Powered By Blogger

Wednesday, October 25, 2017

Thich Nhat Hanh: “Ο Θεός είναι λεσβία ...”



Απόσπασμα από Dharma Talk που δόθηκε από τον Thich Nhat Hanh στις 20 Ιουλίου 1998 στο Plum Village της Γαλλίας.


Ερώτηση: “Αγαπητέ Thay, αισθάνομαι πολύ καλά και ασφαλής εδώ στο Plum Village, αλλά υπήρξαν στιγμές στη ζωή μου που γνώρισα διακρίσεις, οπότε υπάρχει ένα ερώτημα που με ενδιαφέρει πραγματικά. Τι λέει ο Βουδισμός για την ομοφυλοφιλία;”

Απάντηση: “Οι διακρίσεις είναι κάτι που πολλοί από εμάς γνωρίζουμε και υπήρξαν στιγμές που θέλαμε να βγάλουμε κραυγές για δικαιοσύνη. Ίσως να είχες τον πειρασμό, να επιδιώξεις με βίαια μέσα να απομακρύνεις την αδικία. Υπάρχουν πολλοί από εμάς που αναζητούμε χωρίς χρήση βίας να εξαλείψουμε την αδικία και τις διακρίσεις που μας επιβάλλονται. Μερικές φορές οι διακρίσεις εναντίον μας γίνονται στο όνομα του Θεού, της αλήθειας! Θα μπορούσαμε να ανήκουμε στον Τρίτο Κόσμο ή να ανήκουμε σε μια συγκεκριμένη φυλή, μπορεί να είμαστε έγχρωμοι άνθρωποι, ίσως να είμαστε ομοφυλόφιλοι ή λεσβίες, και έχουμε υποστεί διακρίσεις για χιλιάδες χρόνια. Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε άραγε αυτό το πρόβλημα, πώς μπορούμε να απελευθερωθούμε από τα δεινά, που προκαλούνται από το να είσαι θύμα διακρίσεων και καταπίεσης;
Στον Χριστιανισμό λέγεται ότι ο Θεός δημιούργησε τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου, και ότι υπάρχει διάκριση μεταξύ του δημιουργού και του δημιουργήματος.
Το δημιούργημα είναι κάτι που έφτιαξε ο Θεός. Όταν κοιτάζω ένα τριαντάφυλλο, μια τουλίπα ή ένα χρυσάνθεμο, ξέρω, βλέπω, σκέφτομαι ότι αυτό το λουλούδι είναι μια δημιουργία του Θεού. Επειδή ασκούμαι ως Βουδιστής, ξέρω ότι μεταξύ του δημιουργού και του δημιουργήματος πρέπει να υπάρχει ένας σύνδεσμος, διαφορετικά η δημιουργία δεν θα ήταν δυνατή. Έτσι, το χρυσάνθεμο μπορεί να πει ότι ο Θεός είναι ένα λουλούδι και συμφωνώ, γιατί πρέπει να υπάρχει το στοιχείο «λουλούδι» στο Θεό, για να υπάρξει το λουλούδι ως πραγματικότητα. Έτσι το λουλούδι έχει το δικαίωμα να πει, ότι ο Θεός είναι ένα λουλούδι!”

Ο λευκός άνθρωπος έχει το δικαίωμα να πει ότι ο Θεός είναι λευκός και ο μαύρος, έχει επίσης το δικαίωμα να πει ότι ο Θεός είναι μαύρος. Στ’ αλήθεια, αν πάτε στην Αφρική, θα δείτε ότι η Παναγία είναι μαύρη. Αν δεν κάνεις το άγαλμα της Παναγίας μαύρο, δεν θα εμπνέεις τους ανθρώπους, γιατί για τους μαύρους ανθρώπους, ‘το μαύρο είναι όμορφο’. Έτσι ένας μαύρος έχει το δικαίωμα να πει, ότι ο Θεός είναι μαύρος και στην πραγματικότητα εγώ πιστεύω επίσης, ότι ο Θεός είναι μαύρος, αλλά ο Θεός δεν είναι μόνο μαύρος, ο Θεός είναι επίσης λευκός, ο Θεός είναι επίσης ένα λουλούδι ... Έτσι, όταν μια λεσβία σκέφτεται τη σχέση της με τον Θεό, αν συλλογιστεί βαθιά, μπορεί να ανακαλύψει ότι ο Θεός είναι επίσης λεσβία. Διαφορετικά, πώς θα μπορούσε να υπάρξει η ίδια; Ο Θεός είναι λεσβία, αυτό νομίζω, και ο Θεός είναι επίσης ομοφυλόφιλος. Αυτό δεν μειώνει τον Θεό. Ο Θεός είναι λεσβία, αλλά και gay, μαύρος και λευκός, αλλά είναι και χρυσάνθεμο. Δεν το καταλαβαίνετε ίσως αυτό, επειδή ο τρόπος θέασης των πραγμάτων εκ μέρους σας, κυριαρχείται από την λογική των διακρίσεων.”

Όταν κάνεις διακρίσεις ανάμεσα στο μαύρο ή στο λευκό, στο λουλούδι ή στη λεσβία, κάνεις διακρίσεις εναντίον του Θεού, που είναι η υπέρτατη αγαθότητα μέσα σου. Δημιουργείς οδύνη τριγύρω σου αλλά και μέσα σου. Η αιτία της στάσης σας που προκαλεί τις διακρίσεις, οφείλεται σε πλάνη και άγνοια. Αν οι άνθρωποι που είναι θύματα των διακρίσεων ψάξουν σε βάθος, θα ομολογήσουν ότι μοιράζονται την ίδια θαυμάσια σχέση με τον Θεό, ότι δεν έχουν κανένα κόμπλεξ. Εκείνοι που κάνουν εις βάρος μου διακρίσεις, το κάνουν εξαιτίας της άγνοιάς τους. ‘Θεέ, σε παρακαλώ συγχώρεσέ τους, επειδή δεν ξέρουν τι κάνουν’. Αν φτάσετε σε μια τέτοια κατανόηση, δεν θα έχετε πλέον θυμό για εκείνο το πρόσωπο που σας έχει προσβάλλει ή σας έχει πληγώσει , κάνοντας διακρίσεις σε βάρος σας. Ίσως να νιώσετε συμπόνια γι’ αυτόν ή γι’ αυτήν. Θα πεις: ‘Δεν ξέρει τι κάνει. Δημιουργεί πολλά δεινά γύρω του και μέσα του. Θα προσπαθήσω να τον βοηθήσω’. "Έτσι, η καρδιά σας ανθίζει σαν λουλούδι και οι οδύνες θα απομακρυνθούν. Θα απαλλαγείτε από κάθε κόμπλεξ, θα γίνετε ένας Μποντισάτβα, για να βοηθήσετε τους ανθρώπους που σας πλήγωσαν με διακρίσεις σε βάρος σας. Αυτός είναι ο τρόπος που βλέπω το όλο ζήτημα, από την πρακτική μου να κοιτάζω βαθιά. Έτσι, μια μέρα έκανα τη δήλωση, ότι ο Θεός είναι λεσβία και το είπα με επίγνωση”.


Μεταφορά στην ελληνική γλώσσα
Γιώργος Δούδος (Εμπιστευόμενος την Φροντίδα της Καρδιάς)

25/10/17

No comments: