Powered By Blogger

Tuesday, November 05, 2013

ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ-ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΝΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, ΚΟΜΜΑΤΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ Ή ΤΡΑΓΙΚΗ ΟΜΟΦΟΒΙΚΗ ΦΙΓΟΥΡΑ;





            Δεν είχα καμιά απολύτως διάθεση να ασχοληθώ με τον κ. Αμβρόσιο (κατά κόσμον Αθανάσιο Λενή), Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας του κλίματος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδος.
            Η εν γένει συμπεριφορά του, οι απόψεις που κατά καιρούς προβάλλει, τον καθιστούν ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο πρόσωπο και διερωτάται εύλογα κάποιος. Ο Μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιος είναι Επίσκοπος της Εκκλησίας του Χριστού ή ένας μισαλλόδοξος και φανατισμένος κομματάρχης της Δεξιάς του μετεμφυλιακού ελληνικού κράτους;
            Είναι γνωστό πως ως πρεσβύτερος είχε υπηρετήσει από το έτος 1963 ως το 1974 στην θρησκευτική υπηρεσία της Βασιλικής Χωροφυλακής, και ως προϊστάμενός της με τον βαθμό του Ταγματάρχη της Χωροφυλακής.  Τότε που στελέχη της Χωροφυλακής είχαν αποκαλύψει ένα τρομακτικό πρόσωπο, εκείνο του ανάλγητου βασανιστή συνανθρώπων τους!
            Το ‘Ποντίκι’ στις 28 Φεβρουαρίου 2013 σε άρθρο του για τον Αμβρόσιο, είχε γράψει ότι «ο ακραίος ιεράρχης δείχνει να ταλαντεύεται ανάμεσα στο ρόλο του ποιμένα και του σκληρού κομματάρχη και, όπως το πάει, ένα είναι σίγουρο: ότι έχει ήδη προλάβει να απαντήσει στην απορία του μακαριστού και πληθωρικού Σεραφείμ, ο οποίος φέρεται να του είχε πει κάποτε: «δεν ξέρω ποιος γεννήθηκε πρώτος, ο διάβολος ή εσύ!»
            Λίγο αργότερα, στις 22 Μαΐου 2013 η εφημερίδα ‘΄Εθνος’ γράφει για τον κ. Λενή, ότι στα 75 χρόνια του βρήκε την ευκαιρία: Να υμνήσει την Χρυσή Αυγή και τα πρωτοπαλίκαρά της. Να τους νουθετήσει, ώστε να εξελιχθούν σε «γλυκειά ελπίδα για τον απελπισμένο πια πολίτη» και  «ήρεμη δύναμη στο σαπισμένο πια πολιτικό σύστημα». Να ψέξει τον Μεσσηνίας Χρυσόστομο, που στηλίτευσε την εγκληματική δράση των νοσταλγών του χιτλερισμού. Να μιλήσει για «προδοτικά ΜΜΕ». Είχε χαρακτηρίσει «πρότυπο ζωής» τον δολοφόνο του 20χρονου Μιχάλη Μυρογιάννη στο Πολυτεχνείο το Νοέμβριο του 1973. 
 Είναι ανάγκη να προσθέσω εδώ, ότι στις 17 Ιουλίου 2013,ο Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιος, μέσα από το προσωπικό ιστολόγιό του (blog) χαρακτήρισε τον Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλο «αριστερόστροφο»(sic!) και του έσυρε της εξ αμαξης, γιατί τόλμησε να κάνει αυτό που κάθε Επίσκοπος όφειλε να πράξει: Να καταγγείλει την Χρυσή Αυγή και την ρατσιστική ιδεολογία της ως αντίθετη με τον λόγο του Ευαγγελίου και το ήθος της Εκκλησίας του Χριστού. 
Στις 17 Μαΐου του 2013 μέσα από το ιστολόγιό του είχε προκαλέσει και πάλι ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος καθώς εναντιώθηκε στην υπό συζήτηση, μελλοντική τότε ψήφιση νόμου για την αντιμετώπιση του ρατσισμού, που ουδέποτε έγινε λόγω συμπόρευσης με τον Αιγιαλείας του πρώτου κυβερνητικού εταίρου, του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα ο κ. Αμβρόσιος-Αθανάσιος Λενής αφιερώνει την ανάρτησή του «στον θεμελειωτή  της θεωρίας περί της υπερπροστασίας των αλλοδαπών, τον Σεβασβιώτατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλο» (sic!).  Το δημοσίευμα του Μητροπολίτη από τα μαρτυρικά Καλάβρυτα καταλήγει ως εξής: «Με το Νομοσχέδιο αυτό σιωπηλώς παρέχεται ασυλία στους ξένους, ενώ συγχρόνως  επιβάλλεται φίμωτρο σε κάθε νομοταγή Έλληνα!».
Πρόσφατα, δέκα μέρες περίπου πριν από την γιορτή του Αγίου Δημητρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος βρέθηκε στη Μακεδονία. Επισκέφθηκε το Άγιον Όρος, του οποίου είναι ο επιχώριος Επίσκοπος και σε Διπλή Ιερά Σύναξη μίλησε στους Πατέρες, λέγοντας και πράγματα που δεν ευχαρίστησαν ορισμένους. Στη συνέχεια ήρθε στη Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Μείζονος Θεσσαλονίκης και εν συνεχεία επισκέφθηκε και την Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, όπου ανήμερα του Πολιούχου Αγίου χοροστάτησε της θείας λειτουργίας και της δοξολογίας, με την ευκαιρία της ενσωμάτωσης της πόλης στην ελληνική επικράτεια το 1912.

Ο κ. Αμβρόσιος Λενής μέσα από το ιστολόγιό του επιτέθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2013 κατά του Πατριάρχη, κατά τρόπο αήθη και αμετροεπή. Μάλιστα ο επισκοπικός λίβελος κατά του Πατριάρχη επιγράφεται «Παναγιώτατε, ευλαβικά σας παρακαλούμε…. Όταν έρχεσθε στην Πατρίδα… μην παρακωλύετε το σώμα της Ιεραρχίας και μη προκαλείτε, έστω και άθελά σας, την ελληνική κοινωνία!»

 Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Σε άλλο δημοσίευμά του είχε χαρακτηρίσει τον κ. Βαρθολομαίο αιρετικό και άλλα όμοια χαριτωμένα που συνηθίζουν να εκφέρουν κατά καιρούς «σκοτένδυτοι» κληρικοί. Είπε πολλά κατά του Πατριάρχη. Έφτασε στο σημείο να του υποδείξει να επιλέγει κατάλληλα τον χρόνο που θα επισκέπτεται ο Κωνσταντινουπόλεως Μητροπόλεις του Θρόνου του, στον οποίο ανήκουν οι Μητροπόλεις  των Νέων Χωρών (Θράκης, Μακεδονίας και Ηπείρου και νήσων βορείου και ανατολικού Αιγαίου) για να μην παρακωλύονται οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (στις οποίες μετέχουν και Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου από τις επαρχίες των Νέων Χωρών)!
Άραγε είναι δυνατόν ο Αμβρόσιος Λενής, ως Μητροπολίτης της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδος να αγνοεί ότι με πράξεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου του 1928 παραχωρήθηκε «επιτροπικώς» η διοίκηση των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών στην Εκκλησία της Ελλάδος, χωρίς να αλλοιωθεί η δικαιοδοσία του Θρόνου επί των επαρχιών αυτών. Ότι οι Επίσκοποι των επαρχιών των Νέων Χωρών κατά το πατριαρχικό έθος μνημονεύουν τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και ότι ενώ εκλέγονται από την  Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Πατριάρχης έχει λόγο ως προς την εκλογή τους, διατηρώντας το δικαίωμα να διαγράφει υποψηφίους από τον κατάλογο των εκλογίμων! Φαίνεται όμως πως ο Καλαβρύτων και Αιγιαλείας είναι πνευματικό τέκνο του Θεοκλήτου Φαρμακίδου, που υπήρξε ο σχεδιαστής του ελλαδικού σχίσματος του 1833!
Αφορμή για την ενασχόλησή μου με τον κ. Αμβρόσιο-Αθανάσιο Λενή, κληρικό της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδος είναι η χυδαία επίθεση κατά του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη, μέσα από την γενικότερη επίθεση κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη, που προανέφερα. Και να τί γράφει ο εκ Πελοποννήσου αρχιερέας στον Πατριάρχη για τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης:
            «…Μας έχει σκανδαλίσει αφάνταστα ο τρόπος με τον οποίον έχετε χαιρετίσει τον Δήμαρχο της Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρη! Δεν ξέρω πόσο τυχαίο ήταν το γεγονός, ότι ο κ. Μπουτάρης παλαιότερα είχεν εκφράσει τη πρόθεσή του η οδός «Αποστόλου Παύλου» να μετανομασθεί σε οδό «Κεμάλ Αττατούρκ»! Ήταν η εποχή, που υποδεχόταν Τούρκους επιχειρηματίες στη συμπρωτεύουσαΉταν τόση μεγάλη ανάγκη να τον χαϊδέψετε δημοσίως με τα δυό Σας χέρια στα δυό του μάγουλα; … Δεν γνωρίζετε, άραγε, ότι ο κύριος αυτός όχι μόνον υποστηρίζει με πάθος την ομοφυλοφιλία, αλλά και ότι καυχάται γι αυτό  δημοσίως; Δεν έχετε πληροφορηθή, πως και ο ίδιος ανήκει στην τάξη των ανθρώπων του τρίτου φύλου;  Δεν έχετε πληροφορηθή, ότι  έχει  επιλέξει και τη δημόσια διαφήμιση της σεξουαλικής  αυτής εκτροπής; Δεν Σας έχουν πληροφορήσει, ότι ο κ. Μπουτάρης, έχει δηλώσει πως «εγκατέλειψε την πεπατημένη», δηλ. τη φυσιολογική σαρκική ένωση ανδρός και γυναικός;  Ιδού  τα λόγια του Δημάρχου όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα "aktines.blogspot.gr/2013/blog-post_4681html": "Έφθασε μάλιστα σε τέτοιο σημείο αναισχυντίας ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, κατά τον χαρακτηρισμό του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου, ώστε σε συνέντευξή του στο ομοφυλοφιλικό περιοδικό της θεσσαλονίκης  «screw» αποκαλύπτει ότι εγκατέλειψε τον φυσιολογικό τρόπο των σαρκικών σχέσεων, την πεπατημένη, όπως είπε, για να γνωρίσει τις χαρές και τις δυσκολίες της σοδομιτικής αμαρτίας. Είπε επί λέξει: «Φυσικά και έχω gay φίλους. Κατανοώ έμφυτα τη διαφορετικότητα, γιατί από ένα σημείο και έπειτα και εγώ εγκατέλειψα την πεπατημένη και γνώρισα και τις χαρές και τις δυσκολίες αυτής της επιλογής». Θα ήθελα να επισημάνω ότι αν επισκεφθείτε την ιστοσελίδα (blog) που κατά τον Μητροπολίτη φιλοξενεί το απόσπασμα που παρέθεσε ο ίδιος στο δημοσίευμά του δεν θα βρείτε τίποτε απολύτως αλλά το εξής μήνυμα: «Λυπούμαστε, αλλά η σελίδα που αναζητάτε στο ιστολόγιο αυτό δεν υπάρχει»!!!
            Και συνεχίζει ο κ. Λενής με το ανεκδιήγητο ύφος την επιστολή του προς τον Πατριάρχη: «Με την χειρονομία Σας αυτή, χωρίς να το συνειδητοποιείτε  φρονώ, ακυρώνετε τον πολύμοχθο αγώνα μας, για να πείσουμε τους νέους, ότι  η σχέση αυτή   αντίκειται στη φύση, αντίκειται στην  ομαλή ανάπτυξη της ανθρώπινης ψυχοπνευ-ματικής προσωπικότητος και, ως αποκλίνουσα συμπεριφορά, θεωρείται  αφύσικης και ανώμαλη, κυρίως δε κατακριτέα από την Χριστιανική Ηθική! Το δε Ευαγγέλιο τις καταδικάζει».  Όταν ξέσπασε κάποια από τις πολλές εκκλησιαστικές κρίσεις και είδε ο Αμβρόσιος Λενής να διακινδυνεύει ο γέροντάς του, τότε μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος από καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση, δήλωσε ‘ομοφυλοφάγος’ δεσπότης: «Ενώπιον Θεού και ανθρώπων δηλώ ότι καθ' όλο αυτό το μακρύ χρονικό διάστημα ζώντας κοντά στον π. Καλλίνικο Καρούσο ουδέποτε δέχθηκα ηθικές παρενοχλήσεις εκ μέρους του, ουδέποτε ήκουσα ηθικώς επιλήψιμα λόγια από το στόμα του, ουδέποτε δημιουργήθηκε μέσα μου έστω και η υποψία ότι κάτι ύποπτο μπορεί να συμβαίνει με τον "Γέροντα"» (Σημείωμα του Θωμά Τσάτση από το Protagon.gr). Σε τούτο το σημείο αρκεί να φέρω στο νου μου το ψαλμικό «θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου»….
          Η επίθεση του Καλαβρύτων Αμβροσίου τόσο κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη, όσο και κατά του κ. Μπουτάρη δείχνει την πλήρη έλλειψη ήθους στον άνθρωπο αυτό, που δυστυχώς είναι ένας από τους «ηγέτες» της Ελλαδικής Εκκλησίας. Δεν μπορώ να φανταστώ τί βρισιές θα «πετούσε» κατά του ίδιου του Ιησού Χριστού αν ο Αμβρόσιος ήταν αυτόπτης στο περιστατικό της αντιμετώπισης της μοιχαλίδας εκ μέρους του Χριστού (Ιω. 8: 2-11). Δεν μπορώ να φανταστώ επίσης την κακία που θα έβγαζε ο Αμβρόσιος, αν ήταν μεταξύ των ομοτράπεζων του Σίμωνος του Φαρισαίου, όταν παρέθεσε γεύμα στον Ιησού και ξαφνικά εμφανίστηκε μια γυναίκα αμαρτωλή, γνωστή σ’όλη την πόλη, που άρχισε να βρέχει τα πόδια του Ιησού με τα δάκρυά της, να τα σφουγγίζει με τα μαλλιά της και να τα καταφιλά, αλείφοντάς τα συγχρόνως με μύρο. Σίγουρα θα σκεφτόταν μαζί με τον οικοδεσπότη για τον Χριστό: «Μα τί σόι προφήτης είναι αυτός, που δεν έχει καταλάβει πως η γυναίκα που του φιλά τα πόδια και του τα αλείφει με μύρο είναι αμαρτωλή! Κι όταν βέβαια ο Αμβρόσιος θα είχε ακούσει από το στόμα του Ιησού εκείνο το τρομακτικό γι’ αυτή τη γυναίκα, ότι «είναι συγχωρεμένες όλες της οι πολλές αμαρτίες, γιατί αγάπησε πολύ», τότε ίσως θα του έλεγε κιόλας:  Δεν έχετε πληροφορηθεί, πως αυτή η γυναίκα είναι ελευθερίων ηθών, μία επί χρήμασι εκδιδόμενη πόρνη; Πώς εσείς της συγχωρείτε όλες της τις αμαρτίες, χωρίς να έχει εξομολογηθεί κ.ά..
            Ο Αμβρόσιος, μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, φανερώνεται από τα γραπτά του ως ένας ηθικολόγος, ένας πιετιστής, απ’αυτούς που καλλιεργούν με ιδιαίτερη επιμέλεια της υποκρισία και καθετί ψεύτικο, προσβάλλοντας με τον πιο χυδαίο τρόπο τους τις ζωντανές εικόνες του Θεού, τους ανθρώπους!  Ο Αμβρόσιος είναι πράγματι ένας δεσπότης, χωρίς το ήθος του Επισκόπου της Εκκλησίας, που με το ζόρι είναι έτοιμος να βάλει καθέναν και καθεμιά στο κρεβάτι του Προκρούστη που έχει φυλαγμένο στα τρίσβαθα της καρδιάς του, και να τους πετσοκόψει αν περισσεύουν ή να τους μακρύνει αν δεν είναι στα δικά του μέτρα….
            Ο κ. Γιάννης Μπουτάρης είναι ένας σημαντικός Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, τουλάχιστον κατά τη γνώμη μου. Είναι αντικομφομιστής και ρηξικέλευθος και τούτο τον καθιστά σημείο αντιλεγόμενο. Δεν είναι αριστερός της ετικέτας, γιατί είναι απρόβλεπτα ανατρεπτικός, όπως δεν είναι και δεξιός, αν και για λόγους κοινωνικούς θα μπορούσε να είναι, γιατί η μούχλα που συνήθως συμβαδίζει με τη Δεξιά και τους Δεξιούς δεν του ταιριάζει. Το αν είναι ομοφυλόφιλος ή όχι, είναι κάτι που αφορά τον ίδιο και μάλιστα στον εσώτερο κύκλο της προσωπικής ζωής του.
            Και βέβαια, τί μπορεί να περιμένει κανείς από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος; Είναι άτολμη, είναι σκανδαλωδώς επιεικής απέναντι σε Ιεράρχες μέλη της, ακόμα και όταν ως αισχροί τολμητίες παρεμβαίνουν ακαίρως στον δημόσιο βίο της χώρας, υποστηρίζουν ανενδοίαστα τον ρατσισμό, δημιουργούν προβλήματα στις διεθνείς σχέσεις της χώρας και πάει λέγοντας….
              Αρκετό χρόνο ξόδεψα με τον Αμβρόσιο-Αθανάσιο Λενή…. Θα κλείσω μεταφέροντας κάτι από προσωπική εμπειρία. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω αρκετούς «πνευματικούς» της Εκκλησίας. Μερικοί απ’αυτούς φέρουν τον τίτλο του Γέροντα και επηρεάζουν ένα σωρό ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες. Όσοι απ’ αυτούς είτε είχαν άλυτα προβλήματα με το υποσυνείδητό τους, είτε είχαν προβλήματα με την αντιμετώπιση της σεξουαλικότητάς τους όντας μοναχοί, έδειχναν σκανδαλώδη και μανιακή περιέργεια για τη σεξουαλική ζωή των ανθρώπων που προσέρχονταν ενώπιόν τους, ψάχνοντας να βρουν «ανωμαλίες» ….. Απεναντίας, είχα τη χαρά να γνωρίσω ιερομονάχους, που επειδή η αγαμία τους δεν ήταν συμπλεγματική, ούτε την επέλεξαν με το νου τους σε μίτρα επί της κεφαλής τους, δεν  είχαν κανένα κόμπλεξ να ακούσουν και να συζητήσουν τα παθήματα ανθρώπων, που πήγαζαν από την ερωτική ζωή τους, χωρίς να υποπίπτουν, ούτε κατ’ ελάχιστο στον μανιχαϊσμό, που είναι ανομολόγητα ολοζώντανος σε απροσδιόριστο αριθμό κληρικών….


No comments: