Powered By Blogger

Tuesday, March 05, 2013

Η ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΩΣ ΧΑΡΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ...




Ο Αντισημιτισμός, είναι ένα από τα μολυσμένα καρφιά, που ματώνουν και προκαλούν ανείπωτο πόνο στο Σώμα του Χριστού ως τις μέρες μας. Είναι αφορμή ονείδους για τους Χριστιανούς που αγνοούν το χρέος προς τον Άλλο, τον Διαφορετικό επιμένοντας πεισματικά στην πλάνη που ενσπείρει ο παμμίαρος….
          Ιδίως οι Χριστιανοί της Ανατολής, Ορθόδοξοι, Κόπτες, Μελχίτες, Σύροι επιμένουν να διατηρούν τις προκαταλήψεις τους κατά των Εβραίων, που όταν μάλιστα περιπλέκονται με συμβάντα της πολιτικής συγκυρίας, τότε μεταπλάθονται σε απροκάλυπτο μίσος εναντίον ανθρώπων γι’ αυτό που είναι, γιατί είχαν την «ατυχία» να γεννηθούν Εβραίοι.
          Η Καθολική Εκκλησία είχε την τόλμη να ζητήσει συγγνώμη για όσα φοβερά έχουν διαπραχθεί στη διαδρομή του χρόνου κατά του Λαού Ισραήλ. Η Ομιλία και η Προσευχή της Συγγνώμης στις 12 Μαρτίου του 2000, περίοδο Μεγάλης Σαρακοστής, που είχε απευθύνει ενώπιον του Θεού και του κόσμου ο Πάπας Ιωάννης Παύλος 2ος παραμένει υπόδειγμα τολμηρής μετάνοιας για αμαρτήματα που έπραξαν άνθρωποι της Εκκλησίας, στο όνομά της αυθαίρετα και καταχρηστικά. Οι Λουθηρανοί είχαν το θάρρος να αποκηρύξουν τις διδασκαλίες μίσους κατά των Ιουδαίων του Μαρτίνου Λούθηρου και με λόγους και διακονία εκφράζουν τη μετάνοιά τους.
          Στη Χριστιανική Ανατολή δυστυχώς επιμένουμε να βυθίζουμε το πικρό καρφί του Αντισημιτισμού στο σώμα του Χριστού. Δε χρειάζεται να αναφέρουμε περιπτώσεις Επισκόπων και άλλων των κατά τόπους εκκλησιών, που όχι μόνο δεν αρθρώνουν λόγο μετάνοιας για τα αμαρτήματα του παρελθόντος, αλλά επιμένουν να αναπαράγουν την ύβρη τους κατά ζωντανών εικόνων του Θεού σχεδόν αδιάλειπτα.
          Υπάρχει μεταξύ Χριστιανών της Ανατολής μια νοσηρή ευλάβεια προς αγίους, που καταντά ‘αγιολατρεία’ και συνιστά έρπουσα ειδωλολατρία. Δήθεν, ό, τι λέχθηκε και ό, τι έχει γραφεί από Πατέρες και αγίους της Εκκλησίας, είναι υπεράνω κριτικής. Παραμένει στη συνείδηση των πολλών, ακόμα και θεολόγων, επισκόπων και όχι τυχαίων σε γνώσεις κληρικών και μοναχών, πως είναι αλάνθαστο, πως εκφράζει το φρόνημα και τη συνείδηση της Εκκλησίας και για τούτο πρέπει να μένει απαρασάλευτο. Διδαχές αγίων Πατέρων παλαιοτέρων και νεοτέρων προπαγανδίζουν το μίσος κατά των Εβραίων και αποτέλεσαν τις ρίζες του Αντισημιτισμού. Πρακτικές χριστιανικών κοινοτήτων δήθεν προς υπεράσπιση της πίστεως του Χριστού έγιναν πρόξενοι διασποράς νοσηρών προκαταλήψεων και συνετέλεσαν στην φανέρωση του Ολοκαυτώματος, με το ζύμωμα του μίσους μέσα στο χρόνο. Λειτουργικά κείμενα, όσο και αν είναι «αγαπητά» στους πολλούς λόγω της αρχαίας τους προέλευσης και της σύναψής τους με εκκλησιαστικές μνήμες που φανερώνουν στο τώρα το Μυστήριο της Θείας Οικονομίας, αναμφίβολα προκαλούν δάκρυα στον Χριστό, πόνο στην Παναγία γιατί μεταβάλλονται σε φονικά όπλα κατά ανθρώπων όμαιμων προς τον Ιησού από τη Ναζαρέτ και προς την Παρθένο Μαριάμ τη Μητέρα Του και προς τους Αποστόλους Του….
          Μεγάλη Τεσσαρακοστή πλησιάζει. Πρόκληση συνοδοιπορίας προς το Γολγοθά. Συνοδοιπορία στις ταπεινώσεις, στο μαρτύριο, στο θάνατο ενός Εβραίου, του Ιησού Χριστού. Μέθεξη του φθαρτού χρόνου στο από αιώνων ετοιμασμένο Μυστήριο της Σωτηρίας και της Συμφιλίωσης του γένους των ανθρώπων, αδιακρίτως. Καιρός Μετάνοιας και Μεταστροφής…. Καιρός αποκηρύξεως επί τέλους της αντισημιτικής μανίας, λόγῳ και ἒργῳ. Ευκαιρία βιώσεως της υποστατικής του καθενός και της καθεμιάς μας Αναστάσεως!
Ευκαιρία να θυμηθούμε και να θυμήσουμε το λόγιο αλήθειας του αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου προς πάντας, Ποιμένες και ποιμενόμενους της Ορθόδοξης Εκκλησίας του τόπου μας: ‘Ἡμῖν οὐ μέλει τί εἶπον, ἢ τί ἐφρόνησαν μερικοί Πατέρες. Ἀλλά τί  λέγει ἡ Γραφή, καί αἱ οἰκουμενικαί σύνοδοι, καί ἡ κοινή τῶν Πατέρων δόξα. Οὐ γάρ δόγμα συνιστᾷ ἡ γνώμη τινῶν ἐν τῇ ἐκκλησίᾳ’.

Καλή Σαρακοστή! Καλή Μετάνοια και κάθαρση νου και καρδιάς από τις τοξίνες της προκατάληψης και των εμμονών. Καθαίρεση των ψευδών αρχετύπων που ταλανίζουν τις ψυχές μας και μας κρατούν μακρυά από τη χάρη της Αγάπης.

5 Μαρτίου 2013
Γιώργος Δούδος 

No comments: