Powered By Blogger

Sunday, December 04, 2005

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ, ΣΚΕΨΕΙΣ ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ


  • Αφορμή για τις σκέψεις που καταθέτω, είναι πως τούτο το μήνα, το Δεκέμβρη, συμβατικά γιορτάζονται σε όλο τον κόσμο τα γενέθλια του Ιησού Χριστού. Μολονότι ο ακριβής προσδιορισμός των γενεθλίων οποιουδήποτε ανθρώπινου όντος, αποτελεί για όσους τον επιχειρούν πράξη άκρας ματαιοδοξίας όταν αφορά τους ίδιους και ενέργεια κενής ματαιότητας όταν αφορά άλλους, γιατί η φύλαξη γενεθλίων στη μνήμη δεν είναι τίποτε άλλο, παρά η οροσήμανση ενός ολωσδιόλου εφήμερου γεγονότος. Πολύ περισσότερο ο γιορτασμός γενθελίων για ανθρώπους που αναδείχθηκαν φωταγωγοί της ανθρωπότητας, όπως ο Ιησούς έχει ελάχιστη σημασία, αφού η παρουσία τους έχει περιχωρηθεί στην καρδιά της αιωνιότητας.
  • Μέσα σε όλα που έχουμε, άγουροι πνευμαστικά και πονεμένοι, βρίσκουμε παραμυθία και στις γιορτές που κοσμούν το ετήσιο ημερολόγιο. Ο χρόνος κατ' ουσία που μας ανήκει είναι μονάχα η παρούσα στιγμή και στ' αλήθεια τίποτε άλλο. Το παρελθόν μας πέρασε και δεν μας ανήκει πλέον, ενώ το μέλλον βρίσκεται εντελώς πέραν της εξουσίας και της όποιας επιρροής μας. Έτσι κατ' ουσίαν ο χρόνος είναι άτμητος. Οι γιορτές όμως, όπως τα νανουρίσματα στα βρέφη και στα μικρά παιδιά, χαϊδεύουν τις άδηλες πληγές μας, μας ξεκουράζουν από τον κάματο και προσθέτουν υπομονή και σθένος ώστε να συνεχίσει η οδοιπορεία μας στην ατραπό του βίου. Οι γιορτές αυτό που μας έμαθαν να εννοούμε ως χρόνο, το ντύνουν με χρώματα, με μουσικές, με χαμόγελα. Οι γιορτές για όσους και όσες θέλουν, μπορεί να είναι αφορμή για να ξεκλειδώσει η ύπαρξή μας χάριν της αγάπης του άλλου, ν' ανοίξει το είναι μας και ν' αδειάσει από τα περιττώματα του εγωισμού και να γίνουμε μάρτυρες του θαύματος της τροπής της άλογης ψυχής μας σε έλλογη....
  • Το Δεκέμβριο μας δίδεται η αφορμή να συλλογιστούμε τον Ιησού Χριστό. Οι θεολόγοι της χριστιανικής ορθοδοξίας, μάλλον εξαιτίας της εκπαίδευσής τους, τις συντριπτικά περισσότερες φορές ασχολούνται και προβάλλουν στις μελέτες και στους λόγους τους τον θεό Ιησού Χριστό, κατά τους όρους της Συνόδου της Νίκαιας (325 μ. Χ.) αφήνοντας στο περιθώριο της αδιαφορίας τον Ιησού "μέσα σ' ένα ανθρώπινο σώμα"!
  • Ο αιώνιος Ιησούς, ο Κύριος Ιησούς Χριστός, λυπάμαι για όσους φρονούν αντίθετα, αλλά δεν είναι ο Ιησούς του δόγματος της χριστιανικής ορθοδοξίας και των θεολόγων, των παπών και των πατριαρχών, ούτε των επισκόπων, των αρχιεπισκόπων, των καρδιναλίων και των μητροπολιτών, που ασκούν εξουσία στα σώματα και στις ψυχές των ανθρώπων σε δύση και ανατολή.
  • Ο Κύριος Ιησούς, που είναι παρών σήμερα, όπως πριν δυο χιλιάδες πέντε χρόνια (έστω συμβατικά), φέρει σάρκα και οστά, χαμογελά και δακρύζει, είναι απέραντα τρυφερός στις γυναίκες όπως τότε, χωρίς να δείχνει περιφρόνηση σε οποιαδήποτε ύπαρξη είναι πράγματι περισσότερο ευαίσθητος στους φτωχούς, στους καταδιωγμένους, στους φοβισμένους, στους περιθωριακούς της 'καθώς πρέπει' κοινωνίας. Κατά βάθος είναι αναρχικός, γιατί γνωρίζει πως κάθε εξουσία όπως κι εκείνοι που την ασκούν, αδιαφορούν για τους ανθρώπους και τα προβλήματά τους ενώ ηδονίζονται ως δυνάστες. Γνωρίζει πολύ καλά πως το Πνεύμα του Θεού πνέει όπου θέλει, χωρίς περιορισμούς και κατευθύνσεις. Έτσι, όταν παρακολουθεί τους ανθρώπους των θρησκειών και των ιδεολογιών να ισχυρίζονται ότι η αλήθεια τους είναι μοναδική, ο δρόμος που πορεύονται είναι ο μόνος ίσιος και ασφαλής μειδιά με κατανόηση.... Όπως τότε, έτσι και σήμερα, δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα στους ανθρώπους. Τότε είχε σκανδαλίσει τους μαθητές του, που τον βρήκαν να κουβεντιάζει με μια γυναίκα από τη Σαμάρεια πλάι σ' ένα πηγάδι, εμπιστευόμενός της σημαντικές αλήθειες ζωής. Μια άλλη φορά μπροστά σε Εβραίους που άκουγαν να τους μιλά, έφερε σαν παράδειγμα φιλόθεης και φιλάνθρωπης συμπεριφοράς τις πρωτοβουλίες ενός Σαμαρείτη, και όχι ενός Ιουδαίου ιερέα ή ενός Λευίτη, που έμειναν αδιάφοροι αντικρύζοντας τον ανθρώπινο πόνο και την ανάγκη του άλλου.
  • Σήμερα, αν ζούσε στην Ελλάδα, όπως και σε οποιαδήποτε χώρα του αναπτυγμένου κόσμου, θα ενεργούσε με κάθε τρόπο, ώστε οι λαθρομετανάστες να τύχουν μιας συμπεριφοράς αντάξιας σε ανθρώπινες υπάρξεις από τα όργανα της εξουσίας του κράτους. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα ξεσήκωνε συνειδήσεις κατά της γενικευμένης μομφής σε βάρος των Αλβανών οικονομικών μεταναστών, που συντηρεί η νεοελληνική κοινωνία. Θα έβρισκε τρόπο, ώστε οι πολιτικοί και οι διπλωμάτες που ασχολούνται με την εξωτερική πολιτική να καταλάβουν, αν το επιθυμούν βέβαια, ότι τα προβλήματα στις σχέσεις Αθήνας και Σκοπίων, δεν επικεντρώνονται κατ' ουσία στο όνομα που έχει επιλέξει η γειτονική χώρα, αλλά σε παρανοήσεις κι από τις δυο πλευρές, που θα μπορούσαν να διαλυθούν σχεδόν στη στιγμή, εφόσον οι αρμόδιοι κρατούσαν τα μάτια τους ορθάνοιχτα μπροστά στα ουσιώδη και είχαν πετάξει πριν από καιρό ως άχρηστες τις κάθε λογής θολές σκοπιμότητες, που έχουν υφάνει τα δεσμά των αδιεξόδων ανάμεσα στην Ελλάδα και στη γειτονική της χώρα. Είμαι βέβαιος, πως αν συναντούσε έναν κάτοικο της Γευγελής, δεν θα ένιωθε δυσάρεστα αν αυτοπροσδιοριζόταν ως Μακεδόνας και αποκαλούσε την πατρίδα του 'Μακεδονία'.
  • Οι Χριστιανοί της Ανατολής την περίοδο των Χριστουγέννων κάνουν λόγο για την κένωση του Ιησού. Ο Ιησούς κένωσε την υπόστασή του από την άλογη ψυχή ή με άλλα λόγια απαγγιστρώθηκε από την επιρροή του 'εαυτού του', δηλαδή του εγωισμού που παράγει τον δυαλισμό και επιφέρει ρωγμές στην ενότητα, που είναι υποστατική αλήθεια του σύμπαντος κόσμου. Κενός ο Ιησούς από άλογη ψυχή φανερώθηκε κατά την παράδοση του Ισλάμ ως ρουχουλλάχ, δηλαδή πνεύμα ή νους του Αλλάχ, της Πρωταρχής της Ζωής....
  • Ενόσω οι άνθρωποι προσδιοριζόμαστε με τα χαρακτηριστικά της θνητότητας ζούμε, με προοπτική είναι αλήθεια, απομακρυσμένοι από τον Ιησού Χριστό. Ένα από τα στοιχεία της θνητότητας είναι ο δυαλισμός που κουβαλούμε στο νου μας. Πρόκειται για την κατάσταση που μας διχάζει από τον άλλο και προσδίδει στην ύπαρξή μας την αίσθηση της διαφορετικότητας, της δήθεν πολυσήμαντης μοναδικότητάς μας. Σ' αυτή την ψευδαίσθηση, που μας στερεί να έρθουμε σε πραγματική κοινωνία με τον Ιησού Χριστό, οφείλονται η βία και ο πόνος που ασελγούν στον κόσμο. Όσο επιμένουμε να πιστεύουμε πως είμαστε μοναδικοί και διαφορετικοί από το συνάνθρωπό μας, θα πιστεύουμε πως οι ιδέες μας, οι θρησκυτικές πεποιθήσεις μας είναι ανώτερες γιατί είναι οι μόνες αληθινές. Επομένως οι άλλοι, που έχουν άλλες πίστεις και άλλες ιδέες από τις δικές μας, δεν μπορεί παρά να είναι κατώτεροι, καταδικασμένοι είτε στην κατατροφή, είτε στην υποταγή.
  • Τα Χριστούγεννα οι κάθε λογής ηγέτες των λαών και της διεθνούς κοινότητας απευθύνουν ευχές και ιδίως λένε πολλά λόγια για την ειρήνη και την παύση των εχθροπραξιών ανάμεσα στους ανθρώπους. Κάθε χρόνο οι ίδιες ευχές, τα ίδια λόγια, με λιγότερο ή περισσότερο διαφορετικές λέξεις.... Έχω την αίσθηση, πως ο Ιησούς Χριστός αν επρόκειτο να κάνει ένα διάγγελμα προς την ανθρωπότητα για την ειρήνη, με αφορμή τα γενέθλιά του, ίσως να επαναλάμβανε τα λόγια του Hans Küng: "Μέχρις ότου υπάρξει ειρήνη ανάμεσα στις θρησκείες, δεν μπορεί να υπάρξει καμιά ειρήνη στον κόσμο".

Tuesday, October 11, 2005

ΡΑΜΑΝΤΑΝ 1426 ΕΤΟΥΣ ΑΠΟ ΕΓΙΡΑΣ


Για τους Μουσουλμάνους όλου του κόσμου πριν από εφτά μέρες άρχισε ο μήνας Ραμαντάν (ή Ραμαζάν στα τουρκικά) του έτους 1426 από Εγίρας.
Ο έννατος μήνας του σεληνιακού μουσουλμανικού ημερολογίου είναι αφιερωμένος στην ενθύμηση της αποκάλυψης του Ιερού Κορανίου στην ανθρωπότητα.
Για τους Χριστιανούς, ο Λόγος σαρκώθηκε στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού. Για τους Μουσουλμάνους ο Λόγος εντυπώθηκε στο κείμενο του Ιερού Κορανίου. Το Κοράνιο δεν είναι ένα ιερό βιβλίο που γράφτηκε από ανθρώπους που ενέπνευσε ο Θεός, όπως πιστεύεται από Εβραίους και Χριστιανούς για τα κείμενα της Βίβλου.
Το Κοράνιο υφίσταται ως Λόγος του Αλλάχ, πέραν οποιουδήποτε χρονικού προσδιορισμού ή περιορισμού, προτού εμφανισθούν στο πεδίο της γνώσης του ανθρώπου οι συνιστώσες της ιστορίας. Ο άγγελος Γαβριήλ αποκαλύπτει στον Προφήτη Μοχάμμεντ το ιερό Κοράνιο. Αυτή η αποκάλυψη του Ιερού Βιβλίου του Ισλάμ, αποτελεί συγχρόνως κάθοδο του Λόγου του Ελεήμονα και Φιλανθρώπου Αλλάχ εντός της Δημιουργίας Του. Είσοδο του Λόγου του Απερινόητου, του Αόρατου, του Πανταχού Παρόντος στα όρια της ιστορίας. Η εντύπωση του κατ' εξοχήν Λόγου στις σελίδες του Ιερού Κορανίου καθιστά προσιτή στην ανθρώπινη υπόσταση την οικείωσή της με τον αχειροποίητο Λόγο του Αλλάχ.... Έχω τη γνώμη πως μπορούμε να κατανοήσουμε τη φύση του Ιερού Κορανίου αναγιγνώσκοντας το ακόλουθο μικρό απόσπασμα από τον Φαίδρο του Πλάτωνος:"Τον του ειδότος λόγον λέγεις, ζώντα και έμψυχον, ού ο γεγραμμένος είδωλον αν τι λέγοιτο δικαίως" (276a).
Αυτή η κεφαλαιώδης για το Ισλάμ και συνάμα για τους Μουσουλμάνους του κόσμου φανέρωση του Κορανίου συμβαίνει κατά το μήνα Ραμαντάν....
Οι Μουσουλμάνοι σε όλη τη διάρκεια του Ραμαζανιού νηστεύουν από την ανατολή ως τη δύση του ήλιου, απέχοντας από τροφή, από λήψη υγρών, από το κάπνισμα.... Σ' αυτόν τον κανόνα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Λόγου χάρη οι ταξιδιώτες, οι ασθενείς, οι εγκυμονούσες γυναίκες όπως και οι λεχώνες απαλλάσσονται από το χρέος της νηστείας κατά το μήνα Ραμαντάν.
Η νηστεία συναντάται σχεδόν σε όλες τις θρησκείες της Οικουμένης, ως μια άσκηση εγκράτειας απέναντι στο ισχυρό πάθος των ανθρώπων, που ακούει στο όνομα λαιμαργία. Η λαιμαργία συνδέεται με το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, αλλά μ' ένα τρόπο διαστρεβλωμένο και βαθύτατα εγωιστικό. Η λαιμαργία δεν αρκείται στην ικανοποίηση της εκλεπτυσμένης εκζήτησης του ανθρώπου να διατρέφεται απολαυστικά. Η λαιμαργία είναι μια εκδήλωση της τάσης του αλλοτριωμένου και εμπαθούς εγώ να ιδιοποιηθεί πάντα τα βρώσιμα και πόσιμα, αδιαφορώντας για το τί μπορεί να συμβαίνει στον πλαϊνό συνάνθρωπο που πεινά και διψά και ίσως να εκτίθεται γι' αυτό το λόγο παράωρα στις δαγκάνες του θανάτου.
Η αποκάλυψη του Ιερού Κορανίου για τους πιστούς του Ισλάμ υπήρξε κεφαλαιώδες γεγονός. Η κάθοδος της Αλήθειας του Θεού και η σύμμιξή της με τους ανθρώπους, αυτό το γεγονός είναι η αποκάλυψη του Ιερού Βιβλίου στον Προφήτη Μοχάμμεντ, δεν μπορεί να κυοφορήσει εντός των ανθρώπων, εντός των συνειδήσεων, των εγκεφάλων και των καρδιών τους, αν δεν προηγηθεί μία κένωση.
Κατά την ταπεινή μου γνώμη η νηστεία κατά το μήνα Ραμαντάν, το μήνα που η Αλήθεια του Αλλάχ, κατά τη θεολογία του Ισλάμ, έλαβε τη μορφή Βιβλίου, προκειμένου να μπορέσει να ενσταλαχθεί ο Λόγος εντός της ύπαρξης του ανθρώπου, αποτελεί μια ελάχιστη κένωση του είναι μας, ως προαπαιτούμενο, από στοιχεία κίβδηλα, ανυπόστατα και αλλοτριωτικά ....
Η νηστεία κατά τον ιερό μήνα ουσιαστικά είναι ένα σημείο. Ο άνθρωπος που επιθυμεί να βιώσει το ιερό Κοράνιο, τον Λόγο του Θεού στα μύχια της ύπαρξής του, οφείλει σε όλη του ζωή, νυχθημερόν, να είναι εκτεθειμένος, ως κενό αγγείο, ώστε να ενσταλάζεται ο Θείος Λόγος δρώντας αγιαστικά και μεταμορφωτικά. Γι' αυτό λέχθηκε πιο πάνω ότι ο μήνας Ραμαντάν συνιστά σημείο απλώς και όχι όριο στη βιωτή του πιστού Μουσουλμάνου.
Όλες οι θρησκείες εμφανίζουν δύο όψεις. Η μία συνιστά το κέλυφος της θρησκείας και απευθύνεται στο πλήθος των πιστών. Προβάλλονται δόγματα πίστης, κανόνες ηθικής για όλες τις εκφάνσεις του βίου, υποχρεώσεις που τείνουν στην αποδοχή μιας πνευματικής πειθαρχίας ώστε ο άνθρωπος να υπερβεί το βιολογικό υπαρκτικό επίπεδό του και να αγγίξει το επίπεδο της όντως φύσης του, πνευματικής ποιότητας και κατά κάποιον τρόπο συγγένειάς του με το Δημιουργό. Η δεύτερη όψη, που παραμένει αθέατη και μυστική για τους πολλούς λόγω προσωπικής επιλογής ελκύει τους ερωμένους του Θεού. Όλες και όλους που έχουν αποκτήσει το βίωμα της εγγύτατης παρουσίας του Θεού εντός του ανθρώπου και έχουν αξιωθεί στην ανακάλυψη, πως ο Θεός είναι Κάλλος και Εραστής! Ο άνθρωπος που επιζητεί φλεγόμενος να ζει στην παρουσία του Θεού και να σβήσει το εγώ του εντός του Θείου Προσώπου, αφήνεται χωρίς την παραμικρή επιφύλαξη στην εκζήτηση μιας ατελεύτητης συνουσίας της δικής του ύπαρξης με την κατ' εξοχήν και κατ' ουσίαν Ύπαρξη! Ακούραστα μελετά το ιερό Κοράνιο που είναι φυλαγμένο στο κέντρο της καρδιάς του και το μόνο που τον νοιάζει είναι η καύση της υπόστασής του, ωσάν κερί από μέλισσα, χάριν του Αλλάχ! Αδιαφορεί για τον αν θα βρεθεί στον παράδεισο ή στην κόλαση, αρκεί να μη στερηθεί τη θέα του Προσώπου του Πολυαγαπημένου και Λατρευτού. Αδιαφορεί για την τροφή αρκεί να τρέφεται από δώρα, που θα του προσφέρει το έλεος και η φιλανθρωπία του Αλλάχ. Αυτή η φλόγα του θείου έρωτα που κατακλύζει το είναι θερμαίνει τους συνανθρώπους του και όλη την κτίση και εύχεται άοκνα όλοι οι άνθρωποι να γεύονται, ό,τι και ο ίδιος. Μισεί ό,τι μπορεί να χωρίσει τον άνθρωπο από το Θεό, μισεί την αδικία, τον ευτελισμό του ανθρώπινου προσώπου, τη φθορά της φύσης χάριν δαιμονικής εκμετάλλευσης και συσσώρευσης άνομου κέρδους. Και όλα αυτά, γιατί η προσβολή κατά του ανθρώπου και η εκπόρνευση της φύσης είναι απιστία, βλασφημία κατά του Θεού και άρνηση, όμοια με την άρνηση του Ιμπλίς, να υπακούσει στο θέλημα του Αλλάχ, πραγματώνοντας το Ισλάμ!
Συχνά η κατεστημένη εκδήλωση της θρησκείας, με τους εκπροσώπους της, που επιδιώκουν ζηλότυπα να εξουσιάζουν τις ψυχές, εναντιώνεται στην κεκρυμμένη Αλήθεια. Τούτο γίνεται με την προσήλωση στους τύπους και με την αναγωγή σημείων, ως δήθεν ορίων της απεριόριστης Αλήθειας. Οι ταγοί της κατεστημένης θρησκείας, συνειδητά ή και ασυνείδητα ανέχονται ή ακόμα καλλιεργούν την υποκρισία! Κατασπαταλούν φαιά ουσία και σελίδες βιβλίων με κίβδηλες ψιλολογίες, που εμφανίζουν ως περισπούδαστες μελέτες θεολογίας ή ηθικής. Συχνά οι περιπτωσιολογικές ψιλολογίες των 'θεολόγων' προκειμένου να επικεντρώσουν την προσοχή των πιστών στην ακριβή τήρηση τύπων ή στην αυστηρή προσήλωση σε κανόνες επιδερμικής ηθικής, αποπροσανατολίζουν τους ανθρώπους από την ουσία και τους στερούν την ευκαιρία να χορτάσουν την πείνα που ταλανίζει το είναι τους, τη δίψα που ξεραίνει την ψυχή τους και τέλος τέλος τους κρύβουν το δρόμο που μπορούν να ερωτευτούν και να γευτούν την απερίγραπτη μεταμόρφωση που προσφέρει ο έρωτας....
Το Ισλάμ είναι μια οικουμενική θρησκεία, με πλούσια πνευματική παράδοση που τουλάχιστον στη Δύση ο μέσος συνάνθρωπος αγνοεί. Επί πλέον πολλοί Χριστιανοί έχουν στρεβλές πληροφορίες για το Ισλάμ, που γεννούν πλέγμα προκαταλήψεων και μόνο, δυσχεραίνοτας εν κατακλείδι τη συνύπαρξη των ανθρώπων μεταξύ τους.
Δεν αξίζει να κλείσει τούτο το σημείωμα με τρόπο, που ίσως κάποιος οσμιστεί πνευματική μιζέρια. Με πολλήν αγάπη φιλοξενώ για όσους κοινωνούς στίχους από ένα doğuş του Ισμαήλ Εμρέ (1900-1970).
Ρώτησαν το Μωάμεθ, "συ γιατί ήρθες,
με θρήνο κι αναφυλλητό κομμάτιασες καρδιές;
Κι εκείνος είπε: "πρώτα για να φτιάξω ήθος - μετά θρησκεία".
Ήθος και παίδευση είναι αυτής της γνώσης η αρχή.
Μόνο με την παίδευση πραγματώνεται η ένωση μ' Εκείνον'
αν στο δρόμο προχώρησες, μη ρωτάς πώς,
αν δεν τελειώθηκες, τί καρπό θα δώσεις;
Το ήθος και η παίδευση είναι αυτής της γνώσης η αρχή.
Αν μέσα σου ξυπνήσει η συνείδηση
θά 'ρθει να κατοικήσει ο Θεός'
θρησκεία και πίστη μόνο τότε θα γνωρίσεις.
Ήθος και παίδευση είναι αυτής της γνώσης η αρχή.
Η θεία γνώση είναι ο καρπός, ο νόμος είναι η φλούδα.
Αυτά τα δυο είναι οι σύντροφοι κείνου που φτάνει στο Θεό.
Στο καραβάνι που για Κείνον κίνησε στέκει οδηγός ο έρως.
Ήθος και παίδευση αυτής της γνώσης είναι η αρχή.
...
Ξύπνα καρδιά και στοχάσου:
όποιος εδώ δεν έχει μάτια, τυφλός στον άλλο κόσμο θα διαβεί
άνοιξε τα μάτια τώρα που είσαι στην ζωή και κοίτα.
Ήθος και παίδευση είναι αυτής της γνώσης η αρχή.
Μετάφραση Πολύμνιας Αθανασιάδη
Συλλογή 'Πνοές". Εκδόσεις Δόμος 1991

Wednesday, September 21, 2005

Η ΕΣΧΑΤΗ ΒΛΑΣΦΗΜΙΑ


Ένας καλός μου φίλος Εβραίος, ως έφεδρος ταγματάρχης του ισραηλινού στρατού, κλήθηκε πρόσφατα στην ενεργό υπηρεσία, με αφορμή την επιχείρηση αναγκαστικής απομάκρυνσης των 8.500 Εβραίων εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας.
Υπήρξε μάρτυρας πραγμάτων που δεν ήταν δυνατό να δούμε από τις τηλεοράσεις μας. Όταν τελείωσε η υπηρεσία του στη Γάζα επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά. Τα λόγια του αποκάλυπταν μια βαθειά απογοήτευση που άγγιζε τα πιστεύω που κοσμούσαν την ψυχή του. Όπως μου εξομολογήθηκε, ένιωσε λίγο σαν προδομένος στην ιουδαϊκή πίστη του, από τους εποίκους που έζησε από τόσο κοντά για πρώτη φορά και σε ιδιαίτερα κρίσιμες συνθήκες. Είχε κοινή πίστη, έτσι νόμιζε τουλάχιστον, με τους εποίκους Εβραίους της Γάζας. Μου είπε όμως κάτι τραγικό, σε συνειδησιακό επίπεδο. "Μετά από την εμπειρία που είχα από τη στάση των εποίκων της Γάζας, αναδύθηκε από μέσα μου η σκέψη, πως η τρέλα και ο 'θεός' βρίσκονται πολύ κοντά. Όσα έζησα τις μέρες που πέρασα στη Γάζα προκάλεσαν μια ρωγμή στην πίστη μου. Άκουγα Εβραίους εποίκους που αντιστέκονταν να εγκαταλείψουν τους οικισμούς, προκειμένου να δοθεί η γη στους Παλαιστινίους, κρατώντας στα χέρια κυλίνδρους της Τανάχ,να ωρύονται σαν δαιμονισμένοι και να απαιτούν απ' το 'θεό' τους, που μέχρι πριν λίγο ήταν και ο δικός μου Θεός, όπ ως νόμιζα τουλάχιστον, να προκαλέσει ένα τσουνάμι, για ν' αφανίσει από προσώπου γης τους Άραβες....".

Στα τέλη του 19ου αιώνα Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη καταδίκασε ως αίρεση τον εθνοφυλετισμό! Αίρεση στη γλώσσα της θεολογίας σημαίνει σοβαρή παρέκκλιση από την κοινώς αποδεκτή πίστη και έχει ως επακόλουθο την αποκοπή του αιρετικού από την εκκλησία, την αναγκαστική απομάκρυνσή του από την κοινότητα των πιστών. Το περιεχόμενο της έννοιας του εθνοφυλετισμού είναι απόλυτα ταυτόσημο με το περιεχόμενο των λέξεων ρατσισμός και εθνικισμός. Η καταδίκη του ρατσισμού από την Ορθόδοξη Εκκλησία συνέπεσε χρονικά με την εμφάνιση στη Δύση των ιδεών του Josef Arthur Graf von Gobineau, που θεωρείται ο σύγχρονος θεωρητικός του ευρωπαϊκού ρατσισμού!
Σήμερα η κατάσταση στην Ορθόδοξη Εκκλησία είναι απογοητευτική. Η εκκλησία αυτή έχει κατατμηθεί σε τοπικές επί μέρους εκκλησίες με εθνοφυλετικά κριτήρια. Υπάρχει η Ελλαδική Εκκλησία, που απροκάλυπτα ταυτίζει τη χριστιανική πίστη με το ελληνικό έθνος και πεισματικά επιμένει προκειμένου να συνεχίσει να υπάρχει η ταύτιση της ιδιότητας του 'πατριώτη' ή 'εθνικόφρονα' Έλληνα με την ιδιότητα Ορθόδοξου Χριστιανού. Υπάρχει η Σερβική Εκκλησία που κατά κύριο λόγο συντηρεί τους φαντασιακούς μύθους που τρέφουν καταστροφικά τον μεγαλοσερβικό εθνικισμό. Η Ρωσική Εκκλησία, όπως συνέβαινε και στην εποχή των Τσάρων, κατά τον ίδιο τρόπο εκτρέφει τον ρωσικό εθνικισμό και συμβάλλει στην ιμπεριαλιστική πολιτική της νέας Ρωσικής Ομοσπονδίας. Είναι ολοφάνερος ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις τοπικές ορθόδοξες εκκλησίες και ιδίως η απαράδεκτη αμφισβήτηση της κανονικής δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως εκ μέρους της Ελλαδικής και της Ρωσικής Εκκλησίας. Τελικά, αυτοί που καταδίκασαν ως αίρεση το ρατσισμό, αποδεικνύονται ρατσιστές και εθνικιστές, ακυρώνουν το οικουμενικό περιεχόμενο του χριστιανικού μηνύματος και αλλοιώνουν το Ευαγγέλιο, στο οποίο υποκριτικά διακηρύττουν ότι πιστεύουν, αφού με λόγους, έργα και καλά σχεδιασμένες στρατηγικές έχουν καταστήσει τις τοπικές ορθόδοξες εκκλησίες που διοικούν οχήματα μιας στείρας αλλά και επικίνδυνης συνάμα δεξιάς πολιτικής.

Όσοι αυτοαποκαλούνται Μουσουλμάνοι και έχουν επιτρέψει να δηλητηριασθούν οι ψυχές τους από τυφλό μίσος για τη 'Δύση', για τους Χριστιανούς και για του Εβραίους, σε τέτοιο βαθμό που μεατρέπουν την ύπαρξή τους σε κινούμενη βόμβα, με μόνο σκοπό να σπείρουν τη φρίκη του θανάτου και του πόνου μεταξύ εντελώς ανυποψίαστων, τις συντριπτικά περισσότερες φορές, στόχων-συνανθρώπων τους στη 'Δύση', έχουν χάσει την αφοσίωσή τους στο Ισλάμ. Έπαυσαν να ακολουθούν το παράδειγμα του Προφήτη Μοχάμμεντ και έχουν ξεπέσει στο επίπεδο των αρνητών της πίστης του Αλλάχ!

Ο φανατισμός όποιο προσωπείο και αν φορεί είναι αρρώστεια του νου και της ψυχής. Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι αδιαπραγμάτευτη, γιατί η ζωή είναι δώρο του Θεού και φανέρωση της αέναης παρουσίας Του σε όλες τις εξελίξεις της ιστορίας, ακόμη και σ' εκείνες που οι επιστήμονες ιστορικοί τις αξιολογούν μηδαμινές ή ασήμαντες, έστω και για να τις ρίξουν μια ματιά.

Όταν ο αλλοτριωμένος άνθρωπος τολμά τα ανομήματα και τα εγκλήματα και τις καταστροφές, που προκαλεί στον ΑΛΛΟΝ, εξαιτίας του μίσους, του φόβου, της προκατάληψης και της άγνοιας, να τα πράττει στο όνομα του Θεού, τότε βρισκόμαστε εμπρός στην έσχατη βλασφημία. Αυτήν για την οποία στο Ευαγγέλιο αναφέρεται, πως δεν υπάρχει συγχώρηση...

Wednesday, September 07, 2005

Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ


Η διατύπωση της ρήσης είχε ειπωθεί από χρόνια, αλλά φαίνεται αρκετά επίκαιρη στην εποχή μας, μιας και πολλά δεδομένα από το παρελθόν αποδομούνται εξαιτίας μιας απογύμνωσης από κάθε περιεχόμενο, εξαιτίας μιας τραγικής απομυθοποίησης. 'Η ηθική του μέλλοντος είναι η αισθητική'.
Η συνείδηση είναι μια ιδιότητα της ανθρώπινης ύπαρξης που, τουλάχιστον, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε ως τώρα, την διακρίνει από τα λοιπά θηλαστικά του πλανήτη. Η συνείδηση βρίσκεται στο κέντρο της υπόστασης του προσώπου, μολονότι οι εξ επαγγέλματος 'ηθικολόγοι', συνωμοτώντας μεταξύ τους υπόγεια προσπαθούν άοκνα να συρρικνώσουν το εύρος της ανθρώπινης συνείδησης σε μια παιδαριώδη και απλοϊκή λειτουργία, στη διάκριση του 'καλού' από το 'κακό'. Οι 'συνωμότες' συνήθως ταυτοποιούν το δεύτερο, άμεσα ή έμμεσα με το αιδοίο, που κοσμεί άνδρες και γυναίκες και χάριν αυτού, όσοι πιστοί, όσοι υποψιασμένοι, κλείνουμε τα μάτια, έχοντας γευθεί τον έρωτα....

Η συνείδηση κατά τη γνώμη μου παράγει το ήθος και κατ' επέκταση την ηθική. Αποτελεί το χάρισμα, με το οποίο οικειοποιείται η ύπαρξη τις συνιστώσες της μοναδικότητάς της, τα αποκλειστικά γνωρίσματα της ιδιοπροσωπίας της. Η πρόσκτηση του ήθους ως απαυγάσματος της ανθρώπινης συνείδησης, προσφέρει την ευχέρεια της διάκρισης και της επιλογής. Νομίζω πως η συνείδηση αποτέλεσε το εφαλτήριο του πολιτισμικού άλματος του ανθρώπου που προκάλεσε την μετάβαση του είδους μας από το αγελαίο ήθος του ατόμου στο κοινωνικό ήθος του προσώπου.

Η ηθική τελικά υπάρχει για να καταπιέζει τους ανθρώπους, επιβάλλοντας πολυποίκιλους ετεροπροσδιορισμούς ή για να συντελεί στην ατέρμονη εσωτερική πορεία του καθενός και της καθεμιάς στην αναζήτηση του γνώθι σαυτόν; Το ήθος μπορεί να αναγνωρίζεται ως τέτοιο, αν προκαλεί διχασμούς στη συνείδηση, δηλαδή πνευματικής υφής σχιζοφρένεια; Αβίαστα προβάλλει το 'όχι'. Το ήθος χαρακτηρίζει τους οδοιπόρους, που ακούραστοι πορεύονται την ατραπό της ατελεύτητης ολοκλήρωσης του ανθρώπινου είναι τους.... Το ήθος κοσμεί τους Οδυσσείς που αναζητούν με λαχτάρα, και νοσταλγία συνάμα την Ιθάκη τους....

Ποιο είναι το περιεχόμενο της αισθητικής και πώς συνδέεται άραγε με την ηθική; Η αισθητική κατά τη γνώμη μου είναι η ιδιότητα που επιτρέπει σε κάποιον να δακρύζει συγκινημένος, καθώς βλέπει τον ήλιο να βυθίζεται σε μια κόκκινη θάλασσα στο βάθος μαγικού ορίζοντα, ή εκπλήττεται, όταν ακούει στο κέντρο μιας πολυάνθρωπης πόλης, πουλιά να κελαηδούν στις φυλλωσιές της δεντροστοιχίας ενός δρόμου, λες και για πρώτη φορά απολαμβάνει κάτι τέτοιο. Η αισθητική είναι εκείνη, που μπροστά στη θέα του κάλλους της γυναικείας μορφής μετατρέπει τον θαυμασμό σε δοξολογία του Θεού και κατά την προσέγγιση ενός ανθρώπου μ' ένα έργο τέχνης, μπορεί να προκαλέσει ερωτικές συγκινήσεις. Η αισθητική είναι γνώρισμα της ψυχής και επίτευγμα παιδευτικής καλλιέργειας. Αποτελεί αναίρεση της βαρβαρότητας και δείγμα πνευματικής ευγένειας. Μολονότι η αισθητική προσλαμβάνεται ως ανάγκη του ενσυνείδητου ανθρώπου, όλο το Σύμπαν αποτελεί το αλφαβητάρι της αισθητικής παιδείας. Ο Θεός είναι Αυτός που σπρώχνει προς την αισθητική πρόσληψη του κόσμου, αφού πράγματι είναι η αιτία του Κάλλους, της Αρμονίας και όλου του πλούτου που κοσμεί τον σύμπαντα Κόσμο.

Η αισθητική είναι δομικό στοιχείο της ηθικής, καθόσον αναιρεί την αναισθησία και τον δήθεν αυθορμητισμό της αδιακρισίας, που εισβάλλει στις ανθρώπινες σχέσεις καταρρακώνοντας κάθε σεβασμό σε ό,τι συνιστά το προσωπικό άβατο για τον καθένα και την καθεμιά.

Η αισθητική αποτελεί κατά κάποιο τρόπο ένα προαπαιτούμενο 'ένδυμα' για να δρασκελίσει κάποιος τη θύρα που εισάγει στο Ιερό!

Όσες σκέψεις έχω διατυπώσει σε τούτο το σημείωμα, αποτελούν μια διαμαρτυρία κατά της πνευματικής βαρβαρότητας, που χαρακτηρίζει πολλούς 'πνευματικούς αλιείς και τροφούς' των ψυχών μας. Χάριν κάποιας 'αλήθειας', επιβάλλεται ή απαιτείται η αδιαμαρτύρητη αποδοχή κάθε κακούγουστου naif "τύπου", που θεωρείται ως πνευματικά ώριμος καθοδηγητής αναζητητών της αλήθειας και της υπαρξιακής ολοκλήρωσης.
Φθάνω στο σημείο να εκφράσω την άποψη, πως στο χώρο του ιερού δεν υπάρχουν περιθώρια για να εμφιλοχωρήσουν ανθρώπινες υπάρξεις, που πεισματικά απολαμβάνουν το να παραμένουν ακατέργαστες....

Αφιερώνω όλα όσα έγραψα πιο πάνω στους 'νοήμονας νοούντας'.

Thursday, August 18, 2005

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ

'Ο αληθινός σοφός, δε δένεται με καμιά πίστη'.

Ιμπν αλ Άραμπι (1165-1240 μ.Χ.)


Ο ευλογημένος Ιησούς είχε πει ότι "το πνεύμα όπου θέλει πνει" (Ιω. 3:8). Πώς να βρεθεί επομένως δύναμη, ικανή να περιορίσει τον Παντοδύναμο; Ο μυθικός Προκρούστης στέκει αμήχανος και απογοητευμένος αφού στο κρεβάτι του δεν χωρά ο Αχώρητος! Το Πνεύμα εμπεριέχει την ελευθερία ως στοιχείο της απερινόητης υπόστασής του, για τούτο και πνέει όπου θέλει.

Έχει ειπωθεί, πως υπάρχουν τόσα μονοπάτια που οδηγούν στο Θεό, όσοι είναι και οι άνθρωποι που κατοικούν τον πλανήτη! Δεν θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι διαφορετικά, όταν το "Πνεύμα του Αλλάχ"* είπε 'γνώσεσθε την Αλήθειαν και η Αλήθεια ελευθερώση υμάς'. Ο λόγος αυτός σημαίνει πως προαπαιτούμενο της ελευθερίας, ως δομικού συστατικού του σώου ανθρώπου, είναι η Γνώση της αλήθειας.
Όποιος αξιώθηκε να βιώσει το 'γνώθι σαυτόν' αξιώθηκε της γνώσεως και του Θεού, της όντως ζωής, της πηγής της ζωής, της κατ' εξοχήν αιτίας των πάντων, του μανικού Εραστή και Ερωμένου συνάμα, κάθε ανθρώπινης ύπαρξης.

Η πίστη είναι αναγκαία, αλλά έχει τα όριά της. Για τούτο και οι πίστεις οικοδομούνται σε αρχές και κανόνες, που όταν και εφόσον φτάσει το πλήρωμα του χρόνου, ως αυστηρά προσωπική αποκάλυψη για τον καθένα και την καθεμιά, υπερβαίνονται.... Όταν αξιωθεί ο άνθρωπος να ζήσει τη στιγμή αυτής της υπέρβασης προσεγγίζει τη Γνώση. Πρόκειται όχι για τη γνώση που ικανοποιεί τους λαβυρίνθους του εγκεφάλου μας, αλλά για την κατ΄ουσία γνώση που καταλαμβάνει το κέντρο της ύπαρξης, την καρδιά. Όταν ο Ιησούς Χριστός έλεγε πως η γνώση της αλήθειας ελευθερώνει, αναφερόταν στην καρδιακή γνώση και όχι σ' εκείνη που συλλέγουμε διαβάζοντας βιβλία ή παρακολουθώντας διαλέξεις....

Ο Ιμπν αλ Άραμπι είχε γράψει: "Ακολουθώ τη θρησκεία της αγάπης, όποιο δρόμο κι αν παίρνουν οι καμήλες της. Η θρησκεία μου και η πίστη μου είναι η αληθινή θρησκεία". Αργότερα ο άγιος Μεβλανά Τζελαλουντίν Ρουμί είχε πει: "Ο άνθρωπος του Θεού γίνεται με την Αλήθεια σοφός, ο άνθρωπος του Θεού δε μαθαίνει από βιβλία. Ο άνθρωπος του Θεού είναι πέρα από απιστία και πίστη, για τον άνθρωπο του Θεού το ορθό και το λάθος είναι το ίδιο".

Η ένθεη γνώση που υπερβαίνει τα όρια της πίστης, την οποία τιμά και σέβεται, αφού η πίστη είναι η πύλη της Οδού, είναι χάρισμα για εκείνους και εκείνες που έχουν αφεθεί στην κυριολεξία στη βούληση του Θεού, φλεγόμενοι από αυθεντικό και παράφορο έρωτα. Στους ερωτευμένους αναζητητές του Μεγάλου Εραστή αρμόζουν οι στίχοι του αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου: "Εξεζήτουν γαρ Εκείνον, Εκείνον όνπερ επόθουν, ου ηράσθην, ου τω κάλλει ωραιότητος ετρώθην, εφλεγόμην, εκαιόμην, όλος ενεπυριζόμην" (Ύμνοι 30:373-378).

Αν η σοφία είναι χάρισμα της Πηγής της Σοφίας, δηλαδή του Θεού, ο σοφός που χαριτώθηκε με τούτο το δώρο από τον Πολυεύσπλαγχνο και Πολυέλαιο Κύριο του Παντός, άγεται και φέρεται από τις πνοές του Πνεύματος και δεν αναπαύεται σε οποιονδήποτε περιορισμό, αφού το Πνεύμα πνέι όπου θέλει! Αδιαφορεί για κάθε είδους ανταμοιβές και οι φόβοι των δεινών της κόλασης δεν τον αγγίζουν. Η προσευχή του είναι όμοια με αυτή την προσευχή της Ραμπία: "Ω Θεέ! Ό,τι μερίδα απ' αυτόν τον κόσμο έχεις ορίσει για μένα, φύλαξέ την για τους εχθρούς Σου και ό,τι μερίδα από τον άλλο κόσμο έχεις ορίσει για μένα, φύλαξέ την για τους φίλους Σου. Εσύ είσαι αρκετός για μένα".

Ο Θεός όταν έπλασε τον άνθρωπο τον τίμησε με το παραπάνω, αξιώνοντας ακόμη κι από τους αγγέλους Του να τον τιμήσουν. Ανάμεσα στ' άλλα χαρίσματα με τα οποία προικίσθηκε η ύπαρξή μας είναι και το δικαίωμα της επιλογής, ακόμη κι αυτής της ανταρσίας κατά του απαθούς Θεού! Ο Θεός μας είναι αγάπη, είτε το δεχόμαστε είτε όχι. Για τούτο η αγάπη είναι "ο αστρολάβος των ουρανίων μυστηρίων"** και εμπνέει την θρησκεία του Θεού, σε κάθε έκφρασή της. Η αληθινή θρησκεία δεν εδράζεται στην εκλογικευμένη πίστη, αλλά γνωρίζει την φλεγόμενη πεποίθηση που απορρέει από την ενόραση, που αψευδής μάρτυρας είναι η συνείδησή μας.

Κάθε ψυχή δέχεται αυτό, για το οποίο είναι έτοιμη και ποθεί να δεχθεί. Άλλος πιστεύει με την ελπίδα μιας ανταπόδοσης, άλλος από φόβο ν' αποφύγει τα δεινά της κόλασης.Όλοι έχουν τον τόπο τους. Αλλά το Φως και η αγκαλιά του Θεού περιμένουν εκείνους που αδιαφορούν για καθετί άλλο παρά μόνον καίγονται από έρωτα για το Θεό, για την όντως Αγάπη.

Είναι απόλυτα αληθινό εκείνο που είχε πει ο αγαπημένος του Θεού Σιμπλί: "Το να νιώσεις έστω και για μια στιγμή ένα με το Θεό, είναι καλύτερα από όλες τις πράξεις λατρείας, από την αρχή του κόσμου ως το τέλος του".

Υπάρχουν τόσα μονοπάτια που οδηγούν στο Θεό, όσοι είναι οι άνθρωποι. Και τούτο είναι δωρεά και πρόνοια του ίδιου του Θεού για τον γένος μας. Όσο κι αν είναι βέβαιο πως το μονοπάτι όπου αξιωθήκαμε να οδοιπορούμε είναι Αληθινό, ας αφήσουμε την κρίση για τα πάμπολλα άλλα μονοπάτια που βαδίζουν οι άνθρωποι στον Θεό και μόνο!

Αξίζει να κλείσει τούτο το γραπτό σημείωμα με λόγο του Ιμπν αλ Άραμπι: " (Η Αλήθεια) έχει μπερδέψει όλους του πολυμαθείς του Ισλάμ, καθένανε που έχει σπουδάσει τους Ψαλμούς, κάθε Εβραίο Δάσκαλο και κάθε Χριστιανό Ιερέα".

*'Ρουχουλλάχ', δηλαδή 'Πνεύμα του Αλλάχ', είναι ο επιθετικός προσδιορισμός για τον Ιησού στο ιερό Κοράνιο.

** Την όμορφη αυτή φράση δανείστηκα από το βιβλίο του Reynold A. Nicholson "Οι Μυστικοί των Σούφι" (ελληνική έκδοση από τον 'Πύρινο Κόσμο'.

Tuesday, August 16, 2005

Ο ΔΕΡΒΙΣΗΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΟΘΟ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΙ


Σ' ένα χωριό της μακρινής Ανατολίας ένας Δερβίσης είχε ανομολόγητο παράπονο, γιατί δεν είχε αξιωθεί να δεχθεί στο φτωχικό του φιλοξενούμενους. Ο καημός του είχε γίνει τόσο βαρύς, που δεν άντεξε και τον εκμυστηρεύτηκε στο Σεϊχη του. Ο Δάσκαλος τον άκουσε με πολλή προσοχή και όταν τέλειωσε όσα είχε να πει ο Μαθητής, ξεπροβοδώντας τον από τη Ντέργκα, ο Δάσκαλος του είπε: 'Μη στενοχωριέσαι άλλο. Σύντομα θα σου δοθεί η ευκαιρία να φιλέψεις και να περιποιηθείς ξένους στο σπιτικό σου. Ίνσαλλαχ ο πόθος σου θα εκπληρωθεί.

Πέρασαν μέρες και ο Δερβίσης ένιωθε στην καρδιά του να σταλάζει το δάκρυ της απογοήτευσης. Κανένας δεν είχε χτυπήσει τη θύρα του, ούτε φάνηκε κάποιος για να διαβεί το κατώφλι του σπιτιού του. Την πέμπτη μέρα, αφότου είχε συναντηθεί με το Δάσκαλό του, άκουσε ένα πρωινό γαυγίσματα έξω από το σπίτι. Έτρεξε γοργά να ξεμανταλώσει την εξώθυρα, με την κρυφή ελπίδα πως θ' αντίκρυζε κάποιον οδοιπόρο που τον ακολουθούσε το ζαγάρι του. Καθώς άνοιξε και τα δυο φύλλα της πόρτας είδε μονάχα ένα καχεκτικό σκυλί, που μόλις και μετά βίας στεκόταν στα πόδια του. Φαινόταν πεινασμένο και ταλαιπωρημένο, ενώ στο λαιμό του ήταν ολοφάνερες μερικές πληγές. Το γαύγισμά του δεν ήταν απειλητικό, μάλλον σαν παρακαλετό ακουγόταν. Ο Δερβίσης άναψε και κόρωσε από θυμό και δίχως άλλη σκέψη έδιωξε με σκληρές βρισιές το σκυλί από την εξώθυρα του σπιτιού του. Ο θυμός και η απογοήτευση κατέκλυζαν την καρδιά του. Έβαζε σκέψεις και κατά του Δασκάλου του.

Μετά από δυο μέρες, αφού ηρέμησε πήγε και βρήκε τον Σεϊχη του. Έβγαλε μπροστά του πίκρα και κρυφό θυμό, γιατί ενώ περίμενε κάποιον ταξιδιώτη να φιλοξενήσει στο σπίτι, όπως τους είχε υποσχεθεί πως θα συμβεί και ο Δάσκαλός του, επί τόσες μέρες που περίμενε υπομονετικά, μονάχα ένας άρρωστος και πεινασμένος στάθηκε έξω από την πόρτα του.... 'Ευλογημένε', του είπε ο Δάσκαλος, 'γιατί βαραίνεις την ψυχή σου χωρίς λόγο'; 'Ο σκύλος που έφτασε έξω από τη θύρα του σπιτιού σου κι εσύ χωρίς στάλα συμπόνιας τον έδιωξες κακήν κακώς, ήταν ο ίδιος ο Σεϊχης σου'!
Ο Μαθητής έκρυψε το πρόσωπό του κι άφησε τα δάκρυα να νοτίσουν τις παρειές του. Έφυγε από τη Ντέργκα με το κεφάλι κατεβασμένο από ντροπή κι άρχισε να γυρνά σε δρόμους και σοκάκια ελπίζοντας να βρει το σκύλο που είχε διώξει. Μετά από κόπο πολύ βρήκε το ζώο κουλουριασμένο σε μια γωνιά. Πήγε κοντά του με προσοχή κι έβαλε μπροστά του ένα σωρό φαγιά που κουβαλούσε μαζί του. Ο σκύλος φαινόταν το ίδιο πεινασμένος, όπως την πρώτη φορά που τον είχε αντικρύσει. Παρόλα αυτά σηκώθηκε απ' τη βολή του κι απομακρύνθηκε από το Δερβίση χωρίς ούτε κάν να οσμιστεί τα φαγητά που είχε απλώσει εμπρός του.

Wednesday, August 10, 2005

ΑΧΜΕΝΤ ΕΡ ΡΙΦΑΪ


Του Αγαπημένου Φίλου Ali Derviş Baba.
Πριν από δέκα αιώνες, στην περιοχή της πόλης Μπάσρα του σημερινού Ιράκ, έζησε ένας άγιος και σοφός άνθρωπος ο Πιρ Αχμέντ ερ Ριφαϊ. Το διάβα του από τούτη τη ζωή έγινε αφορμή να ευλογηθούν αμέτρητες ψυχές ανθρώπων ενώ η ευωδία της παρουσίας του δεν έχει εγκαταλείψει τη γη ως τις μέρες μας.
Ο άγιος Αχμέντ ερ Ριφαϊ ήταν γνωστός στους συγχρόνους του για τη σοφία και τις βαθειές γνώσεις, με τις οποίες ήταν προικισμένος, στην ιερή επιστήμη της Θεολογίας αλλά και στην επιστήμη της ερμηνείας του ιερού Νόμου. Η φήμη του όμως είχε απλωθεί ως τα πέρατα του κόσμου για την ευσπλαγχνία του για τους λεπρούς και τους κατάκοιτους αρρώστους, για τους φτωχούς και τα ορφανά, για την τρυφερότητα και την απροσωπόληπτη αγάπη που έδειχνε απέναντι σε όλους τους μαθητές του, χωρίς την παραμικρή διάκριση. Λέγεται πως οι μαθητές του αγίου Πιρ είχαν φτάσει τις εφτακόσιες χιλιάδες!
Κάθε λόγος, κάθε κίνηση, η παραμικρή, η αδιόρατη λεπτομέρεια στη συμπεριφορά του αγίου Αχμέντ ερ Ριφαϊ ήταν μια δοξολογία για τον Πανάγιο Αλλάχ. Το φυσικό και ασυνείδητο για τον καθένα μας γεγονός της αναπνοής, για τον άγιο Πιρ ήταν μια διηνεκής ενθύμιση του Ονόματος του Αλλάχ!
Όσοι είχαν διασώσει στη μνήμη τους τη μορφή του, δεν θυμούνται στιγμή που το πρόσωπό του να μην το κοσμούσε ένα φωτεινό και χαρούμενο χαμόγελο....
Κάποια μέρα που είχε επισκεφτεί ο άγιος Αχμέντ ερ Ριφαϊ το παζάρι της Μπάσρα συνάντησε ένα καταπληγωμένο σκύλο. Ήταν τόσο αδύνατο το ζώο που με δυσκολία κρατιόταν στα πόδια του. Από τις πληγές έτρεχε πύον. Ο άγιος άνθρωπος του Θεού παρατήρησε πως όσους πλησίαζε το σκυλί, μήπως και του δώσουν μια βούκα ψωμί, το έδιωχναν με κλωτσιές και ακατονόμαστες βρισιές. Η καρδιά του Πιρ δεν άντεξε την τόση βαρβαρότητα απέναντι σ' ένα πλάσμα του Παντοδύναμου και Πολυεύσπλαγχνου. Πλησίασε το σκυλί με προσοχή για να μην φοβηθεί, έσκυψε πλάι του κι άρχισε να το χαϊδεύει τρυφερά. Έβγαλε ψωμί και ό,τι άλλο είχε στον τουρβά του και το τάισε με τα ευλογημένα χέρια του. Το οδήγησε μετά σε μια δημόσια βρύση, που βρισκόταν παράμερα και το ξεδίψασε, δίνοντάς του νερό μέσα απ' τις παλάμες του. Στη συνέχεια κι αφού το σκυλί εμπιστεύτηκε τον άγιο το οδήγησε μακριά από την πόλη στην πιο κοντινή όαση. Ο άγιος του Θεού και ο πληγωμένος σκύλος έμειναν στην όαση για περίπου σαράντα μέρες, όσος χρόνος ήταν αναγκαίος για να γιατρευτεί το πλάσμα του Αλλάχ και να δυναμώσει. Όλο αυτό το διάστημα ο άγιος Πιρ φρόντιζε με όλη του την αγάπη το σκυλί. Έβαζε αλοιφές στις πληγές του ώσπου έκλεισαν για τα καλά. Τάιζε το ζώο με κατάλληλες τροφές, που ετοίμαζε ο ίδιος, για να δυναμώσει και να σταθεί στα πόδια του. Όταν πια ο σκύλος έγινε απόλυτα καλά και το τρίχωμά του όταν έπεφταν πάνω του οι αχτίνες του πρωινού ήλιου, ακολουθώντας τον άγιο Αχμέντ ερ Ριφαϊ σα ζαγάρι, ξαναγύρισαν στη Μπάσρα.
Η φήμη της απέραντης ευσπλαχνίας του αγίου Αχμέντ ερ Ριφαϊ για τα ζώα έγινε γνωστή και στη Δύση. Αλλά οι Δυτικοί, με την υπεροψία που ρημάζει την ψυχή τους από αιώνες τώρα απέναντι στο Ισλάμ και στην Ανατολή, δόξα τω Θεώ που υπάρχουν ευλογημένες εξαιρέσεις, παρομοιάζουν τον Πιρ Αχμέντ ερ Ριφαϊ με τον άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης, ενώ θα όφειλαν να κάνουν το αντίστροφο, αφού ο Φτωχούλης του Θεού ήταν δισέγγονος του αγίου Αχμέντ ερ Ριφαϊ.
Ο άγιος Πιρ ανάμεσα στα άλλα λόγια του μας άφησε και τούτο: "Η αληθινή συμπάθεια για όλα τα δημιούργηματα του Αλλάχ είναι ένας από τους λόγους που αξιώνουν την ανθρώπινη ύπαρξη να φτάσει τον Αλλάχ".

Tuesday, August 09, 2005

ΤΡΕΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ




  • Η ώριμη κυρία με ύφος, που αναδείκνυε την αυταρέσκειά της απευθύνθηκε στο συνομιλητή της λέγοντάς του: 'Προσωπικά αισθάνομαι ικανοποιητικά ισορροπημένη, δίχως αναπάντητα ερωτηματικά. Δεν έχω νιώσει ούτε στιγμή την ανάγκη να αφεθώ στην καθοδήγηση ενός Δασκάλου. Μου είναι αδιανόητο να εκχωρήσω έστω και το ελάχιστο μόριο της ατομικής ελευθερίας μου σ' έναν άνθρωπο, ακόμη κι αν θεωρείται άγιος και φωτισμένος, προκειμένου να γίνει ψυχαγωγός μου....'. Ο συνομιλητής της με γλυκό τρόπο της λέει: 'Η προσεγμένη εμφάνισή σας δείχνει χωρίς αμφιβολία ότι προσέχετε το μακιγιάζ και το ντύσιμό σας'. Η ώριμη κυρία συγκατένευσε με μια κίνηση του κεφαλιού κι ένα αδιόρατο μειδίαμα.... Ο συνομιλητής της συνέχισε: 'Αυτό σημαίνει πως θα ξοδεύετε αρκετό χρόνο μπροστά στον καθρέφτη για να ετοιμαστείτε πριν από κάθε σας έξοδο. Σας πέρασε ποτέ απ' το νου, ότι πίσω από το ωραίο πρόσωπο και το ελκυστικό σώμα σας υπάρχει η ψυχή σας, η πνευματική υποστατική σας διάσταση, που μολονότι δεν είναι ορατή ή ψηλαφητή, παρά ταύτα καθορίζει κατ' ουσία το στίγμα της ανθρώπινης ύπαρξής σας; Έχετε στη διάθεσή σας κάποιο είδος καθρέφτη όπου να αντανακλά η ψυχή σας και να βλέπετε τον έσω εαυτό σας; Η άρτια εξωτερική εμφάνισή σας απαιτεί φροντίδα για την κόμμωσή σας, χρόνο για το κατάλληλο μακιγιάζ, προσοχή στη διατροφή, ώστε να αποφύγετε τα περιττά κιλά, τακτική άθληση για καλή φυσική κατάσταση και υγεία και ιδιαίτερη προσοχή για την ένδυσή σας, ώστε η εικόνα σας ως γυναίκας να ικανοποιεί πρώτα εσάς την ίδια, αλλά και όσους συναναστρέφεσθε. Αναρωτηθήκατε, ότι η ψυχή σας έχει ανάγκη επίσης από φροντίδα και ενδιαφέρον εκ μέρους σας, προκειμένου να φτάσει το επίπεδο πνευματικής αρτιότητας που της αρμόζει και σεις η ίδια, ως ανθρώπινη ύπαρξη, να φτάσετε την ολοκλήρωση;' Η κυρία χαλάρωσε και χωρίς να προφέρει λέξη άφησε να φανεί πως όσα άκουγε κέντριζαν το ενδιαφέρον της. Ο συνομιλητής της συνέχισε: 'Ο Δάσκαλος, που είπατε ότι δεν έχετε την ανάγκη του ή ότι δεν είστε διατεθειμένη να του χαρίσετε κάτι από την ατομική ελευθερία σας, είναι ο καθρέφτης που έχει ανάγκη η ψυχή σας.... Δίχως πνευματικό Δάσκαλο, είναι δυστυχώς αδύνατο να διαφυλάξουμε την ψυχή μας σώα και να φτάσουμε το επίπεδο ποιότητας του ολοκληρωμένου ανθρώπου ...'.
  • Ο Δάσκαλος ένα βράδυ, αφού τελείωσε το δείπνο είπε στους αγαπημένους του, που κάθονταν τριγύρω: 'Η ψυχή μας για ν' ανθίσει έχει ανάγκη από τρία πράγματα. Το πρώτο είναι η απόκτηση γνώσης. Τούτο γίνεται με τη μελέτη, αρκεί το κίνητρο να είναι η καλλιέργεια της ύπαρξής μας και μόνο. Πολλοί μελετούν για να συλλέξουν γνώση προκειμένου ν' ασκήσουν εξουσία, ενώ άλλοι χρησιμοποιούν όλα εκείνα που έχουν μάθει για να αποκτήσουν χρήματα. Η γνώση που αποκτάται χάριν της εξουσίας ή χάριν του πλούτου όχι μόνο δεν ικανοποιεί τη δίψα της ψυχής μας, αλλ' απεναντίας την καθηλώνει σε στασιμότητα ή ακόμα την ωθεί προς την ευτέλεια.... Είναι γνώση κίβδηλη και διόλου ψυχωφελής. Το δεύτερο πράγμα που έχει ανάγκη η ψυχή είναι η συζήτηση. Η συζήτηση προάγει το διάλογο ανάμεσα στους ανθρώπους και θρυμματίζει τον πνευματικό αυτισμό. Η αυθεντική συζήτηση επειδή καλλιεργείται ανάμεσα σε δυο τουλάχιστον ανθρώπους ανοίγει παράθυρα επικοινωνίας ανάμεσα στις ψυχές των συνομιλητών και δεν αφήνει περιθώρια ν' αυξηθεί ο ναρκισσισμός, που είναι το λίπασμα του εγωισμού. Το τρίτο που τρέφει την ψυχή μας, την κρατά ακατάπαυστα σε εγρήγορση και την λεπταίνει είναι η μουσική και η συνεχής ενθύμιση του Θεού. Η μουσική και η ενθύμιση του Θεού πάνε μαζί...'.
  • Σ' ένα χωριό της οθωμανικής Βουλγαρίας, όπου όλοι οι κάτοικοι ήταν Μουσουλμάνοι, ένα χειμωνιάτικο βράδυ γύριζε στο σπίτι κατάκοπος, καβάλα στο άλογό του ο Μουζάφερ εφέντης. Έλειπε επί μέρες για δουλειές στο Πλόβντιβ. Κοντά στο σπίτι συνάντησε έναν οδοιπόρο άνγωστό του. Ήταν από ξένο μέρος κι έψαχνε χάνι για να περάσει τη νύχτα. Χωρίς δεύτερη σκέψη ο Μουζάφερ εφέντης τον προσκάλεσε στο σπίτι του να περάσει τη νύχτα. Φτάνοντας στο σπίτι παρακάλεσε τη γυναίκα του να ετοιμάσει κρεβάτι για τον ξένο κι έδωσε εντολή σ' έναν υπηρέτη να σφάξει ένα αρνάκι, να το ψήσουν στο φούρνο για να φιλέψουν τον άνθρωπο του Θεού. Το αρνί ετοιμάστηκε και μπήκε στο φούρνο δίχως χρονοτριβή. Ο ξένος ζήτησε από τον Μουζάφερ να έχει κρασί στο τραπέζι. Στο σπίτι κρασί δεν υπήρχε, όπως και σε κανένα σπίτι του χωριού. Οι Μουσουλμάνοι του τόπου θεωρούσαν χαράμ το κρασί. Παρόλα αυτά ο Μουζάφερ εφέντης δεν υπολόγισε την κούραση που του προκαλοπύσε πόνο σε όλο το κορμί, ούτε τη νύχτα, που ήταν κρύα και η ώρα προχωρημένη, μήτε τα σχόλια που θα γίνονταν σε βάρος του, άμα γινόταν γνωστό πως πρόσφερε κρασί στο αρχοντικό του. Χωρίς δεύτερη σκέψη ανέβηκε σ' ένα ξεκούραστο άλογο και ξεκίνησε γοργά για το γειτονικό χωριό, όπου ζούσαν Χριστιανοί. Ήταν σίγουρος πως θα έβρισκε κρασί για τον φιλοξενούμενό του. Σ' όλα τα χωριά της περιοχής, χριστιανικά και μουσουλμάνικα, ήταν γνωστός ο Μουζάφερ εφέντης, όχι μονάχα για τη νοικοκυροσύνη του, αλλά γιατί ήταν και αδελφός του Μουφτή. Μόλις έφτασε στο χωριό πήγε στο σπίτι του φίλου του Ντίμιταρ, χτύπησε την πόρτα δυο τρεις φορές και σε λίγο γυρνούσε στο χωριό του με μια ντραμιτζάνα μπρούσκο κρασί. Έφτασε στο σπίτι. Μπήκε μέσα. Οι γυναίκες είχαν αποσυρθεί στα δωμάτιά τους. Απ' την κουζίνα μοσχοβολούσε το ψητό. Άφησε το κρασί σε μια γωνιά και κατευθύνθηκε στον καλόν οντά όπου είχαν στρώσει να κοιμηθεί ο ξένος ελπίζοντας να τον βρει εκεί, αφού δεν τον αντίκρυσε στο καθιστικό. Ο φιλοξενούμενος δεν βρέθηκε πουθενά. Ρώτησε τη γυναίκα του. Η Φάτιμα χανούμ τον άκουσε κατάπληκτη και του είπε πως είχε αφήσει τον ξένο αφέντη στο καθιστικό, όπου τον είχε πάρει ελαφρύς ύπνος ενώ καθόταν πάνω σε μιαν αφράτη βελέντζα. Ο ξένος είχε εξαφανισθεί. Λες και τον κατάπιε η γης. Ο Μουζάφερ πήγε και άνοιξε το φούρνο. Ο νταβάς ήταν άδειος. Το αρνάκι δεν ήταν μέσα. Άρχισε να ιδρώνει από ανησυχία, ενώ ένα σωρό ερωτηματικά και υποθέσεις έκαναν φουρτήταν ούνα στο κεφάλι του. Αυτά που συνέβαιναν ήταν απίστευτα. Κάποια στιγμή το βλέμμα του έπεσε σε μια γνωνιά της κουζίνας. Πίσω από ένα χαλκοματένιο καζάνι είδε ολοζώντανο το κατάλευκο αρνάκι!....

Sunday, August 07, 2005

Η απόφαση της κυρίας Μυρσίνης


Μετά το τέλος του εμφυλίου κι ενώ οι πληγές στα σώματα και στις ψυχές των ανθρώπων ήταν ακόμη νωπές, οι νικητές άρχισαν το στήσιμο, σχεδόν παντού, των έκτακτων στρατοδικείων.
Αντάρτες και αντάρτισσες του Δημοκρατικού Στρατού που δεν είχαν θελήσει ή δεν είχαν καταφέρει να ξεφύγουν σε κάποια από τις γειτονικές χώρες, όπου είχαν επικρατήσει οι κομμουνιστές μετά τον πόλεμο,διακινδύνευαν τη ζωή τους αν οδηγούνταν ως κατηγορούμενοι μπροστά σ' αυτά τα δικαστήρια, που αποφάσιζαν με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς ιδιαίτερο σεβασμό στα δικαιώματα των κατηγορουμένων και δίχως σπουδαία έρευνα για την εξακρίβωση της αλήθειας ως προς τις κατηγορίες.
Στο Καρπενήσι το στρατοδικείο συνεδρίαζε στη μεγάλη αίθουσα ενός παλιού σχολείου. Οι δικαστές φορώντας τις στολές τους, με χρωματιστά παράσημα στο στήθος και γυαλιστερά αστέρια στις επωμίδες είχαν καταλάβει τις θέσεις τους στην αυτοσχέδια έδρα, κρύβοντας την όψη τους πίσω από ένα βλοσυρό προσωπείο, σκορπώντας τον φόβο σε όσους τολμούσαν να στρέψουν πάνω τους το βλέμμα. Πιο εντυπωσιακός ήταν ο βασιλικός επίτροπος, που κατά την έναρξη κάθε υπόθεσης, με ύφος ιδιαίτερα αυστηρό και έχοντας προσηλωμένα τα μάτια, ωσάν πεινασμένο αρπακτικό, στο εδώλιο που καθόταν ο κατηγορούμενος ή οι κατηγορούμενοι απάγγελνε τις κατηγορίες μ' ένα δραματικό ύφος. Ο τρόπος που μιλούσε έδινε την εντύπωση πως σκοπός του ήταν να διεγείρει το θυμικό των ακροατών του, που συνοστίζονταν στην αίθουσα, κατακεραυνώνοντας εκείνους που κατηγορούσε, παρουσιάζοντάς τους σαν τέρατα της Κολάσεως.
Εκείνη την Πέμπτη στο εδώλιο καθόταν ο Σταμάτης. Κατηγορούνταν γιατί όταν ο Καπετάν Γιώτης με τους αντάρτες του μπήκαν στη Μαυρομάτα,χωρίς να υπάρχει λόγος εκτέλεσε δημόσια στην πλατεία του χωριού με μαχαίρι, τον Γιάννη τον Μπάκα και το γιο του τον Μιχάλη. Το έγκλημά του είχε πράγματι συντελεσθεί και υπήρχαν πολλοί χωριανοί που είδαν με τα μάτια τους το σφάξιμο του Αμερικάνου, όπως ονόμαζαν τον Γιάννη Μπάκα, και του πρωτότοκου γιου του. Στα νειάτα του ο μακαρίτης ο Γιάννης είχε ξενιτευτεί για χρόνια στην Αμερική, για να ξεφύγει την καταραμένη φτώχεια που ταλάνιζε την οικογένεια του πατέρα του, όπως και τις πιο πολλές οικογένειες στο χωριό. Με το που γύρισε από τα ξένα με καλές οικονομίες, του κόλλησαν το παρατσούκλι 'Αμερικάνος'. Πολλοί μέχρι σήμερα σ' εκείνο το παραυτσούκλι βρίσκουν το αίτιο για τη σφαγή του απ' τους 'κατσαπλιάδες'.
Ο πρόεδρος φώναξε το όνομα της κυρίας Μυρσίνης χήρας Ιωάννου Μπάκα. Παρουσιάστηκε μπροστά στους στρατοδίκες μια μαυροντυμένη αδύνατη γυναίκα με καλυμμένο το κεφάλι. Δεν ήταν εύκολο να εξακριβωθεί η ηλικία της. Το πρόσωπό της οστεώδες και χαραγμένο από βαθειές ρυτίδες ανέδιδε ένα φως και αποκάλυπτε την αρχοντιά της .

Ο πρόεδρος τη ρώτησε αν πράγματι ο κατηγορούμενος είχε δολοφονήσει τον σύζυγο και το γιο τους. Η κυρία Μυρσίνη έστρεψε το βλέμμα στο Σταμάτη, που δεν είχε μάτια να την αντικρύσει κι είχε σκυμμένο το κεφάλι συνεχώς προς το πάτωμα. Τον κοίταξε σιωπηλή μερικές στιγμές. Όταν έστρεψε το πρόσωπό της στους δικαστές απάντησε ήρεμα λέγοντας: "Όχι. Δε νομίζω πως είναι αυτός ο δολοφόνος". Όσοι από τους χωριανούς ήταν στην αίθουσα κοκκάλωσαν. Ήταν βέβαιοι πως η Μυρσίνη βρισκόταν ανάμεσα σ' εκείνους που είδαν με τα μάτια τους το μακέλεμα του άντρα και του παιδιού της απ' τον Σταμάτη τον Κασίδα.
Το δικαστήριο δεν άργησε να βγάλει απόφαση. Αθώος ο κατηγορούμενος! Αυτές οι φράσεις δεν ακούγονταν συχνά στις αίθουσες των έκτακτων στρατοδικείων της εποχής.
Η κυρία Μυρσίνη φρόντισε να απομακρυνθεί αμέσως αποφεύγοντας να συναντηθεί με οποιονδήποτε.Συνάντησε στο διάβα της μια εκκλησιά κι έκανε το σταυρό της. Από τα σώψυχά της ανέβηκαν στα χείλια αυτά τα λόγια: "Ελέησον την δούλη Σου και απόδοσε δικαιοσύνη κατά την κρίση Σου Κύριε...".

ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΕΞΑΝΔΡΑΠΟΔΙΣΜΟΥ

Αν ζούσε ο Όργουελ στις μέρες μας θα έμενε έκπληκτος, αφού ο λογοτεχνικός του Μεγάλος Αδελφός είναι κατά πολύ υποδεέστερος από τον υπαρκτό κλώνο του και με πρόσχημα την προστασία κατά της τρομοκρατίας επιτηρεί, ή τουλάχιστον επιδιώκει να θέσει υπό την επιτήρησή του όλους τους κατοίκους του πλανήτη.
Το υπόβαθρο για την επιβολή ασφυκτικού ελέγχου, χωρίς εξαιρέσεις, είναι έτοιμο, χάριν της παγκοσμιοποίησης που είναι ήδη γεγονός. Η αφορμή έχει δοθεί κατ' αρχάς μετά την 11η Σεπτεμβρίου και ενισχύθηκε μετά τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στο Λονδίνο την 7η Ιουλίου 2005.
Οι ισλαμιστές φονταμενταλιστές προκαλούν τη Δύση με τρομοκρατικές επιθέσεις. Πρόκειται για τυφλά χτυπήματα εναντίον ανυποψίαστων θυμάτων.
Οι ισλαμιστές, που καμιά σχέση δεν έχουν με το Ισλάμ, δεν είναι Μουσουλμάνοι, αλλά υποχθόνιοι σφετεριστές του ιερού ονόματος της θρησκείας του Θεού, ενεργούν ως προβοκάτορες και προσφέρουν επιχειρήματα σ' εκείνους που επιδιώκουν να χειραγωγήσουν τους λαούς της Ευρώπης και της βόρειας Αμερικής.
Η δουλεία αποτελεί διεθνές έγκλημα. Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η περιφρούρηση των ελευθεριών αποτελούν κατακτήσεις στο επίπεδο του διεθνούς δικαίου, αλλά και του εσωτερικού δικαίου της συντριπτικής πλειοψηφίας των χωρών του κόσμου. Η αξία της ανθρώπινης ύπαρξης και η προστασία των δεδομένων του προσώπου, μέχρι πριν λίγο δεν αμφισβητούνταν από κανένα. Σήμερα τα προσωπικά δεδομένα του κάθε πολίτη, οποιασδήποτε χώρας, συζητούνται κατά πόσο θα πρέπει να θεωρούνται απαραβίαστα εμπρός στη 'λερναία ύδρα' της "ισλαμικής τρομοκρατίας".
Το φάσμα ενός νέου εξανδραποδισμού των ανθρώπων αποτελεί επικείμενο κίνδυνο εις βάρος του καθενός και της καθεμιάς μας. Δεν κινδυνεύουμε να χάσουμε τις ελευθερίες μας, όπως τουλάχιστον διατυπώνονται σε νόμους και διακηρύξεις. Ο κίνδυνος αναφέρεται στην ψυχή μας. Κινδυνεύουμε να χάσουμε την πνευματική μας αυτοδιάθεση με την επιχειρούμενη χειραγώγηση της ψυχής μας από τον Τρόμο!

Friday, August 05, 2005

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ!


Φίλες και Φίλοι.
Σας καλωσορίζω σε τούτο το βήμα έκφρασης και επικοινωνίας, μέσα από το διαδίκτυο. Νιώθω σα να σας υποδέχομαι στο σπίτι μου. Έδωσα όχι τυχαία στον 'τόπο' μου το όνομα sohbet που σημαίνει διάλογος για πνευματικά θέματα. Πολλά αξιόλογα πράγματα έχουν ευτελιστεί στην εποχή μας. Αυτή η άποψη δεν ενέχει κάποιο στοιχείο μεμψιμοιρίας και ρομαντικής αναφοράς σε κάποιο απροσδιόριστο παρελθόν, όπου δήθεν όλα ή τα περισσότερα ήταν ικανοποιητικά. Ο ευτελισμός που έχει προκύψει ως επιδημία είναι απόρροια της αλλοτριωτικής θέασης της ζωής που έχει επιβάλλει ο βάρβαρος καπιταλισμός, που κυριαρχεί στις οικονομικές σχέσεις και ο άκριτος καταναλωτισμός, που ακολουθεί ως κλώνος του καπιταλισμού.
Το χρήμα έχει καταστεί μέτρον ανθρώπων και πραγμάτων. Οδηγούμαστε στην πλέον απάνθρωπη ειδωλολατρεία, τόσον από πλευράς διασποράς της στις μάζες, όσο και από πλευράς κιβδηλότητας. Σ' αυτές τις συνθήκες θεώρησα αναγκαίο, όπως σίγουρα τόσοι και τόσοι σκεπτόμενοι συνάνθρωποι, να διεγείρουμε αντιστάσεις ήθους και να προβάλλομε ποικιλοτρόπως την αξία του πρωτείου του Πνεύματος.
Ελπίζω το εγχείρημα που βάφτισα sohbet να δώσει ορισμένους καρπούς, εύγευστους και ωραίους στην όψη.
Με την αγάπη μου