Powered By Blogger

Saturday, April 26, 2014

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΧΥΔΑΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ…


ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΔΟΥΔΟΣ
g_doudos@yahoo.com

Είμαι πεπεισμένος ότι ο εθνικισμός ως ιδεολογία, είναι μια συμφορά για την ανθρωπότητα και μια υποχώρηση προς τη βαρβαρότητα! Το ότι η αρχή των εθνοτήτων και ο εθνικισμός υπήρξαν εργαλεία πολιτικών εξελίξεων και αναδιαμόρφωσης των συνόρων της Ηπείρου είναι αλήθεια. Παρόλα αυτά, τα απέραντα κοιμητήρια που φιλοξενούν απροσδιόριστο αριθμό θυμάτων εθνικιστικών προκαταλήψεων και παράλογων ανταγωνισμών, σχεδόν σε κάθε ευρωπαϊκή γωνιά  και κυρίως στη βαλκανική γειτονιά μας, μαρτυρούν για την φρίκη και την τρέλλα του εθνικισμού. Ο εθνικισμός έχει αποδειχθεί ιδεολογία καταστροφής και θανάτου, χωρίς κανένα άλλοθι!    
Συχνά η βαρβαρότητα του εθνικισμού κρύβεται πίσω από την προσμονή μιας ουτοπίας.  Μια φαντασιακή «μητέρα πατρίδα», ένα ενωμένο «μεγάλο έθνος» που γίνεται είδωλο πίστης, συντήρηση εθνικιστικών αλυτρωτισμών και διασπορά του τρόμου μέσω οργανωμένων εθνοκαθάρσεων, είναι όψεις του εθνικιστικού τέρατος, που προκαλεί πόνο, καταστροφή, διακρίσεις και πρόσφυγες.
Οι εθνικισμοί θέτουν συνεχώς σε κίνδυνο την ανοιχτή κοινωνία, που αποτελεί θεμέλιο της δημοκρατίας. Γιατί οι εθνικισμοί εχθρεύονται τις κάθε λογής μειονότητες και κατά πρώτο λόγο τις εθνοτικές ή εθνικές μειονότητες που υπάρχουν ακόμα και σε κράτη με υψηλό ποσοστό εθνικής ομοιογένειας, όπως είναι η Ελλάδα.
Στην Ελλάδα αναγνωρίζεται μόνον η θρησκευτική μουσουλμανική μειονότητα, γεωγραφικά περιορισμένη στη Δυτική Θράκη με επίκληση της Συνθήκης της Λωζάνης! Οι Μουσουλμάνοι της Ρόδου και της Κω δεν υπάγονται στο πλαίσιο μειονοτικής προστασίας της παραπάνω Συνθήκης, το ίδιο και οι Μουσουλμάνοι ελληνικής ιθαγένειας που ζουν εδώ και δεκαετίες στην Αθήνα, κυρίως περιοχή Γκάζι ή στη Θεσσαλονίκη. Οι κάτοικοι της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας που αυτοπροσδιορίζονται ως εθνικά Μακεδόνες σλαβικής ταυτότητας είναι επίσης ανύπαρκτοι ή το πολύ είναι υπαρκτοί σαν πράκτορες των Σκοπίων!
Η Σύμβαση Πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων (1994), υπογράφηκε από την Ελλάδα το 1997 αλλά μέχρι σήμερα οι προβλέψεις της δεν έχουν γίνει εσωτερικό δίκαιο, αφού η Ελλάδα αρνείται να την επικυρώσει. Η Ελλάδα θέλει να δείχνει σύγχρονη χώρα που περιφρουρεί τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλες τις εκφάνσεις του, ενώ ως κράτος διακατέχεται θεσμικά από έντονη ετεροφοβία, που διοχετεύει ποικιλότροπα και στον πλειοψηφικό πληθυσμό της κοινωνίας της.
Υπάρχει μια επίσημη, κρατική, ερμηνεία της Συνθήκης της Λωζάνης, που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί σαν νομική «αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα». Καθηλωμένη στο γράμμα της Συνθήκης που υπογράφτηκε το 1923, η μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης υπάρχει μόνον ως θρησκευτική κοινότητα, ενώ το δικαίωμα συλλογικού εθνοτικού αυτοπροσδιορισμού των μελών της θεωρείται απαγορευμένο ενδεχόμενο ακόμα. Μετά από ένα ερωτικό κρεσέντο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στα μέσα της δεκαετίας του ’50, όταν το ελληνικό κράτος, υπό διακυβέρνηση της Δεξιάς, με βίαια μέσα επέβαλλε τον πλήρη εθνοπολιτικό εκτουρκισμό σύνολης της Μειονότητας στη Θράκη, εδώ και χρόνια η πολιτική αυτή αντιστράφηκε και η λέξη «Τούρκος» αντικαταστάθηκε από τον νεολογισμό «τουρκογενής» ενώ ό,τι αναφέρεται ως τουρκικό εξορκίζεται….
Μια επιλογή Μουσουλμάνας Ρομά εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ στο ευρωψηφοδέλτιό του, που ακυρώθηκε τελικά, έφερε στο προσκήνιο της αντιπαράθεσης των κυρίαρχων κομμάτων τη Θράκη και την Μειονότητα. Οι κυβερνητικοί εταίροι, Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά και ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου, συνηγορούν υπέρ της υποψηφιότητας Σουλεϊμάν στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (sic!)  και οξύνουν το αντιπολιτευτικό μένος τους κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε επίπεδο «εθνικοφροσύνης»!
Η Δεξιά ‘Νέα Δημοκρατία’ του Α. Σαμαρά εμφανίζεται σαν υπέρμαχος της αυτονομίας της Μειονότητας από το «κακό» τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής. Το θνησιγενές ΠΑΣΟΚ ψελλίζει τα ίδια. Οι συνεταίροι που κυβερνούν τη χώρα υπό καθεστώς υποτέλειας, θέλουν να πείσουν ότι σέβονται την Μειονότητα και για τούτο υπερασπίζονται την «κομμένη» επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ! Παράλληλα, οι μισθοδοτούμενοι μειονοτικοί, τακτικά και ικανοποιητικά, από τα  μυστικά κονδύλια του τουρκικού κράτους, υπό την καθοδήγηση του Προξενείου Κομοτηνής, ενεργούν όπως εντέλλονται από τον εργοδότη τους….
Η ελληνική κρίση έδειξε στη Θράκη το μίζερο προσωπείο της. Η ισονομία και η ισοπολιτεία Χριστιανών και Μουσουλμάνων εμφανίζει σημάδια κόπωσης και με αφορμή τις ευρωεκλογές κυρίως οι μειονοτικοί Έλληνες πολίτες, έχασαν την ανθρώπινη αξία τους και έγιναν πιόνια σ’ ένα βρώμικο παιχνίδι εσωτερικών κομματικών αντιπαραθέσεων και εθνικιστικών ανταγωνισμών. Ο ευτελισμός του ανθρώπου σε όλη του την κατάντια….
Ο ευτελισμός του ανθρώπου έγινε κραυγαλέος από την χυδαιότητα με την οποία αντιμετωπίσθηκε η κυρία Σαμπιχά Σουλεϊμάν κυρίως από Αριστερούς, που ήταν αντίθετοι στην υποψηφιότητά της. Οι αντιρρήσεις ως προς την υποψηφιότητα κατ’ αρχάς μπορεί να ήταν θεμιτές, η χυδαιότητα και η απαξία όμως για τη συγκεκριμένη γυναίκα απαράδεκτη!
Η επανεμφάνιση του εθνικισμού στη Δυτική Θράκη, με πρωτοβουλία και ευθύνη της Δεξιάς του Α. Σαμαρά, χάριν κομματικών σκοπιμοτήτων, αποτελεί πολιτική κατάντια και πολιτισμικό εκχυδαϊσμό. Αυτή η κατάντια προσωπικά με ανησυχεί και μου προκαλεί αηδία….


No comments: