Powered By Blogger

Thursday, January 30, 2014

Ο ΕΚΒΑΡΒΑΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΟΦΡΟΝΩΝ



ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΔΟΥΔΟΣ
g_doudos@yahoo.com
Ο εθνικισμός είναι μια πολιτική ιδεολογία και οι εθνικιστές όχι μόνο δεν έχουν δικαίωμα να μονοπωλούν την φιλοπατρία, αλλά πολλές φορές έχουν αποδειχθεί εχθροί της πατρίδας τους! Η ιστορία έχει δείξει επανειλημμένα ότι εθνικιστές έβλαψαν τραγικά τον τόπο τους. Προκάλεσαν πολέμους, κατέστρεψαν τον λαό τους οδηγώντας τον στην προσφυγιά, μετά από ταπεινωτικές ήττες στα πεδία των μαχών που προκάλεσαν ως θλιβεροί φαντασιοκόποι…. Ο εθνικισμός δεν εξαγνίζεται από τα χρώματα της σημαίας που κρατά. Ο εθνικισμός είναι προσκολλημένος στην φαντασιακή κοινότητα του έθνους του, που ειδωλοποιεί, ενώ από την άλλη μεριά αντιμετωπίζει κυρίως του γειτονικούς λαούς με υπεροψία και επιθετικότητα….
Η Ελλάδα μολονότι ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ήθελε ίσως να προσαρμοστεί με το διεθνές νομικό και πολιτικό περιβάλλον, που θεωρεί ότι η προαγωγή των μειονοτικών γλωσσών αποτελεί βασικό παράγοντα αποδοχής ενός κοινού ευρωπαϊκού πολιτισμού, που εκδηλώνεται μέσα από τον σεβασμό του διαφορετικού, του άλλου, δεν τα καταφέρνει. Τα βήματα που κάνει προς την παραπάνω κατεύθυνση εμφανίζουν παλινωδίες και υποχωρήσεις προς απαράδεκτες καταστάσεις, που επικρατούσαν ως το πρόσφατο παρελθόν. Λόγου χάρη ολωσδιόλου υποκριτικά, οι ελληνικές κυβερνήσεις από τον Σεπτέμβριο του 1997, που η χώρα υπέγραψε τη Σύμβαση Πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων, αρνούνται να την επικυρώσουν με σχετικό νόμο. Έτσι μπορεί να φαίνεται η Ελλάδα «ανοιχτή» στις εξελίξεις που κυοφορούνται στην Ευρώπη, κάνοντας διεθνείς δημόσιες σχέσεις, αλλ’ από την άλλη μεριά αποφεύγει να εφαρμόσει όσα προβλέπει η Συνθήκη!  Παρόλα αυτά στην ελληνική έννομη τάξη έχουν εισαχθεί δεσμευτικές διατάξεις προστασίας ιδίως της γλωσσικής διαφοράς, έστω με αρκετή αργοπορία. Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που κυρώθηκε με το νόμο 2101/1992, στο άρθρο 30 αναφέρει ως υποχρέωση της Ελλάδος, ότι δεν μπορεί να στερήσει το δικαίωμα παιδιών που ανήκουν σε μειονότητες να χρησιμοποιούν τη δική τους γλώσσα. Με το νόμο 2462/1997 η Ελλάδα έχει κυρώσει το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, που προβλέπει στο άρθρο 27 ότι, «στα Κράτη όπου υπάρχουν εθνοτικές, θρησκευτικές ή γλωσσικές μειονότητες, τα πρόσωπα που ανήκουν σε αυτές δεν μπορούν να στερηθούν του δικαιώματος να έχουν, από κοινού με τα άλλα μέρη της ομάδας τους, τη δική τους πολιτιστική ζωή, να εκδηλώνουν και να ασκούν τη δική τους θρησκεία ή να χρησιμοποιούν τη δική τους γλώσσα».
          Μέχρι τώρα η Ελλάδα σέβεται την ετερογλωσσία των Μουσουλμάνων της Θράκης, αν και τελευταία ακούγεται, πως κάποιοι δεινόσαυροι της ελληνικής εθνικοφροσύνης, έχουν την πρόθεση να επιβάλλουν στους πρόσφατα διορισμένους στα δημόσια σχολεία της περιοχής να διδάσκουν στα ελληνικά τα σχετικά με το Κοράνιο, σε μαθητές και μαθήτριες, που ποτέ δεν είχαν ως μητρική τους γλώσσα την ελληνική αλλά την τουρκική. Τί συμβαίνει όμως με τους κατοίκους της Μακεδονίας που γνωρίζουν ως μητρική γλώσσα ή έστω ως γλώσσα καταγωγής την σλαβομακεδονική; Αγνοείται με απαξία και περισσήν αμετροέπεια, ακόμα και η ύπαρξη τέτοιας γλώσσας από τους Έλληνες αρμοδίους, πολύ περισσότερο δεν τους περνά διόλου απ’ το νου η εισαγωγή της στη δημόσια εκπαίδευση. Ακόμα και η Σχολή Βαλκανικών Γλωσσών του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου δεν διαθέτει τμήμα διδασκαλίας της (σλαβο)μακεδονικής γλώσσας.
Η κυβέρνηση της χώρας, υπό συνθήκες κρίσης, με επικεφαλής έναν ιδεολογικά εθνικιστή ή εθνικόφρονα πολιτικό (με το περιεχόμενο του όρου όπως προέκυψε μετά τον ελληνικό εμφύλιο), τον Αντώνη Σαμαρά και συμβούλους του ανθρώπους του γνωστού «Δικτύου 21» έχει κάνει ορατές τις συνέπειες σε αρκετά σημεία του δημόσιου βίου.
Ας κάνουμε όμως μια παρένθεση. Η άτυπη οργάνωση με την κωδική ονομασία «Δίκτυο 21» ιδρύθηκε από πολιτικούς φίλους του Πρωθυπουργού, που υπήρξαν και συνοδοιπόροι του στο αποτυχημένο εγχείρημά του της «Πολιτικής Άνοιξης». Θα αναφέρω εδώ ορισμένους, που συχνά πυκνά προσελκύουν με λόγους και πράξεις τα φώτα της δημοσιότητας. Χρύσανθος Λαζαρίδης, βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ., ανανήψας αριστερός και εξ απορρήτων σύμβουλος του κ. Σαμαρά. Διονύσης Καραχάλιος, επικεφαλής της Γραμματείας Σχέσεων Κοινωνίας και Κόμματος της Ν.Δ.. Φαήλος Κρανιδιώτης, ο γνωστός δικηγόρος του Οτσαλάν, σύμβουλος του Πρωθυπουργού και υπερασπιστής επαναπροσδιορισμού του χαρακτήρα της Ν.Δ. ως ακραιφνώς δεξιού κόμματος…. Το «Δίκτυο 21» επιδιώκει να αποτελέσει ένα ελληνικό εθνικιστικό think tank (δεξαμενή σκέψης),  με επίκεντρο ενδιαφέροντος στα ελληνοτουρκικά θέματα, στο Κυπριακό, στο Κουρδικό, στο Θρακικό, στο Βορειοηπειρωτικό, στο ‘Σκοπιανό’ (Νεομακεδονικό) και στο Ποντιακό ζήτημα. Όταν δημιουργήθηκε κυβέρνηση με πρώτο κόμμα τη Νέα Δημοκρατία, η επιρροή των εθνικιστών του «Δικτύου 21» στη κυβέρνηση σχολιάστηκε με την εξής επιτυχημένη φράση: Η Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση, το Δίκτυο 21 στην εξουσία!
Δεν χρειάζονται αναλύσεις και διερευνήσεις για να δοθούν απαντήσεις στο πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Σαμαρά τους λαθρομετανάστες, είτε με αστυνομικές εξορμήσεις με την οξύμωρη ονομασία «Ξένιος Ζευς», είτε με τον εγκλεισμό τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Αμυγδαλέζα και αλλού, είτε με το τελευταίο έγκλημα των Λιμενικών του χυδαίου Βαρβιτσιώτη στο Φαρμακονήσι….

30/1/2014




No comments: