Powered By Blogger

Sunday, April 30, 2017

Το DiEM25 στην Ελλάδα, από τη Θεσσαλονίκη






Το βράδυ της 29ης Απριλίου, είχαμε την ευκαιρία, μαζί με τη σύντροφό μου, να βρεθούμε στην πρώτη δημόσια εκδήλωση παρουσίας και γνωριμίας στην Ελλάδα, που οργάνωσε το DiEM25 στην Θεσσαλονίκη. Για όσες και όσους δεν γνωρίζουν, κάτι που αφορούσε κι εμένα, το DiEM25 είναι το αρτικόλεξο της φράσης Democracy in Europe Movement, ενώ το 25, παραπέμπει στο έτος 2025 ως όραμα και πρόταση αλλαγής της Ευρώπης.

Η DiEM25 είναι μια πολιτική κίνηση, πανευρωπαϊκή και διεθνιστική, χωρίς να είναι πολιτικό κόμμα. Αυτό που ώθησε τον Γιάνη Βαρουφάκη και τους πρώτους συνεργάτες του, επίσης εμπνευστές της  DiEM25, είναι η συνειδητοποίηση ότι “η Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα εκδημοκρατιστεί ή θα διαλυθεί”.

Η Ενωμένη Ευρώπη, αυτή τη στιγμή  ασφυκτιά από τον πιεστικό εναγκαλισμό τεχνοκρατών του χρηματοπιστωτικού συστήματος και πολιτικών, που εκφράζουν θέσεις του Νεοφιλελευθερισμού. Η Ευρώπη, έχει απομακρυνθεί από το όραμα που αποτέλεσε την αφετηρία για την ίδρυσή της Ένωσης: Μια Κοινότητα ανεξάρτητων χωρών, με θεμέλιο τις αξίες του κοινού ευρωπαϊκού πολιτισμού, την  Δημοκρατία και την Κοινωνική Αλληλεγγύη.
Η Ενωμένη Ευρώπη έχει αφεθεί κι έγινε έρμαιο στα χέρια ανάλγητων γραφειοκρατών, χωρίς πολιτική σκέψη και κοινωνικές ευαισθησίες. Γι’ αυτό αυξάνονται οι "ευρωσκεπτικιστές", και το τέρας του νεοναζισμού καταλαμβάνει θέσεις στο πολιτικό προσκήνιο χωρών της Ευρώπης, προπαγανδίζοντας την διάλυση της Ένωσης, προβάλλοντας την επιστροφή στο άγονο μοντέλο του κράτους-έθνους και την υποστήριξη του εθνικισμού, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του αντισημιτισμού και της ισλαμοφοβίας.

Προσωπικά, υπερασπίζομαι την ιδιότητά μου ως Ευρωπαίου πολίτη και τις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Έχω την πεποίθηση ότι πράγματι, η ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προϋποθέτει δομές αυθεντικά δημοκρατικές, διαφάνεια ως προς την λειτουργία θεσμών και οργάνων. Αν η Ενωμένη Ευρώπη τελματωθεί στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, ως άντρο τεχνοκρατών και γραφειοκρατών χωρίς ευθύνη απέναντι στους λαούς των χωρών της Ένωσης, σίγουρα η κατάληξη θα είναι η διάλυση!

Η πρόταση της DiEM25, ότι μπορούμε να δράσουμε σ’ αυτήν την Ευρώπη της παρακμής και της αλλοτρίωσης με δημιουργική ανυπακοή, με εμπνέει και μου δίνει ελπίδα, ότι τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν και θέλω να αλλάξουν!


Χωρίς αγκυλώσεις από ιδεοληψίες και εμμονές σε πολιτικές προκαταλήψεις, πιστεύω πως έχουμε ανάγκη μιας Ευρώπης και μιας Ελλάδας, με βαθιές δημοκρατικές δομές, όπου η ελευθερία θα αναγνωρίζεται ως αξία απόλυτης προτεραιότητας, ενώ οι θεσμοί κοινωνικής αλληλεγγύης θα λειτουργούν αποτελεσματικά χωρίς εκπτώσεις. Έτσι, θέλω να πιστεύω, ότι θα πραγματωθεί στην Ενωμένη Ευρώπη και στις χώρες μέλη της, χωρίς πολιτικούς ή ιδεολογικούς δογματισμούς η ανοιχτή κοινωνία των πολιτών.

Η πολιτική έχει απαξιωθεί, αυτό είναι μια πραγματικότητα κοινής παραδοχής θαρρώ. Τούτο οφείλεται στους πολιτικούς που έγιναν καριερίστες, χωρίς οράματα και προτάσεις, χωρίς την βούληση να ανασυγκροτούν συνεχώς και ακούραστα τον κόσμο. Τα μικροσυμφέροντα, τα σκάνδαλα από αδιαφανείς και υπόγειες συναλλαγές των πολιτικών με πολυεθνικούς κολοσσούς, ο κυνισμός μπροστά στα ζωτικά προβλήματα των ανθρώπων. Όλα αυτά, έχουν καταστήσει την πολιτική αφερέγγυα και ανυπόληπτη, ενώ η ευθύνη βαραίνει τους τυχάρπαστους επαγγελματίες πολιτικούς και όχι βέβαια την πολιτική αυτή καθ’ αυτή, που παραπέμπει στο ενδιαφέρον και στην ενασχόληση όλων μας για τα κοινά της πόλεως….

Μου άρεσε το “carpe diem”, που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι που μοιράζονται το όραμα του Γιάνη Βαρουφάκη για τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης σαν σύνθημα. Δυο λέξεις, carpe diem,  από την πρώτη Ωδή του Οράτιου (Ωδή Ι.ΧΙ.8), που σημαίνουν “άδραξε τη μέρα”, μην αφήνεις δηλαδή περιθώρια για καθυστερήσεις και αναβολές, προσφέρουν ελπίδα, ως πολιτικό σύνθημα εκλεπτυσμένης ποιότητας ….    


No comments: