Sunday, December 01, 2024
Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ 1912 ΚΑΙ Η ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ
Το πιστεύω ακράδαντα, πως ο εθνικισμός είναι μια ακραία τοξική ιδεολογία, απ’ όπου και αν προέρχεται. Η αγάπη και η έγνοια για την πατρίδα μας, τον τόπο που γεννηθήκαμε, ή τον τόπο που μας συνδέουν μνήμες και ρίζες της ιδιοπροσωπίας μας, αν συμπορεύεται με τον σεβασμό των άλλων λαών και των άλλων πολιτισμών, δεν περιέχει την τοξικότητα της ιδεολογίας του εθνικισμού.
Στις 28 Νοεμβρίου του 1912 υπογράφηκε η Αλβανική Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, από την Οθωμανική υποτέλεια και η ίδρυση της ανεξάρτητης Αλβανίας. Η πρώτη υπογραφή στο μνημειώδες κείμενο ήταν του Ισμαήμ Κεμάλ Μπέι Βλόρα (Ismail Qemal Bej Vlora), που αναδείχθηκε και πρώτος Πρωθυπουργός της χώρας του. Ο Ισμαήλ Κεμάλι, όπως συνήθως αναφέρεται, ήταν απόφοιτος της Ζωσιμαίας Σχολής των Ιωαννίνων, εξαιρετικά πολύγλωσσος, (γνώριζε τα αλβανικά, τα τουρκικά, τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά, τα οθωμανικά τουρκικά, τα ιταλικά και τα γαλλικά, όπως βέβαια και τα σύγχρονα ελληνικά). Η σύζυγος του Ισμαήλ Κεμάλι ήταν η Ελληνίδα Κλεονίκη Σουρμελή, και τα παιδιά του τα έστειλε στην Ζωσιμαία Σχολή των Ιωαννίνων για να λάβουν ελληνική παιδεία. Το πολιτικό όραμα του Κεμάλι ήταν η δημιουργία ενός δυαδικού κράτους Ελλάδος και Αλβανίας. Αν λάβουμε υπόψη ότι το Βασίλειο της Ελλάδος, το 1909 εξέδωσε το νόμο ͵ΓΤΞΓ´ (3363/1909, ΦΕΚ Α΄108) σύμφωνα με τον οποίο οι εκτός των συνόρων του ελληνικού κράτους Αλβανοί χαρακτηρίζονταν ως ομογενείς, μαζί με τους Έλληνες, το πολιτικό όραμα του Ισμαήλ Κεμάλι δεν ήταν έωλο, αλλά κάτι παρόμοιο κυοφορούνταν και στην τότε Ελλάδα!
Οι Αλβανοί συγκάτοικοί μας στην Ελλάδα γιόρτασαν την Ημέρα της Αλβανικής Ανεξαρτησίας, στις 28 Νοεμβρίου 2024, με διαδηλώσεις χαράς και υπερηφάνειας κρατώντας σημαίες της πρώτης πατρίδας τους. Υπήρξαν όμως δημοσιογράφοι, που πρόβαλαν αρνητικά το γεγονός, σαν πρόκληση κατά της Ελλάδος και σαν ένδειξη αγνωμοσύνης εκ μέρους των Αλβανών, για τη χώρα που τους πρόσφερε εργασία και ασφαλή διαμονή και άλλα σαλά και υπερβολικά. Τα ρατσιστικά σχόλια κατά των Αλβανών, που διάλεξαν την Ελλάδα ως πατρίδα τους είναι απαράδεκτα. Ήδη ορισμένοι είναι δεύτερης ή και τρίτης γενιάς, έχουν υπηρετήσει στον ελληνικό στρατό, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να τους επιβληθεί λοβοτομή ώστε να λησμονήσουν τον τόπο, όπου βρίσκονται οι ρίζες τους!
Δηλαδή, όταν ιδίως την 25η Μαρτίου, οι Αμερικανοί πολίτες ελληνικής καταγωγής παρελαύνουν με ελληνικές σημαίες, θα πρέπει να τεθούν υπό παρακολούθηση από το FBI σαν ύποπτοι προβοκάτορες των Ηνωμένων Πολιτειών;
Ας πάμε λίγο πιο κοντά. Εφέτος, συμπληρώθηκαν 130 χρόνια λειτουργίας του μειονοτικού ελληνικού Ζωγραφείου Λυκείου στην Κωνσταντινούπολη. Όπως κάθε χρόνο, με εξαίρεση την περίοδο της πανδημίας, το Ζωγράφειο διοργανώνει Διεθνή Φεστιβάλ Χορωδιών και Παραδοσιακών Χορών, που συμμετέχουν συγκροτήματα από την Ελλάδα. Όταν κάτι “συμφέρει” την μίζερη Ελλάδα των εθνικιστών κονδυλοφόρων, όλα είναι εντάξει. Αλλά, ο νους και η καρδιά τους, είναι ανήμπορη να αντέξει τον Οικουμενικό Ελληνισμό.... Λοιπόν, στην Κομοτηνή λειτουργεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 το Λύκειο Τζελάλ Μπαγιάρ, που επίσημα το ελληνικό κράτος, απαράδεκτα, μετονόμασε σε μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο Κομοτηνής. Το “Τζελάλ Μπαγιάρ” υπήρξε έμπνευση και υπόσχεση της βασίλισσας Φρειδερίκης προς τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Τζελάλ Μπαγιάρ, κατά την επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη στις 7 Ιουνίου 1952, να ιδρυθεί ένα τουρκικό σχολείο στην Κομοτηνή ως επιστέγασμα της Ελληνο-Τουρκικής Φιλίας! (Υπάρχει η ευχέρεια χάριν του διαδικτύου, για όποια ή όποιον αμφισβητεί τα παραπάνω, να βρει το τί ακριβώς συνέβη στην Κωνσταντινούπολη κατά την επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους και τί συνέβη, όταν το ίδιο βασιλικό ζεύγος εγκαινίασε το Λύκειο “Τζελάλ Μπαγιάρ” στην Κομοτηνή).
Φαντάζεστε, το Μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο Κομοτηνής, που ανεξάλειπτα φέρει τον ιστορικό τίτλο “Τζελάλ Μπαγιάρ” στην συνείδηση των Ελλήνων πολιτών στην Κομοτηνή και στην Θράκη, είτε είναι Τούρκοι μειονοτικοί, είτε Έλληνες, να διοργανώσει, όπως το Ζωγράφειο της Κωνσταντινουπόλεως ένα διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών και Παραδοσιακών Χορών, από τους τουρκικούς πληθυσμούς των βαλκανικών χωρών ή από τους πληθυσμούς των βαλκανικών χωρών που διατηρούν την μνήμη ως των τελευταίων Οθωμανών; Υπάρχουν τέτοιοι πληθυσμοί: Βοσνία Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία και βέβαια Τουρκία. Είμαι απαισιόδοξος, ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί, δυστυχώς. Γιατί, όπως αντιδράσαμε για τον ενθουσιασμό των Αλβανών της χώρας μας, που γιόρτασαν την απελευθέρωση της Αλβανίας από την Οθωμανική Τουρκία, έτσι θα αντιδράσουμε στο ενδεχόμενο ενός Φεστιβάλ Πολιτισμού των άλλοτε Οθωμανών των Βαλκανίων στην Κομοτηνή.
Φωτογραφίες: Αλβανοί με σημαίες της πρώτης τους πατρίδας τιμούν την Ημέρα της Αλβανικής Ανεξαρτησίας. Αμερικανοί ελληνικής καταγωγής στην Βοστώνη τιμούν με ελληνικές σημαίες την 25η Μαρτίου. Εορτασμός της 25ης Μαρτίου στην Αλβανία, από μειονοτικούς ελληνικής καταγωγής. Στιγμιότυπο από το 11ο Φεστιβάλ του Ζωγραφείου Λυκείου στην Κωνσταντινούπολη.
1 Δεκεμβρίου 2024
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment