Powered By Blogger

Wednesday, April 09, 2014

A Religionless Christianity/ Ένας Χριστιανισμός χωρίς θρησκεία


                     
Dietrich Bonhoeffer - Letters and Papers from Prison

“Our church, which has been fighting in these years only for its self-preservation, as though that were an end in itself, is incapable of taking the word of reconciliation and redemption to mankind and the world. Our earlier words are therefore bound to lose their force and cease, and our being Christians today will be limited to two things; prayer and righteous action among men. All Christian thinking, speaking, and organizing must be born anew out of this prayer and action…It is not for us to prophesy the day (although the day will come) when men will once more be called so to utter the word of God that the world will be changed and renewed by it. It will be a new language, perhaps quite non-religious, but liberating and redeeming – as was Jesus’ language; it will shock people and yet overcome them by its power; it will be the language of a new righteousness and truth, proclaiming God’s peace with men and the coming of his kingdom…Till then the Christian cause will be a silent and hidden affair, but there will be those who pray and do right and wait for God’s own time.”

------------------------

Dietrich Bonhoeffer - Επιστολές και Γράμματα από τη Φυλακή


« Η Εκκλησία μας , που όλα αυτά τα χρόνια έχει αγωνιστεί μόνο για την αυτοσυντήρηση της, λες και ήταν αυτό  αυτοσκοπός της, είναι ανίκανη να δώσει περιεχόμενο στις λέξεις συμφιλίωση και εξαγορά, για την ανθρωπότητα και τον κόσμο. Οι προηγούμενες λέξεις κινδυνεύουν να χάσουν τη δύναμή τους και να παύσουν να σημαίνουν κάτι. Οι Χριστιανοί σήμερα θα περιορίζονται σε δύο πράγματα, στην προσευχή και σε καλοσύνες μεταξύ των ανθρώπων. Όλη η χριστιανική σκέψη, ο χριστιανικός λόγος, η οργάνωση, πρέπει να γεννηθεί εκ νέου, μακριά  από την προσευχή και αυτού του είδους δράση ... Δεν είναι για μας να προφητεύσουμε την ημέρα, ακόμα και όταν έρθει αυτή η μέρα, όταν οι άνδρες  που θα ονομάζονται έτσι, για μια ακόμη φορά θα προφέρουν το Λόγο του Θεού που θα αλλάξει τον κόσμο και θα τον ανανεώσει. Θα είναι μια νέα γλώσσα, ίσως να μην είναι θρησκευτική, αλλά απελευθερωτική και λυτρωτική, ακριβώς όπως ήταν η γλώσσα του Ιησού. Θα προκαλέσει σοκ στους ανθρώπους και από τη δύναμή της θα τους ωθήσει σε υπέρβαση. Θα είναι η γλώσσα μιας νέας δικαιοσύνης και αλήθειας, που θα διακηρύσσει την ειρήνη ανάμεσα στον Θεό και τους ανθρώπους και τον ερχομό της Βασιλείας Του ... Μέχρι τότε η χριστιανική υπόθεση θα είναι μια σιωπηλή και κρυμμένη υπόθεση. Αλλά θα υπάρχουν εκείνοι που προσεύχονται και κάνουν το σωστό και περιμένουν τον χρόνο του Θεού».

Στη μνήμη του. Σαν σήμερα, το 1945 (9 Απριλίου) τον κρέμασαν οι Ναζί. Έγκλημά του, έσωζε Εβραίους και είχε αντισταθεί μέσα στην πατρίδα του τη Γερμανία κατά του Ναζισμού....

No comments: