Powered By Blogger

Sunday, August 04, 2013

ΓΙΑ ΤΟ ΙΦΤΑΡ…



          Μετά τη δύση του ήλιου, κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα Ραμαντάν, όταν σταματά η νηστεία, οι Μουσουλμάνοι παραθέτουν ένα δείπνο που ονομάζεται ιφτάρ. Δεν πρόκειται για ένα κοινό ιφτάρ  ‘φαγοπότι’, ούτε για ένα καθημερινό δείπνο. Το ιφτάρ εντάσσεται στην καθολική πρόσληψη του ιερού, που είναι διάχυτη την περίοδο του Ραμαζανιού. Δεν πρόκειται για απλή παύση της νηστείας, από τη δύση του ήλιου ως την επόμενη ανατολή. Είναι δείπνο ιεροπρεπές, δείπνο ευχαριστιών και δεήσεων  και προπάντων δείπνο κοινοτικό ή τουλάχιστον οικογενειακό, μιας και το ιφτάρ προσφέρεται στην κοινότητα των πιστών, αλλά και σε προσκεκλημένους φίλους τους, χωρίς διάκριση πίστης ή τουλάχιστον προσφέρει την ευκαιρία σύναξης των μελών μιας οικογένειας και των φίλων της.
          Ηγέτες που θέλουν να δείξουν έμπρακτα τον σεβασμό και την τιμή που τρέφουν προς τους Μουσουλμάνους, διοργανώνουν και παραθέτουν ιφτάρ με καλεσμένους πρώτιστα Μουσουλμάνους, αλλά και επιφανείς πολίτες. Ο πρόεδρος Τόμας Τζέφερσον των Η.Π.Α. πριν περίπου διακόσια χρόνια είχε παραθέσει στο πρώτο ιφτάρ  στον Λευκό Οίκο, με την ευκαιρία επίσκεψης στην Αμερική απεσταλμένου του ηγεμόνα της Τύνιδας κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού. Η κυρία Μπακογιάννη όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών είχε παραθέσει ιφτάρ στους επικεφαλής των πρεσβευτών μουσουλμανικών χωρών στην Αθήνα. Διπλωματικές αρχές στη χώρα μας, προσφέρουν ιφτάρ για να τιμήσουν τους Μουσουλμάνους της Ελλάδος και καλούν να συμμετάσχουν Χριστιανούς και Ισραηλίτες. Στην Κωνσταντινούπολη, κατ’ επανάληψη είτε ο ίδιος ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, όπως και άλλοι επιφανείς ποιμένες χριστιανικών κοινοτήτων, αλλά και ο Αρχιραββίνος καλούνται και συμμετέχουν σε  ιφτάρ. Είναι γνωστό ότι ο διευθυντής της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών στη Θράκη είχε παραθέσει κατά το παρελθόν  ιφτάρ, στο οποίο είχαν προσκληθεί και είχαν παρακαθήσει οι Μουφτήδες, Ιμάμηδες και άλλα επίλεκτα μέλη της Μουσουλμανικής Κοινότητας.
          Μετά από όσα παρέθεσα τίθεται ένα ερώτημα. Αν κάποιος Χριστιανός ή Εβραίος ή άθρησκος ή άθεος προσκληθεί και λάβει μέρος σε ένα ιφτάρ πώς πρέπει να το αντιμετωπίσει και τί θέση πρέπει να κρατήσει κατά την ώρα της προσευχής που ακολουθεί το δείπνο.  Εφόσον κάποιος αλλόπιστος ή κάποια ετερόθρησκη, σε σχέση με το Ισλάμ, λάβει μέρος σε ένα ιφτάρ οφείλει να το αντιμετωπίσει κατ’ αρχάς ως μια ιερή τελετή, διότι περί αυτού πρόκειται και όχι ως ένα δείπνο κοινωνικής συναναστροφής. Επομένως, ανεξάρτητα από τις προσωπικές θρησκευτικές πεποιθήσεις του οφείλει, με όποιον τρόπο συναισθάνεται ως τον πλέον δόκιμο, να δείξει τον σεβασμό του προς το ‘Ιερό’, που κυριαρχεί όλη την περίοδο του μήνα Ραμαντάν και αναφέρεται στον Πανάγαθο και Ύψιστο Θεό, που εμπιστεύτηκε την παρακαταθήκη του στον πατέρα των πιστών  Αβραάμ, αποκάλυψε το νόμο Του μέσω του Μωϋσή, την σοφία και το κάλλος Του μέσω της ποίησης του Ψαλμωδού Δαβίδ, το Ευαγγέλιο του Ελέους και της Ελευθερίας μέσω του Ιησού Χριστού και το ιερό Κοράνιο διά του Προφήτη Μωάμεθ….
          Η προσευχή είτε προσφέρεται ως δάκρυ και στεναγμός μέσα σε μια σκοτεινή γωνιά κατανυκτικής εκκλησίας, είτε ως δοξολογία και ευχαριστία εντός ενός μεγαλειώδους τεμένους ή μέσα σε μια συναγωγή ως εξομολόγηση μετάνοιας και δέηση μεταστροφής έναν αποδέκτη έχει, τον Παντοδύναμο Θεό (Ελ Σαντάι), τον Πατέρα μας (Ματθ. 6:9), τον Κύριο όλων των Κόσμων (Κοράνιο Σούρα Αλ Φάτιχα 2).
          Μια συντροφιά τριών Μουσουλμάνων επισκέφθηκε σε ένα Κελλί έναν Αγιορείτη Γέροντα. Είχε φτάσει η ώρα της απογευματινής προσευχής κι ενώ κάθονταν κάτω από τη δροσερή σκιά μιας κληματαριάς, με λίγο κόμπιασμα στη φωνή και ίσως λίγο δισταγμό είπαν πως θα ήθελαν να προσευχηθούν. Ο Γέροντας με πολλή χαρά και ευγένεια τους οδήγησε σ’ ένα δωμάτιο του Κελλιού γεμάτο βιβλία για να κάνουν την προσευχή τους. Στάθηκε και ο ίδιος στη σειρά πλάι τους. Και όσο κράτησε η προσευχή των Μουσουλμάνων, ο Χριστιανός ιερομόναχος ευχόταν και  ο ίδιος σιωπηλά, φανερώνοντας τον σεβασμό του στους πολυφίλητους αδελφούς του, εικόνες του Ζωντανού Θεού, σμίγοντας και ο ίδιος ικεσίες και δοξολογίες και ευχαριστίες προς τον κοινό Πατέρα και Κύριο του σύμπαντος κόσμου….


ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΔΟΣ

Αύγουστος 2013/ Ραμαζάνι 1434    

No comments: