ο Υιός είναι ένα («ἲνα ὦσιν ἓν καθώς καί ἡμεῖς», Ευαγγέλιο του Ιωάννη 17:11).
Η Εκκλησία της Δύσης, κατά το Μεσαίωνα και την Αναγέννηση είχε περάσει από μια τεράστια και βαθιά κρίση. Σε σημείο, που η λέξη «Μεσαίωνας» να είναι συνώνυμη με την πλέον σκοτεινή περίοδο της Ευρώπης, με κύρια ευθύνη την Ρωμαϊκή Εκκλησία κατ’ άνθρωπο. Η περίοδος της Αναγέννησης επίσης υπήρξε εξαιρετικά ζοφερή για την Δυτική Εκκλησία. Η Εκκλησία αντιμετωπιζόταν με απαξία και υπήρχε μια τάση αποστροφής από την εκκλησιαστική διδαχή.
Πρέπει να γίνει δεκτό, ότι η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία δεν είχε αντιμετωπίσει την κατάπτωση του πολιτισμού, όπως είχε συμβεί στη Δύση κατά τους μέσους χρόνους. Με άλλα λόγια η Ανατολή δεν διήλθε την δοκιμασία ενός Μεσαίωνα. Παρόλα αυτά το σχίσμα μεταξύ των Εκκλησιών Δύσης και Ανατολής ήταν ένα οδυνηρό γεγονός και λόγω του δυτικού μεσαίωνα, η αποξένωση των Χριστιανών Ανατολής και Δύσης βάθυνε ακόμα περισσότερο.
Παρά το βαρύ εκκλησιαστικό κλίμα γενικά, έγιναν δύο σοβαρές προσπάθειες προσέγγισης των Εκκλησιών Δύσης και Ανατολής μετά το Μεγάλο Σχίσμα.
Η πρώτη προσπάθεια έγινε με τη σύγκληση Οικουμενικής Συνόδου (1274) στη Λυών της Γαλλίας. Δυστυχώς, η Σύνοδος αυτή δεν βρήκε την αναγκαία ανταπόκριση στη συνείδηση του Λαού του Θεού. Εντούτοις, αυτό το γεγονός δεν θα έπρεπε να μειώσει την σπουδαιότητα εκείνης της Συνόδου, ως προσπάθειας επανένωσης της Ανατολής με την Δύση. Με την ευκαιρία της Συνόδου της Λυών αναδείχθηκαν ορισμένες σημαντικές προσωπικότητες, ως υποστηρικτές της ενώσεως της Εκκλησίας του Χριστού. Πρόκειται για τους «Ενωτικούς» της Ανατολικής Εκκλησίας. Εξέχουσα είναι η θέση του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ιωάννη ΙΑ΄ του Βέκκου (+1297). Επί της πατριαρχίας του Ιωάννη Βέκκου, στις 6 Ιουλίου 1274 είχε υπογραφεί εκ μέρους της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως η ένωση των Εκκλησιών Ανατολής και Δύσης. Ο Γεώργιος Ακροπολίτης (+1282) υπήρξε σπουδαίος λόγιος, διπλωμάτης και ιστορικός του 13ου αιώνα. Συμμετείχε το 1274 στην Σύνοδο της Λυών ως εκπρόσωπος του Αυτοκράτορα Μιχαήλ Η΄ του Παλαιολόγου και προσυπέγραψε με την ιδιότητα αυτή την ένωση των Εκκλησιών. Ο Γεώργιος Μετοχίτης (+1328) ήταν Αρχιδιάκονος στην Κωνσταντινούπολη κατά τη δεκαετία του 1270 και στις αρχές του 1280. Υπήρξε θερμός υποστηρικτής της ένωσης των Εκκλησιών, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου της Λυών. Μετά τη Σύνοδο της Λυών, υπηρέτησε ως πρέσβης του Αυτοκράτορα στην Αυλή τεσσάρων παπών. Ο Βαρλαάμ ο Καλαβρός (+1348) ήταν λόγιος Μοναχός από την Καλαβρία, με σπουδές στη Ρώμη Μαθηματικών, Φιλοσοφίας και Θεολογίας. Έγινε Επίσκοπος Ιέρακος της Δυτικής Εκκλησίας στη νότια Ιταλία. Έχει μείνει περσσότερο γνωστός ο Βαρλαάμ από την θεολογική αντίθεσή του προς το πνευματικό κίνημα του Ησυχασμού, που είχε αναπτυχθεί στην Ανατολική Εκκλησία. Τελικά στην Ανατολική Εκκλησία οι απόψεις του Βαρλαάμ κρίθηκαν ως αιρετικές σε Σύνοδο του 1341, η οποία επικύρωσε τις διδασκαλίες του Γρηγορίου του Παλαμά, που είχε υπερασπιστεί τους Ησυχαστές ως ορθόδοξες. Ο Νικηφόρος Γρηγοράς (+1360), υπήρξε σημαντικός λόγιος στην Κωνσταντινούπολη. Στην Μονή της Χώρας είχε λειτουργήσει σχολή την δεκαετία 1320-1330, όπου δίδασκε Έλληνες κλασικούς. Στην μεγάλη διαμάχη ως προς το Ησυχαστικό Κίνημα συντάχθηκε με τις απόψεις του Βαρλαάμ του Καλαβρού, καταδικάστηκε από την Ανατολική Εκκλησία ως αιρετικός. Ο Ιωάννης ΙΔ΄ ο Καλέκας (+1347) υπήρξε Οικουμενικός Πατριάρχης και σφοδρός πολέμιος του Ησυχασμού και του Γρηγορίου του Παλαμά. Όταν επικράτησε στην Ανατολική Εκκλησία ο Ησυχασμός, ως ορθόδοξη διδασκαλία, με πρωτοβουλία του Αυτοκράτορα Ιωάννη Καντακουζηνού, συνεκλήθη Σύνοδος, στην οποία συμμετείχε ο αυτοκράτορας και η Άννα Παλαιολογίνα (1347), που καθαίρεσε τον Ιωάννη Καλέκα από τον θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως και τον εξόρισαν στο Διδυμότειχο, όπου απεβίωσε. ο Δημήτριος Κυδώνης (+1398) ήταν Βυζαντινός λόγιος και δημόσιος αξιωματούχος. Κατά την ησυχαστική έριδα, του 14ου αιώνα, υπήρξε πολέμιος των Ησυχαστών. Το συγγραφικό και μεταφραστικίο έργο του υπήρξε εξαιρετικά σημαντικό. Μεταξύ των άλλων είχε μεταφράσει τα δύο πρώτα μέρη της Summa Theologiae, του Θωμά Ακινάτη. Υπήρξαν και άλλοι λόγιοι και θεολόγοι της Ανατολής, που εκδήλωσαν ενωτικό φρόνημα στο όνειδος της διαίρεσης των Εκκλησιών Ανατολής και Δύσης.
Επί δύο περίπου αιώνες, μετά την Σύνοδο της Λυών, γίνονταν συζητήσεις με αντικείμενο την ένωση των Εκκλησιών, κάτι που δεν είχε επιτευχθεί στη Λυών, όπως ειπώθηκε. Το 1439 σε Σύνοδο που είχε συγκληθεί στην Φλωρεντία, υπογράφηκε πράξη μεταξύ Ανατολικών και Δυτικών Χριστιανών για την αποκατάσταση της ενότητας της Εκκλησίας του Χριστού. Η προετοιμασία υπήρξε σημαντική τόσο στην Κωνσταντινούπολη, όσο και σε ορισμένες Μητροπόλεις. Στην Σύνοδο της Φλωρεντίας αναδείχθηκαν οι προσωπικότητες του Μητροπολίτη Νικαίας Βησσαρίωνος και Κιέβου Ισιδώρου. Οι δύο τελευταίοι Αυτοκράτορες της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Ιωάννης Η΄ ο Παλαιολόγος (+1448) και Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Δραγάσης Παλαιολόγος (+1453), ο “Μαρμαρωμένος Βασιλιάς”, της Άλωσης της Βασιλεύουσας παρέμειναν ενωτικοί Χριστιανοί ως τον θάνατό τους.
Τα κίνητρα των ενωτικών κυρίως ήταν εκκλησιαστικά, καθώς προσελάμβαναν την διαίρεση των Χριστιανών ως οδύνη.
Χαρακτηριστικό είναι ένα απόσπασμα έργου του από Νικαίας Βησσαρίωνος: «ὡς εἶναι λοιπόν φανερόν πᾶσιν, αὐτούς ἓπεσθαι τοῖς ἁγίοις Δυτικοῖς τε ἅμα καί Ἀνατολικοῖς κοινοῖς οὖσι Πατράσι καί διδασκάλοις. Ποίῳ τοίνυν δικαίῳ τῶν τοιούτων διασταίημεν; Τίσιν εὐπροσώποις λόγοις τήν αὐτῶν φύγοιμεν κοινωνίαν; Ποία ἡμῖν ἱκανή πρός Θεόν ἔσται ἀπολογία τοῦ τοσούτου κακοῦ τῆς τῶν ἀδελφῶν διαιρέσεως, ἥν ὥστε αὐτῆς ἀνελεῖν Χριστός καί πάντας ἑνῶσαι, κατῆλθε καί ἐσαρκώθη, καί σταυρόν κατεδέξατο, καί παρέδωκεν ἑαυτόν;» (Βησσαρίωνος MIGNE P.G. 161, 610 A-B).
Τις κατά τόπους Ανατολικές Καθολικές Εκκλησίες, οι οποίες πριν έλθουν σε πλήρη κοινωνία με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, αναγνωρίζοντας την διακονία του Πάπα Ρώμης ως του πρώτου Επισκόπου της Οικουμενικής Εκκλησίας του Χριστού, ήταν σε κοινωνία με ἐνα από τα πατριαρχεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι Ορθόδοξοι, μειωτικά και απαξιωτικά τις αποκαλούν «ουνιτικές εκκλησίες» και τα μέλη τους «Ουνίτες». Μάλιστα εκ προοιμίου και δίχως τον ελάχιστο σεβασμό στα συμβάντα της ιστορίας, οι Ορθόδοξοι θεωρούν τις εκκλησίες που ονομάζουν ουνιτικές, ως «δάκτυλο» του Βατικανού με σκοπό τον προσηλυτισμό Ορθοδόξων Χριστιανών στον Παπισμό, όπως επίσης απαξιωτικά και μειωτικά, αποκαλούν την Δυτική Εκκλησία.
Υπάρχουν δυστυχώς μεταξύ των Ορθοδόξων ιεραρχών και των θεολόγων εκείνοι, που παραβλέπουν την άρση των αναθεμάτων και εναντιώνονται με φοβερή μανία στον διάλογο της Καθολικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας, με προοπτική την πλήρη ένωση των δύο Εκκλησιών. Επίσης με υπερβολικό φανατισμό αντιτίθενται στον κοινό εορτασμό του Πάσχα, κάτι που συμβαίνει εφέτος, το 2025!
Υπεραμύνονται την διαίρεση του Σώματος του Χριστού, λες και η διαίρεση των Εκκλησιών, που αποτελεί διηνεκή θλίψη του Παρακλήτου, είναι «ευλογία», αρνούμενοι την υπακοή στην επιθυμία του Ιησού Χριστού «ἵνα πάντες ἕν ὤσι».
Στην φωτογραφία είναι ο Επίσκοπος Καρκαβίας Εμμανουήλ ο Νιν, Έξαρχος των Ελληνόρρυθμων Καθολικών στην Ελλάδα, στον ελληνοκαθολικό ναό των Αγίων Πέτρου και Παύλου στα Γιαννιτσά.
Γεώργιος Αναγνώστης
Μεγάλη Εβδομάδα 2025
Tuesday, April 08, 2025
ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΚΑΡΔΙΑΣ
Οι άνθρωποι, και κυρίως αναφέρομαι στους “πιστούς” του Χριστιανισμού, εδώ και αιώνες, έχουν υιοθετήσει την στρεβλή πεποίθηση, πως ο άνθρωπος είναι ο απόλυτος επικυρίαρχος του Σύμπαντος. “ἐποίησεν ὁ Θεὸς τὸν ἄνθρωπον, κατ᾿ εἰκόνα Θεοῦ ἐποίησεν αὐτόν, ἄρσεν καὶ θῆλυ ἐποίησεν αὐτούς. καὶ εὐλόγησεν αὐτοὺς ὁ Θεός, λέγων· αὐξάνεσθε καὶ πληθύνεσθε καὶ πληρώσατε τὴν γῆν καὶ κατακυριεύσατε αὐτῆς” (Γένεσις 1:27-28). Ιδίως αυτό το “κατακυριεύσατε” την γη στην βιβλική διήγηση της δημιουργίας του ανθρώπου, έχει εκληφθεί σαν δικαίωμα ακραίας εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της γης. Γιατί μάλλον σκόπιμα οι άνθρωποι λησμονούν την εξής παρακαταθήκη του Δημιουργού: “Καὶ ἔλαβε Κύριος ὁ Θεὸς τὸν ἄνθρωπον, ὃν ἔπλασε, καὶ ἔθετο αὐτὸν ἐν τῷ παραδείσῳ τῆς τρυφῆς, ἐργάζεσθαι αὐτὸν καὶ φυλάσσειν” (Γένεσις 2: 15). Κρατούμε οι άνθρωποι το “κατακυριεύσατε” και παραβλέπουμε το “φυλάσσειν”....
Κάποια στιγμή της ιστορικής μας διαδρομής εμφανίστηκε ο καπιταλισμός, που παρά τις ευέλικτες προσαρμογές του στις κάθε φορά αναγκαίες συνθήκες, παραμένει συνεπής σε τούτο: το κέρδος είναι ο ύψιστος στόχος. Ο καπιταλισμός επαναφέρει με εμμονή στο βάθρο του, τον χρυσό μόσχο των Εβραίων στην έρημο. Μάλιστα η λατρεία του κέρδους, δηλαδή του χρυσού μόσχου, εντός εκκλησιών, συναγωγών και τζαμιών, είναι η πιο ευτελής και χυδαία εκκοσμίκευση.
Η λατρεία του κέρδους είναι η απόλυτη άρνηση του Θεού, η έσχατη ειδωλολατρία, από ανθρώπους που επικαλούνται υποκριτικά πίστη στο Θεό. Μάλιστα σε όλους αυτούς, που χάριν της αύξησης των κερδών τους και της συσσώρευσης πλούτου, καταστρέφουν την Μητέρα Φύση, αν και καμώνονται, πως σέβονται τον Θεό και τηρούν “τας παραδόσεις”, υπάρχει ένας λόγος του Παύλου που σκόπιμα αγνοούν: “οἱ χρώμενοι τῷ κόσμῳ τούτῳ ὡς μὴ καταχρώμενοι· παράγει γὰρ τὸ σχῆμα τοῦ κόσμου τούτου” (όσοι χρησιμοποιούν τα αγαθά αυτού του κόσμου, ας μην κάνουν κατάχρηση· γιατί η μορφή του κόσμου είναι προσωρινή και παρέρχεται) (Α΄ Επιστολή προς Κορινθίους 7: 31). Αν κατανοούσαμε την παραπάνω φράση του Παύλου, αποδεσμευμένοι από τις εσχατολογικές προσδοκίες εκείνης της εποχής, η προσωρινότητα της μορφής του κόσμου, αναφέρεται στο ό,τι ο κόσμος είναι εύθραυστος και ευαίσθητος.
Κυρίως σε χώρες της Δύσης, συχνά γίνεται λόγος για την ανάγκη και την αξία της “compassion”, που στα ελληνικά μεταφράζεται από τα αγγλικά ως συμπόνια ή ευσπλαχνία. Νομίζω ότι η αξία της compassion στη Δύση, μάλλον οφείλεται στην θετική επιρροή που έχει ασκήσει ο Βουδισμός ως κοσμοαντίληψη και βιοθεωρία.
Στην παράδοση του Ανατολικού Χριστιανισμού η έννοια της compassion όχι μόνο δεν είναι άγνωστη, αλλά υπάρχει ως έννοια της “ελεήμονος καρδίας”. Πρόκειται για μια κατάσταση της ύπαρξης του ανθρώπου, που οικοδομεί σχέσεις αρμονίας με τον Κόσμο και είναι απόλυτα αρνητική σε κάθε σχέση εκμετάλλευσης. Επί πλέον, πρέπει να τονισθεί εμφατικά, πως η “ελεήμων καρδία” ελάχιστη συνάφεια έχει, με ό,τι εννοούμε σαν ελεημοσύνη, ως υποκατάστατο της αλληλεγγύης και της αξίωσης για δικαιοσύνη.
Μιας και οδεύουμε την Μεγάλη Σαρακοστή, ας συλλογιστούμε όσα έχει γράψει ο άγιος Ισαάκ ο Σύρος, περί «τῆς ἐλεήμονος καρδίας».
«Ἁγίου Ἰσαάκ τοῦ Σύρου
Περί τῆς ἐλεήμονος καρδίας.
‘Καί τί ἐστίν ἐλεήμων καρδία; Καί εἶπε· καῦσις καρδίας ὑπέρ πάσης κτίσεως, ὑπέρ τῶν ἀνθρώπων, καί τῶν ὀρνέων, καί τῶν ζώων, καί τῶν δαιμόνων, καί ὑπέρ παντός κτίσματος. Καί ἐκ τῆς μνήμης αὐτῶν, καί τῆς θεωρίας αὐτῶν ρέουσιν οἱ ὀφθαλμοί αὐτοῦ δάκρυα. Ἐκ τῆς πολλῆς και σφοδρᾶς ἐλεημοσύνης τῆς συνεχούσης ἡ καρδία αὐτοῦ, καί οὐ δύναται βαστάξαι ἢ ἀκοῦσαι, ἢ ἰδεῖν βλάβην τινά, ἢ λύπην μικράν ἐν τῇ κτίσει γινομένην. Καί διά τοῦτο καί ὑπέρ τῶν ἀλόγων, καί ὑπέρ τῶν ἐχθρῶν τῆς ἀληθείας, καί ὑπέρ τῶν βλαπτόντων αὐτήν ἐν πάσῃ ὣρᾳ εὐχήν μετά δακρύων προσφέρει, τοῦ φυλαχθῆναι αὐτούς, καί ἱλασθῆναι αὐτούς ὁμοίως καί ὑπέρ τῆς φύσεως τῶν ἑρπετῶν ἐκ τῆς πολλῆς αὐτοῦ ἐλεημοσύνης τῆς κινουμένης ἐν τῇ καρδίᾳ αὐτοῦ ἀμέτρως καθ’ ὁμοιότητα Θεοῦ’».
(Αγίου Ισαάκ του Σύρου: Τα Ευρεθέντα Ασκητικά. Απόσπασμα· Λόγος ΠΑ΄(81), Περί διαφοράς αρετών και περί τελειότητος παντός δρόμου).
Γεώργιος Αναγνώστης
8 Απριλίου 2025
Thursday, April 03, 2025
Ο ΠΑΠΑ ΤΥΧΩΝ Ο ΡΩΣΟΣ Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ
Ο ΠΑΠΑ ΤΥΧΩΝ Ο ΡΩΣΟΣ
Αφού εκοιμήθηκε ο οσιακής μνήμης Παπά Τύχων και εγκατέλειψε το Σταυρονικητιανό Κελλί του Τιμίου Σταυρού και ο άγιος Παΐσιος, το κελλάκι κινδύνευε να ερημώσει. Ώσπου αποφάσισε να εγκαταβιώσει στο Κελλί ο Ιερομόναχος π. Συμεών ο Περουβιανός.
Ένα από τα πρώτα πράγματα που θέλησε να κάνει ο π. Συμεών, μαζί με ένα λαϊκό φίλο που τον βοηθούσε, ήταν να λειτουργήσει στο μικρό εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού στο Κελλί.
Ήταν καλοκαίρι και η ζέστη σε έπνιγε. Όταν ο π. Συμεών και ο φίλος του μπήκαν στο εκκλησάκι, βρήκαν ένα σωρό ακαθαρσίες από ζώα, που εύρισκαν καταφύγιο εκεί, ακόμα και μέσα στο ιερό. Η Αγία Τράπεζα όμως ήταν άθικτη! Άνοιξαν τα μικρά παράθυρα, με την ελπίδα να μετριασθεί η πολλή ζέστη και αμέσως, αμέτρητες μύγες κυρίως μπήκαν στο ιερό....
Καθάρισαν τα πάντα, αλλά υπήρχε ο λογισμός στον π. Συμεών, μήπως οι μύγες μαγαρίσουν τα Τίμια Δώρα. Τελικά ο παπάς αποφάσισε να βάλει Ευλογητός και να αρχίσει την Θεία Λειτουργία. Μόλις άρχισε η ακολουθία, με τρόπο θαυμαστό, οι μύγες εξαφανίστηκαν στη στιγμή από το ιερό! Η λειτουργία τελείωσε και με το δι' ευχών εμφανίστηκαν και πάλι οι μύγες και τα άλλα ζουζούνια.
Τόσο στον π. Συμεών όσο και στον λαϊκό φίλο του προκάλεσε μεγάλη εντύπωση το φαινόμενο. Ξεκίνησαν χωρίς χρονοτριβή για το Κελλάκι της Παναγούδας, προκειμένου να διηγηθούν το συμβάν στον άγιο Παΐσιο. Ο άγιος Γέροντας δεν εξεπλάγη με όσα άκουσε. Τους είπε ότι τα καλοκαίρια, πράγματι οι μύγες πανηγύριζαν στο εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού και μέσα στο ιερό. Ο Παπά Τύχων όμως έβαλε στις μύγες και σε όλα τα ζουζούνια κανόνα, όταν λειτουργεί να εξαφανίζονται. Και τα ζωντανά υπάκουαν στον Όσιο Γέροντα.
Friday, March 14, 2025
ΤΟ ΙΣΛΑΜ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΣΕ ΚΑΙΡΟΥΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ...
ΑΦΟΡΜΗ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ “ΝΕΑΣ ΣΥΡΙΑΣ”
ΣΤΟΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΝΟΜΟ
"Μου αρέσει ο Χριστός σου, αλλά όχι ο Χριστιανισμός σου". Με αυτά τα λόγια ο Μαχάτμα Γκάντι, συνόψισε την άποψή του για τον Χριστιανισμό.
Με παρόμοιο τρόπο ίσως θα απαντούσε κάποιος που σέβεται βαθειά το Ισλάμ, αν τον ρωτούσαν, τί γνώμη έχει για τις τρομοκρατικές επιθέσεις, που σκορπούν το θάνατο, με δράστες που επικαλούνται το Ισλάμ, για να δικαιολογήσουν τα εγκλήματά τους. Αυτές τις μέρες, η τυφλή βία και ο θάνατος χτύπησε αθώους ανθρώπους, στην Συρία, με την ανοχή των νέων κυβερνώντων της χώρας, μετά την εκδίωξη του Άσσαντ.
Ναι, σέβομαι το Ισλάμ. Διαβάζοντας το Κοράνιο ανακαλύπτω πολύτιμα διαμάντια ανάμεσα στις σελίδες του, αλλά ο τρόπος που συμπεριφέρεται τεράστια μάζα των Μουσουλμάνων, μου προκαλεί αποστροφή και τρόμο!
Είναι γνωστό, πως όταν η Δυτική Ευρώπη ήταν βυθισμένη στον πιο σκοτεινό Μεσαίωνα, την ίδια εποχή οι Μουσουλμάνοι είχαν αγγίξει την πιο υψηλή κορυφή του Πολιτισμού!
Τον 7ο αιώνα που αποκαλύφθηκε το Κοράνιο, η δουλεία ήταν αποδεκτή παντού και οι φυλετικές διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων θεωρούνταν κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Το ιερό Βιβλίο, διακηρύττει την ισότητα των ανθρώπων ως εξής: “Στρέψε το πρόσωπό σου προς την αληθινή θρησκεία, εναρμονισμένα με την φυσική κλίση σου (al fitrah). Αυτή είναι η φύση του Αλλάχ, σύμφωνα με την οποία έχει δημιουργήσει το γένος των ανθρώπων. Ας μην υπάρξει αλλοίωση στην δημιουργία του Αλλάχ...” (Σούρα Αρ Ρουμ 30). Αυτή η ισότητα των ανθρώπων, χωρίς καμιά διάκριση, επαναλαμβάνεται και στις Σούρες του Κορανίου, Αν Νισά:11, Αλ Χουτζουράτ:132, Αλ Άλακ: 23.
Αιώνες πρωτύτερα στην Τορά, είχε αποκαλυφθεί πως ο άνθρωπος έχει πλαστεί κατά την εικόνα του Θεού4 . Στις συλλογές των Χαντίθ, διασώζεται η διδαχή του Προφήτη Μωάμεθ, ότι “ο Αλλάχ δημιούργησε τον Αδάμ κατά την εικόνα του” (Χαντίθ Αλ Μπουκαρί 6227, Μουσλίμ 2841).
Εναρμονισμένο με το μήνυμα του Κορανίου5 ως προς την κατάσταση του ανθρώπου, είναι και τα λόγια που σώθηκαν από το τελευταίο δημόσιο κήρυγμα (Khutbah) του Προφήτη: “Όλη η ανθρωπότητα προέρχεται από τον Αδάμ και την Εύα. Ένας Άραβας δεν έχει υπεροχή απέναντι σε έναν μη Άραβα, ούτε ένας μη Άραβας έχει υπεροχή απέναντι σε έναν Άραβα. Επίσης, ένας λευκός δεν έχει καμιά υπεροχή απέναντι σε ένα μαύρο, ούτε ένας μαύρος έχει υπεροχή απέναντι ενός λευκού..”6.
Το Ισλάμ από την ιστορική εμφάνισή του, υπήρξε μια θρησκεία που διακήρυξε πως είναι συνέχεια και ανακεφαλαίωση του Ιουδαϊσμού και του Χριστιανισμού. Έχει διακηρυχθεί από το Ισλάμ, πως όλοι οι λαοί της Οικουμένης είχαν τους δικούς τους αποστόλους της Αλήθειας, μολονότι οι πιο πολλοί απ’ αυτούς τους Αποστόλους παραμένουν άγνωστοι. Έτσι το Ισλάμ θεωρείται ως μια “ευρύχωρη” θρησκευτική παράδοση7.
Είναι γνωστό, πως η πρώτη Εγίρα (Μετανάστευση) των Μουσουλμάνων συντρόφων του Προφήτη, έγινε από την Μέκκα προς το χριστιανικό Βασίλειο του Ακσούμ (τωρινή περιοχή Αιθιοπίας και Ερυθραίας), για να αποφύγουν τον διωγμό της φυλής Κουραΐς, που διοικούσε την Μέκκα.
Το Ισλάμ, εξ αρχής έχει να επιδείξει μοναδικά δείγματα σεβασμού άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων. Θα αναφερθώ στην ιστορία της επίσκεψης αντιπροσωπείας Χριστιανών από την πόλη Νατζράν, που βρίσκεται σήμερα στα νότια σύνορα της Σαουδικής Αραβίας με την Υεμένη, στην πόλη Γιαθρίμπ, την κατοπινή Μεντίνα, με σκοπό να γνωρίσουν τον Μωάμεθ και να μάθουν τί πίστευε για τον Χριστό. Στη Μεντίνα δεν υπήρχαν Χριστιανοί και εκκλησίες. Οι άνθρωποι από τη Νατζράν ζήτησαν ένα χώρο λατρείας. Και τότε, ο Προφήτης τους παραχώρησε το μικρό τζαμί των Μουσουλμάνων, αγνοώντας τις αντιρρήσεις ορισμένων από τους συντρόφους του! (The Life of Muhammad: A Translation of Ibn Ishâq’s Sîra Rasûl Allâh, A. Guillaume trans., Oxford 1968).
Μια άλλη ακόμη μαρτυρία του μεγάλου σεβασμού του Προφήτη για τον Ιησού τον Μεσσία και την Μητέρα του, είναι και η εξής διήγηση, από την πρώιμη ιστορία της Μουσουλμανικής Κοινότητας: Όταν ο Μωάμεθ επέστρεψε ως Προφήτης και Ηγέτης των πιστών στη Μέκκα, μια από τις πρώτες πράξεις του ήταν να καθαρίσει το εσωτερικό της Καάμπα από τα είδωλα που ήταν παρατεταγμένα στους τοίχους. Μάλιστα φρόντισε προσωπικά ο ίδιος γι’ αυτό. Εκτός από τα διάφορα ξόανα, υπήρχε και μια τοιχογραφία της Παρθένου Μαρίας με το Βρέφος Ιησού. Ο Προφήτης στάθηκε μπροστά στην εικόνα, άπλωσε τα χέρια του, κατά τέτοιο τρόπο που την κάλυπτε και είπε στους ανθρώπους: «Καθαρίστε τα πάντα, εκτός απ’ αυτό που καλύπτεται από τα χέρια μου»! (Martin Lings, Muhammad: His Life Based on the Earliest Sources Inner Traditions International, Ltd., One Park Street, Rochester, Vermont, 1983).
Τέλος, αξίζει να επισημανθεί ο περίφημος Αστιναμές του Προφήτη Μωάμεθ προς τους Μοναχούς της Μονής της Αγίας Αικατερίνης του Όρους Σινά. Πρόκειται για μια Διακήρυξη αναγνώρισης της ελευθερίας πίστεως των Χριστιανών εκ μέρους των Μουσουλμάνων. Είχε συνταχθεί από τον Αλή, ανεψιό, γαμπρό και κατοπινό Χαλίφη του Προφήτη και φέρει αντί υπογραφής αποτύπωμα της παλάμης του Μωάμεθ8.
Στην ιστορία του το Ισλάμ, δεν φοβήθηκε την διερεύνηση της Γνώσης. Χάριν του Ισλάμ, διασώθηκαν σε αραβικές μεταφράσεις μεταξύ των άλλων και συγγράμματα της κλασικής ελληνικής γραμματείας, στον Οίκο της Σοφίας (Bayt al Hikmah), που είχαν ιδρύσει οι Αββασίδες Χαλίφες στην Βαγδάτη, που είχαν καταστραφεί στο Βυζάντιο τα πρωτότυπά τους, από σκοτισμένους Χριστιανούς!
Υπάρχουν δύο εδάφια στο Κοράνιο, που πάντοτε θα προκαλούν έκπληξη και εντύπωση, γιατί αποτελούν την μεγάλη κατάφαση στην αναζήτηση της γνώσης και ό,τι αυτή η διαδικασία σημαίνει, ιδίως όταν αποτελεί εντολή ή εμφανίζεται ως εντολή του Θεού: Στην σούρα Αλ Άλακ, εδάφιο 3, συναντούμε την εξής εντολή, “Διάβαζε ή πιο σωστά Απάγγειλε!”, ενώ στη σούρα Τάχα, εδάφιο 114, ο ίδιος ο Θεός προσφέρει την εξής προσευχή για τους πιστούς, “Κύριε μου, αύξησέ μου τη γνώση”!
Αξίζει να μνημονεύσουμε τον Σουλτάν Ιμπραχίμ αλ Άζαμ, που έζησε τον 8ο αιώνα μ. Χ.. Ο Ιμπραχίμ γεννήθηκε στην βασιλική οικογένεια των Αράβων που είχαν εγκατασταθεί στην πόλη Μπάλκχ, για τούτο ονομάζεται και Ιμπραχίμ Μπαλκχί. Ενώ ο θρόνος του ανήκε, αυτός εγκατέλειψε την βασιλική δόξα, τον τεράστιο πλούτο και διάλεξε μια ζωή αναζήτησης της Αλήθειας. Περιφερόταν χρόνια ατέλειωτα στην Συρία, στην Παλαιστίνη, στην Γάζα. Ο πρώτος του πνευματικός Δάσκαλος υπήρξε ο Χριστιανός ασκητής Συμεών, που εγκαταβίωνε σε ένα σπήλαιο. Στα χρόνια που ο Ιμπραχίμ ήταν “υποτακτικός” του Χριστιανού Γέροντα, ούτε ο καλόγερος Συμεών έγινε Μουσουλμάνος, ούτε ο Ιμπραχίμ Χριστιανός!9
Μνημονεύουμε την Ράμπια αλ Μπάσρι ή αλ Ανταουίγια. Μια Αγία του 8ου αιώνα, που έζησε βίον ασκήσεως για να μπορέσει να συναντήσει τον Αγαπημένο της. Η προσευχή της Ράμπια, παραμένει ανεπανάληπτη ως προς την πνευματική της λεπτότητα, ενώ υπάρξαν χριστιανικοί κύκλοι που την αντέγραψαν αποκρύπτοντας πως είναι η προσευσή μιας Μουσουλμάνας: “Θέλω να σβήσω τις φωτιές της κόλασης και να κάψω τις ανταμοιβές του παραδείσου. Εμποδίζουν το δρόμο μου προς τον Θεό. Δεν θέλω να λατρεύω από τον φόβο της τιμωρίας, ή για την υπόσχεση της ανταμοιβής, αλλά μονάχα για την αγάπη του Θεού”.
Τέλος θα μνημονεύσουμε τον πρωτομάρτυρα της μυστικής παράδοσης του Ισλάμ, του Σουφισμού, τον Mansur Al Hallaj, που τον σκότωσαν σταυρώνοντάς τον στην Βαγδάτη των Αββασιδών τον 9ο αιώνα. Είχε σκανδαλίσει η διακήρυξή του ‘Ana'l-Ḥaqq’ (Είμαι η Αλήθεια), ολόιδια με την διακήρυξη που είχε κάνει πριν δεκάδες χρόνια ο Ιησούς. Και τότε, στα χρόνια του Ιησού, όπως και στην εποχή των Αββασιδών, θεωρήθηκε βλάσφημη από την εξουσία η μαρτυρία «Είμαι η Αλήθθεια»! Όσοι προσπάθησαν να ερμηνεύσουν την φράση του Αλ Χάλλατζ “Άνα’λ Χακ”, κατέληξαν, πως ήθελε να εξωτερικεύσει το βίωμά του, ότι “ο Θεός με έχει αδειάσει από όλα, εκτός από τον Εαυτό Του”.
Το Ισλάμ προσπάθησε να αποκαταστήσει μια άμεση σχέση του ανθρώπου με τον Θεό, καταργώντας τους μεσάζοντες, που είχαν αποκτήσει εξουσία από την εποχή που επικρατούσε ο αρχέγονος Σαμανισμός.
Σύμφωνα με το Κοράνιο, αλλά και με την Παράδοση (Σούννα) του Προφήτη, κανένας δεν έχει δικαίωμα να παρεμβάλλεται ανάμεσα στον πιστό, είτε είναι άνδρας, είτε γυναίκα και τον Αλλάχ. Έχω βρεθεί σε μουσουλμανική σύναξη της Τζουμάα (Παρασκευής), που ο Ιμάμης ήταν ένας απλός πιστός, δηλαδή ο επικεφαλής, ενώ ανάμεσα στους Μουσουλμάνους που είχαν συναχθεί, ήταν ένας διδάκτορας του Αλ Άζχαρ και διδάσκων σε Πανεπιστήμιο, ένας πρώην Μουφτής και κανά δυο άλλοι, αρκετά πιο καταρτισμένοι σε θέματα ισλαμικής θεολογίας από τον ιμάμη του συγκεκριμένου τεμένους!
Η θέση του ανθρώπου στη γη, χωρίς διάκριση οποιουδήποτε είδους, κατά το Κοράνιο, είναι αυτή του αντιπροσώπου του Θεού10. Είναι το “τίμημα” της θεοειδούς υπόστασης του ανθρώπου, το χάρισμα της al fitrah, που τον καθιστά οικείο με τον Θεό και της ελευθερίας, που διαθέτει ως υποστατική ιδιότητά του.
Στο Κοράνιο διακηρύσσεται η μεγάλη αλήθεια της ανύστακτης δημιουργικότητας του Θεού: (Ο Αλλάχ) κάθε μέρα φανερώνει κάτι καινούργιο (Σούρα Αρ Ραχμάν 29). Η προηγούμενη αλήθεια είναι πέρα ως πέρα ασύμβατη με την εμμονή μουσουλμανικών κύκλων, που ενώ ιδιοποιούνται όσα προσφέρει η σύγχρονη εποχή και η νεοτερικότητα στην καθημερινή ζωή μας, επιμένουν πως στα θέματα πίστης και ήθους, οι Μουσουλμάνοι οφείλουν να παραμένουν δέσμιοι του 7ου αιώνα μ. Χ., όταν εμφανίστηκε ιστορικά το Ισλάμ στις αραβικές ερήμους!
Η συντριπτική πλειοψηφία των Μουσουλμάνων που ζουν σε χώρες της Δύσης, προκειμένου να διαφυλάξουν την ταυτότητά τους ανέπαφη, επιλέγουν συχνά την ελάχιστη δυνατή συμμετοχή τους στις κοινωνίες που ζουν και αυτοπεριορίζονται σ’ ένα γκέτο. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που το μουσουλμανικό γκέτο επιβάλλεται τεχνηέντως από φανατικούς ιμάμηδες και ουλεμάδες, που μ’ αυτό τον τρόπο μπορούν να ελέγχουν πολύμορφα τους απλούς ανθρώπους. Αυτή η κατάσταση πάντως, κάνει τους Μουσουλμάνους μετανάστες να αντιμετωπίζονται ως ξένο σώμα, ενώ τους καθιστά απροσάρμοστους στις κοινωνίες υποδοχής. Για Μουσουλμάνους δεύτερης και τρίτης γενιάς, που έχουν αποκτήσει την ιθαγένεια των χωρών εγκατάστασής τους, όπως συμβαίνει ιδίως στη Βρετανία, στη Γαλλία και σε πιο περιορισμένο βαθμό στη Γερμανία, δεν είναι ασυνήθιστο, οι άνθρωποι αυτοί να εμφανίζουν μια ιδιόμορφη διπολικότητα. Στην συμπεριφορά τους, σε σημαντικά ζητήματα υπάρχει σύγκρουση, μεταξύ της κοινωνικής πραγματικότητας εντός της οποίας ζουν, με έθιμα που κουβαλούν από τις πατρίδες καταγωγής τους και τα οποία, ψευδώς, θεωρούνται σαν μουσουλμανικά, που επιβάλλονται από την Σαρία.
Ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron, είχε προσδιορίσει εύστοχα αυτήν την “εκούσια περιθωριοποίηση” Μουσουλμάνων μεταναστών σε χώρες της Δύσης, ως ‘ισλαμικό αυτονομισμό”. Περιγράφεται έτσι, η άρνηση Μουσουλμάνων που υιοθετούν ένα παραμορφωμένο Ισλάμ, το οποίο τους οδηγεί σε ακραία φανατικό Ισλαμισμό, ως πολιτική επιθετική ιδεολογία, με θρησκευτικό επίχρισμα. Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής, είναι ότι δεν επιθυμούν να υπακούν στους νόμους του δυτικού κράτους υποδοχής τους, αλλά σε νόμους, που επιβάλλει ο τρόπος που ερμηνεύουν την Σαρία.
Μεγάλη πλειοψηφία των Μουσουλμάνων, που μεταναστεύουν σε χώρες της Δύσης, ανήκει δυστυχώς σε υπανάπτυκτες οικονομικά ομάδες του παγκόσμιου πληθυσμού, με επακόλουθη συνέπεια την κοινωνική περιθωριοποίησή τους. Αξίες που στη Δύση είναι αυτονόητες, όπως δημοκρατικές ελευθερίες και δημοκρατικοί θεσμοί, σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων και κατοχυρωμένη ισονομία μεταξύ γυναικών και ανδρών, σε κράτη με μουσουλμανικό πληθυσμό, είτε αγνοούνται πλήρως, είτε είναι εκτεταμένα ελλειμματικές. Στις μουσουλμανικές χώρες οι μεγάλες λαϊκές μάζες απλώς επιβιώνουν, ενώ ο πλούτος των λίγων και ισχυρών είναι σκανδαλώδης και προκλητικός. Επακόλουθο αυτής της τραγικής κατάστασης, είναι οι απόκληροι μεταξύ των Μουσουλμάνων του κόσμου, να αποτελούν εύκολα φύραμα για στράτευση σε ακραία μορφώματα ανατροπής και εκδίκησης, με εργαλείο την θρησκεία.
Υπάρχει και μια ακόμη παράμετρος, που δεν μπορούμε να αγνοούμε. O ισλαμικός κόσμος, που σήμερα υπερβαίνει τα δύο δισεκατομμύρια ψυχών, έχει βυθιστεί τους πρόσφατους αιώνες σ’ έναν σκοτεινό μεσαίωνα. Αξίζει να λάβουμε υπόψη ότι με εξαίρεση τους Μουσουλμάνους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και εκείνους που ζούσαν μοιρασμένοι σε φυλές της αραβικής ερήμου του Εμιράτου της Ντιρίγια, που εξελίχθηκε θεαματικά στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, όλοι οι άλλοι Μουσουλμάνοι του κόσμου, στην Ασία και στην Αφρική, ως τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ζούσαν σε αποικίες των ιμπεριαλιστών της Δύσης, είτε σε σκιώδη κράτη, υποχείρια δυτικών δυνάμεων, όπως η Αίγυπτος ως την επανάσταση του Νάσερ11. Οι δυτικές δυνάμεις όταν αποχώρησαν από τις μουσουλμανικές χώρες κληροδότησαν μεγάλο απόθεμα διαφθοράς στους λαούς, που άφησαν δήθεν ανεξάρτητους. Η δυτικού τύπου κοινοβουλευτική δημοκρατία ανακηρύχθηκε από τους ισχυρούς του κόσμου ως το τέλειο πολιτικό σύστημα και στις άλλοτε αποικίες των Βρετανών και των Γάλλων κυρίως, εγκαταστάθηκε σαν πολίτευμα καρικατούρα! Το δράμα της μεγάλης ταπείνωσης των Μουσουλμάνων συνεχίζεται ως σήμερα. Θύτες οι Δυτικοί επικυρίαρχοι, θύματα οι Μουσουλμάνοι. Στο Ιράκ, αντί του Σαντάμ έφεραν εμφύλιο σπαραγμό κι έφτιαξαν ένα αδύναμο. Το ίδιο έχει συμβεί στο Αφγανιστάν. Διώχθηκαν υποτίθεται οι Ταλιμπάν για να γίνουν οι περήφανοι λαοί αυτής της χώρας ζητιάνοι των δυνάμεων του Ν.Α.Τ.Ο. και τελικά η αμερικανική διοίκηση Μπάιντεν, να ξαναφέρει τους Ταλιμπάν στη χώρα, περισσότερο κραταιούς!
Ο Ισλαμισμός γενικά και οι πρακτικές των Ισλαμιστών στοχεύουν με τη βία να ωθήσουν την ιστορία στο παρελθόν. Είναι προσκολλημένοι στο γράμμα του Κορανίου, μη αποδεχόμενοι το στοιχείο της ιστορικότητας στην ανάγνωση του κειμένου και υιοθετούν μια μονολιθική ερμηνεία του μουσουλμανικού νόμου, που παραπέμπει σε άλλες εποχές. Κινήματα Ισλαμιστών, όπως οι ‘Αδελφοί Μουσουλμάνοι’, που εμφανίστηκαν πρώτα στην Αίγυπτο, οι ‘Ταλιμπάν’, που εμφανίστηκαν κατ’ αρχάς στο Πακιστάν και αξιοποίηθηκαν ένοπλα από τους Αμερικανούς στο Αφγανιστάν, την περίοδο της σοβιετικής παρέμβασης στη χώρα αυτή, η ‘Αλ Κάιντα’, που είναι πλέον μια καθαρά τρομοκρατική οργάνωση, με αξιώσεις παγκόσμιας επιβολής και ο ‘Ισλαμικό Κράτος’ (ISIS ή Daesh).
Το ‘Ισλαμικό Κράτος’, μολονότι ως δύναμη κατοχής εδαφών στη Συρία και στο Ιράκ δεν υφίσταται πλέον επίσημα. Εντούτοις, μετά την εκδίωξη του Άσσαντ από την Συρία, ο νέος ηγέτης της χώρας Τζολάνι, υπήρξε στέλεχος του ISIS, που προς στιγμή είχε δηλώσει μεταμέλεια για το παρελθόν του….
Είναι εξαιρετικά νωπή η διακήρυξη της κυβέρνησης Τζολάνι της Συρίας, ότι η βάση του νομικού συστήματος της “νέας” Συρίας θα είναι ο ισλαμικός νόμος! Και η διακήρυξη αυτή, όμοια με όσα διακήρυττε το “Ισλαμικό Κράτος”, έγινε, μέσα στα αίματα αθώων Αλαουϊτών και Χριστιανών, που δολοφονήθηκααν από φανατικούς Ισλαμιστές στα παράλια της Συρίας, με την ανοχή της νέας κυβέρνησης της χώρας.
Ο Ισλαμισμός, έχω τη γνώμη, πως αποτελεί μια κακοποίηση του Ισλάμ και με μουσουλμανικά θεολογικά κριτήρια, ακραία βλασφημία και άρνηση της πίστης. Γίνονται οι υπερασπιστές του Αλλάχ, απέναντι στον κόσμο, που οι ίδιοι έχουν κρίνει και έχουν καταδικάσει ως άπιστο. Αυτή η στάση τους αποκαλύπτει την απόλυτη έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στον Θεό. Στο Κοράνιο, υπάρχει η εξής διακήρυξη: “Αλλάχ! Δεν υπάρχει Θεός παρά Αυτός, ο Ζωντανός, ο Αιώνιος. Δεν τον πιάνει νύστα, ούτε Τον παίρνει ο ύπνος”, (Σούρα Μπάκαρα 255). Οι Ισλαμιστές, δεν πιστεύουν στην ανύστακτη φροντίδα του Αλλάχ για το Σύμπαν, ούτε στην αέναη δημιουργικότητά Του, όπως μαρτυρείται από το εδάφιο που παραθέσαμε πιο πάνω, από την σούρα Αρ Ραχμάν12. Με άλλα λόγια, δεν δείχνουν εμπιστοσύνη στον Θεό και αρνούνται την πραγματικότητα, πως είναι πανταχού παρών, παντογνώστης….
Είναι ανυπόφορο το γεγονός, πως μάζες Μουσουλμάνων ξεσηκώνονται, μόνον όταν το Charlie Hebdo δημοσιεύει καρικατούρες του Μωάμεθ, και μένουν αδιάφορες, αν δεν ζητοκραυγάζουν κιόλας, όταν άνθρωποι αποκεφαλίζονται στο όνομα της ισλαμικής πίστης. Προκαλεί τεράστια οδύνη η σιωπή, πολλών Μουσουλμάνων που στερούνται το αισθητήριο της ευαισθησίας σχεδόν ολοκληρωτικά.
© Γιώργος Α. Δούδος
14 Μαρτίου 2025
Wednesday, February 19, 2025
ΟΤΑΝ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΝΑΤΕΙΛΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΣΗ...
Υπάρχει το εξής χαντίθ: Ο Αγγελιοφόρος του Θεού είπε, «η Ώρα κατάλυσης της παρούσας τάξης πραγμάτων, δεν πρόκειται να έρθει, μέχρι να ανατείλει ο ήλιος από τη δύση, και όταν συμβεί αυτό, και το δουν οι άνθρωποι, τότε όλοι τους θα πιστέψουν. (Συλλογή Χαντίθ Sahih Al Bukhari 6506).
Στον μεγάλο Κήπο του Ισλάμ εδώ και αιώνες έχουν βλαστήσει κάποια πανέμορφα δέντρα με ευωδιαστά άνθη. Οι ρίζες τους είναι πολύ βαθιές μέσα στη γη. Αν σκάψουμε, θα δούμε έκπληκτοι, ότι οι ρίζες αυτών των δέντρων φτάνουν αρκετά μακριά από τον περίβολο του Κήπου. Αλλά και από τα ευωδιαστά άνθη τους και τους καρπούς που προσφέρουν, δεν είναι λίγοι όσοι πέφτουν έξω από τα όρια του Κήπου.
Μιλώ για τις Αδελφότητες των Δερβίσηδων, που εδώ και αιώνες φανερώθηκαν σε περιοχές της Περσίας, της Μεσοποταμίας, της Κεντρικής Ασίας, της Ανδαλουσίας και της Βόρειας Αφρικής, της Τουρκίας και των Βαλκανίων.
Όλες αυτές οι περιοχές, όποια ονόματα κι αν έχουν ντυθεί από την Ιστορία βρίσκονται στην Ανατολή και ο ήλιος τα πρωινά σηκώνεται για να ζεστάνει τη Δύση απ' αυτές τις περιοχές.
Οι Αδελφότητες των Δερβίσηδων διέσωζαν την μυστική Οδό μέθεξης του ανθρώπου στην Ύπαρξη της Όντως Ζωής. Ανάλογα με τον τόπο καταγωγής τους, αυτές οι Αδελφότητες δροσίζονταν από αρχαίες πηγές, που ανέβλυζαν το Ύδωρ το Ζων, πάρα πολλά χρόνια πριν φανερώσει από την άφιλη έρημο το μήνυμά του ο Προφήτης Μωάμεθ. Ο Ιησούς κατείχε ξεχωριστή μερίδα στην καρδιά των Σούφι, όπως αλλιώς είναι γνωστοί οι Δερβίσηδες.
Με το πέρασμα των χρόνων, ενώ ο πρωτομάρτυρας του Σουφισμού Μανσούρ αλ Χάλλατζ δολοφονήθηκε από την ισλαμική Εξουσία, γιατί, καθώς η δική του ύπαρξη έσβηνε εντός της Ύπαρξης του Αγαπημένου του, είχε φωνάξει "Αν αλ Χακ" (είμαι η Αλήθεια), όπως μερικούς αιώνες πρωτύτερα είχε μαρτυρήσει στο σταυρό ο Ιησούς, σε χώρες της Ανατολής, οι Αδελφότητες των Δερβίσηδων υποτάχθηκαν σε εξουσίες, θρησκευτικές και πολιτικές. Τα φτερά τους, που πετούσαν ελεύθερα αναζητώντας απαντήσεις σε κάθε λογής ερωτήματα, για τη ζωή, για τον έρωτα, για τον Θεό, κρύφτηκαν κάτω από την χέργκα (ράσο) ή την χαϊντερία (αμάνικο σακάκι) που φορούν.
Στο Ιράν, οι Μολλάδες τους καταδιώκουν μέχρι θανάτου κι αυτοί, γυναίκες και άντρες φεύγουν να σωθούν στη Δύση. Αλλού κραυγάζουν σαν μανιασμένοι ή μπήγουν στο σώμα τους σπαθιά χωρίς να ματώνουν και θαρρούν πως μ' αυτές τις επιδείξεις δύναμης θα δουν το πρόσωπο του Θεού....
Έτσι, όσοι διασώζουν πλέον αυτήν την θαυμαστή παράδοση του Σουφισμού ή Τασσαούφ, όπως λέγεται ανάμεσα στους Δερβίσηδες, κυρίως ζουν στη Δύση κι εκείνοι που απέμειναν σε χώρες της Ανατολής, κρύβονται όπως οι αρχαίοι ασκητές σε απόμερες γωνιές της γης.
Εκτός από τον Μανσούρ αλ Χάλλατζ, μνημονεύουμε τον Ιμπραήμ αλ Άζαμ, που εγκατέλειψε το θρόνο του, που τον περίμενε στην πόλη Μπαλκχ και μαθήτευσε επί χρόνια στη Συρία, δίπλα στον Χριστιανό ερημίτη Συμεών, χωρίς ούτε ο Ιμπραήμ, ούτε ο γέροντας Συμεών να λοξοδρομήσουν....
Η φωτογραφία της ανάρτησης είναι πίνακας του θανάτου του Mansur al Hallaj, με σταύρωση, όπως ήταν ο θάνατος του Ιησού Χριστό.
Sunday, February 02, 2025
ΜΙΑ ΠΙΣΤΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΛΟΓΗΘΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ
“Αν δεν ειρηνεύσουν οι θρησκείες, δεν θα ειρηνεύσει ο κόσμος”! Αυτήν την φράση την είπε ο Χριστιανός Ορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος Γαννουλάτος, που αποβίωσε πριν μερικές μέρες. Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, υπήρξε ένας διεθνούς κύρους Θρησκειολόγος, που είχε μελετήσει χωρίς προκαταλήψεις τις άλλες θρησκείες. Μάλιστα είχε έρθει σε επαφή στην Αφρική με αρχέγονες πίστεις των ιθαγενών. Επομένως η ευχή του και η προτροπή έχει μεγάλη αξία.
Αν συλλογιστούμε, από τα πολύ παλιά χρόνια, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Μέση Ανατολή, πόσο αίμα έχει χυθεί αθώων ανθρώπων, γιατί είχαν διαφορετική θρησκευτική πίστη από τους θύτες τους, φτάνοντας ως την εποχή μας, τότε η γενοκτονία των Μουσουλμάνων στην Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας, από Σέρβους Ορθόδοξους Χριστιανούς βαραίνει τις συνειδήσεις όλων των ανθρώπων καλής θελήσεως. Στην Μέση Ανατολή, οργανώσεις Παλαιστινίων, προβάλλοντας ένα επιθετικό Ισλάμ, επιτίθενται κατά Εβραίων πολιτών του Ισραήλ, διαδηλώνοντας την επιθυμία τους να “ρίξουν” του Εβραίους στη θάλασσα. Συγχρόνως όμως, φανατικοί Εβραίοι, που ερμηνεύουν την Βίβλο τους, με μάτια μυωπικά και με καρδιά βυθισμένη στο μίσος, καταλαμβάνουν εδάφη Παλαιστινίων στην Δυτική Όχθη, επιτίθενται σε αθώους αμάχους, γιατί είναι Μουσουλμάνοι, καταστρέφουν τα λιόδεντρα και επικαλούνται το όνομα του “θεού” τους!
Στην Ιαπωνία, το 1859, μέσα στους κόλπους της παραδοσιακής λατρείας Σίντο, εμφανίστηκε ένας αγρότης, ο Kawate Bunjirō, που ανακάλυψε το ζωντανό Kami (στην παράδοση του Σίντο, τα Kami είναι πνεύματα ή "ιερές δυνάμεις", που τους προσφέρεται τιμή και λατρεία). Ο Kawate Bunjirō ονόμασε το Kami που του αποκαλύφθηκε Tenchi Kane no Kami και ο ίδιος από τότε και μετά ονομάσθηκε Konko Daijin. (Το όνομα Tenchi Kane no Kami σημαίνει, “το Χρυσό Kami των Ουρανών και της Γης”. Μάλιστα στα ιαπωνικά, η φράση “των Ουρανών και της Γης” παραπέμπει επίσης στην έννοια του Σύμπαντος). Όσα αποκαλύφθηκαν στον Konko Daijin δεν τα κράτησε για τον εαυτό του, αλλά χωρίς πρόθεση προσηλυτισμού, άρχισε να τα μοιράζεται με τους ανθρώπους του χωριού του. Έτσι γεννήθηκε μια “αίρεση” στους κόλπους της λατρείας Σίντο, που ονομάστηκε Konkokyo (Διδασκαλίες του Χρυσού Φωτός) ή Konko Faith (Πίστη Konko).
Στην πνευματική ζωή της Ιαπωνίας , υπάρχει έντονο το στοιχείο του συγκρητισμού. Τα ιερά του Σίντο (Shinto shrines) εναλλάσσονται με τους βουδιστικούς ναούς (Buddhist temples), χωρίς ανταγωνισμό μεταξύ τους. Η Πίστη Konko, αυτήν την ευλογημένη συνύπαρξη πνευματικών παραδόσεων και την αλληλεπίδραση μεταξύ τους, που οι θρησκειολόγοι ονομάζουν συγκρητισμό, την υιοθέτησε πλήρως.
Με αφορμή τα λόγια του Χριστιανού θεολόγου Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου Γιαννουλάτου, για την ειρήνη στον κόσμο, έφτασα να αναφέρομαι στην θρησκεία Konkokyo.
Γιατί η Konko Πίστη, με ένα θαυμαστό τρόπο, στην πράξη, εφαρμόζει την ειρήνευση των θρησκειών!
Σύμφωνα με την παρακαταθήκη του Konko Daijin, του Προφήτη, ας τον ονομάσουμε έτσι, που αποκάλυψε το μήνυμα του Tenchi Kane no Kami προς τους ανθρώπους, ο Θεός είναι ο κοινός Γονέας όλων των ανθρώπων χωρίς την ελάχιστη διάκριση, ανεξαρτήτως φυλής και θρησκευτικής ταυτότητας.
Η Πίστη Konko αρνείται την άσκηση “επιθετικής” ιεραποστολής, που γνωρίζουμε από διάφορες χριστιανικές εκκλησίες ή το Ισλάμ. Δεν επιδιώκει να προσθέσει “πιστούς” στις κοινότητες, που για πρακτικούς λόγους, αποκαλεί “εκκλησίες”. Συγχρόνως, όποια ή όποιος θέλει, μπορεί να γίνει μέλος της Πίστης Konko, χωρίς να χρειάζεται να συμμετάσχει σε κάποια τελετή ή διαδικασία εισόδου, απλά γίνεται μέλος μια τοπικής εκκλησίας Konkokyo. Οι πιστοί δεν είναι υποχρεωμένοι να προσφέρουν οικονομική συνδρομή. Τα μέλη μιας κοινότητας Konkokyo συμμετέχουν στις λατρευτικές συνάξεις, που έχουν πάρα πολλά κοινά στοιχεία με την λατρεία Σίντο, αλλά μπορούν να διατηρούν την ευλάβειά τους για όποια θεότητα επιθυμούν!
Επειδή ακριβώς ο Kami-sama, όπως αλλιώς λέγεται ο Tenchi Kane no Kami, είναι κοινός Γονέας όλων των ανθρώπων, κάθε πίστης, η Konkokyo είναι ανοιχτή σε κάθε είδους συνεργασία με οποιαδήποτε θρησκευτική κοινότητα!
Από επίσημη διακήρυξη της Πίστης Konko: “Το Konkokyo επιδιώκει να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων των ανθρώπων και στην αντιμετώπιση του ανθρώπινου πόνου και να ανοίξει το δρόμο για την ειρήνη και την ευτυχία. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να κυμαίνονται από μια σωματική πάθηση μέχρι τους πολέμους και την περιβαλλοντική καταστροφή. Είναι πρόθυμο να συνεργαστεί με άλλες θρησκείες και οργανισμούς για την επίτευξη αυτών των στόχων. Το Konkokyo δεν έχει καμμία επιθυμία να ασκήσει πολιτική ή οικονομική επιρροή”.
Στη θεολογία Konkōkyō, η σχέση μεταξύ του Kami (Θεού) και της ανθρωπότητας είναι μια αλληλεξαρτώμενη σχέση. Ο Tenchi Kane no Kami δεν έχει φύλο, δεν είναι άνδρας ούτε γυναίκα. Σε μια έκφραση κατανοητή για ανθρώπους που δεν είναι Ιάπωνες, ο Kami της Πίστης Konko, είναι ο “Θεϊκός Γονέας του Σύμπαντος”.
Στην κοσμοαντίληψη του Konkōkyō, όλα θεωρούνται ότι βρίσκονται σε βαθιά αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Ο Kami-Sama δεν κατοικεί σε έναν μακρινό ή απομακρυσμένο παράδεισο, αλλά είναι παρών σε αυτόν τον κόσμο. Το Σύμπαν ότι είναι το σώμα του Tenchi Kane no Kami.
Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θεολογία του Konkokyo είναι η διδαχή, ότι μεταξύ του Tenchi Kane No Kami και των ανθρώπων, υπάρχει βαθειά αμοιβαία αλληλεξάρτηση (στα ιαπωνικά ονομάζεται aiyo kakeyo). Οι άνθρωποι δεν μπορούν να υπάρχουν χωρίς τον Tenchi Kane No Kami και ο Tenchi Kane No Kami δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ανθρώπους. Με τον αέρα, το νερό, το φαγητό και ένα σωρό άλλες ευλογίες του Σύμπαντος στο σώμα του Tenchi Kane No Kami, οι άνθρωποι μπορούν να ζουν και να εργάζονται.
Οι πεποιθήσεις του Konkōkyō επικεντρώνονται στη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής σε αυτόν τον κόσμο, δείχνοντας εκτίμηση για όλα τα πράγματα, ζώντας με έναν τρόπο ήθους, με ενσυναίσθηση και πράξεις αλληλεγγύης και προσευχής για τους άλλους. Όποιος άνδρας ή γυναίκα ενσαρκώσει στη ζωή του τις παραπάνω αρετές, μπορεί να γίνει ikigami, ή αισθητός Kami, μια ανθρώπινη ύπαρξη που βοηθά τους άλλους άνευ όρων και έχει εσωτερική γαλήνη. Ο ikigami στην Πίστη Konko, φέρνει στο νου τον boddhisatva του Βουδισμού Μαχαγιάνα. Ένας ή μια ikigami δεν είναι ένα “υπερφυσικό” ον, με μυστηριώδεις, πνευματικές δυνάμεις. Είναι ο ιδανικός άνθρωπος, με σάρκα και οστά, που μοιράζεται την καθημερινότητα χωρίς να έχει εγκαταλείψει τα εγκόσμια σε ένα μοναστήρι ή σε μια σπηλιά, αλλά επιθυμεί και προσπαθεί να σώσει τους συνανθρώπους του από τα βάσανα και τα προβλήματα και να κάνει τον κόσμο ένα πιο ευτυχισμένο μέρος για να ζεις. Πιστεύεται ότι μετά το θάνατο, τα πνεύματα ή οι ψυχές, όσων έχουν περάσει στο επέκεινα, παραμένουν στο σύμπαν, ως mitama-no-kami (θεϊκά πνεύματα προγόνων), σε μια στενή κοινωνία με τον Tenchi Kane No Kami. Ο Bunjirō, ο ιδρυτής της Πίστης Konko, έχει διδάξει, ότι ο καθένας και η καθεμιά μπορεί να λάβει τη βοήθεια του Tenchi Kane no Kami “έχοντας πίστη στο Kami με ειλικρινή νου” (στα ιαπωνικά υπάρχει η φράση Jitsui Teinei Shinjin).
Η φωτογραφία είναι της Olivia Bernkastel, μιας Καναδής που ζει στην Ιαπωνία και είναι ιέρεια της Konko Πίστης.
tumbir.com/blog/izumijoji49
Νεταφορά στην ελληνική γλώσσα: Γ. Δούδος
Monday, January 27, 2025
Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Στις 27 Ιανουαρίου 1945 Σοβιετικοί στρατιώτες κατέλαβαν το συγκρότημα στρατοπέδων εξόντωσης Auschwitz, (Auschwitz I, Auschwitz II Birkenau, Auschwitz III Monowitz) και αποκαλύφθηκε, χωρίς υπεκφυγές πλέον το φρικτό προσωπείο του τέρατος….
Πέρασαν από τότε 80 χρόνια και η είσοδος του Κόκκινου Στρατού στο Auschwitz, η απελεύθερωση όσων από τους κρατούμενους βρέθηκαν ζωντανοί, οδήγησε την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών με απόφασή της, να καθιερωθεί η 27η Ιανουαρίου ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.
Το Ολοκαύτωμα, υπήρξε το αποκορύφωμα της ναζιστικής ιδεοληψίας, να δοθεί η «Τελική Λύση» στην παρουσία Εβραίων στην Ευρώπη με την εξόντωσή τους. Αλλά η λατρεία των Ναζί στην άρια φυλή και στην υπεροχή της, εξόντωσε και άλλες ομάδες ανθρώπων, που το Βερολίνο είχε κρίνει, πως έπρεπε να εξαλειφθούν: Ρομά και Σίντι, Σλάβοι, Ανάπηροι, Ομοφυλόφιλοι….
Έχουν περάσει 80 χρόνια από την απελεύθερωση του Auschwitz, από την αποκάλυψη της φρίκης που έχει προκαλέσει το Ναζιστικό τέρας μαζί με τους συμμάχους του κατά της Ανθρωπότητας. Στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως σήμερα, το 2026, ένα ποσοστό 66% ανθρώπων σε χώρες της Δύσης, ηλικίας μεταξύ 30 ως 45 ετών, η γενιά που ονομάστηκε millenials, αγνοούν τί είναι το Auschwitz!
Αυτή η άγνοια, μάλλον καρπός καλλιεργούμενης αδιαφορίας, για το πρόσφατο παρελθόν, επιχειρεί να επιβάλλει την λήθη, αλλά και την αναθεώρηση της ιστορίας ….
Είμαστε μάρτυρες μιας ενίσχυσης της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ακροδεξιά συχνά αρνείται το Ολοκαύτωμα ή προσπαθεί να μειώσει την «οδύνη» που προκαλεί, εξομειώνοντάς το με άλλα τραγικά συμβάντα, που παρόλα αυτά δεν μπορούν να υπερβούν την φρίκη του Ολοκαυτώματος.
Μετά 7η Οκτωβρίου του 2023 και την επίθεση τρομοκρατών της Χαμάς στο Ισραήλ και όσα τρομερά προκάλεσαν, επακολούθησε η επέμβαση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων για ριζική αντιμετώπιση των τρομοκρατών στην Λωρίδα της Γάζας. Όπως συμβαίνει σε κάθε σύγκρουση με χρήση φονικών όπλων τα θύματα των αμάχων στην Γάζα μετρούν πάρα πολλές χιλιάδες. Οι αντισημίτες, που δεν κρύβουν την επιθυμία τους να σβήσει το Κράτος του Ισραήλ από τον χάρτη της Μέσης Ανατολής, συγκρίνουν τα θύματα της Γάζας με το Ολοκαύτωμα! Αυτή η ανίερη κατάχρηση, σε καμιά περίπτωση δεν δικαιώνει τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της κυβέρνησης Νετανιάχου, που κάθε κριτική για τις επιλογές της, στη Γάζα, στη Δυτική Όχθη, στο Λίβανο, τις χαρακτηρίζει σαν αντισημιτισμό και προβάλλει χωρίς αιδώ το Ολοκαύτωμα, για να καλύψει εγκλήματα και συγκαλύψεις εγκλημάτων της.
Ο Χάτζι Μοχάμεντ Αμίν αλ Χουσέινι (1893-1974), που έφερε τον τίτλο του Μουφτή της Ιερουσαλήμ, όχι απλά υπήρξε θαυμαστής και φίλος του Αδόλφου Χίτλερ, αλλά είχε την φιλοδοξία να επεκταθεί η «Τελική Λύση» των Ναζί και στην Παλαιστίνη, ώστε να εξαλειφθεί η παρουσία των Εβραίων από την πατρογονική εστία τους. Ο ίδιος άνθρωπος, ενθάρρυνε τη δημιουργία στην κατεχόμενη από τους Ναζί Βοσνία-
Ερζεγοβίνη σώματος Βόσνιων εθελοντών Μουσουλμάνων, που ενσωματώθηκe στις επίλεκτες γερμανικές δυνάμεις ως 13η Ορεινή Ταξιαρχία των Waffen SS!
Η Χαμάς και η Παλαιστινιακή Τζιχάντ, οφείλουμε να μην λησμονούμε, ότι είναι επίγονοι του κηρυγμένου ως εγκληματία πολέμου Μοχάμεντ Αμίν αλ Χουσέινι, όπως και ένα σωρό άλλες οργανώσεις Μουσουλμάνων, μαζί με το κράτος-τρομοκράτη, την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν!
27 Ιανουαρίου 2025
Friday, January 24, 2025
Η ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
"Το χρέος του Προφήτη δεν είναι η πρόβλεψη των μελλούμενων, αλλά η άρθρωση της αλήθειας"
Κληρικοί της Εκκλησίας της Ελλάδος, έσπευσαν να ασκήσουν την επίκρισή τους κατά της γυναίκας, που "δήθεν είναι επίσκοπος", μιας αιρετικής συλλογικότητας, χαρακτηρίζοντας το κήρυγμα που έκανε μπροστά στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, σαν ανεπίτρεπτη πολιτική δραστηριότητα....
Επιχειρώ ως σκεπτόμενος άνθρωπος που ζω στην Ελλάδα, μια χώρα με τεράστια πλειοψηφία των κατοίκων της, που τουλάχιστον στα χαρτιά είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, να εκφράσω τις σκέψεις μου.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ελλάδα και όπου υπάρχει, έχει μεταλλαχτεί σε ένα διαδραστικό μουσείο. Ήδη βιώνει ως στρουθοκάμηλος το σχίσμα, εξαιτίας του εθνικισμού που την καταστρέφει "ως δίστομος μάχαιρα". Οι επίσκοποι στην μεγάλη τους πλειονότητα, θεραπεύουν εξαιτίας της ιδιοτελούς αγαμίας τους τα κόμπλεξ τους, με τα σκανδαλώδη άμφια, που όταν συναθροίζονται ἐπί τῶ αὐτῷ για τον εορτασμό ονομαστηρίων ομοτέχνων τους, αποτελούν υπερθέαμα και παρόλα αυτά δεν καταλαβαίνουν τίποτα.
Το προφητικό διακόνημα που υποτίθεται ότι τους κοσμεί, το έχουν εναποθέσει σε άχρηστα "θεολογικά" βιβλία περί της ορθοδόξου λειτουργικής....
Στις "αιρετικές" εκκλησίες, όπως οι πλείστοι αποκαλούν ετερόδοξες εκκλησίες και κυρίως εκεί που η γυναίκα διακονεί ως οικονόμος του λόγου και των μυστηρίων τον λαό του Θεού, υπάρχουν γυναίκες επίσκοποι, όπως η Mariann Edgar Budde, της Επισκοπικής Εκκλησίας της Ουάσιγκτον, που με τόλμη ως Προφήτιδα, ουσιαστικά έλεγξε τον πανίσχυρο Donald Trump.
Πολύ ορθά ο Καθολικός ιερέας των ανθρώπων του περιθωρίου στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, π. Julio Renato Lancellotti, της απένειμε τον τίτλο της Επισκόπου του κόσμου κατά των νεοφασιστών
Wednesday, January 08, 2025
Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΒΡΑΪΚΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ, ΤΟΥ ΣΙΩΝΙΣΜΟΥ
Ο Εθνικισμός είναι μια πολιτική ιδεολογία που εμφανίστηκε στο προσκήνιο των ιδεών και της πολιτικής στα τέλη του 19ου αιώνα. Η γέννησή του οφείλεται στην σύλληψη και στην ανάπτυξη της “αρχής των εθνοτήτων”, μιας αρχής του διεθνούς δικαίου, που συνέλαβε ο Ιταλός Νομικός Pasquale Stanislao Macini (1817-1888), ο Ελβετός Νομικός Johan Caspar Bluntschli (1808-1881) και ο επίσης Ιταλός Νομικός Augusto Pierantoni (1840-1911). Σύμφωνα με την αρχή των εθνοτήτων κάθε έθνος δικαιούνταν να είναι κυρίαρχο σε ένα κράτος, με άλλα λόγια, σε μια Ευρώπη που οι πολυεθνικές Αυτοκρατορίες δεν είχαν καταρρεύσει ακόμη, ο εθνικισμός προβάλλει την αξίωση δημιουργίας των “εθνικών κρατών”....
Στα τέλη του 19ου αιώνα εμφανίζεται ο Σιωνισμός, μεταξύ των Εβραίων της Διασποράς, ως ένας εθνοπολιτιστικός εθνικισμός με σκοπό την ίδρυση μιας εθνικής εστίας για τον εβραϊκό λαό, με τον αποικισμό της Παλαιστίνης, μιας περιοχής που αντιστοιχεί ιστορικά με την Γη του Ισραήλ στον Ιουδαϊσμό.
Όταν εμφανίστηκε ο εθνικισμός είχε τα χαρακτηριστικά της προόδου, με τα κριτήρια της αστικής τάξης, για τούτο και η αρχή των εθνοτήτων υιοθετήθηκε από την Γαλλική Επανάσταση και τις διάδοχες καταστάσεις που προέκυψαν.
Με το πέρασμα των χρόνων, εξαιτίας αιματηρών συγκρούσεων, μεταξύ εθνών που ανταγωνίζονταν το ένα το άλλο, ο εθνικισμός ως ιδεολογία, φορτώθηκε με ένα σωρό αρνητικά στοιχεία, γιατί πρόβαλε την αξία μιας φαντασιακής κοινότητας ανθρώπων, γιατί το “έθνος” σε αντιδιαστολή με την έννοια του λαού, είναι εξιδανικευμένη κοινότητα ανθρώπων με φαντασιακά, αυθαίρετα εν πολλοίς στοιχεία. Στα Βαλκάνια, όπως και στην σύγχρονη Τουρκία, ο εθνικισμός προβάλλεται αυθαίρετα με δήθεν θετικά πρόσημα, ενώ στην Δύση, αντιμετωπίζεται και ορθά, κατά τη γνώμη μου, με έντονο σκεπτικισμό και με απαξία ακόμα, εξαιτίας των δεινών που έχει προκαλέσει.
Στα πλαίσια της κριτικής του εθνικισμού, φυσικό είναι να έχει περιληφθεί και ο Σιωνισμός, ο εθνικισμός των Εβραίων, που δυστυχώς, μετά την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ (1948) έχει να επιδείξει πολλές μελανές όψεις. Ιδίως όμως, μετά την 7η Οκτωβρίου 2023 και το μακελειό που προκάλεσε η τρομοκρατική “Χαμάς”, ο προβληματισμός για τον επιθετικό σιωνισμό της κυβέρνησης Νετανιάχου και των δυνάμεων που την στηρίζουν, έχει προκαλέσει κρίσεις συνειδήσεως σε πολλούς Εβραίους, τόσο του Ισραήλ, όσο και της Διασποράς, τόσο ως προς τον τρόπο που γίνονται οι “εκκαθαρίσεις” κατά των δυνάμεων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, όσο και ως προς την πολιτική της αρπαγής εδαφών των Παλαιστινίων στην Δυτική Όχθη και της προσάρτησής τους, κατά παράβαση του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, στο Κράτος του Ισραήλ.
Στο Κράτος του Ισραήλ, στην κυβέρνηση Νετανιάχου και στα έδρανα της Κνεσσέτ, φαίνεται πως το φάντασμα του Ραββίνου Μεΐρ Καχάνε, κυκλοφορεί και δηλητηριάζει με τις ιδέες του Ισραηλινούς πολιτικούς, ανενόχλητο.....
Στις 6 Οκτωβρίου του 2024 ο Άκης Γαβριηλίδης, δημοσίευσε στο προσωπικό του ιστολόγιο “NOMADIC UNIVERSALITY” και σε δική του μετάφραση στα ελληνικά, ένα κείμενο του Tal Madesta, που το μεταφέρω, στη συνέχεια.
Ενάντια στον σιωνισμό, ο διασπορισμός
του Ταλ Μαντέστα
Πριν είκοσι χρόνια, συνόδευσα τη μητέρα μου στην Τύνιδα, όπου γεννήθηκε. Δεν είχε ξαναπατήσει το πόδι της εκεί από τη δεκαετία του 1950. Κατά τους μεγάλους περιπάτους μας στην εβραϊκή συνοικία της μεδίνα, την έβλεπα να αναγνωρίζει μέρη που της ήταν οικεία. Οι άνθρωποι της απευθύνονταν στα τυνησιακά, τη μητρική της γλώσσα, που δεν την είχε μιλήσει εδώ και μισό αιώνα, σαν να ήταν φανερό ότι αυτή η τουρίστρια δεν ήταν πραγματικά τουρίστρια. Τα καταλάβαινε όλα, αλλά απαντούσε μόνο στα γαλλικά. Όταν πρόφερε, μπροστά σε έναν γηραιό κύριο, μακρινές αναμνήσεις από ονόματα οδών, εκείνος έκανε ένα νεύμα με το χέρι και εμείς τον ακολουθήσαμε. Τότε φτάσαμε μπροστά σε ένα ψηλό ετοιμόρροπο σπίτι, με μία τεράστια πόρτα –ίσως μου φαινόταν εμένα μεγάλη επειδή ήμουν μικρούλης. Μπροστά στο οίκημα όπου μεγάλωσε, η συγκρατημένη της συγκίνηση με κυρίευσε. Σε εκείνο το μέρος συνάντησα πρώτη φορά τη γιαγιά μου.
Μαζί με τους γονείς της και τα δέκα αδέρφια της, έφτασε στη Γαλλία λίγον καιρό μετά την ανεξαρτησία της Τυνησίας, που ανακηρύχθηκε το 1956. Από τότε και μετά, ορκίστηκε στους γονείς της να μην πει σε κανέναν ότι ήταν Εβραία και Τυνήσια. Μέχρι αυτή τη μέρα, κράτησε την υπόσχεσή της. Η εβραϊκότητά της θάφτηκε, το όνομά της γαλλοποιήθηκε, η μητρική της γλώσσα ξεχάστηκε στο βάθος του λαιμού της. Η προφορά της είναι το μόνο σημάδι που αντιστέκεται στην αφομοίωση. Η γιαγιά μου μου θύμωνε που φανέρωσα το μυστικό της. Συγχώρεσέ με: θέλεις να ξεχάσεις την τυνησιακότητα και την εβραϊκότητά μας, ενώ εγώ τις ψάχνω απεγνωσμένα σε όλα τα θλιμμένα σου χαμόγελα.
Δεν είδα ποτέ το βλέμμα σου να φωτίζεται όταν μου μιλάς για το Ισραήλ. Δεν πιστεύω ότι η γη αυτή υπάρχει με άλλο τρόπο, παρά ως μία ιδέα χωρίς περιγράμματα. Η επιθυμία επιστροφής που σε στοιχειώνει σιωπηλά είναι ένα τυνησιακό όνειρο. Η μετααποικιακή μεταναστευτική διαδρομή σου κονιορτοποίησε την εβραϊκότητά σου. Όσο για μένα, η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 και η γενοκτονική απάντηση του Ισραήλ επιτάχυναν την ταυτοτική μου κρίση.
Δεν είμαι ο μόνος: στις 31 Οκτωβρίου 2023, 85 άτομα συνολικά υπογράψαμε μια ανοιχτή επιστολή στη Λιμπερασιόν, με την οποία ζητούσαμε η σφαγή αυτή να μην διαπραχθεί στο όνομά μας. Είμαστε πολλοί Εβραίοι και Εβραίες που υφαίνουμε δεσμούς ανάμεσα στη συντριβή των Παλαιστινίων και την δική μας χιλιετή ιστορία εξάλειψης.
Η ύφανση αυτή ξαναφέρνει στην επιφάνεια την έννοια του διασπορισμού, αυτή την ευχή να σκορπίσουμε παντού στη γη που μας καλεί να «χτίσουμε τη φωλιά μας παντού όπου είμαστε» αντί να πέφτουμε στην παγίδα του σιωνισμού, ο οποίος «απαιτεί να γυρίσουμε στο σπίτι», σύμφωνα με την αιχμηρή διατύπωση της αμερικανίδας ποιήτριας Μέλανι Κέι/ Κάντροβιτς.
«Ψευδο-εβραίοι και ψευδο-εβραίες», «χρήσιμοι ηλίθιοι/-ες του αντισημιτισμού», «Εβραίοι/-ες που μισούν τον εαυτό τους» … κάποιες εβραϊκές οργανώσεις, της δεξιάς αλλά και τις αριστεράς, δεν παύουν να εκτοξεύουν κριτικές κατά των διασποριστών. Κι ωστόσο, ακριβώς αυτή η εβραϊκή φωνή, η διεθνική και συνδεδεμένη με τους τραυματισμούς των άλλων, με θεραπεύει εμένα. Εκείνη που εννοεί να υψώνει φραγμό ενάντια στον εθνικισμό, τον κρατικό ρατσισμό και την καταστροφή των Παλαιστινίων. Η ίδια φωνή που ονειρεύεται την επανόρθωση.
Για την Σάρα[i], μια γαλλο-ισραηλινή 35 ετών και μέλος του Κεσσέμ, μιας εβραϊκής απο-αποκιακής [décolonial] συλλογικότητας, η αμφισβήτηση του σιωνισμού γεννήθηκε από μία «προσωπική εμπειρία της κρατικής βίας στο Ισραήλ». Θυμάται τα παιδικά της χρόνια σε μια ισραηλινή αποικία: «το έσκασα από το σχολείο από τα 9 μου, για να γλιτώσω από την πλύση εγκεφάλου. Εκεί, σου δείχνουν φωτογραφίες εκτοπισμένων παιδιών σε ένα γυμναστήριο για την Ημέρα της Σοά. Έπειτα έρχεται ένας ένοπλος στρατιώτης για να σου πει ότι, στα 18, θα πρέπει να υπερασπιστείς τη χώρα για να μην επιτρέψεις να ξανασυμβεί αυτό. Το Ισραήλ διατείνεται ότι θέλει να προστατεύσει τους Εβραίους και της Εβραίες, αλλά εκεί γεννιέσαι για να γίνεις κρέας για τα κανόνια».
Χειραγώγηση της ιστορίας για να δικαιολογηθεί η βία του Ισραήλ
Ορισμένοι/-ες αντιτίθενται σε αυτή τη μοίρα. Η Μίκιi, γαλλο-ισραηλινή 39 ετών, αρνήθηκε να υπηρετήσει τη στρατιωτική της θητεία στις αρχές του 2000: «Τα ισραηλινά ΜΜΕ δεν δείχνουν την παλαιστινιακή πραγματικότητα», εξηγεί. «Πρέπει να την ανακαλύψεις με άλλα μέσα. Άρχισα να διαβάζω τους/ τις ιστορικούς, τους δημοσιογράφους, και έτσι συνειδητοποίησα αυτά τα κρυμμένα αίσχη. Με αυτόν τον τρόπο πολιτικοποιήθηκα». Μετά από πολλά χρόνια κινητοποίησης στην Υπεριορδανία ενάντια στην οικοδόμηση του διαχωριστικού τείχους, μετανάστευσε στη Γαλλία το 2005. Την επομένη της 7ης Οκτωβρίου, μαζί με πολλές φίλες και φίλους, δημιούργησαν το Oy Gevalt! (έκφραση γίντις που εκφράζει τη δυσφορία σε μια κατάσταση κινδύνου), μια εβραϊκή αντιρατσιστική queer συλλογικότητα που περιλαμβάνει άντρες και γυναίκες από το Ισραήλ, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ οι οποίοι επιθυμούν να δημιουργήσουν τη θέση τους μέσα στο κίνημα αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη.
Για τις αγωνίστριες αυτές, η επένδυσή τους στην εβραϊκότητα και ο αγώνας για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης εγγράφονται σε μια κοινή κίνηση. «Η αλληλεγγύη των Εβραίων με την Παλαιστίνη είναι ένα ιδανικό δικαιοσύνης που ενσωματώνει την δική μας διαδικασία ίασης, μέσα απ’ την οποία επανασυνδεόμαστε με την ιστορία μας, η οποία έχει υποβληθεί σε χειραγώγηση για να δικαιολογηθεί η κρατική βία στο Ισραήλ», υποστηρίζει η Ίτα Σεγκέβ, τρανς καλλιτέχνιδα και μέλος της Jewish Voice for Peace, αντισιωνιστικής οργάνωσης με χιλιάδες μέλη στις ΗΠΑ. Η Σεγκέβ μετέχει εδώ και χρόνια στις κινητοποιήσεις υπέρ της Παλαιστίνης και στους χώρους της κοινότητας των τρανς στη Νέα Υόρκη, και καταγγέλλει «την μυθολογικοποίηση του εβραϊκού πόνου» από το Ισραήλ, η οποία χρησιμεύει για να δικαιολογήσει τις «χειρότερες ακρότητες στη Γάζα και στην Υπεριορδανία», και επίσης για να κάνει τους τραυματισμούς που υπέστησαν οι Εβραίοι και οι Εβραίες ένα αξεπέραστο στοιχείο της ταυτότητάς τους. «Εάν αυτός ο πόνος μπορούσε να μετασχηματιστεί, να θεραπευτεί, τι θα χρειαζόταν ένα εθνικά καθαρό υπερ-στρατιωτικοποιημένο κράτος;», παρατηρεί ειρωνικά.
Η Γιοάνα Καβάκο, μέλος της εβραϊκής αντισιωνιστικής συλλογικότητας Ερέβ Ραβ[1], η οποία είναι εγκατεστημένη στις Κάτω Χώρες και αριθμεί πλέον πάνω από ογδόντα μέλη, ελπίζει από τη μεριά της οι Εβραίοι και οι Εβραίες όλου του κόσμου «να κόψουν τον δηλητηριασμένο ομφάλιο λώρο που τους δένει με το κράτος του Ισραήλ».
Εργαλειοποίηση του αγώνα κατά του αντισημιτισμού
Η διασύνδεση αυτών των αγωνιστ(ρι)ών με τον παλαιστινιακό λαό δεν ξεκίνησε από τις σφαγές που διαπράχθηκαν στη Γάζα μετά τις 7 Οκτωβρίου. Εγγράφεται σε μια σχέση οικειότητας με τη γη, με τον ξεριζωμό και με την εξορία. Η Άμπυ Στάιν, ραβίνα τρανς 32 ετών, την συνοψίζει με μια φράση: «οι Εβραίοι και οι Εβραίες είναι προσδεδεμένες στη γη του Ισραήλ –τη γη και όχι το κράτος- εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια. Παρά τις εξορίες, κανείς δεν κατάφερε να σκοτώσει αυτή την πρόσδεση. Από πού κι ως πού να πιστέψουμε ότι οι Παλαιστίνιοι/-ες θα ξεχνούσαν το σπίτι τους μέσα σε ογδόντα χρόνια;».
Η Άμπυ Στάιν μεγάλωσε σε μια χασιδική κοινότητα βαθιά αντίθετη προς την ιδέα ενός εβραϊκού εθνικισμού: «Ως παιδί, άκουγα συνεχώς ότι το κράτος του Ισραήλ δεν παρέχει ασφάλεια στους Εβραίους και τις Εβραίες», θυμάται. «Διασπορισμός» γι’ αυτήν είναι «μία άλλη λέξη για να πούμε ‘εβραϊσμός’», η οποία παραπέμπει στην γίντις έννοια του doykeit: «την ιδέα ότι το σπίτι μας βρίσκεται παντού όπου θελήσουμε να χτίσουμε τις ζωές μας». Το γεγονός ότι ζουν στη διασπορά –άρα είναι μειονότητα εκεί όπου κατοικούν- επιτρέπει σε αυτές τις αγωνίστριες να συνασπίζονται στο πλάι άλλων περιθωριοποιημένων πληθυσμών, οι οποίοι βρίσκονται σε διαρκή αγώνα ενάντια στην δική τους εξάλειψη, και να σκεφτούν τη θέση τους στον κόσμο ως Εβραίες και ως μειονότητα.
Στην Ευρώπη, αυτές οι εβραϊκές πασχίζουν για να βρουν μια θέση στον δημόσιο διάλογο. Ορισμένες υπάρχουν εδώ και καιρό: για τον Ζεράρ Πρέσοβ, ο οποίος προσχώρησε στην Union des progressistes juifs de Belgique κρυφά απ’ τους γονείς του στα 15 του, «το να είσαι Εβραίος ή Εβραία εδώ και τώρα» είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να σε ακούσουν. Αλλά η καταστολή είναι έντονη, και ιδίως –βάναυση ειρωνεία- στη Γερμανία. Η Βήλαντ, 46 ετών, είναι μέλος του Jüdische Stimme [εβραϊκή φωνή], μιας διασποριστικής συλλογικότητας που περιλαμβάνει Εβραίους και Εβραίες κάθε εθνικότητας. Μας εξηγεί: «το γεγονός ότι η ομάδα είναι παγιδευμένη μέσα στις γερμανικές αφηγήσεις και στον καταχρηστικό τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν την εβραϊκή ταυτότητα για να υποστηρίξουν το Ισραήλ είχε συχνά ως αποτέλεσμα να λογοκριθεί»: εκδηλώσεις ακυρώνονται, τραπεζικοί λογαριασμοί μπλοκάρονται … Τα μέλη του αισθάνονται «τεράστια απογοήτευση»· αλλά, όπως και με όλες τις άλλες διασποριστικές ομάδες, οι αριθμοί τους αυξάνονται θεαματικά από τις 7 Οκτωβρίου και μετά.
Σύμφωνα με τον Σάμ Λέτερ, μέλος της εβραϊκής απο-αποικιακής συλλογικότητας Τσεντέκ! («δικαιοσύνη», στα εβραϊκά) και συνιδρυτής του Decolonial Film Festival, «στη Γαλλία, ο αναγκαίος αγώνας κατά του αντισημιτισμού εργαλειοποιείται για σκοπούς ισλαμοφοβίας και υποστήριξης προς το Ισραήλ», και ο διασπορισμός νοείται ως «εργαλείο αγώνα ενάντια στη δεξιά και την ακροδεξιά».
«Η διασπορά», μας εξηγεί, «είναι μια ελεύθερη κυκλοφορία, μια διαρκής κίνηση: δεν είσαι παγιωμένος σε ένα σημείο», μια αρχή «ασύμβατη με την εθνικιστική ακαμψία της ακροδεξιάς. Η διασπορά είναι το αντίθετο του νόμου περί μετανάστευσης, τον οποίο ψήφισαν οι ίδιοι άνθρωποι που καλούσαν τον κόσμο να διαδηλώσει κατά του αντισημιτισμού στις 12 Νοεμβρίου».
Στη Γερμανία, επίσης, «είναι πολύ δημοφιλής η ιδέα ότι υπάρχει ένας αντισημιτισμός τον οποίο εισάγουν οι μετανάστες, πράγμα που υποτίθεται ότι δικαιολογεί μια αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική», συνοψίζει ο Βήλαντ. Έτσι, για την Σάρα, άρνηση του σιωνισμού και αγώνας ενάντια στο ρατσισμό δεν είναι πράγματα ασύνδετα: «Δεν μπορείς να πεις ότι δημιουργείς ένα αντιρατσιστικό μέτωπο εδώ χωρίς να μην θέτεις υπό αμφισβήτηση τον πατριωτικό και εθνικιστικό κόμβο ενός αποικιακού κράτους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Ισραήλ περιφρονεί τους διασποριστές».
Για τους συνομιλητές μου, η Ευρώπη δυσκολεύεται να συνειδητοποιήσει τον αντισημιτισμό της. Στα μάτια τους, το φαινόμενο δεν έχει εξαφανιστεί μετά την Σοά και εξακολουθεί να εκδηλώνεται σήμερα στο θεσμικό πολιτικό πεδίο. Ας πούμε, το 2018, ο Εμμανυέλ Μακρόν είχε κρίνει «θεμιτό» έναν φόρο τιμής στον στρατηγό Πεταίν, εκτιμώντας ότι, κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, είχε υπάρξει «μέγας στρατιώτης».
Για να αντιταχθεί στις διαστρεβλώσεις της ιστορίας και να κάνει ορατή την εβραϊκή παρουσία, το Oy Gevalt! οργανώνει τακτικά γιορτές στον δημόσιο χώρο. Στις 28 Απριλίου 2024, στους δρόμους του Παρισιού, τελέστηκε seder (γεύμα) για το Πεσσάχ, το εβραϊκό Πάσχα, σε υποστήριξη της Παλαιστίνης. «Η Γαλλία διακηρύσσει την κοσμικότητα, αλλά είναι πάνω απ’ όλα ένα κράτος με πλειοψηφία λευκή και χριστιανική που πιστεύει ότι κάθε έκφραση κάποιας άλλης θρησκείας είναι σημάδι ‘κοινοτισμού’», καταγγέλλει η Μίκι. «Το γεγονός ότι εμφανίζουμε την εβραϊκή θρησκεία στο δρόμο, είναι ήδη πάλη κατά του αντισημιτισμού». Για την Στάιν, η ορατότητα της εβραϊκής διασποράς «εμποδίζει τις κυβερνήσεις και τα κράτη να ελέγξουν την εβραϊκή ταυτότητα». Ξανασκέφτεται τους/τις Ισραηλινές που συναντά στη Νέα Υόρκη: «Μου λένε ότι, στη χώρα τους, αισθάνονται Ισραηλινές, αλλά στις ΗΠΑ αισθάνονται Εβραίες».
Η αποαποικιακή στράτευση ως επανόρθωση του κόσμου
Η καταστολή των αποαποκιακών εβραϊκών φωνών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, για τους συνομιλητές μας, είναι ένα μέσο με το οποίο τα κράτη αυτά θέλουν να ξεφορτωθούν παλιές ενοχές από το δικό τους αντισημιτικό παρελθόν. «Βλέπουμε να εμφανίζεται αυτός ο δημόσιος λόγος κατά τον οποίο, όποιος επικρίνει το Ισραήλ ή αμφισβητεί τους συγκεκριμένους τρόπους ύπαρξής του θέτει σε κίνδυνο τα μέλη της εβραϊκής διασποράς», λέει η Στάιν. Πολλές φορές αισθάνθηκε να θίγεται από λεγόμενα του Τζο Μπάιντεν. Το Δεκέμβριο του 2023, σε μια δεξίωση στον Λευκό Οίκο για τη γιορτή της Χανουκκά, ο τελευταίος υποστήριξε ότι οι Εβραίοι και οι Εβραίες δεν μπορούσαν να βρίσκονται σε πλήρη ασφάλεια παρά μόνο στο Ισραήλ: «Μένω άναυδη όταν ακούω τον πρόεδρό μου να λέει ότι χρειαζόμαστε ένα ξένο κράτος για να μας προστατεύει, ενώ αυτό είναι δική του δουλειά!».
Σε αυτό η ραββίνα βλέπει έναν τρόπο να ξεφορτωθεί κανείς το «εβραϊκό πρόβλημα»: «δεν είναι άνευ σημασίας ότι οι διάφορες εκδοχές της δεξιάς υποστηρίζουν τόσο τον σιωνισμό. Σε αυτό βλέπω την ελπίδα τους ότι, έτσι, όλοι οι Εβραίοι και οι Εβραίες που ζουν γύρω τους θα φύγουν για το Ισραήλ. Η ιδέα ότι οι Εβραίοι και οι Εβραίες πρέπει να βρίσκονται σε έναν ορισμένο τόπο είναι εγγενώς αντισημιτική». Ο Πρέσοβ, από το Βέλγιο, συμπληρώνει: «ο διασπορισμός είναι ένα εργαλείο ενάντια στον αντισημιτισμό, ενώ ο σιωνισμός τρέφεται απ’ αυτόν».
Πάνω απ’ όλα, με το να διακηρύσσει κανείς την εβραϊκότητά του μέσα στα κινήματα κατά του ρατσισμού είναι ένα ισχυρό εργαλείο αγώνα ενάντια στον αντισημιτισμό, υποστηρίζει η Σάρα. Με συχνή παρουσία στις φεμινιστικές γενικές συνελεύσεις υποστήριξης προς την Παλαιστίνη, διαβεβαιώνει ότι αυτή η «ενσαρκωμένη» παρουσία επιτρέπει να δημιουργηθούν γέφυρες ανάμεσα στους ανθρώπους. «Το να ζεις με άλλα άτομα και να μοιράζεσαι τους αγώνες τους, σημαίνει να μάχεσαι οργανικά τον αντισημιτισμό».
Αυτή η αλληλεγγύη με άλλες περιθωριοποιημένες ομάδες «είναι η μόνη μας προστασία απέναντι στην ακροδεξιά, απέναντι στο φασισμό, απέναντι στην καταστροφή του πλανήτη, απέναντι σε όλες τις δυνάμεις που ενδιαφέρονται περισσότερο για τη συσσώρευση πλούτου και την πλεονεξία παρά για την ανθρώπινη ζωή», υποστηρίζει η Ίτα Σεγκέβ.
Η Σοά, οι μετααποικιακές μεταναστεύσεις, οι διαδοχικές εξορίες που σημαδεύουν τις διαδρομές των εβραϊκών κοινοτήτων είναι ισάριθμοι τραυματισμοί, που η αύξηση των αντισημιτικών πράξεων σχεδόν παντού στον κόσμο μας επιβάλλει να τους κοιτάξουμε κατά πρόσωπο. Για τον Πρέσοβ, «ο φόβος της αναγέννησης ενός ‘εβραϊκού ζητήματος’» είναι προφανής, και εξηγεί το κλίμα μεγάλης έντασης μεταξύ των Εβραίων που ζουν εκτός Ισραήλ. Από τις 7 Οκτωβρίου και μετά, αρκετές οικογένειες, φιλίες και θρησκευτικοί χώροι έχουν διαρραγεί: «Όταν βλέπουμε τις συγκρούσεις που διαπερνούν τις κοινότητές μας, τους Εβραίους και τις Εβραίες που κατηγορούν άλλους για προδότες, μπορούμε να σκεφτούμε ότι ένας επιπλέον τραυματισμός προστίθεται στον κατάλογο» (Βήλαντ).
Μειονότητα μέσα στη μειονότητα, οι διασποριστές αντιαποικιακοί Εβραίοι και οι Εβραίες συγκεντρώνονται για να γιατρέψουν αυτές τις πληγές και να ξορκίσουν τη μοναξιά. Για το Κεσσέμ, η έννοια της φροντίδας είναι «ουσιώδης», μας λέει η Ρόζαi, 42 ετών. «Συναντηθήκαμε στη βάση μιας δυσφορίας και μιας αίσθησης απομόνωσης. Παρηγορούμε η μια την άλλη, κοινοποιούμε τις αμφιβολίες μας, δημιουργούμε συνηχήσεις ανάμεσα στις ιστορίες μας».
«Στο Ισραήλ, η εβραϊκή κατάσταση είναι πλειοψηφική, άρα δεν την σκεφτόμαστε», προσθέτει η Μίκι. Από την άλλη, η μειονοτική κατάσταση στη διασπορά «δίνει την ευκαιρία να δημιουργήσουμε κάτι υψηλό, αγκυρωμένες στον τόπο όπου βρισκόμαστε».
Στην εβραϊκή θρησκεία, υπάρχει μία θεμελιακή επιταγή: το τικκούν ολάμ – επανόρθωση του κόσμου, στα εβραϊκά- που δηλώνει το καθήκον να αγωνίζεσαι ενάντια στις κοινωνικές αδικίες. Το τικκούν ολάμ δεν είναι μια ουτοπία: εγγράφεται στο εδώ και το τώρα … όπως και η διασπορά. Μπροστά στο χάος που προκάλεσαν η 7η Οκτωβρίου και η γενοκτονική επίθεση στη Γάζα, οι αγωνίστριες με τις οποίες μιλήσαμε βλέπουν παρόλα αυτά να αχνοφέγγει η ελπίδα για συλλογικές ιάσεις. Η Ίτα Σεγκέβ μεγάλωσε στην Ιερουσαλήμ, απ’ όπου έφυγε το 2011. «Σε έναν κόσμο όπου η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη», δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ξαναγυρίσει σε αυτή τη γη. «Αν μπορούμε να στήσουμε την εστία μας οπουδήποτε βρισκόμαστε, αυτό το οπουδήποτε θα μπορούσε να είναι και στην Παλαιστίνη». Υπό την προϋπόθεση να καταπιαστούμε με μια εργασία επανόρθωσης που να περιλαμβάνει «την αποαποικιοποίηση, το δικαίωμα επιστροφής και μια πραγματική απελευθέρωση από το ποτάμι ως τη θάλασσα». «Φοβάμαι ότι αυτό δεν θα το δούμε όσο ζω», προσθέτει λυπημένα.
Αυτό δεν μας εμποδίζει να ονειρευόμαστε με αυτό ως ορίζοντα. Η ίδια ελπίδα με εμψυχώνει κι εμένα: οι κραυγές των Παλαιστινίων γιαγιάδων –εκείνων τις οποίες εκτόπισαν την εποχή της Νάκμπα, λεηλάτησαν τη γη τους στην Υπεριορδανία, τις έσφαξαν στη Γάζα …- απαντούν στη σιωπή της δικής μου γιαγιάς.
Πρώτη δημοσίευση: «Face au nationalisme, la voix des juifs et juives décoloniales», περιοδικό La Déferlante, ειδικό τεύχος 15, Αύγουστος 2024, με θέμα «Résister en féministes», σ. 46.
Ο Tal Madesta είναι ανεξάρτητος δημοσιογράφος και συγγραφέας πολλών βιβλίων.
Μετάφραση: Α.Γ.
[1] Στη Βίβλο, ο όρος αυτός δηλώνει άτομα που προέρχονται από διάφορους λαούς και που ενώνονται με τους Εβραίους όταν αυτοί φεύγουν από την Αίγυπτο, τα οποία θεωρούνται ως μη ειλικρινή στη μεταστροφή τους. Κατ’ επέκταση, δηλώνει τους προδότες στην εβραϊκή παράδοση.
[i] «Μίκι» και «Σάρα» είναι ψευδώνυμα· η Ρόζα ζήτησε να μην αναφερθεί το επώνυμό της.
Subscribe to:
Posts (Atom)