Powered By Blogger

Thursday, July 02, 2020

Μνήμη Οσίου Σωφρονίου του Έσσεξ...



Στις 11 Ιουλίου για πρώτη φορά η Ορθόδοξη Εκκλησία θα τιμήσει τη μνήμη του Οσίου Σωφρονίου, κτίτορος της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής του Τιμίου Προδρόμου στο Έσσεξ της Αγγλίας. Λίγες μέρες αργότερα, στις 20 Ιουλίου, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Οσιομάρτυρος Μαρίας Σκομπτσόβα, και των Νεομαρτύρων πατέρα Δημητρίου Κλεπινίν, Γιούρι (Γεωργίου) Σκομπτσόβ και Ηλία Φονταμίνσκι.

Ίσως οι παραπάνω Άγιοι, που κοσμούν τις δέλτους της Ορθόδοξης Εκκλησίας να μην είναι τόσο γνωστοί ανάμεσα στους Χριστιανούς στη χώρα μας. Αυτό δεν σημαίνει τίποτα το ιδιαίτερο, στα μάτια του Θεού....
Ο άγιος Σωφρόνιος του Έσσεξ είναι μια εξαιρετική χαριτωμένη μορφή. Όντας μοναχός στη Μονή του Αγίου Παντελεήμονος του Αγίου Όρους γνώρισε τον νυμφαγωγό της ψυχής του προς τον Χριστό, τον Όσιο Σιλουανό τον Αθωνίτη. Τα επώδυνα χρόνια της Κατοχής τα πέρασε ως ασκητής στην άφιλη έρημο του Αγίου Όρους, κλεισμένος σε μια σπηλιά και λέγεται πως προσευχόταν ακατάπαυστα για την ειρήνη του κόσμου. Στα χρόνια του ψυχρού πολέμου, λόγω της ρωσικής καταγωγής του, υποχεώθηκε να εγκαταλείψει τον Άθω και βρήκε καταφύγιο στην Δύση. Αρχικά στη Γαλλία και αργότερα στην Μεγάλη Βρετανία, όπου στην κλασική ομορφιά της αγγλικής υπαίθρου, στο Έσσεξ αξιώθηκε να γίνει κτίτορας της Ιεράς Μονής του Τιμίου Προδρόμου.

Ο Όσιος Σωφρόνιος πριν γίνει μοναχός ήταν ένας ταλαντούχος ζωγράφος και η αίσθηση που είχε για το ωραίο, κατά τη γνώμη μου πραγμάτωνε την σκέψη του Ντοστογιέβσκι στον “Ηλίθιο”, ότι “η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο”!
Είχα την χαρά να επισκεφθώ ως προσκυνητής το Μοναστήρι του Έσσεξ και να φιλοξενηθώ, περισσότερες από μια φορές. Είχα τη χαρά να διακονήσω ως δικηγόρος το Μοναστήρι στην Θεσσαλονίκη, όχι γιατί είχε αντιδικίες, αλλά για μερικές ασήμαντες υποθέσεις της ελληνικής γραφειοκρατίας, που χρειάζονταν την παρέμβαση δικηγόρου.
Μια φορά που βρισκόμουν στο Μοναστήρι, ζήτησα να δω τον Γέροντα απλά και μόνο για να ζητήσω την ευχή του. Ήδη είχε βαρύνει. Μου είπαν πως μάλλον ήταν αδύνατο, γιατί ο Γέροντας δεν έβγαινε πλέον από το κελλί του. Το πόσο χάρηκα, όταν σε λίγα λεπτά, είδα τον Γέροντα Σωφρόνιο, υποβασταζόμενο να έχει εμφανιστεί στην αυλή για έναν μικρό περίπατο.... Την επόμενη φορά που βρέθηκα στο Έσσεξ προσκύνησα το μνήμα του Αγίου....

Ανέφερα στην αρχή την αγία Μαρία Σκομπτσόβα. Η Αγία Μαρία, μεταξύ των άλλων χαρισμάτων που την ξεχώριζαν, αγιογραφούσε εικόνες και μερικές απ’ αυτές φυλάσσονται στο Μοναστήρι του Έσσεξ!

Πολλές φορές σκέφτομαι πως το Μοναστήρι του Έσσεξ μου φαίνεται πως αγγίζει την τελειότητα. Ο Άγιος Γέροντας Σωφρόνιος στο Μοναστήρι του έβαλε γερά θεμέλια για την μαρτυρία της οικουμενικής Ορθοδοξίας, χωρίς αγκυλώσεις εθνικισμών, που είναι σκάνδαλο για όλες τις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες, που προτίμησαν να μετατραπούν να γίνουν “εθνικές” εκκλησίες, χωρίς συναίσθηση πως έτσι προδίδουν τον Χριστό και το Ευαγγέλιο! Οι ακολουθίες στο Μοναστήρι τελούνται σε πολλές γλώσσες, ώστε να είναι κατανοητές για τους συμμετέχοντες και για τις συμμετέχουσες, που η καρδιά της καθεμιάς και του καθενός αφουγκράζεται σε διαφορετική γλώσσα.

Ο Όσιος Σωφρόνιος υπήρξε κορυφαίος Καθηγητής της Προσευχής του Ιησού, γνωστής και ως Καρδιακής Προσευχής. Έτσι, στο Μοναστήρι συχνά ακολουθίες γίνονται κατά το ησυχαστικό τυπικό, με επανάληψη κατανυκτική της Προσευχής του Ιησού....

Οι Αδελφότητες των Μοναχών και των Μοναζουσών, που οικοδόμησε ο Όσιος Σωφρόνιος στο Έσσεξ, κρατούν ζωντανή την υπέροχη παράδοση του Γέροντα, με την χάρη του Θεού, τις πρεσβείες του Τιμίου Προδρόμου, του Αγίου Σιλουανού και του ίδιου του Αγίου Σωφρονίου....

Θάσος, 2 Ιουλίου 2020


No comments: