Powered By Blogger

Thursday, April 06, 2017

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ!



«Ἒμφυτος πᾶσιν ἀνθρώποις ὁ τῆς ἐλευθερίας πόθος». Η σκέψη του Διονυσίου του Αλικαρνασσέως (1ος αώνας π.Χ.) είναι εξαιρετικά εμβληματική. Σε ελάχιστες λέξεις διατυπώνεται η σημαντική αλήθεια, που συνδέει την ελευθερία με μια υποστατική εκζήτηση κάθε ανθρώπου, χωρίς διακρίσεις ή εξαιρέσεις.

Ο αγώνας υπέρ της ελευθερίας δεν περιορίζεται από σύνορα, αλλά είναι καθολικός και οικουμενικός. Όταν σε μια χώρα η ελευθερία και οι θεσμοί που πηγάζουν απ’ αυτήν αμφισβητούνται, παραβιάζονται, ακυρώνονται ή βρίσκονται σε κίνδυνο από αυταρχικούς ηγέτες, που επιδιώκουν να γίνουν δικτάτορες, είναι χρέος των πολιτών κάθε χώρας, που πιστεύουν στην αξία της ελευθερίας και των δημοκρατικών θεσμών, να μην σιωπήσουν.
Έτσι δικαιολογείται το ενδιαφέρον και η αγωνία πολιτών από όλο τον κόσμο, για όσα συμβαίνουν στην Τουρκία εδώ και πολλούς μήνες από το αυταρχικό καθεστώς που έχει εγκαταστήσει ο Recep Tayyip Erdoğan. Με το δημοψήφισμα που πρόκειται να διεξαχθεί στις 16 Απριλίου ’17 στην Τουρκία, εάν υπερψηφιστεί το ‘Ναι’, θα μετατραπεί η Τουρκική Δημοκρατία σε ένα πολίτευμα με υπερεξουσίες του Προέδρου της χώρας, που ουσιαστικά θα είναι μια δικτατορία, που στην πράξη οι δημοκρατικοί θεσμοί θα είναι αναποτελεσματικοί και σε κατάσταση ομηρίας στις διαθέσεις του Προέδρου του κράτους! 
Ο Recep Tayyip Erdoğan έχει εξαπολύσει, ιδίως από τις 15 Ιουλίου του 2016 και μετά, ένα πρωτοφανές κύμα διωγμών στη χώρα του. Συγχρόνως, επανειλημμένα είναι προκλητικός απέναντι στην Ελλάδα, είτε εγείροντας εδαφικές διεκδικήσεις, είτε αμφισβητώντας το κύρος της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923. Επίσης, η πολιτική της Τουρκίας απέναντι στην κρίση της Συρίας, κατά παράβαση της διεθνούς νομιμότητας, είναι έντονα και προκλητικά επεμβατική, γεννώντας ποικίλα ερωτηματικά ως προς τις σχέσεις της κυβέρνησης Erdoğan με τον Ισλαμικό Κράτος, τουλάχιστον πριν από καιρό.
Είναι βέβαιο, όπως όλα δείχνουν, ότι αν υπερψηφιστεί η συνταγματική μεταρρύθμιση που προπαγανδίζει ο Recep Tayyip Erdoğan και η κυβέρνησή του, θα αποκτήσει νομιμοφάνεια η αυθαιρεσία, το κρατικό έγκλημα, η φίμωση του τύπου, η κατάργηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και θα ενταθούν με ακόμα μεγαλύτερη σκληρότητα οι εξοντωτικοί διωγμοί, ιδίως, κατά των Κούρδων. Μια πιθανή ενίσχυση της θέσης του Erdoğan και του ΑΚΡ στην Τουρκία, είναι πολύ πιθανό να επεκταθούν διωγμοί εξόντωσης και σε βάρος άλλων ομάδων πληθυσμού της Τουρκίας, που είτε δεν αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι, είτε διαφοροποιούνται θρησκευτικά και πολιτισμικά από το σουννιτικό Ισλάμ.    

Στην Τουρκία η Ελευθερία βρίσκεται σε κίνδυνο! Και γι’ αυτό, αποτελεί χρέος κάθε ανθρώπου με γρηγορούσα συνείδηση και ανεπτυγμένο το αίσθημα της αλληλεγγύης, να αρθρώσει λόγους διαμαρτυρίας για όσα θλιβερά συμβαίνουν στη γειτονική χώρα, για όσα διακυβεύονται  με συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές, θέτοντας σε κίνδυνο τις ελευθερίες των λαών της χώρας και τις δομές του δημοκρατικού πολιτεύματος!



No comments: