Powered By Blogger

Friday, July 10, 2020

Η ΖΩΣΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΩΦΡΟΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΕΣΣΕΞ





Ο άγιος Σωφρόνιος του Έσσεξ, ο Ησυχαστής και Θεολόγος, στην Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου που ίδρυσε στο Έσσεξ της Αγγλίας άφησε μια υπέροχη παράδοση, που τηρούν οι Πατέρες και οι Αδελφές της Mονής.
Ο Άγιος του Θεού, ως υποτακτικός του χαριτωμένου Γέροντά του αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου, μπόλιασε με την Χάρη του Παρακλήτου την καλλιτεχνική φύση του και αναδείχθηκε ως ένας όντως ποιητής. Αρκετές αγιογραφικές συνθέσεις στο Μοναστήρι φέρουν τα ίχνη του χρωστήρα του Αγίου Γέροντα.

Η λεπτότητα που διέκρινε τον άγιο Σωφρόνιο, βιώνεται και από τα μέλη της ευλογημένης Αδελφότητας της Ιεράς Μονής. Επιτρέψτε μου να αναφέρω δύο παραδείγματα.

Μια ευγενική Αγγλίδα, Ορθόδοξη Χριστιανή, πολύ καλής οικονομικής καταστάσεως, είχε προσφερθεί να αναλάβει όλες τις δαπάνες για την ανέγερση των ενδιαιτημάτων των Αδελφών της Μονής. Με ευγένεια και ευχαριστίες υπήρξε άρνηση στην προσφορά και υποδείχθηκε, πως θα μπορούσε να συνδράμει στην περάτωση ενός μικρού μέρους των όλων εγκατάστασεων!
Η Κυρία αυτή, είχε πνευματική σχέση με Αγιορείτη Ιερομόναχο, ο οποίος όταν άρχισε η δοκιμασία της από επώδυνη αρρώστεια και η μακρά νοσηλεία της σε νοσοκομείο, βρισκόταν κοντά της στο Λονδίνο. Ο καιρός περνούσε και ο Αγιορείτης έπρεπε να επιστρέψει στο Κελλί του. Παρακάλεσε λοιπόν τους Πατέρες και τις Αδελφές της Μονής του Τιμίου Προδρόμου του Έσσεξ, όχι απλά να έχουν στις προσευχές τους την Κυρία που δοκιμαζόταν, αλλά να την επισκέπτονται όσο το δυνατόν πιο συχνά.... Οι Πατέρες και οι Αδελφές της Ιεράς Μονής, πράγματι επισκέπτονταν συχνά στο νοσοκομείο την ασθενή Κυρία. Σε μια επίσκεψή τους, η Κυρία τους υπέβαλλε δύο παρακλήσεις: Να κατασκευάσουν έναν απλό ξύλινο επιτύμβιο σταυρό, για να κοσμεί το μνήμα της μετά την κοίμησή της και να ταφεί στο παρακείμενο προς την Μονή κοινοτικό Κοιμητήριο. Όταν κατασκευάσθηκε ο ξύλινος σταυρός και της τον παρουσίασαν στο νοσοκομείο η Κυρία ένιωσε μεγάλη χαρά. Όταν ήρθε η ευλογημένη ώρα της κοίμησής, πράγματι η Κυρία τάφηκε στο Κοιμητήριο που βρίσκεται παραδίπλα στην Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου στο Έσσεξ. Μετά από πολλές μέρες μετά την ταφή, οι Πατέρες παρακάλεσαν έναν λαϊκό εργάτη της Μονής με κασμά να φροντίσει τον τάφο. Έτσι κι έγινε. Δεν πέρασε πολλή ώρα και ο εργάτης επέστρεψε στο Μοναστήρι έκπληκτος. Καθώς προσπαθούσε να ευπρεπίσει το μνήμα της κεκοιμημένης, μάλλον μετακίνησε άθελα το κάλυμμα του φερέτρου και αμέσως ένιωσε να πλημμυρίζει η ατμόσφαιρα από μύρο! Αυτό τον εξέπληξε και έσπευσε να αναφέρει το συμβάν στους Πατέρες και στις Αδελφές.
Το παραπάνω περιστατικό μου διηγήθηκαν σεβάσμιος Πατέρας της Μονής και αγαπητή λίαν Αδελφή, που με επισκέφθηκαν στο γραφείο μου στην Θεσσαλονίκη. Μάλιστα είχαν επιχειρήσει επανειλημμένα να επικοινωνήσουν με τον Αγιορείτη Ιερομόναχο για να του ιστορήσουν το ευλογημένο συμβάν, χωρίς αποτέλεσμα. Έλαχε σε μένα η χαρά, να καλέσω τηλεφωνικά τον αγαπημένο Πατέρα στον Άγιον Όρος και να δώσω την ευκαιρία στον Πατέρα και στην Αδελφή από το Έσσεξ να του διηγηθούν το θαυμαστό γεγονός, μαρτυρίας της οσιακής κοίμησης της πνευματικής αδελφής του!

Το άλλο περιστατικό είναι πάρα πολύ απλό, στα πλαίσια της καθημερινότητας της ζωής της Ιεράς Μονής. Στο Μοναστήρι είχαν ανάγκη από ένα απλό τραπεζάκι για να πλάθουν κεριά. Παρά τις περιγραφές, ο Βρετανός μαραγκός που εξυπηρετούσε κατά καιρούς το Μοναστήρι δεν ήταν σε θέση να κατασκευάσει ένα τραπεζάκι, έτσι όπως το ήθελαν οι Πατέρες και οι Αδελφές. Μια Αδελφή, ελληνικής καταγωγής, ανέλαβε την υποχρέωση να παραγγείλει σε εδώ μαραγκό την κατασκευή. Όταν παρέδωσε το τραπεζάκι έτοιμο ο μαραγκός, είπε στην Αδελφή δύο τιμές, καταπώς συνηθίζεται: Μία χωρίς ΦΠΑ και μία με ΦΠΑ. Η Αδελφή, λόγω και της ευτελούς αξίας πλήρωσε την τιμή χωρίς ΦΠΑ. Όταν επέστρεψε στο Έσσεξ με το τραπεζάκι, ο τότε Ηγούμενος πατέρας Κύριλλος ζήτησε και την σχετική απόδειξη για να την καταθέσει στον Λογιστή της Μονής, που ήταν Βρετανός Ισραηλίτης. Όταν η Αδελφή του είπε τα καθέκαστα όσον αφορά την αδυναμία της να δώσει νόμιμη απόδεξη, ο Ηγούμενος εξέφρασε με λεπτότητα την δυσαρέσκειά του και την παρακάλεσε να επικοινωνήσει στην Ελλάδα με τον μαραγκό, να του στείλε επί πλέον χρήματα για την κάλυψη του φόρου και στη συνέχεια να στείλει τη νόμιμη απόδειξη για το τραπεζάκι....

No comments: