Powered By Blogger

Wednesday, August 28, 2013

Ο ΤΡΟΜΟΣ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ!



ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΔΟΥΔΟΣ


          Τα πρακτορεία ειδήσεων μεταδίδουν πως οι Η.Π.Α., η Βρετανία και η Τουρκία είναι έτοιμες να επέμβουν στρατιωτικά στη Συρία, παρεμβαίνοντας δυναμικά υπέρ των αντικαθεστωτικών ανταρτών και κατά της κυβέρνησης Άσαντ. Ο τρόμος μιας καινούργιας οδυνηρής φρίκης, που ίσως ξεπεράσει τα σύνορα της Συρίας ανεξέλεγκτα μεταδίδεται σαν ωστικό κύμα!
          Επί μήνες, η σύγκρουση των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας με βαρειά οπλισμένους αντάρτες έχει προκαλέσει στη χώρα μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση. Εκτός από τα θύματα μεταξύ αμάχων πολιτών, που συνεχώς αυξάνονται, μεγάλος αριθμός προσφύγων καταφεύγει είτε στην Ιορδανία, είτε στην Τουρκία για να σώσουν τις ζωές τους. Η αγριότητα του εμφυλίου σπαραγμού έχει ξεπεράσει τα όρια της αντοχής μπροστά στον τρόμο του βίαιου θανάτου!
          Όταν είχαν αρχίσει οι συγκρούσεις στη Συρία και ενώ η Δύση ήταν ολωσδιόλου αδιάφορα απαθής μπροστά στη φρίκη, που ήταν βέβαιο πως θα επακολουθήσει, ο Μελχίτης Πατριάρχης Αντιοχείας Γρηγόριος ΙΙΙ ο Laham είχε κάνει και την εξής έκκληση προς κάθε κατεύθυνση: «…Καλούμε θεσμικά όργανα και πολιτικά πρόσωπα να ασχοληθούν περισσότερο με την πολιτική ειρήνη στη Συρία. Κάνουμε έκκληση να υποστηρίξουν τον διάλογο και την συμφιλίωση, να απορρίψουν τη βία. Ζητούμε να εργαστούν για την προστασία και την ασφάλεια των ανυπεράσπιστων αμάχων στις συνθήκες της παρούσας σύγκρουσης, έτσι ώστε να μην εκτεθούν σε κίνδυνο, καθώς φοβούνται ότι θα γίνουν στόχος των επιθέσεων της μιας ή της άλλης φατρίας. Ζητούμε να σταθούν εμπόδιο και να μην μετατραπούν οι άνθρωποι του λαού σε θύματα της αναρχίας, της ανασφάλειας, της τρομοκρατίας, της εκμετάλλευσης, θύματα απαγωγών  και εκκαθαρίσεων…». Τελικά, η φωνή του σεβάσμιου Γέροντα Πατριάρχη αντίχησε στα σοκάκια της Δαμασκού και του Χαλεπιού, έφτασε ως την έρημο που περιβάλλει την Παλμύρα και γύρισε κενή, δίχως να ακουστεί από εκείνους που όφειλαν να την ακούσουν, τόσο εντός της Συρίας, όσο και έξω απ’ τα σύνορά της….

          Η Συρία είναι μια από τις κοιτίδες του πολιτισμού της ανθρωπότητας. Εδώ άνθισαν από τα αρχαία χρόνια η σοφία και η ευσέβεια του ανθρώπου. Εδώ σμιλεύθηκε το δέος εμπρός στο Ιερό και έσμιξαν πνευματικά ρεύματα που από αιώνες δροσίζουν την δίψα των ανθρώπων για αλήθεια και ζωή. Εδώ συνάντησε το Ισλάμ την Εκκλησία σ’ ένα πλέγμα σχέσεων αντιπαράθεσης, αλλά και μυστικής ώσμωσης στοιχείων γνώριμων και στις δυο παραδόσεις αυθεντικής αγιότητας.
          Η πλειοψηφία των κατοίκων της Συρίας είναι Σουννίτες Μουσουλμάνοι.  Υπάρχουν μια δυναμική κοινότητα Αλαουϊτών. Υπάρχουν πολλές χριστιανικές αρχαίες κοινότητες, Αράβων και Ασσυρίων, αλλά και απογόνων των Σύριων που επιβίωσαν της αραβικής κατάκτησης. Υπάρχουν Δρούζοι και Κούρδοι, ενώ στα νότια σύνορα της χώρας συναντούμε Χριστιανούς που μιλούν ακόμα τα αραμαϊκά, τη γλώσσα του Χριστού.
          Ο Χάφεζ Άσαντ μοιραζόταν το όραμα του αραβικού σοσιαλισμού με φορέα το κόμμα Μπάαθ. Ο ίδιος προερχόταν από αλαουΐτικη οικογένεια, αλλά εκείνο που προσπάθησε να οικοδομήσει στη χώρα του, κάτι που συνέχισε και ο Μπασάρ Άσαντ, ήταν ένα κράτος όπου όλες οι θρησκευτικές κοινότητες θα υπήρχαν ισότιμα. Αυτή η συνύπαρξη είχε επιτευχθεί επί δεκαετίες, μολονότι και παλιότερα φανατικοί Μουσουλμάνοι Σουννίτες, με επίκεντρο την πόλη Χαμά, είχαν επιχειρήσει να στασιάσουν βίαια κατά της κυβέρνησης Άσαντ. Το καθεστώς Άσαντ ήταν αυταρχικό, αλλά τηρούσε στοιχειώδεις κανόνες αντιπροσωπευτικής διακυβέρνησης και παρείχε ένα περιβάλλον ελεγχόμενης πολιτικής ελευθερίας. Προπάντων, επαναλαμβάνω, είχε βρει τον τρόπο οι Σύριοι πολίτες να υπάρχουν, χωρίς οι θρησκευτικές διαφορές μεταξύ τους να αποτελούν εμπόδιο συνύπαρξης και συνεργασίας.

          Οι στασιαστές είναι φανατικοί  Σαλαφί Μουσουλμάνοι οργανωμένοι σ’ έναν κυκεώνα φυγόκεντρων ένοπλων ομάδων. Έχει αποδειχθεί ότι δέχονται ποικίλη βοήθεια από κέντρα του εξωτερικού σε οπλισμό αλλά και σε ένοπλους «εθελοντές», από την μακρινή Τσετσενία ως και γειτονικές χώρες, όπου υπάρχουν πρόθυμοι να σκορπίσουν το θάνατο Τζιχαντιστές Σαλαφίτες. Το τελευταίο που έγινε γνωστό από τα μέσα ενημέρωσης είναι χρήση του θανατηφόρου Σαρίν εκ μέρους αντικαθεστωτικών…..

          Μετά την απροκάλυπτη συμπαράσταση της Αμερικής του Ομάμα, της Βρετανίας και της Τουρκίας του Ερτογάν προς τους αντικαθεστωτικούς της Συρίας αποδεικνύεται για άλλη μια φορά το εύρος της τραγωδίας κατά της ζωής των ανθρώπων, χάριν άνομων συμφερόντων, που τίθενται σε ακραίο κίνδυνο στη γειτονιά μας, στην ήδη ακρωτηριασμένη Συρία!          

No comments: